Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Zűrszekerek!

Star Trek-történeti érdekességek az MTVA archívumából

2020. március 23. - StarTrekker

rtvujsag19920420-26-cover.jpg

Korábban foglalkoztunk már a Star Trek magyarországi "kultúrtörténetével" (két részben is, első rész itt, a második itt), most egy kicsit visszatérnénk rá, mert érdekes dolgokat találtam az MTVA online sajtóarchívumában.

Ott ugyanis most már megtalálhatók a klasszikus RTV-újságok számai digitalizálva, így most már eredeti forrásból szemlélhetjük meg kedvenc tévésorozatunk magyar képernyőkön történő debütálásának dokumentumait (korábban csak a Szabad Föld egy lapja volt meg, az is hosszas kutatómunka eredményeképp). Az adott héten egyébként egy Hitchcock-film volt a legnagyobb szám, innen a fenti címlapkép.

A nevezetes dátum, ugye, 1992. április 20., húsvéthétfő, a "hely" a magyar televízió kettes csatornája, ahol a Star Trek: The Motion Picture kerül adásba a Kecskeméti bábfesztiválról szóló tudósítás és egy Louis Armstrong-koncert között, a videómagnósok kedvéért megjelölve, hogy 134perc hosszúságban: (rákattintva nagyobb lesz)

rtv-ujsag-startrek1-jelolve.jpg

134 perc? - Esküszöm, hosszabbnak tűnt...

Megmosolyogtató módon az újság szerint a film Gene Roddenberry Star Trek című "regényéből" készült - viszont pont ebben az évben jelent meg a Talentum és a Gondolat Könyvkiadó jóvoltából a film regényváltozata, talán ennek köszönhető a tévedés. (A könyvön egyébként tényleg Gene Roddenberry neve szerepel, arról megoszlanak a vélemények, hogy valóban ő írta-e, de ebbe a mély kútba most inkább ne ugorjunk bele.)

A műsorban rögtön a folytatás időpontját is megkapja a néző, aki ekkor még nem sejti, hogy milyen időanomáliába esik bele mindjárt. Lapozzunk csak egy párat!

rtv-ujsag-startrek4-jelolve.jpg

1992. április 22-én este hét után pár perccel sugárzásra kerül az Űrszekerek... A hazautazás, azaz a negyedik mozifilm (kihagyva a másodikat, a Khan haragját, és a harmadikat, a Spock keresését, de ezt az oldal törzsolvasóinak aligha kell magyaráznom, az újak pedig kattintsanak ide). Az akkori tévénézők, akik valószínűleg először találkoztak a sorozattal, minden bizonnyal jócskán csodálkozhattak, mi történt hétfő óta: hová lett a hajó, miért beszélnek a szereplők arról, hogy meghalt és feltámadt egyikük, miért változtak meg a ruhák, satöbbi, satöbbi... A film ugyan egy rövid összefoglalóval indul, amiben elhadarják az elmúlt két film történéseit, de ez aligha javíthatott a helyzeten. (Én ekkoriban középiskolás voltam, emlékszem osztálytársaim anyázására, hogy ezmegmivolt - maga a film egyébként tetszett mindenkinek.)

Azt már csak mi tudjuk, hogy a mellékelt kép viszont nem az első, nem is a negyedik, hanem egyenesen a hatodik filmből származik. A filmből készült regényt meg végképp nem Roddenberry írta, ahogy a "regényt" se, amiből a film készült.

Hogy rájöttek-e a tévedésre, vagy nem, azt nem tudom, hosszú ideig csend volt (közben a mozikon átzúgott a hatos film, de a tévében semmi), hogy aztán pár évvel később (talán?) megpróbálják kiköszörülni a csorbát. (Spoiler alert: nem egészen sikerült.)

1995. július 15., vasárnap, az esti Villon-vers után, egyszer csak:

rtv-19950715-st3-jelolve.jpg

Talán nem véletlen, hogy ezen a héten került a magyar mozikba a Star Trek: Generations is

Űrszekerek: Spock nyomában! A tartalomismertető a film B-szálát részletezi, az sajnos nem derül ki, hogy miért is kell Spockot megkeresni, de remélhetőleg a nézők ekkoriban már eljutottak a videótékákba, ahonnan sorban kikölcsönözhetőek voltak a filmek videókazettán.

Azért ha már itt vagyunk, lapozzuk fel a vonatkozó cikket is!

rtv-ujsag199507.jpg

 

Fórizs Tibor cikke egész korrektül mutatja be a Star Trek (illetve, elnézést, az Űrszekerek) világát, és még William Shatnerről is olvashatunk pár sort, miszerint "ruhaiparban érdekelt gazdag család sarja", aki ugyan elvégezte a közgázt, de inkább színésznek állt. Karrierjének csúcspontja a TJ Hooker volt, nagyon szereti a gyerekeket (khm... ez ma már egy kicsit másképp hangzik - vajon mit akart mondani ezzel?), azóta viszont csak jótékonysági műsorokban lép fel... Szegény Tibor nem tudhatta, hogy Shatner karrierjének csak egy kisebb nyugvópontján volt épp, és könyvek, sorozatok és filmek tucatjai állnak még előtte (Golden Globe! Csillag a Hollywood Walk of Fame-en!), és a mai napig aktív (hol sorozatokban játszik, hol énekel, hol valódi űrhajósoktól kér jelentést). Mentségére legyen szólva: más se gondolta volna!

Szóval így rohant végig a Star Trek a magyar tévéképernyőkön: először az első film, aztán a negyedik, aztán pár évvel később a harmadik. Néző legyen a talpán, aki mindezt követni tudta...

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr5815548682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2020.03.24. 12:37:31

Köszi, egy kis nosztalgia :)

"...és ma is készülnek újabb epizódok." magas labda :D akkoriban pár részt adtak ki VHS-en, a tisztelt olvasók hiányolhatták a háttérhez azt a néhányszáz epizódot...

Fura, hogy a 2. film nem került a TV-be, szerintem akkor már köztudott volt, hogy sokkal sikeresebb lett akár a 3. résznél.

Gyingizik 2020.03.24. 20:31:38

Valószínű azért az I. és IV. részt mutatták be egymás után, mert ez a kettő volt nézhető az 1992-ig készült filmek közül. A II. és III. kimondhatatlanul unalmas, akcióban és látványban szegény dögunalom volt. Majd 1994-ben lesz újra nézhető Start Trek film, a VII. epizód, a Nemzedékek. Utána megint alsó közép kategória JJ. Abrams feltűnéséig (Az egész estés mozifilmekre gondolok csak).

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2020.03.24. 22:06:35

@Gyingizik: A kettes film, a Khan haragja a legkedveltebbnek számít az összes közül, a mai napig hivatkoznak rá. Személy szerint nekem a 6., a Felfedezetlen tartomány a kedvencem.
De mindig érdekes hallani egy másféle véleményt!

kéki béla 2020.03.25. 06:37:13

A magam részéről kiütést kapok a régi Star Trek filmektől. Ezek mellett az Orion vagy az itthon leadott Alfa holdbázis is izgalmas, érdekes sorozatok voltak. (Ebből a szempontból hóttmindegy, hogy a sotozat vagy a mozifilmek, a szereplők ugyanazok)

kéki béla 2020.03.25. 06:41:50

Franc ebbe az ócska blogmotorba, hogy még szerkeszteni se lehet...

Az előzőhöz még annyit, hogy azt viszont jó látni, hogy 92-ben még elviselhető műsor volt a tévében.
Nem ez a tömény amcsi szenny, gyilkosság, gyilkosság hátán, meg a csodás reality és egyéb szemetek, hanem viszonylag változatos, valódi riport és ismeretterjesztő műsorok is, nem csak ezek a leglegleg...-re fókuszáló bulvár szarok mentek.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2020.03.25. 08:12:12

@kéki béla: hát, nézd ez egy Star Trek-rajongói oldal. Ha nem tetszik a Star Trek, én csak azt tudom javasolni, hogy ne nézd. Semmi probléma. :)
Én is néztem annó az Oriont, meg a Holdbázist, sőt felnőtt fejjel újranéztem, de valahogy nem fogtak meg annyira. Kinek mi jön be. Ennyi.

Jó tévéműsorok most is vannak, csak keresni kell őket.

Zorba the Geek 2020.03.25. 08:23:14

@kéki béla: Köszönöm, hogy felnyitottad a szemem! Többé nem nézek Treket. Régen minden jobb volt, csatornába az amerikai szennyel! Tavasz 17 pillanata! Abban még volt anyag!

kéki béla 2020.03.25. 08:28:50

@StarTrekker: tévéműsorral nem az a gond, hogy ne lehetne elvétve jót találni, hanem az, hogy keresni kell. Ha megnézed azt a műsort, ami az akkori magyar tévében ment, egy teljesen elfogadható, szinte mindenkinek szóló választék volt. Ma... Ha egy héten vsn két normális film, az már ünnep, a valódi ismeretterjesztés, a valódi riportműsorok teljesen megszűntek.

O.K., hogy startrek rajongó, de nekem itt inkább a fétis ugrik be... Rajongó a kritikát nem kezeli sértésként.

kéki béla 2020.03.25. 08:30:20

@StarTrekker: egyébként nem is nézem, ha ez vigasztal. :)
Ilyen blogokra csak a bloghu címlapról szoktam betévedni.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2020.03.25. 08:39:22

@kéki béla: félreértesz, abszolút nem sértődtem meg.
A hozzáállást azt nem értem, én például nem szeretem a rotációs kapagépeket, de ezért nem szoktam ellátogatni ezzel foglalkozó oldalakra, hogy szerintem szarok, és aki kapálni akar, az kapáljon kézzel, mert az az igazi. De mindenkinek kell egy hobbi. :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.03.25. 10:28:44

@StarTrekker: "Ha nem tetszik, ne nézd!" Igen, anno apukám majdnem pontosan ezt mondta a munkahelyén télen, éjjel a holdat vonyító őrkutyának és megsimogatta a fejét. Egészen pontosan azt mondta, hogy "ha idegesít". 8-) Ez tényleg remek kordokumentum, nagy pacsi!

Alick 2020.03.25. 21:58:07

@kéki béla: Igazából a sorozat alapú nqgyfilmek mindig is gyengébbek voltak a sorozatokhoz képest.

Mrs Broccoli 2020.03.26. 14:48:33

@Alick: ezt én is így látom. Emellett úgy érzem, hogy a manapság elfogadott és sikeres sorozatok 1-1 elnyújtott mozifilmnek akarnak látszani. Ezért is csak 8-10 részes egy szezon. Van kevés kivétel, pl Doctor Who vagy az önmagát sem egészen komolyan vevő Orville.

Chief Brody · https://chiefbrody.blog.hu/ 2021.02.07. 12:04:45

Hú, akkor megnyugodtam, mégis jó a memóriám. "A Star Trek Magyarországon, 1. rész" című poszt kommentjében égre-földre esküdöztem, hogy annak idején a 3. részt is leadta az MTV, de rajtam kívül senki nem emlékezett rá, szóval kezdtem kételkedni magamban...
süti beállítások módosítása