Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Star Trek Gaming: A Star Trek-videójátékok története

2017. május 06. - StarTrekker

shatner-star-trek-the-video-game.png

Az ember azt hinné, hogy nem is lehetne alkalmasabb tévé-, vagy mozifilmsorozatot találni számítógépes játék-adaptációkhoz, mint a Star Trek. Részletesen kidolgozott science-fiction környezet, megkapó és jólfejlesztett karakterek, nem is beszélve a rajongók millióiról. De ha visszatekintünk a Star Trek-játékok ellentmondásos múltjára, azt találjuk, hogy épp ezek az erősségek okozhatják a játékfejlesztők számára a legnagyobb problémákat.

Bár az Eredeti Sorozatot 1969-ben leállították, mint láthattuk (és láthatjuk azóta is) a sorozat nem múlt el nyomtalanul. Kevéssé ismert azonban, hogy egy olyan irányba is elindult, ami egy kissé meglepő: a tévéképernyőkről a monitorok irányába…

 Hogy mikor és ki készítette az első Star Trek játékot nem lehet tudni. 1975-ben kezdett feltünedezni egy játék az egyetemi számítógépeken szerte Amerikában. Története alapvetően egyszerű volt: valamilyen tisztázatlan okból a klingonok felrúgták az orgániai békeszerződést, és invázióba kezdtek a Föderáció ellen, a romulánok meg kihasználván a helyzetet szintén bekavarnak egy kicsit. A USS Enterprise parancsnokaként a te feladatod megvédeni és uralni egy teljes szektort, vagyis felkutatni és visszaverni a támadó klingonok hordáit. A játék teljes egészében szöveges alapú volt, és azok a játékosok, akiknek nem volt monitoruk, kénytelenek voltak a nyomtatóhoz szaladgálni az akciók legfrissebb állásáért… De mégis, ebben a játékban lehetővé vált, hogy az Enterprise parancsnoka lehess. A hosszú- és a rövid távú érzékelők segítségével bemérhetted az ellenségeid helyzetét, és beállíthattad a megfelelő „warp-sebességet”, hogy odajuss. Ha odaértél, tüzet nyithattál fézerekkel és fotontorpedókkal, de ugyanakkor figyelned kellett saját energiakészleted megfelelő beosztására is: minden klingon vagy romulán találat csökkentette a pajzsod, és ha továbbra is teljes erősségen akartad tartani, akkor az behatárolta, milyen gyakran használhatod a fegyvereidet. Ha egy csata után megbénultak egyes rendszereid, megpróbálhattál egy bolygót keresni, melyen dílitium bányászásával feltölthetted készleteidet.

A játék annyira népszerűnek bizonyult, hogy a személyi számítógépek megjelenésével az 1980-as években szinte minden platformra utat talált magának (akár Commodore 64-en, vagy ZX Spectrumon is játszható volt). Egy „3D verziót” 1985-ben fejlesztett ki egy Carl Schelin nevű úriember – persze ez a 3D nem azt jelentette, mint ma: a játék még mindig szövegalapú volt, csak a szektorban „függőleges” irányban is lehetett közlekedni. Másvalaki, egy bizonyos Nels Anderson 1988-ban készített egy EGA shareware változatot egy alapszintű grafikával, de a parancsokat a játékos még mindig maga gépelte be. És bármily hihetetlen, de Windows 95-re is készült egy shareware változat 1996-ban Jacob Thoman Visual Trekje formájában.  Tehát ezt a játékot (és sok reinkarnációját) tekinthetjük a téma klasszikusának.

visual-star-trek_3.png

Visual Trek - ilyesmi képeket kaptál a nyomtatókból is

Mivel az első Star Trek játékot többnyire hálozatra kötött gépeken játszották, elkerülhetetlen volt, hogy valamiféle olyan verzió is szülessen, melyben a ráérős Trekkerek egymást is szanaszét verhetik. Igazából nem lehet tudni biztosan, hányféle többjátékos változat született, de két játék mindenképpen említést érdemel: az MTREK (vagy Multi-Trek) és a Netrek. Az MTREK-ben legfeljebb 8 játékos tudott vetélkedni egymással (a klingonok és a romulánok ezúttal nem kevertek bele a pakliba), írója szintén ismeretlen. Egy biztos: 1986-ban készült egy új fajokat és hajótípusokat is tartalmazó fejlesztett verzió (amelyben csillagbázisokon lehetett dokkolni, és a különféle módokon beszerzett aranyból lehetett a hajódat fejleszteni) a kaliforniai Santa Cruz Egyetemen, és ez a verzió került ki 1990-ben az internetre, ahol már ezrek játszották.

A Netrek (ami hasonló utat járt be)  egy 2D grafikus interfész segítségével a max. 16 játékost két csapatra osztja szét, akik a másik csapat által uralt bolygók megszerzéséért küzdenek. A grafikus interfész segítsége ellenére a játék megtanulása igen nehéz a parancsok milliárdjai és a komplex játékmenet miatt, különösen azoknak, akik még soha sem játszottak szöveg-alapú kalandjátékot (ez persze az MTREK-re is igaz).

A két játék közül a Netrek elvileg még ma is játszható (legalábbis a weblapjuk, a Netrek Nexus még elérhető a neten), az MTREK sajnos elveszett az enyészetben.

netrek.png

Netrek

De mivel mind a Netrek, mind az MTREK esetében a játékot csak „inspirálta” a Star Trek, egyik sem „hivatalos”. Ahhoz, hogy kedvenc karaktereiddel játszhass, mást kell keress, és az elsők egyike, amely megérkezett a PC-re, azt mondják a legjobbak egyike is volt. Hamarosan rákaptak a kiadók a dologra, és egymás után jelentették meg dolgaikat.

A következő lista a PC-re megjelent játékokra koncentrál, konzolokra, hordozható játékgépekre, illetve mobilokra megjelent játékokat nem tartalmaz. A leírások mellé gameplay-videókat is linkeltünk, ezek értelemszerűen spoileresek lehetnek. Ahol tudtunk, adtunk elérhetőségeket (GOG, Steam), ezek hiányában aukciós oldalakon érdemes keresgélni, ha érdekel valami. Esetleg még lehet próbálkozni az old-games.com -on (kérdéses, hogy ez mennyire legális). Ezek hiányában kérdezd meg a legközelebbi trekkert, scifi-rajongót…

 

25th Anniversary (Interplay, 1993)

25thanniversary-cover.jpg

A TOS-univerzumos grafikus kaland nagyon magas szintet ütött meg az utána következőknek. Bár mai szemmel már egy kicsit primitívnek tűnik, de ha eltekintünk a grafikától, egy olyan játékot kapunk, amely majdnem tökéletesen elkapja a tévéműsor hangulatát. Ahogy a sorozat epizódokból, a 25th Anniversary apró minikalandok sorozatából áll. Egy-egy küldetés befejezésekor a Csillagflotta értékeli a munkádat, de nemcsak annak végkifejletét (minden küldetés többféleképpen is végződhet), hanem azt is, miképpen viselkedtél a küldetés folyamán. Ha pl. túl hamar folyamodsz erőszakhoz, pontszámod is esni fog. Pontszámod növekedésével viszont tisztjeid és legénységed reakciói javulnak. Karaktereidet (többnyire Spockot, Kirköt és McCoyt) a kalandjátékokban szokásos parancsokkal irányíthatod (look, walk, talk, use, take, stb.). Ugyan vannak harci elemek is, de ezek egyszerűek: a hajó irányításához pl. egy egér is elég. A főszereplők animált változatainak – a rajongók örömére – az eredeti színészek kölcsönözték a hangjukat, legalábbis a CD-s változatban. (és igen, vannak vörösingesek is!).

25thanniversary.jpg

Gameplay.

Elérhető: https://www.gog.com/game/star_trek_25th_anniversary

 

Judgment Rites (Interplay, 1994)

judgment_rites_cover.jpg

A 25th Anniversary akkora siker volt a készítő Interplaynek, hogy egy évvel később előállt ezzel a folytatással, mely pontosan annak a sikerreceptjén alapult, és ahhoz hasonlóan jól sikerült.

judgment_rites.jpg

Gameplay.

Elérhető: https://www.gog.com/game/star_trek_judgment_rites

 

TNG: A Final Unity (Spectrum Holobyte (MicroProse), 1995)

finalunity_cover.jpg

A 25th Anniversaryhoz hasonló kalandjáték, azzal a különbséggel, hogy a kis küldetések sorozatát egy nagy sztori köti össze. Az összes főszereplő itt van az Új Nemzedékből, az eredeti színészek hangjaival együtt. Te döntheted el, melyiküket küldöd a küldetésekre, vagy küldöd át más hajókra. A hajó főbb rendszereinek energiaelosztását is te végezheted, de a taktikai helyzetekben is hozhatsz döntéseket különböző manőverek választása révén (bár ezt a feladatot rábízhatod Worfra is). Sajnos azonban nincs lehetőség az Enterprise-D felfedezésére, a hajóból mindössze két helyszínt láthatunk: a hidat, és a transzporterszobát.

finalunity.jpg

Gameplay.

 

Borg (Simon & Schuster Interactive, 1996)

startrekborg_cover.jpg

Meglepő interaktív film, melynek egyik főszereplője maga a játékos. Mintha a film szereplője lenne (mégpedig egy ifjú föderációs zászlós), vele történnek a dolgok, a szereplők hozzá beszélnek, és (a rendszeresen felkínált döntési pontokban) a cselekmény az ő döntései alapján halad tovább, illetve, ha nagyon rosszul dönt, véget ér. Kisebb logikai és reflexfeladatok mellett a jó megfigyelőképességre is szükség lesz. És hogy a dolog élvezetes legyen, vendégszerepel John de Lancie, Q szerepében. De a fő fejfájást nem ő fogja okozni, mégcsak nem is a címben szereplő faj, hanem az a tény, hogy ha rontasz, akkor vagy újra kell nézned a videó döntéshez vezető részét, ami akár 5-8 perc is lehet, vagy vége a játéknak, és akkor nézheted elölről. Szerencsére menteni bármikor lehet, így ha ügyes vagy, meg tudod magad menteni az újranézésektől… Igazából ez nem is egy videójáték, hanem egy interaktív film, amit egyszer végigklikkelget az ember, de többször már nemigen veszi elő. Ha mégis, akkor John deLancie rendkívül szórakoztató játékáért.

startrekborg.jpg

Gameplay.

 

Klingon (Simon & Schuster Interactive, 1996)

startrekklingon_cover.jpg

A Borghoz hasonló elven működő „játékban” egy ifjú klingon harcost alakíthatunk. Vendégszereplő: Robert O’Reilly, mint mindenki kedvenc gülüszemű klingonja, Gowron, de a vájtszeműek J.G.Hertzlert (Martok tábornok) is kiszúrhatják, egy kisebb klingon szerepben. Az egyik CD-n pedig (a nagyobb beleélés végett, valószínűleg) egy kisebb klingon nyelvtanfolyamot is találhatunk Michael Dorn tolmácsolásában. Az előzőhőz hasonlóan jó minőségű a videó (egyébként Jonathan Frakes rendezése), de „játszani” szintén nem lehet vele.

startrekklingon.jpg

Gameplay.

 

DS9: Harbinger (Viacom New Media, 1996)

ds9harbinger_cover.jpg

A DS9-on játszódó, ugyan az eredeti hangokat felvonultató, de vad színorgiájával és bugyuta grafikájával hírhedtté vált játék. Az állomás érdekes módon gyakorlatilag néptelen, az akciójelenetek irritáló mozgó céllövöldékre emlékeztetnek, és amikor a sztori végre beindul, felfedezhetjük, hogy csak még irritálóbb akciókhoz vezet. Felejtsük el.

ds9harbinger.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Academy (Interplay, 1997)

sfacademy_cover.jpg

Vegyes érzéseket hagy maga után ez az 5(!) CD-t tartalmazó doboz. Full-interaktív akadémia helyett a választásokat videóklipekkel oldották meg. Habár ezek a videók  kiváló minőségűek (és személyesen szerepel bennük William Shatner, George Takei és Walter Koenig!), az interakciót egyszerű dialógusválasztásokra  limitálták. Ezt mondjuk ellensúlyozná, ha az űrcsaták megfelelő színvonalúak, de sajnos nem így történt. Nem lehet pl. beszélni a legénységgel, csak bizonyos kritikus pontokban (dialógusválasztásokkal, ismét), így aztán többnyire javítócsapatok küldésével és energiaelosztással telik az időd. Bár vannak trükkös missziók, maga az egész játék azonban nem hasonlítható más űrszimulációkhoz (nem is beszélve a gyengus grafikáról), és a számos bug sem javít a helyzeten. Maga a Starfleet Academy azért nem rossz (és hát a tanévnyitó, melyen maga Kirk mond nekünk buzdító beszédet, is jópofa!), de sokkalta több is lehetett volna.

sfacademy.jpg

Gameplay.

Elérhető: https://www.gog.com/game/star_trek_starfleet_academy

 

Generations (MicroProse, 1997)

generations_cover.jpg

Két évvel a film után megjelent, kevéssé jól sikerült belső nézetes játék. Az atmoszféra megteremtése érdekében számos jelenetet felhasználtak a filmből (olyanokat is, melyet kivágtak a végső változatból!), valamint a szereplők hangjait is a TNG-s legénység szolgáltatja. A játék három részre osztható: egy csillagtérképészeti (ami egy idő után unalmassá válik), egy űr-harcos, valamint egy belső nézetes akció-kaland rész. Ez utóbbi már érdekesebb. Fézert és trikordert használni tényleg jobb, mint csak figurákra klikkelgetni. A feladatok is egész jók (egy tucatnyi küldetés vár a játékban), de sajnos egy idő után előjönnek idegesítő hibák. Kockás grafika, mely időnként belassul, ügyetlen irányítás, mellyel többször zsákutcába jutsz, és a legdurvább: újra és újra be kell járnod egy-egy területet, ha meghalsz, mert menteni csak a Csillagtérképészetben lehet. A három rész közül még az „űrharcos” sikerült a legjobban, ami ugyan nem olyan összetett, mint a Starfleet Command, de nem is kell, hogy az legyen. A készítőknek sikerült szem előtt tartaniuk, hogy egy kalandjátékról van szó.

generations.jpg

Gameplay.

 

Star Trek Pinball (Interplay, 1998)

startrekpinball_cover.jpg

Valószínűleg az Interplay némi gyors készpénzre számított, és csak annyit tett, hogy egy számítógépes flipperjáték tábláit teletömte Star Trek karakterekkel és „autentikus” hangokkal. Nincs benne nagy Star Trek-sztori, de jó móka.

startrekpinball.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Academy: Chekov's Lost Missions (Interplay, 1998)

sfa_chekov_front.jpg

Egy további hét küldetést és két új multiplayer térképet tartalmazó küldetéslemez, ha netán végigjártuk volna az Akadémiát.

 

TNG: Klingon Honor Guard (MicroProse, 1998)

klingonhonorguard_cover.jpg

First Person Shooter, melyben a Klingon Testőrség tagja lehetsz. A „shooter” azonban jelen esetben nem teljesen helytálló, hiszen fegyverkészletünk megbecsült tagja a bat’leth, a d’k’thag és a mek’leth is. Bár az ódivatú FPS-rajongó nyomulhatnak diszruptorokkal is…

Sajnos azonban a Trekes háttéren kívül semmi újat nem tud nyújtani a műfajban, így rajongókörökön kívül más nem igazán emlékszik rá. Klingon zenék, klingon hangulat, csak a p’tak ferengik nyomnak rá a „Quit” gombra.

klingonhonorguard.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Command (Interplay, 1999)

starfleetcommand_cover.jpg

A TOS világában játszódó, roppant szofisztikált űrhajó-szimulátor, főleg az űrcsatákra kihegyezve, ami a Star Fleet Battles nevű társasjátékon alapul. Sokat elmond a dologról, hogy több kisebb-nagyobb tutorialon (melyben Sulu az oktatónk, csak hangban, persze) kell átesni, hogy egyáltalán elindulni el tudjunk. Némi gyakorlatszerzés után (már, ha van türelmünk az ilyesmihez) már egész élvezhető küldetéseket kapunk, melyek sikeres végrehajtásáért presztízspontok járnak. Ezeknek köszönhetően megnövekszik a hajónk és becses személyünk után érdeklődők száma, melynek következtében nagyobb ember- és/vagy felszereléskészletből választhatunk, melyek különböző mértékben hozzájárulhatnak küldetések sikerességéhez, így emelve feljebb minket a ranglétrán.  Három dimenziósnak látszik, de valójában csak két dimenzióban játszhatjuk le űrcsatáinkat, melyek jó sok klikkelgetést igényelnek. Hat faj egy-egy kampányát választhatjuk: Föderáció, klingonok, romulánok, hidránok, lyránok és gornok (TOS rajongók előnyben). Minden botlása ellenére a játék hihetetlen sikert aratott a rajongók körében.

starfleetcommand.jpg

Gameplay.

Elérhető: https://www.gog.com/game/star_trek_starfleet_command_gold_edition

 

TNG: Birth of the Federation (MicroProse, 1999)

birthofthefederation_cover.jpg

Intenzív mikromenedzselést igénylő, körökre osztott stratégiai játék, melyben az Alfa-kvadráns egyik fajával játszhatunk, és indulhatunk a kvadráns felfedezésére és meghódítására. Kulcsszerepe van az erőforrás menedzselésnek, a kutatásnak és fejlesztésnek, a hírszerzésnek. A menük, a hangok nagyon hangulatosak (minden fajnak saját menüdesignja van!), de ami a játékmenetet illeti, sajnos azok, akik ugyan szeretik a Star Treket, de nem ismerik ezt a műfajt, nem sok fogódzkodót kapnak. Így kérdéses, hogy el tudnak-e jutni arra a fokra, hogy ez a játék élvezhetővé váljon számukra.

birthofthefederation.jpg

Gameplay.

 

Hidden Evil (Activision, 1999)

hiddenevil_cover.jpg

A 25th Anniversary és a TNG: A Final Unity nyomdokain haladó, harcokkal fűszerezett, mászkálós, tárgycipelgetős kalandjáték – ez volt a terv. De aztán valahogy nem jött össze: a kiadó a széles közönség felé akarta terelni a játékot, emiatt túl könnyűek a feladványok, túl kevés idő volt a fejlesztésre, mert még az 1999-es karácsonyi szezonra ki kellett hozni… Így a végeredmény kicsit butus, és meglepően rövid. Egyébként a sztori a Star Trek: Insurrection (avagy: Űrlázadás) folytatása, és leleplezhetsz egy romulán tervet a galaxis uralmára.

hiddenevil.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Command 2.: Empires at War (Interplay, 2000)

starfleetcommand2_cover.jpg

A Starfleet Command elég sikeres volt ahhoz, hogy egy folytatás készülhessen hozzá. Ahogy ilyenkor szokás: új kampányok, fejlesztett grafika.

starfleetcommand2.jpg

Gameplay.

 

Starship Creator (Simon & Schuster Interactive, 2000) starship_creator_front.jpg

Többek szerint minden idők egyik legrosszabb játéka. Első felében megálmodhatjuk és megtervezhetjük saját csillaghajónkat, felszerelésekkel és legénységgel együtt, majd a második felében küldetéseket tervezhetünk magunknak. Az első fele még rendben is lenne úgy-ahogy, de a második fele az unalom olyan magasiskoláját mutatja fel, melyből több „keményvonalas” játékost is csak nagyon nehezen sikerült felébreszteni. Érdemes még tudni, hogy Windows 95 utáni operációs rendszereken nem indul már el.

starship_creator.jpg

Gameplay.

 

DS9: The Fallen (Simon & Schuster Interactive, 2000)

ds9thefallen_cover.jpg

Külső nézetes, „nézd a hátamat”-típusú kalandjáték, melyben három karakterrel is játszhatunk (Sisko, Kira, Worf). A három szereplő által bejárt út itt-ott keresztezi egymást (pl. nem ugyanolyan sorrendben járják végig a pályákat), de ugyanazt a történetet mesélik el. A sztori egyébként Judith és Garfield Reeves-Stevens „Millenium” c. regényén alapszik. A játék maga eléggé sokban emlékeztet a klasszikus Tomb Raider-epizódokra. Sajnos az eredeti szereplők hangjait nem mind sikerült megszerezni, így néhány szereplő elég furán hangzik, és a DS9 is elég furán fest a főmenüben, de ez egy jó kis játék.

ds9thefallen.jpg

Gameplay.

 

Klingon Academy (Interplay, 2000)

klingonacademy_cover.jpg

Igen, a Klingon Akadémiára is járhatunk (ami mellesleg már 6CD-n terpeszkedik). Koncepciója egy az egyben megegyezik a Csillagflottáséval. Tanáraink itt is híres „emberek”, General Chang (a Star Trek VI-ból), és szeretett Worfunk nagyapja. És a videó-intróból az is kiderül, hogy miképpen vesztette el Chang tábornok az egyik szemét, hogy aztán később olyan roppant tetszetős szegecselt szemvédőt hordhasson…

klingonacademy.jpg

Gameplay.

 

New Worlds (Interplay, 2000)

newworlds_cover.jpg

Ez a kolonizálgatós stratégiai játék a tipikus példája annak, hogyan adjunk el egy nem túl jól sikerült programot úgy, hogy teleaggatjuk Star Trekes hangokkal, emblémákkal, és egyéb kütyükkel. Hihetetlenül semmi köze nincs a Star Trekhez, és ez egyszerűen üvölt a monitorról (az olyan járműveken pedig, mint pl. a „föderációs fézertank”, csak vihogni lehet). Aki ilyen műfajt szeretne játszani, vegyen inkább valami mást.

newworlds.jpg

Gameplay.

 

Armada (Activision, 2000)

armada_cover.jpg

Flottaépítős-fejlesztős, „gyaluld le az ellenséged”-jellegű, valós idejű stratégiai játék. Több különböző fajjal is játszhatunk, de sajnos sok különbség nincs köztük. Eredeti kiadásában egy exkluzív, csak itt megtalálható kártyalapot is lelhetünk a Decipher Gyűjthető Kártyajátékhoz, sajnos a később kapható olcsóbb kiadásból ez már kimaradt. Sztorijának, hangulatának köszönhetően egy jól sikerült játék a műfajt kedvelőknek.

armada.jpg

Gameplay.

 

VOY: Elite Force (Activision, 2000)

voyeliteforce_cover.jpg

A Delta Kvadráns egy veszélyes hely. Előfordulhat olyan helyzet, ami egy átlagos biztonsági csapatnak túl nagy falat. Ezért a biztonsági főnök, Tuvok létrehoz egy elit biztonsági csapatot, az Elite Force-ot. Ennek vezetője, Alexander (lányok esetén Alexandra) Munro hadnagy leszünk mi ebben a jól sikerült first person shooterben. Külön öröm, hogy a VOY teljes szereplőgárdájának hangjait sikerült összeszedni (még a tévében olyan keveset szereplőt is, mint pl. Chell), még akár pár mondatos hümmögésre is (pl. a holodoki). Sajnos az alapverzióban Jeri Ryan hangja nem szerepel, de aztán mégis kötélnek állt, és az utólag letölthető patch (vagy ha telepítjük az alább szereplő bővítést, az automatikusan felrakja) már az ő hangsávjait is tartalmazza.

voyeliteforce.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Command: Orion Pirates (Interplay, 2001)

sfc_orion_cover.jpg

Az SFC 2 önállóan futtatható kiegészítő lemeze.

 

Away Team (Activision, 2001)

awayteam_cover.jpg

Stratégiai játék, melyben egy felderítőcsapatot irányíthatunk különböző küldetéseken át. A csapatunk tagjait mi válogathatjuk ki a keretből, a küldetés szükségleteitől függően. Szolíd történetének köszönhetően elég jól játszható játék. Az elején az oktató részt Data kommentálja.

awayteam.jpg

Gameplay.

 

DS9: Dominion Wars (Simon & Schuster Interactive, 2001)

dominionwars_cover.jpg

A Dominion háború nagyobb csatáit harcolhatjuk végig ebben a Starfleet Commandra emlékeztető, ám annál jóval könnyebben kezelhető stratégiai játékban. Minden küldetésünk után kreditpontokat kapunk, melyekből hajókat, személyeket és felszereléseket „vásárolhatunk” következő küldetésünkhöz. Saját embereink pedig fejlődnek, tapasztalati pontokat szereznek, ill. veszítenek az események hatására. Felszereléseink (pl. álcázók, scannerek, fegyverek, stb.) hasonló utakat járnak, fejleszthetjük őket, de ha nem vigyázunk, és a küzdelmek hevében megsérülnek, vagy akár megsemmisülnek, újabb krediteket költhetünk rájuk. A többjátékos rész egy érdekes vonása, hogy oda importálhatók a Starship Creatorben készített hajók. Az egyjátékos rész történetét két szempontból is végigjátszhatjuk, a föderációs oldalon Ross admirális, a domíniumos oldalon Weyoun osztogatja nekünk a parancsokat (csak hangban persze). A játék kifejezetten könnyűnek mondható, és az ember mindig örül az olyan történethű részleteknek, mint mikor az utolsó domíniumos küldetésben fellázadnak ellenünk a kardassziaiak (na persze, játék közben ez nem olyan jópofa).

dominionwars.jpg

Gameplay.

 

Armada 2. (Activision, 2001)

armada2_cover.jpg

Kevésbé jól sikerült folytatás. A Borg, amit az előző részben sikerült visszarugdosni, újra támad… A játék annyira elkeserítőre sikeredett, hogy az interneten a rajongók egy csoportja összefogott, és elkészített egy modot, ami a játék fájljainak egy (nagy) részét lecseréli. A netről ingyenesen letölthető „Star Trek Armada: Fleet Operations II”-mod olyan, amilyennek a rajongók szerint a játék második részének lennie kellett volna.

armada2.jpg

Gameplay.

 

Elite Force Expansion Pack (Activision, 2001)

voyeliteforceexp_cover.jpg

Egy fantasztikusan sikerült kiegészítő lemez. Nyilvánvalóan dolgoznak Trek-rajongók a fejlesztőknél, ez látszik. Hiszen ki gondolna ki például olyasmit, hogy a holofedélzeten futtatni lehessen a Proton kapitány holoprogramot. Lézerpuskával felszerelve szabadíthatjuk ki Constance Goodheartot Chaotica karmaiból, miközben a Sátán Robottal is meg kell küzdenünk. Fekete-fehér FPS, ilyet se látott még a világ… Emellett még sok mást is tartalmaz a csomag. Új pályákat és karaktereket a többjátékos  módhoz, további holodeck-programokat. A legjópofább rész azonban az, melyben bejárhatjuk a Voyagert, hogy összeszedjük az Elite Force tagjairól készített akciófigurákat, melyeket a hajó legeldugottabb részein rejtettek el.

voyeliteforceexp.jpg

Gameplay.

 

Starfleet Command 3. (Activision, 2002)

sfc3_box.jpg

Az SFC harmadik nekifutása már a TNG univerzumában játszódik (ennek köszönhetően Patrick Stewart és Levar Burton hangjával), még frissebb kampányokkal, még fejlettebb menürendszerrel, és még szebb grafikával (de gyakorlatilag ugyanúgy 2D-ben játszódik, mint az előző részek). Érdekesség, hogy a kiadó weboldaláról letölthető volt az akkoriban éppen bemutatott Nemezis c. filmhez kapcsolódó küldetés, melyben Shinzon hajóját, a Scimitart használhatjuk.

sfc3.jpg

Gameplay.

 

Bridge Commander (Activision, 2002)

bridgecommander_cover.jpg

Egy föderációs csillaghajó (előbb Galaxy, aztán Sovereign-osztályú) kapitánya lehetsz ebben a játékban. És ez most nem egy szóvirág, tényleg te vagy a kapitány. Van elsőtiszted, taktikai tiszted, navigátorod, tudományos tiszted és gépészed, akiket utasíthatsz különböző feladatok elvégzésére, illetve akik tapasztalataik alapján javaslatokat tesznek neked. A történet szerint egy hirtelen novává vált nap körüli rejtélyek felderítése a küldetésed, ennek kapcsán kapsz különféle feladatokat. Eleinte roppant élvezetes egy csillaghajót vezényelni, sajnos azonban a játék második fele fegyverropogással telik. Két ismerős karakter is felbukkan: Picard és Data (hangjukkal együtt), akiket vagy mi húzunk ki a pácból, vagy ők húznak ki minket…

bridgecommander.jpg

Gameplay.

 

Elite Force II. (Activision, 2003)

eliteforce2_cover.jpg

A Voyager hazatért (és ebben az első küldetés során nekünk is jó sok közünk volt), és az Elite Force team nemsokára az Enterprise-E fedélzetén kap munkát. Az élet persze itt sem unalmas, sőt. Nemsokára itt is többek élete függhet a mi jól fésült arcunktól… Egy másik fejlesztő csapat kapta a megbízást a második részre, ezért egy kicsit más felfogásúra sikeredtek Alex Munro újabb kalandjai. Hogy mást ne mondjak, időnként kifejezetten a frász tör az emberre egy-egy sötét folyosón előugró idegen lénytől. Egy pár aranyos ötlet azért itt is előbukkan: az egyik pályán például Picard kapitány egyik hajómodelljében akciózhatunk, miközben az ablakon egy kíváncsi kapitányi szempár nézeget befelé, hogy vajon mi a csoda történik odabenn?

eliteforce2.jpg

Gameplay.

 

 

Sajnos nem sokkal az Elite Force II. megjelenése után (melynek eladásai messze elmaradtak a várttól) a kiadó Activision beperelte a Paramountot, mondván, hogy az nem tesz meg minden elvárhatót a Star Trek - franchise sikeressége érdekében, amire szerződéses kötelezettségeket vállalt, amikor több évre eladta a Star Trekkel kapcsolatos számítógépes játékok fejlesztésének jogát.

Első hallásra meghökkentőnek tűnő per mögött nagyon is kőkemény logika állt. A szerződést 1998-ban kötötték, tíz évre, ami akkor jó ötletnek tűnhetett, két Star Trek-széria is futott egyszerre, nem beszélve a mozifilmekről. 5 évvel később azonban már csak egy sorozat, az Enterprise halódott éppen, miközben a 2002-es Nemezis csúnyán elhasalt a mozipénztáraknál. A pereskedés, aminek nyilván az volt a célja, hogy az Activision félúton felmondhassa a szerződést, végül 2005-ben megegyezéssel zárult, ezalatt viszont nem jelentek meg játékok, és ezzel a Star Trek-videójátékok „aranykora” is véget ért.

 

Legacy (Bethesda/Ubisoft, 2006)

legacy_cover.jpg

A sorozat 40. évfordulójára kiadott játék első látásra tuti nyerőnek tűnt: epikus, 5 sorozaton is átívelő sztori (minden kapitány saját hangjával!), borg eredettörténettel, D.C. Fontana tollából, gyönyörű grafikával, a Starfleet Commandokra hasonlító játékmenettel. A kritikák azonban csúnya bugokról, akadásokról, klisés és hosszú küldetésekről, pálya közbeni mentések hiányáról, ingadozó nehézségi szintekről és nehézkes irányításról szóltak. A problémák fő oka állítólag az volt, hogy a játék elsősorban Xbox360-ra készült, de azt a verziót sajnos nem volt alkalmam kipróbálni.

legacy.jpg

Gameplay.

 

Star Trek Online (Perfect World/Cryptic, 2010)

star_trek_online_cover.jpg

A 2010-ben megjelent MMORPG (online szerepjáték) eleinte előfizetéses rendszerben működött, de 2012-ben ingyenesen játszható vált. A játék a 25. században játszódik, 30 évvel a Star Trek: Nemezis története után. A játékosok csillaghajó kapitányokat alakítanak (lehetnek föderációs tisztek, klingonok, vagy romulánok), mindenkinek saját hajója van, amelyeknek gépészeti, taktikai, és tudományos rendszereit irányíthatja. A bolygókra felderítő csapatokat sugározhat le, ahol különböző feladatokat hajthatnak végre. A játék fejlesztői rendszeresen adnak ki ezen a kétféle játékmódon alapuló küldetéseket, amik a sorozat epizódjaira hasonlítanak. A nagyobb frissítéseket tévés módra évadoknak nevezik (a cikk írásakor ebből már a 13.-nál tartanak, így, ha valaki most kezd bele, rengeteg a tartalom), és rengeteg ismerős hangot is hallhatunk (Leonard Nimoy, Chase Masterson, Michael Dorn, Tim Russ, és sokan mások, a lista folyamatosan bővül). Rendszeresen vannak különleges események, pl. minden évben van egy nyaralós buli a Risán, télen pedig Q Winter Wonderlandjét lehet meglátogatni.

sto-q-winter-wonderland-01.jpg

A játék mikrotranzakciókból tartja fent magát (plusz hajókat, ruhákat, egyebeket vásárolhatunk), a továbbra is előfizetők mindenféle plusz dolgokat kapnak, de más hasonló online játékokkal ellentétben az ingyenes változatban is teljesen el lehet lenni. És a játékostábor is eléggé népesnek tűnik.

Jelenleg ez A „Star Trek-játék”, ahol keresztül-kasul bejárhatjuk a tévéből ismert Star Trek-univerzumot, izgalmas küldetésekben, kalandokban vehetünk részt. Hátránya, hogy van egy erős beletanulási időszak, amíg mindent átláthatunk, és számomra kicsit zavaróak voltak a flottákba tömörülő játékosok egyes csapatai között ellenségeskedések, de ez sok más online játékban is előfordul, és simán ki lehet kerülni.

2016 szeptemberétől Xbox One-on, és Playstation 4-en is játszható.

startrek_online.jpg

Gameplay.

 

Artemis: Spaceship Bridge Simulator (rajongói, 2010)

artemis.jpg

Az Artemis „hivatalosan” nem egy Star Trek-szoftver, ugyanakkor nem tagadhatja le alapjait. Az Artemisszel ugyanis egy csillaghajó hídját tudjuk szimulálni, ha összekötünk pár asztali számítógépet és/vagy laptopot, amik így állomáshelyekké változnak: tudományos-, gépész-, kommunikációs konzolokká, kormánnyá, fegyverirányítássá. Középen ül a kapitány, akinek nincs gépe, de ő irányít mindenkit, egy központi gép pedig a játékot és kilátóképernyőt futtatja. A csapatnak együttesen kell megoldania a küldetéseket, mint egy „igazi” csillaghajó legénységének. Roppant kreatív, egészen egyedi hangulatú játék.

Gondolom jogi okok miatt a játékban semmilyen Star Trekes, vagy Star Trekre utalás nincs, de nem lehet nem érezni az inspirációt.

Gameplay:

 

Elérhetőség: Hivatalos oldal, Steam.

 

Star Trek: The Video Game (Namco Bandai Games/Paramount, 2013)

star_trek_game_cover.jpg

A 2009-es Star Trek-film univerzumában játszódó videójáték történetében az újragondolt gornok kavarnak egy szuperfegyver körül. A játékban a film összes főszereplőjének hangját hallhatjuk, de itt sajnos véget is érnek a pozitívumok. Az animációk elég gyengék, az akciók unalmasak, és egy csomó bugba is belefuthatunk. A kooperatív játékmód (alapból Kirkkel vagy Spockkal lehetünk, de játszhatja mindkettőt játékos) érdekes ötletnek tűnt, de sajnos közös ajtónyitásokon kívül nem nagyon történt más (a két karakter sem különbözött egymástól, csak Spock tudott egy idegelszorítást). Az egyjátékos módban a másik karaktert AI irányítja, de sajnos az is gyenge.

A játék állítólag kánon lett volna JJ Abrams Star Trek-univerzumában, de amikor az elégedetlen JJ leállította volna a projektet, a Paramount felülbírálta (a fejlesztés házon belül folyt ezúttal). A szoftver végül PC-re és konzolokra (PS3, Xbox360) is kijött, de mindhárom az akciós kosarakban végezte.

startrek_thevideogame.jpg

 Gameplay.

 

Star Trek: Bridge Crew (Ubisoft, 2017)

star-trek-bridge-crew-ps4--playstation-vr--ps4-box.jpg

Lássuk be, az egész eddigi hócihőt csak azért csináltuk végig, hogy igazi csillaghajó kapitányok lehessünk. Ebben a VR-játékban ezt eddig soha nem látott módon tehetjük meg: 1-4 játékos (a kapitány, a kormányos, a gépész, és a taktikai tiszt) egy megosztott virtuális valóságban ülhet egy csillaghajó hídján. A hírek szerint a JJ-univerzumbeli USS Aegist, illetve Kirk kapitány klasszikus USS Enterprise-át is kipróbálhatjuk majd (a legutolsó kicsi gombig lemodellezve). Megjelenés idén valamikor várható, így élményekről még nem tudunk beszámolni. A dolog nyilván minden Star Trek-rajongó számára nagyon izgalmasnak tűnik, de kétséges, mennyire lesz sikeres, hiszen 1db VR-felszerelés (a hozzávaló PC-vel vagy Playstationnel) sem olcsó mulatság, hát még négy.

bridgecrew-b.jpg

 

Trailer:

 Gameplay.

 

Ötletek, melyeket elkezdtek fejleszteni, de leállítottak:

Ezek a játékok sosem fognak a polcunkra kerülni. Különböző okok miatt fejlesztésüket leállították. Kár értük.

The Secret of Vulcan Fury

Bár körülbelül akkora reklám előzte meg, mint a Starfleet Academy-t, ez a játék tulajdonképpen azóta sem jelent meg. Kár, mert a kiadott előzetes szép grafikát ígért, és a sztorit D.C. Fontana, a veterán Trek-író írta volna (az ő nevéhez fűződik számos TOS, TNG és DS9 epizód forgatókönyve). Leállítva 1999-ben.

First Contact

A MicroProse fejlesztette volna az azonos című filmhez. Leállítva 1998-ban.

Borg Assimilator

Szintén Activison-ös fejlesztés. Asszimilálhattuk volna a galaxist. Még screenshotot is mutattak. Leállítva 2001-ben.

borg_assimilator_screenshot.jpg

Cím nélküli Star Trek-játék

Egy 2003-ban megrendelt játék, aminek érdekessége, hogy a fejlesztésével az Activision egy magyar stúdiót, a Digital Realityt bízott meg (ez a stúdió készítette a méltán híres Imperium Galactica II-t is). Sajnos épp ekkoriban rúgta össze a port az Activision a Viacommal (lásd fent), így a játék fejlesztését végül leállították, és a játék sosem jelent meg.

A "Vakondok 4 - Végigjátszás" című, a magyar számítógépes játékfejlesztésről szóló dokumentumfilm egy kivágott jelenetében láthatunk belőle izgalmas képsorokat:

(A dokumentumfilmről itt lehet többet megtudni.)

Ezt a két screenshotot elnézve...

25thanniversary.jpg

Star Trek: 25th Anniversary (1993)

bridgecrew.jpg

Star Trek: Bridge Crew (2017)

...nem kétséges, hogy nagy utat tettünk meg 25 év alatt, de az alap ugyanaz maradt: mindenki szeretne kedvenc hősei bőrébe bújni, átélni az izgalmakat, és kipróbálni magát egy-egy űrkalandban. Keresve sem találhatunk erre jobbat egy videójátéknál, és ha jók a sztorik, izgalmasak az akciók, és élvezetések a fejtörők, valóban megtapasztalhatjuk ezeket, nem számít, mennyire szép vagy látványos a grafika. Bátran próbáljátok ki a régebbi játékokat is, hogy eljussatok oda, ahová még ember nem merészkedett!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr7312481851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pic 2017.05.08. 09:19:02

Anno erősen meg voltam Trekkel fertőzve.

A Birth of the Federation jó volt, klasszikus körökre osztott, építkezős... DE nem volt hozzá patch és állandóan kifagyott és egy bizonyos ponton nem is lehetett túlmenni.

Az Armada jó volt, A new worlds és az away team BORZALMAS.

A Bridge Commandert a hangulata miatt nagyon szerettem.

A Star Fleet Command jó volt, jó volt, de.... nem tudom miért a de, de akkor sem jött be.

Azt hiszem az elite force kiegészítő lemeznél hagytam abba.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.05.09. 11:31:18

@Pic: A New Worlds miatt én a mai napig fel vagyok háborodva! Szerintem eredetileg tökmás lett volna, csak utólag ráaggatták a Star Trekes cuccokat.

Az Elite Force volt az utolsó, amit igazából élvezni tudtam.

A Star Trek Online is jó, csak az a baj, hogy komoly órákat el lehet benne vesztegetni, és ezt ma már nem engedhetem meg magamnak.
süti beállítások módosítása