Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

A kapitányi székbe ülhetünk az új Star Trek-társasjátékban

Magyar tervezőtől érkezik a Captain's Chair

2024. július 03. - StarTrekker

star-trek-captains-chair---cover.webp

Mindig öröm, amikor az embernek két hobbija összetalálkozik. A Star Trekes társasjátékokkal ezen az oldalon is foglalkoztunk már (meg az előző blogon is, ami sajnos már nem elérhető), most azonban egy igazán lelkesítő társasdobozról adhatunk hírt, aminek az egyik alkotója egy neves magyar társasjáték-designer: Turczi Dávid.

star-trek-captains-chair---game-example_20_1_1024x1024.webp

A társasjáték-tervezés nem könnyű műfaj, pláne, ha még ráadásul egy licensszel is kell dolgozni, mert egyből kérdés, milyen irányból fogjunk neki. A legtöbb megjelent Star Trek-témájú társasjáték egy irányból próbálja megközelíteni a témát, legyen az pl. űrcsata (Star Trek: Attack Wing), birodalomépítés (Star Trek Ascendancy), vagy történetmesélés (Star Trek: Expeditions) - ezek magukban meg is állnak a lábukon, de a Star Trek világa ennél azért sokkal gazdagabb. És akkor azokról a játékokról még nem is beszéltünk, amire épp csak felaggatták a témát (mint pl. a "startrekesített" Catan, Uno, vagy Monopoly).

Viszonylag kevés az olyan játék, ami ennél magasabb szinten próbálja megragadni a tematikát - a Decipher-féle Star Trek CCG pl. ilyen volt, de sajnos az a gyűjtögetős kártyajátékok minden betegségét hordozta magával, és nem mellesleg elég drága is volt emiatt. (Amúgy egyébként a Battlestar Galactica társasjáték-változata egy olyan játék, aminél szinte tökéletes a szintézis, legalábbis, ha a sorozat első évadát tekintjük).

Most viszont úgy tűnik, egy nagyon ígéretes próbálkozás kerül a társasjátékosok asztalára hamarosan: Nigel Buckle és Turczi Dávid társasjátéka, a Star Trek: Captain's Chair, ami a szerzőpáros Imperium című kártyajátékának egyfajta továbbfejlesztése, 2024 év végén jelenik meg.

 

A Captain's Chair egy aszimmetrikus pakliépítő kártyajáték, azaz a játékosok egy saját kártyapakli építésével küzdenek meg egymással, miközben kapcsolatot vesznek fel idegen fajokkal, barátokat és szövetségeseket szereznek, semleges bolygókat derítenek fel vagy foglalnak el, különös életformákat fedeznek fel és erőforrásokat menedzselnek. A játékosok a dobozban hat kapitányt és legénységét tartalmazó kártyapakli közül választhatnak.

Ezek: Jean-Luc Picard, Benjamin Sisko, Michael Burnham, Koloth Dahar-mester, Sela és Thy'lek Shran, melyek mind saját, rájuk jellemző mechanikákkal rendelkeznek. Nem feltétlenül csak a konfliktus jöhet szóba, a diplomácia, felfedezés vagy mondjuk tudományos küldetések révén is szerezhetünk pontokat, mindegyik kapitánynak más út vezet a győzelemhez. Ez az aszimetrikusság teszi érdekessé a játékot (legalábbis számomra), különösen, hogy Dávid nem rejtette véka alá, hogy a doboz sikere esetén további kapitányokra is vannak ötletei.

Az Impulzus Podcast egyik adásában a játék tervezőjét is mikrofonvégre kerítettük, aki hatalmas lelkesedéssel mutatta be a Captain's Chairt:

Mit mondhatnék még? Nagyon várjuk!

Linkek további információkhoz:

Star Trek Captain's Chair a BoardGameGeeken

A játék hivatalos oldala (Wizkids)

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr8218434243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása