Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Star Trek "4" - hírkövető

2019. december 17. - StarTrekker

tw-hawley.jpg

A Star Trek Beyond bemutatója óta terjednek a hírek az új Star Trek filmmel kapcsolatban (amit Star Trek "4"-nek is nevezhetünk), aminek előkészületei lassan már majdnem epikus fordulatokat és vargabetűket vesznek. Ez itt a StarTrekker Star Trek "4" tracker! :)

Ebben a posztban ezzel az új Star Trek-filmmel kapcsolatos híreket követjük nyomon. (Próbálunk a valódi infókra koncentrálni, például ha egy újságíró megkérdez egy random Star Trek-színészt, hogy szerepelne-e benne, és ő igent mond, az azért nem akkora meglepetés.) A posztok forrását is linkeljük.

Érdemes feliratkozni erre az oldalra, ha új híreket kapunk, frissítjük a cikket!

2016. július: A Star Trek Beyond sajtóturnéján JJ Abrams az Access Hollywoodnak bejelenti, hogy a "negyedik" Star Trek-filmben visszahozzák Chris Hemsworth-öt Kirk apjának szerepében. A scriptet J.D. Payne és Patrick McCay, a Star Trek Beyond egy korai változatának írói írják.

Chris Mantz újságíró és Star Trek-rajongó kis híján infarktust kap a hír hallatán:

2016. december 6.: Simon Pegg twitterére felkerült egy kép, amin a JJ Abrams-féle Bad Robot produkciós iroda egy szobájában dolgozik valamin Doug Junggal. Mivel a Star Trek Beyond forgatókönyve kettejük nevéhez fűzödik, lehetséges, hogy egy újabb Star Trek-film forgatókönyve készül. Részletek, magyarázat nem került ki.

2017. december 4.: A Deadline jelenti, hogy Quentin Tarantino megkereste JJ Abrams-et egy Star Trek-film ötletével. Abrams elvitte a Paramounthoz, akik összeszedtek egy írószobát, hogy meghallgassák Tarantino ötletét, és elkezdjenek dolgozni egy forgatókönyvön.

Tarantino közismert Star Trek-rajongó, 2015-ben például a Nerdist podcastjében beszélt arról, hogy kedvenc részei a "The City on the Edge of Forever" és a "Yesterday's Enterprise", amikből szívesen rendezne akár mozifilmet is. Itt az adás vonatkozó részlete:

(Időközben sajnos leszedték, és a vonatkozó podcast epizód sem elérhető.)

Az összeszedett íróstábban a következők ültek: Drew Pearce (Iron Man 3, Mission: Impossible - Rogue Nation), Lindsey Beer, Mark. L Smith (The Revenant).

A találkozók tényét a Hollywood Reporter is megerősítette. Elindultak a pletykák, hogy Tarantino esetleg rendezne is, de ezt már sem Tarantino, sem a Paramount nem kommentálta. Az mindenesetre biztos, hogy Tarantino jelenleg egy saját filmjén dolgozik (2019 augusztusi bemutatóval), JJ pedig a Star Wars IX. részével van elfoglalva.

2017. december 7.: Tarantino "R"-besorolást kért a filmmel kapcsolatban. Ez az amerikai szabályok szerint azt jelenti, hogy 17 éven aluliak csak kísérővel nézhetik meg, és a filmben előfordulhat vulgáris nyelvhasználat, erőszak, meztelenség, és drog - ha láttál már Tarantino-filmet, tudod mire számíthatsz. A korhatáros besorolásba a Paramount beleegyezett. (Deadline)

2017. december 21.: Aláírt a Tarantino-féle Star Trek-film forgatókönyvének megírására Mark L. Smith. Legismertebb munkája a The Revenant (A visszatérő) c. film, amit 2015-ben Oscarra jelöltek. (Deadline)

2018. április 4.: Simon Pegg interjút adott a Happy Sad Confused podcastnek, amiben cáfolta, hogy újabb Star Trek-forgatókönyvet írna Doug Junggal. Viszont van egy közös, nem-Trek projektjük a Bad Robotnál. Korábban Zachary Quinto nyilatkozta, hogy három potenciális Star Trek-forgatókönyv készül (a Payne-McCay, a Pegg-Young, és a Tarantino-Smith-félék), ezek szerint csak kettő. (Happy Sad Confused, ET Canada)

2018. április 25.: A mozitulajdonosoknak rendezett CinemaCon konferencián a Paramount CEO-ja, Jim Gianopulos bemutatta a stúdió terveit. Prezentációjában többek között bejelentette, hogy a Paramount KÉT Star Trek-filmen is dolgozik. Részletek (szereplők, írók, rendezők, bemutató stb.) nem hangzottak el. (TrekCore)

2018. április 27.: A Variety jelentése szerint S.J. Clarkson kapta a Star Trek "4" rendezői székét. A film a 2016-ban bejelentett forgatókönyvön alapszik, amelyben Chris Pine karaktere valamiféle időutazással összetalálkozik apjával (Chris Hemsworth). Clarkson az első női rendező a Star Trek mozis franchise történetében (tévés epizódokat rendeztek már nők, természetesen), és főleg tévés körökben ismert: olyan sorozatokból rendezett epizódokat, mint a "Dexter", az "Orange is the New Black", és a "Jessica Jones".

sj-clarkson.jpg

A Variety cikke azt is megjegyzi, hogy a Tarantino-féle Star Trek-film is előkészületben van, és a "negyedik" rész után készül el.

A Hollywood Reporter mindehhez annyit tett hozzá, hogy a főszereplőkkel jelenleg még nem kötött szerződést a Paramount - ez várhatólag sokba fog kerülni, de "a Star Trek a stúdió ékköve", így várhatólag ez nem lesz probléma. A THR egy félmondatban azt is megjegyzi, hogy a Tarantino-film állítólag egy másik idővonalban játszódik.

2018. július 27.: Simon Pegg új filmjét, a Mission Impossible: Fallout-ot promótálja. Több interjúban is rákérdeztek a Star Trek 4-re, amire azt válaszolta, hogy a film jelenleg előkészítési fázisban van, a produkció kezdését valamikor 2019 elejére becsüli (hivatalos premierdátum még nincs kitűzve).

2018. augusztus 10.: Megszakadtak a tárgyalások Chris Pine-nal és Chris Hemsworth-szel a Star Trek 4-ért járó gázsival kapcsolatban. A két színész (akik a DC-, ill. a Marvel-filmuniverzumok prominens szereplői) több pénzt szeretnének, mint amennyit a Paramount ajánl. A stúdió azzal érvel, hogy a Star Trek-filmek nem hoznak akkora bevételt, mint pl. a Marvel-filmek, ezért korlátozzák a költségvetésüket (a Star Trek Beyond 347 millió, az Into Darkness 467 milliós bevételt hozott, míg a képregényfilmek ezeknek minimum dupláját).

hemsworth_pine_2018.jpg

A tárgyalások úgy néz ki, eredménytelenül zárultak, mindkét fél felállt az asztaltól. Lehet, hogy a szereplőket lecserélik, vagy esetleg valamelyik fél enged, de a Star Trek 4 jövője egyenlőre kérdéses. (Hollywood Reporter)

2018. szeptember 7.: Chris Pine a Torontói Filmfesztiválon a Variety kérdésére azt felelte, nagyon szeretné megcsinálni a Star Trek 4-et, és "csak a telefonhívásra vár". (Variety - Twitter)

2018. október 4.: A Collider magazin exkluzív Mission Impossible - Fallout vetítésén a film rendezője, Christopher McQuarrie egy kérdésre elmondta, nagyon szívesen megpróbálkozna egy Star Trek filmmel. Véleménye szerint az utóbbi Star Trek-filmek elszakadtak eredeti gyökerüktől és kevésbé reményteliek és tudományosak, és ha rajta múlna a hazai közönségre koncentrálna (mivel a Star Trek-filmek Amerikán kívül nem túl jövedelmezőek). McQuarrie egyébként Bryan Singerrel karöltve korábban készített egy javaslatot a Star Trek újjáélesztésére (még JJ Abrams korszaka előtt). Mivel McQuarrie a Paramounttal és Bad Robottal is jó kapcsolatban van, részvételéből - valamilyen formában - még akár lehet is valami. (Collider)

2019. január 9.: SJ Clarkson rendezi az HBO-nak az új Trónok harca előzménysorozat pilotját. A rendező nemrégiben lett elérhető, ugyanis korábbi projektjét, a Star Trek 4-et törölték. (Deadline)

2019. május 1.: Quentin Tarantino a The Hateful Eight c. filmjének Netflixes verziója kapcsán adott interjújában "nagyon valószínűnek" nevezi, hogy Star Trek-filmet készítsen. Egy ideje nem foglalkozott vele, mondja, mert a Once Upon a Time in Hollywood c. filmet rendezi, de a script már készen van, és ha végzett a jelenlegi filmjének kötelezettségeivel, újra beszélni fognak róla. (Slashfilm) Tekintve, hogy Tarantino-film bemutatója július végén van, erre legkorábban valószínűleg ősszel kerülhet sor.

tarantinooncepress-640x440.jpg

 

2019. május 29.: a Varietyben megjelent portrécikkben Chris Hemsworth arra utal, hogy nemcsak a pénz kérdése miatt utasította vissza az új Star Trek-filmet, hanem a forgatókönyvvel is elégedetlen volt. (Variety)

2019. június 10.: az Empire magazin interjújában rákérdeztek Tarantino Star Trek-filmjére is. A rendező szerint a forgatókönyv kész, de neki még nem volt alkalma véleményezni. Azt is megerősítette, hogy ha ő csinálja, "R"-besorolású (korhatáros) lesz.

2019. július 23.: A Happy Sad Confused podcast kérdésére Tarantino azt válaszolta, hogy a Star Trek-filmje a "Chris Pine-idővonalban" játszódik. A részletekre kitérve azonban az derült ki, hogy fogalma sincs mi a különbség a "prime" és a "Kelvin"-idővonal között. A dolog kissé zavarbaejtő - de más franchise-ok is megcsinálták már, hogy egyes korábbi filmek történéseit nem vették figyelembe (lásd a Terminatort vagy az Alient). És még ott van a Chris Pine-fizukérdés is, bár Tarantinót általában nem szokták visszautasítani. :-) (A podcastot fentebb linkeltük, ezt pedig itt a Trekmovie összefoglalója.)

2019. szeptember 29.: A We Got This Covered egy olyan pletykáról ír, hogy a Quentin Tarantino-féle Star Trek-film visszahozná Khant (de nem Benedict Cumberbatchet, mert ő nem tetszett neki a szerepben), és az Enterprise legénysége valamiért időutazna, és újraélne eseményeket a klasszikus sorozatból.

screenshot_2019-09-29_21_37_14.png

2019. november 20.: A Deadline híre szerint a Paramount közel jár a megállapodáshoz Noah Hawley-vel egy Star Trek film írásával és rendezésével kapcsolatban. Hawley a Legion és a Fargo című tévésorozatok író-alkotója, valamint rendezett már egy mozifilmet is, Lucy in the Sky címmel. Érdekes módon a cikk nem szól semmit a Chris Pine-féle fizetésproblémáról. (Ez a projekt természetesen független a Tarantino-féle tervektől.)

2019. december. 9.: Bob Bakish, a ViacomCBS CEO-ja egy a Viacom és a CBS újraegyesülése kapcsán tartott konferencián arról beszélt a befektetőknek, hogy a sorozatok mellett két új Star Trek-film van előkészítés alatt. Valószínűleg a Tarantino-féle és a Noah Hawley által vezetett projektekre gondolt. (Hollywood Reporter)

2019. december 16.: Quentin Tarantino a "Consequence of Sound"-nak adott interjújában arról beszél, hogy "távolodik" a Star Trektől, valószínűleg nem az lesz a tizedik filmje, bár hivatalosan nem beszélt még a "srácokkal" (azaz a Paramounttal). Az utolsó filmjének valami kisebb filmet szeretne. Jelenleg nem tudjuk, hogy ez az általa kitalált Star Trek-projekt végét jelenti-e. (Consequence of Sound)

2019. december 16.: A Deadline újságírója épp a telefonon volt Tarantinóval, amikor az előző hír elkezdett terjedni. Tarantino annyit pontosított, hogy még nem döntötte el, hogy otthagyja-e a Star Trek-projektet. (Deadline)

2020. január 9.: Noah Hawley előbb befejezi az FX csatornán vetített "Fargo" c. sorozatát, csak ezután fog majd neki a Star Trek-filmje forgatókönyvének (várhatóan késő tavasszal/nyáron). A Deadline kérdésére, miszerint kapcsolódik-e majd a CBS All Access-féle "univerzumhoz", azt válaszolta, hogy "egy saját értelmezése van" róla, van egy saját története, és ahogy a Legion és a Fargo esetében is, hű szeretne maradni az alapanyaghoz. A The Hollywood Reporternek azt válaszolta, hogy lehetséges, hogy ez egy új szereposztást is jelent, de a film még nagyon korai állapotban van, így még semmi sem biztos. Azt is hozzátette, hogy a filmet "Star Trek 4"-nek nevezni ilyenformán szinte nem is fedi a valóságot.

russohawley.jpg

Noah Hawley és Jeff Russo a Legion c. sorozat premierjén

2020. április 6.: Jeff Russo, a Star Trek Discovery és a Star Trek Picard zeneszerzője szoros kapcsolatban áll Noah Hawleyvel, gyakran dolgoztak már együtt korábban is. Russo egy interjúban elmondta, hogy már beszélt Hawleyvel egy esetleges zenei együttműködésről, de ennél többet nem mondhatott. (The Flickering Myth)  Ezalatt közben a Fargo 4. évadának áprilisi bemutatóját bizonytalan időre elhalasztották a koronavírus járvány miatt.

2020. július 9.: Robert Sallin, a Khan haragja producere a Den of Geeknek adott interjújában felfedte, hogy egy új Star Trek-film fejlesztésén dolgozik. Beszélt a Paramounttal is, de őket egyelőre a Noah Hawley-s projekt érdekli. (Den of Geek)

2020. augusztus 7.: A Deadline híre szerint (amit megerősített a The Hollywood Reporter és a Variety is) a Paramount Motion Picture Group újonnan kinevezett vezetője, Emma Watts leállította a Noah Hawley-féle Star Trek-film fejlesztését, és újra áttekinti a filmes Trek-projektek körül kialakult helyzetet, így a korábban leállítottnak tűnt fejlesztések is újra életre kelhetnek.

pota-kirkspock.png

Ebből jelenleg három van. Hawley projektje állítólag egy halálos vírusról szól, ami nem jól fest a jelenlegi helyzetben. Quentin Tarantino projektje (amiben már szinte biztos, hogy rendezőként nem vesz részt)  úgy tűnik a TOS "Piece of the Action" c. epizódjához kapcsolódik, és szinte teljes egészében egy '30-as évekbeli gengszterkörnyezetben játszódik. A harmadik, aminek a legtisztább lehet az útja, az időutazásos, "Chris Pine-Kirk találkozik az édesapjával (Chris Hemsworth)"-féle verzió lehet, ami a nemzetközi bevételekre is jó hatással lehet. A döntésre az elkövetkezendő hetekben kerül sor.

2021. március 4.: A Deadline cikkéből ma megtudhattuk, hogy a Paramount Kalinda Vazquezt bízta meg az új Star Trek-film forgatókönyvének megírásával. Vazquez, aki a Discovery 3. évadának egyik írója (valamint ő írta az "Ask Not" című Short Treket is), saját ötletből dolgozik majd. A Trek előtt olyan sorozatokon dolgozott, mint a Fear The Walking Dead, Once Upon a Time, a Prison Break és a Nikita. De a Star Trekhez annyiban is köze van, hogy szülei egy TOS-karakterről nevezték el. Mozifilmből ez lesz az első munkája, és ha elkészül, ő lesz az első nő, aki Star Trek-filmet írt.

kalindavazquez.png

Kalinda és Kelinda (TOS: "By Any Other Name")

2021. április 9.: A Deadline egy cikkében ma megemlítette, hogy a Paramount kitűzött egy Star Trek-film bemutatót 2023. június 9-re. A io9 forrásai szerint viszont ez nem a Vazquez-script, hanem egy másik Trek-projekt JJ Abrams produceri irodájából, de ezen kívül minden szigorúan titkos körülötte.

2021. július 13.: Az áprilisban bejelentett rejtélyes Star Trek-film a Deadline értesülései szerint rendezőt kapott: a filmet Matt Shakman rendezi majd, aki az idén bemutatott Wandavisionnel felküzdötte magát az A-listás rendezők közé. Azt is megírták, hogy a forgatókönyvet Lindsay Beer és Geneva Robertson-Dworet írta (utóbbi írta a 2018-as Tomb Raider és a Captain Marvel scriptjét is). A hírt megerősítette a The Hollywood Reporter és a Variety is.

shakman-head.jpg

Shakman és Robertson-Dworet

Arról nincs hír, hogy a film hová illeszkedne a Star Trek-univerzumban, de a Deadline cikkírójának egy tweetje szerint a Chris Pine-legénységgel készülne, de a színészek még nincsenek leszerződtetve.

A márciusban bejelentett Kalinda Vazquez-féle projekt állásáról nincs hír, de arról sincs, hogy le lenne állítva - de hát eddig is előfordult, hogy több Star Trek-filmprojekt volt előkészületben.

2021. október 28.: Brian Robbins, a Paramount új vezetője a The Hollywood Reporternek adott Alex Kurtzmannel közös interjújában megerősítette, hogy több Star Trek-filmen is dolgoznak. Azt is megemlítették, hogy a Star Trek Prodigy sikerére építve szó lehet egy animációs mozifilmről is, amire a Spiderman: Into the Spider-verse-t hozták fel példának, mint olyan filmet, amire az egész család beülhet.

2021. november 10.: A Deadline híre szerint a 2023-ra bejelentett Star Trek-film (ami JJ Abramstől érkezik, Matt Shakman rendezésében) bemutatóját elhalasztották 2023. december 22-re.

2022. február 15.: A Paramount befektetőinek tartott konferencián JJ Abrams bejelentette, hogy elkezdték az új Star Trek-film előkészületeit, a forgatás 2022 év végén kezdődik. Bár a szerződéseket még nem írták alá, de az előző filmek szereplői várhatóak vissza. A Paramount ugyanis készíttetett egy közvéleménykutatást, amiből az derült ki, még mindig érdekli a közönséget a Kelvin-legénység. A filmet Matt Shakman rendezi, a forgatókönyvet Josh Friedman (Avatar 2) és Cameron Squires (WandaVision) írta, a korábbi Lindsey Beer és Geneva Robertson-Dworet által jegyzett script alapján. (Variety)

2022. február 22.: A Hollywood Reporter értesülései szerint a színészek nagy részét meglepetésként érte JJ Abrams múlt heti bejelentése, miszerint készül az új film, és nekik dolgozniuk kell idén év végén. Sem ők, sem az ügynökeik nem tudtak erről. Állítólag egyedül Chris Pine-t értesítették a bejelentés előtt.

2022. augusztus 26.: A Marvel Studios bejelentette, hogy Matt Shakman rendezi a Fantastic Four új rebootját, 2024 novemberi bemutatóval. Ez egyben azt is jelenti,hogy az új Star Trek-fimet otthagyja. A Paramount azonnal új rendező keresésébe kezdett, de a kitűzött bemutatót (2023. dec. 22.) egyelőre nem halasztották el, noha a főszereplők közül többen is jelezték, hogy az idén őszre tervezett forgatás ütközik a munkabeosztásukkal (Karl Urban például a The Boys következő évadát kezdi).(Variety, Hollywood Reporter)

2022. szeptember 28.: A Paramount levette a filmet a bemutatói listájáról. (Variety)

2023. március 1.: Az Esquire magazin portrécikket közöl Chris Pineról a Dungeons & Dragons film kapcsán, amiben JJ Abrams is nyilatkozik. Abrams azt mondja az új Star Trek-filmről, hogy éppolyan izgalmasnak ígérkezik, mint a 2009-es reboot-film, de a rendezőt még mindig keresik. Közben Pine frusztrált, mert nem tud semmiről, azt mondja, még a jelmeztervezők is előbb látnak scripteket, mint a színészek. A Paramount Marvel-szintű bevételeket vár a filmtől, ami nyilvánvalóan túlzás. Pine szívesen játszaná Kirköt akár több filmben is, de akkor sem csodálkozna, ha ebből nem lenne semmi.

2023. szeptember 27.: Lindsey Anderson Beer forgatókönyvíró a Collidernek adott interjújában arról beszélt, hogy a Star Trek 4-projekt még mindig életben van. Társával, Geneva Robertson-Dworettel 2022-ben kilépett a projektből. A jelenlegi forgatókönyvet Josh Friedman (Avatar 2) and Cameron Squires (WandaVision) írja, az ő munkájuk alapján.

Ugyanezen a napon a Variety az írósztrájk végeztével nagy összefoglaló-cikkben gyűjti össze, hol, mivel indul újra a munka. A Paramountnál a Star Treket és a Tom Clancy’s Rainbow Sixet említik meg, mint két filmet, aminek még finomítani kell a scriptjén, de igyekeznek minél előbb előkészítési fázisba érni vele.

parmountenterprise.jpg

2023. december 15.: Mark L. Smith forgatókönyvíró a Collidernek adott interjújában elmeséli, hogy Quentin Tarantino azért lépett vissza a Star Trek-filmjétől, mert nem szerette volna, ha egy Star Trek-film az utolsó filmje. (Tarantino korábban megfogadta, hogy összesen tíz filmet fog rendezni, és az eddig utolsó rendezése, a Once Upon a Time in Hollywood... a kilencedik). Smith a sztoriról nem beszélhet, mindenesetre a film nagyon más lett volna, mint a franchise többi része, és erősen korhatáros lett volna (Tarantino Ponyvaregényét hozta fel példának). A körülményekből adódóan ez a film várhatólag soha nem fog elkészülni.

2024. január 5.: Patrick Stewart vendégeskedik a Happy Sad Confused podcastben. Itt beszél arról, hogy egy Star Trek-film script van készülőben direkt neki szánva. Ez az első alkalom, hogy egy esetleges Picard-mozifilmtervről hallunk (az interjú tavaly novemberben készült). (A podcast a YouTube-on is elérhető).  

2024. január 10.: A Deadline értesülései szerint Toby Haynes (Star Wars: Andor, Black Mirror: "USS Callister") rendez majd Star Trek-filmet, amit Seth Grahame-Smith (Abraham Lincoln: Vampire Hunter, The Lego Batman Movie) írt. A film évtizedekkel a 2009-es Star Trek-film előtt játszódik, és egy eredettörténet. Belsős információk szerint, a "fő sorozat befejező része, a Star Trek 4" továbbra is aktív fejlesztés alatt van.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1515355192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.12.22. 11:42:21

nem tudom eldönteni, örüljek-e, vagy sírjak... kezd a Trek egy rongybabához hasonlítani, amit összevissza rángatnak. mindenki a Marvel sikereinek akar megfelelni...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.12.22. 16:54:17

@Mrs Broccoli: szerintem ez egy csomó filmnél így van, csak arról általában nem hallunk ennyit.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.02.26. 21:11:46

Halló! Van itt valaki? Mi ez a gyanús, nagy csend, kérem?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2020.02.26. 21:23:03

@Sam. Joe: nem szűntünk meg, csak az évvégén tengernyi munka szakadt rám a munkahelyemen, az új év pedig egy családi tragédiával kezdődött, úgyhogy most szedegetem össze a darabjaimat...

De most már hamarosan lesz írás, mert témákon gondolkodom, például nem tudom eldönteni, hogy most tetszik-e a Picard vagy nem... :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.02.27. 07:55:04

@StarTrekker: Húha, szívből sajnálom, akármilyen csapás is ért. 8-( A sok meló ismerős - igaz, a sorscsapás is. Igen, a Picard kibeszélésére lenne felhasználói igény, a "konkurenciát" meg nem tudom komolyan venni a neve miatt.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2020.03.14. 09:18:47

Addig is egy kis user created content (felhasználó által létrehozott tartalom):
Fedezze fel a Star Trek utalásokat a képen!

justacarguy.blogspot.com/2020/03/this-trekkie-vehicle-tried-hard-to-keep.html
süti beállítások módosítása