Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

TOS epizódismertetők

2017. május 23. - StarTrekker

st-tos-logo.png

A Star Trek Eredeti Sorozata (The Original Series - TOS) a XXIII. században játszódik, és az Enterprise csillaghajó kalandjairól szól. Az NBC csatorna 1966 és 1969 között sugározta, igazán népszerű azonban csak a sokszori ismétlés hatására lett. A történet 1973-ban egy rövid életű, szombat délelőtti rajzfilmben folytatódott, de az igazi visszatérésre 1979-ig kellett várni, amikor a sorozat a mozivásznakra költözött és igaz kult státuszra tett szert.

A sorozat epizódjai:

1x00. The Cage / A kísérlet (Elutasított pilot)

A Talos IV-ről jövő vészjelzés utáni nyomozás során az Enterprise csillaghajó kapitányát, Christopher Pike-ot elrabolják a bolygó rejtélyes lakói, akik hihetetlenül realisztikus telepatikus illuziókat képesek kelteni.

 

ELSŐ ÉVAD

1x01. Where No Man Has Gone Before / Ahová még ember nem merészkedett

Miután az Enterprise megpróbál áthatolni a galaxis szélén levő „Végső Határon”, két legénységi tag váratlanul „istenszerű” képességeket szerez, és ez hamarosan az egész hajót (sőt, az emberiséget) veszélyezteti.

1x02. The Corbomite Maneuver / Pókerjátszma

Az Enterprise-t egy gigantikus hajó félelmetes kapitánya fenyegeti. Kirk szokatlan stratégiát alkalmaz, hogy megmentse a hajót.

1x03. Mudd’s Women / Mudd asszonyai

Az Enterprise a fedélzetre veszi Harry Muddot, a bolygóközi szélhámost, akinek „szállítmánya”: három gyönyörű nő.

1x04. The Enemy Within / Megkettőzve

Egy transzporterbaleset következményeképp Kirk kapitány megkettőződik: egy „jó” és egy „rossz” Kirk jelenik meg a hajón, de egyik sem képes jól működni a másik nélkül.

1x05. The Man Trap / Veszélyeztetett egyedek

Az Enterprise, miközben orvosi ellátmányt visz az M-113 bolygóra, találkozik egy alakváltó "vámpírral", amely teljesen kiszívja a sót az emberek testéből.

1x06. The Naked Time / Gátlások nélkül

Az Enterprise legénységét megfertőzi egy vírus, amelytől a hajó legénysége elveszíti a gátlásait.

1x07. Charlie X / Charlie

Az Enterprise egy tizenhét éves árvát vesz a fedélzetre, aki élete nagy részét teljesen egyedül töltötte egy idegen bolygón. Beilleszkedési próbálkozásait azonban nagyon megnehezíti, amikor kiderül, hogy szokatlan mentális képességei vannak.

1x08. Balance of Terror / Nincsenek győztesek

Az Enterprise megsemmisült föderációs állomások után kutat, amikor felfedez egy álcázóberendezéssel felszerelt romulán hajót. A romulánokról, akiket azelőtt senki nem látott, kiderül, hogy nagyon hasonlítanak a vulkániakra, így Spock lojalitása is megkérdőjeleződik, miközben a két hajó feszült macska-egér játékba keveredik.

1x09. What are Little Girls Made of? / Ki pótolhat egy embert?

Az Enterprise megtalálja Dr. Roger Korbyt, az öt éve elveszett archeológust, aki egy elhagyatott bolygón él a föld alatt, egy csomó roppant szofisztikált androidja társaságában.

1x10. Dagger of the Mind / A gonoszság-irtó gép

Miközben ellátmányt visznek egy büntetőkolóniára a Tantalus V-ön, Kirköt megdöbbenti a felfedezés, hogy a kolónia vezetője egy halálos készüléket használ a foglyok irányítására.

1x11. Miri / Miri

Az Enterprise felfedez egy Föld-szerű bolygót, amelyen egy szörnyű betegség tombolt, és most hihetetlenül idős gyerekek lakják.

1x12. The Conscience of the King / ? (a szinkronban "Pókerjátszma" címen nevezik meg, de ez nyilvánvalóan téves)

Egy bolygóközi Shakespeare színtársulatot az Enterprise-nak következő fellépése helyszínére kell szállítania, de Kirk meg van győződve róla, hogy vezetőjük egy egykori tömeggyilkos politikus.

1x13. The Galileo Seven / Hajótöröttek

Spock nehéz parancsnoki döntésekkel szembesül, amikor űrkompja kényszerleszáll egy veszélyes barbárokkal lakott bolygón, és minden kapcsolatuk megszakad az Enterprise-zal.

1x14. Court Martial / Hadbíróság előtt

Kirköt gondatlansággal vádolják a legénység egyik tagja, Finney véletlen halála miatt.

1x15-16. The Menagerie, I-II. / Vissza a tiltott bolygóra I-II.

Spock elrabolja az Enterprise-t, hogy súlyosan sérült egykori kapitányát, Christopher Pike-ot a Talos IV-re vigye.

1x17. Shore Leave / Egy kis kikapcsolódás

Az Enterprise legénysége kimenőt kap egy idilli, Földhöz hasonló bolygón, de kiderül, hogy itt minden kívánságuk valóra válik.

1x18. The Squire of Gothos / Gothos ura

Kirköt és három társát foglyul ejti Trelane, Gothos infantilis ura, akinek úgy tűnik, szinte korlátlan hatalma van. (Többek szerint Trelane a TNG „Q”-karakterének előképe.)

1x19. Arena / Aréna

Az Enterprise a Cestus III kolónia elpusztítása után nyomoz. Üldözőbe is veszi a gyanúsított idegen lényeket, de mindkét hajót elkapják a hatalmas metronok, és arra kényszerítik Kirköt, hogy élet-halál harcot vívjon az idegen hajó kapitányával.

1x20. The Alternative Factor / Lazarus

Kirk ugyanannak az idegennek két változatával találkozik: az egyik törvénytisztelő, a másik dühöngő őrült, akinek minden igyekezete az univerzum teljes elpusztítására irányul.

1x21. Tomorrow is Yesterday / A múlt fogságában

Az Enterprise visszakerül az időben 1969-be, ahol a légierő UFÓ-ként azonosítja. A legénységnek el kell tüntetnie látogatásuk nyomait, mielőtt hazaindulnának.

1x22. The Return of the Archons / Az archonok visszatérnek

Kirk, Spock és McCoy lesugároznak a Beta III-ra, ahol egy, az 1890-es évekre emlékeztető western stílusú várost találnak, amelyet békés betaiak laknak, akik a diktatórikus Landru - valójában egy komputer - irányítása alatt élnek, aki kiirtotta az egyéni gondolkodást.

1x23. A Taste of Armageddon / Háborús játékok

Egy diplomáciai küldetés során az Enterprise egy olyan bolygóra látogat, amelynek lakói egy számítógép által szimulált háborút vívnak egymással, de az áldozatok ugyanakkor valódiak.

1x24. Space Seed / Az alvó oroszlán

Az Enterprise egy ősi földi űrhajót talál az űrben, ami genetikailag módosított szuperembereket visz a késő XX. századi Földről. Vezetőjük a titokzatos hadvezér, Khan Noonien Singh.

1x25. This Side of Paradise / Édenkert egy kis szépséghibával

Az Enterprise föderációs telepesek egy csoportja után nyomoz, akikről régóta feltételezik, hogy meghaltak, de ehelyett tökéletes egészségi állapotban találják a telepeseket. Nem tudják, hogy a bolygón található spórák lehántják az emberek negatív érzelmeit, átengedve őket a boldogság állapotának, és aminek köszönhetően Spock is megismerheti a szerelmet.

1x26. The Devil in the Dark / Rém a sötétben

Egy bányabolygó főmérnöke arra kéri Kirköt és Spockot, hogy szabadítsák meg őket a sziklaszerű teremtménytől, amely módszeresen gyilkolja a bányászokat.

1x27. Errand of Mercy / Békeküldetés

Kirk és Spock megpróbálják megvédeni Organia bolygóját a klingonoktól, de az őslakosok nem akarják a Föderáció segítségét.

1x28. The City on the Edge of Forever / Város az örökkévalóság peremén 

Dr. McCoy véletlenül túladagolja magát kordrazinnal, letranszportál egy különös bolygóra, ahol átlép egy titokzatos időkapun, aminek következtében megváltozik a történelem. Kirk és Spock arra kényszerül, hogy kövessék, és bármi áron visszaállítsák az idővonalat. Kirk nem sejti, hogy ezért mekkora árat kell majd fizetnie.

1x29. Operation – Annihilate! / Paraziták

A Deneva kolóniát idegrendszeri paraziták támadják meg, amik tömeges őrületet okoznak. Az Enterprise legénysége kétségbeesetten próbálja megakadályozni őket.

 

MÁSODIK ÉVAD

2x01. Catspaw / Egérfogó

Az Enterprise legénysége egy távoli bolygón boszorkányokat, fekete macskákat és kísértetkastélyokat talál.

2x02. Metamorphosis / Metamorfózis

Egy elszigetelt aszteroidán Kirk rátalál Zefram Cochrane-re, a térhajtómű feltalálójára, aki 150 évvel ezelőtt eltűnt.

2x03. Friday’s Child / A trónörökös

Az Enterprise belekeveredik a helyi hatalmi harcokba a Capella IV-en, ahol a klingonok bányászati jogokat akarnak szerezni.

2x04. Who Mourns for Adonais? / Istenek alkonya

Az Enterprise-t foglyul ejti egy idegen lény, aki azt állítja magáról, hogy ő Apolló, a görög isten.

2x05. Amok Time / Szerelmi láz

Spock rá nem jellemző módon, érzelmesen kezd viselkedni, amikor kitör rajta a pon farr, a vulkáni párzási láz: haza kell térnie, hogy feleségül vegye a jegyesét, vagy meghal. A ceremónia azonban nem várt bonyodalmakkal jár, amivel Kirköt is veszélybe sodorja.

2x06. The Doomsday Machine / A végítélet fegyvere

Az Enterprise egy olyan hatalmas fegyvert fedez fel, ami egész bolygókat képes elpusztítani. Egy flottakapitány, akinek egész legénységét meggyilkolta az óriásgép, bosszúhadjáratba kezd az Enteprise-zal, halálos veszélybe sodorva annak legénységét is.

2x07. Wolf in the Fold / Farkas báránybőrben

Az Argelius II-n egy küldetés közben gyilkosság történik, és minden bizonyíték Scotty ellen szól.

2x08. The Changeling / Nomad

Az Enterprise egy ősi csillagközi űrszondát talál, ami a Földről származik, és 265 éve tűnt el. A szonda azonban valahogy egy gyilkológéppé mutálódott, aki megsemmisít mindent, amit nem talál tökéletesnek.

2x09.  The Apple / A tiltott gyümölcs

Az Enterprise legénysége egy édenszerű paradicsomot talál a Gamma Trianguli VI-on, de kiderül, hogy egy számítógép irányítja, amit a helyiek istennek tartanak.

2x10. Mirror, Mirror / Tükröm, tükröm

Kirk, Scotty, McCoy és Uhura egy párhuzamos univerzumba transzportálódnak, ahol a Föderáció gonosz, Kirk önkényes kapitány, Spock pedig könyörtelen első tiszt, aki a kapitányi szék felé kacsintgat.

2x11. The Deadly Years / A halálos évek

A Gamma Hydra IV bolygón tett látogatás után Kirk, Spock, McCoy és Scotty hirtelen, idő előtt öregedni kezdenek.

2x12. I, Mudd / Én, Első Mudd

Harry Mudd, a szélhámos, ezúttal egy androidokkal teli bolygó ura, foglyul ejti az Enteprise-t, és bosszúból megpróbálja Kirköt börtönbe juttatni.

2x13. The Trouble with Tribbles / Szőrös veszedelem

Egy segélykérő jelzésre válaszolva az Enterprise egy űrállomásra megy, ahol klingonokkal, ingerült föderációs hivatalnokokkal, és korábban sosem látott, kicsi, aranyos, észvesztően éhes és hihetetlenül gyorsan szaporodó szőrös lényekkel kell megbirkózniuk.

2x14. Bread and Circuses / Cirkuszt a népnek

Kirk, Spock és McCoy foglyul esik egy olyan bolygón, ami a Római Birodalomra emlékeztet, de XX. századi technológiával. Halálra ítélik őket, és arra kényszerülnek, hogy gladiátorjátékokon vegyenek részt, amit látványosságként közvetítenek.

2x15. Journey to Babel / A merénylő

Az Enterprise-t megtámadják egy diplomáciai küldetés során, amikor utasokat szállítanak egy békekonferenciára. Az egyik előkelőség halálának Sarek, Spock elhidegült apja a fő gyanúsítottja – akiről az is kiderül, hogy halálos beteg, és csak Spock mentheti meg.

2x16.  A Private Little War / Piszkos kis háború

Egy primitív civilizációval rendelkező bolygón az Enterprise legénysége felfedezi, hogy a kőkorszaki társadalmat a klingonok fejlett fegyverekkel szerelik fel.

2x17. The Gamesters of Triskelion / A Triskelion játékmesterei

Kirköt, Uhurát, és Chekovot idegen lények rabolják el, és arra kényszerítik, hogy más lényekkel harcoljanak, hogy egy mentálisan magasabbrendű faj fogadhasson a győztesre.

2x18. Obsession / Megszállottság

Kirknek rögeszméjévé válik, hogy megöljön egy gyilkos lényt, ami évekkel ezelőtt számos társát megölte régi hajóján.

2x19. The Immunity Syndrome / Az immunitás szindróma

Az Enterprise egy óriási, egysejtű organizmussal találkozik, ami energiával táplálkozik, és az egész galaxist fenyegeti, amikor reprodukálódni szándékozik.

2x20. A Piece of the Action / Az Enterprise gang akcióba lendül

Az Enterprise egy olyan bolygóra látogat, ami a kultúráját az 1920-as évek Chicago gengsztervilágára alapozta.

2x21. By Any Other Name / A vágyak csapdája

Az Androméda galaxisból származó idegenek rabolják el a hajót. A legénységnek minden leleményességét össze kell szednie, ha vissza akarják szerezni a hajót. Szerencsére Scottynál mindig akad egy kis viszki is...

2x22. Return to Tomorrow / Visszatérés a holnapba

Egy félmillió évvel ezelőtt kihalt faj három túlélője „kölcsönveszi” az Enterprise legénységének testét, hogy android testeket építhessenek maguknak.

2x23. Patterns of Force / A negyedik birodalom

Egy elveszett föderációs történész után kutatva az Enterprise felfedezi, hogy a megfigyelőnek küldött történész megfertőzte a bolygó kulturális fejlődését, és az most az 1930-as évekbeli názi Németországra hasonlít.

2x24. The Ultimate Computer / A tökéletes komputer

Az Enterprise egy olyan számítógépet tesztel, ami, ha sikeres, akár még Kirköt is lecserélhetik. (Na de hány számítógépet is vágott tönkre eddig Kirk a sorozatban?)

2x25. The Omega Glory / Csalóka halhatatlanság

Az Enterprise rátalál az űrben sodródó Exeter csillaghajóra, amelynek egész legénységét megsemmisítette egy ismeretlen vírus, és a kapitánya nyomtalanul eltűnt.

2x26. Assignment: Earth / Irány a Föld

Az Enterprise visszautazik az időben 1968-ba, ahol összetalálkoznak a rejtélyes Gary Sevennel, aki azt állítja, őt fejlett, idegen lények küldték vissza, hogy megmentse a Földet.

 

HARMADIK ÉVAD

3x01. Spectre of the Gun / Kísért a vadnyugat

Kirk, Spock, McCoy, Scotty és Chekov a Vadnyugaton találják magukat a híres tűzharcban az O.K.Corallban, de a vesztes banda szerepében.

3x02. Elaan of Troyius / A vonakodó menyasszony

Az Enterprise egy elkényeztetett hercegnő vendéglátója, akinek házassága békét hozna egy csillagrendszerbe.

3x03. The Paradise Syndrome / Az elveszett paradicsom

Kirk elveszíti az emlékezetét, és csatlakozik egy indián törzshöz.

3x04. The Enterprise Incident / Az Enterprise incidens

Kirk el akar lopni egy álcázóberendezést egy romulán hajóról.

3x05. And the Children Shall Lead / A megkísértés

Az Enterprise legénysége megment egy csapatnyi gyereket egy bolygóról. Nem tudják, hogy velük tart gonosz, „képzeletbeli” barátjuk is.

3x06. Spock’s Brain / Spock agya

Egy idegen lény megtámadja a hajót, és ellopja Spock agyát. Kirk és McCoy kétségbeesetten próbálják visszaszerezni. Ezen a részen mi is csak röhögni tudunk kétségbeesésünkben...

3x07. Is There in Truth No Beauty? / A medúza pillantása

Az Enterprise egy idegen nagykövetet vesz a fedélzetére, aki különleges körülményeket igényel: ha egy ember megpillantja, megőrülhet a látványtól.

3x08. The Empath / A világ minden fájdalma

Kirköt, Spockot és McCoyt a Minara II bolygón idegenek ejtik foglyul, akik egy sor kísérletnek vetik alá őket egy Gem nevű néma, humanoid nővel, akinek empatikus ereje képessé teszi őt arra, hogy elnyelje mások fájdalmát.

3x09. The Tholian Web / Mint a pók hálójában

Az Enterprise a Defiant csillaghajót próbálja megmenteni, de Kirk eltűnik, amikor a hajót beszívja az interfázikus űr. Közben az Enterprise-t megtámadják a rejtélyes thóliaiak.

3x10. For the World is Hollow and I Touched the Sky / A kőűrhajó

Az Enterprise egy aszterodiára bukkan, ami belül egy sokgenerációs hajó, és ütközőpályán van egy lakott bolygóval.

3x11. Day of the Dove / A viszálykeltő

Egy energiaalapú életforma, ami negatív érzelmekkel táplálkozik, brutális konfliktusba hajszolja az Enterprise legénységét a klingonokkal.

3x12. Plato’s Stepchildren / Platón mostohagyermekei

Az Enterprise egy olyan fajjal találkozik, akik társadalmukat az ógörög ideálok alapján rendezték be.

3x13. Wink of an Eye / A gondolatnál sebesebben

Láthatatlan, „időben felgyorsult” idegenek foglalják el az Enterprise-t, és a legénységet „genetikai alapanyagként” szeretnék használni.

3x14. That Which Survives / A halál érintése

Az Enterprise legénysége egy szellembolygón ragad, amit egy rejtélyes komputer őriz.

3x15. Let That Be Your Last Battlefield / Az utolsó csatamező

Egy háború sújtotta bolygó utolsó két túlélője kerül az Enterprise fedélzetére, de mindketten elszánták magukat rá, hogy elpusztítsák a másikat.

3x16. Whom Gods Destroy / Az őrült

Kirk kapitány egy elmegyógyintézetbe látogat, és szembeszáll egy őrült csillaghajó kapitánnyal.

3x17. The Mark of Gideon / Az örök élet átka

Kirköt az Enterprise egy üres másolatán tartják fogva.

3x18. The Lights of Zetar / A Zetar kísértetei

Különös, energiaalapú életformák fenyegetik Memory Alpha állomás és az Enterprise legénységét.

3x19. The Cloud Minders / Ég és föld

Az Enterprise a Merak II bolygón egy megosztott társadalommal találkozik, amelyben az elithez tartozó stratosiak egy idilli városban laknak a felhők között, míg a munkásosztályt jelentő troglyták kockázatos földalatti barlangokban dolgoznak.

3x20. The Way to Eden / Úton az Éden felé

Az Enterprise-t elfoglalja egy hippi-szerű csoport, akik elutasítják a modern technológiát, és az Édent keresik.

3x21. Requiem for Methuselah / A szerelem hatalma

Amíg az Enterprise egy halálos betegség ritka ellenszerét keresi, a felderítőcsapat egy világtól elvonult férfival találkozik, aki ölni is hajlandó, hogy megőrizze magányát.

3x22. The Savage Curtain / A jó és a rossz csatája

Kirk és Spock olyan híres személyiségek oldalán kénytelenek harcolni, mint a földi Abraham Lincon és a vulkáni Surak, mert egy idegen faj meg akarja érteni a „jó” és a „rossz” koncepcióját.

3x23. All Our Yesterdays / Menekülés a tegnapba

Kirk, Spock és McCoy egy bolygó távoli múltjaiban ragadnak, ahol Spock beleszeret egy száműzött nőbe.

3x24. Turnabout Intruder / Idegen testben

Egy őrült tudós át akarja venni az Enterprise irányítását úgy, hogy testet cserél Kirk kapitánnyal.

 

A RAJZFILMSOROZAT

ELSŐ ÉVAD

1x01. Beyond the Farthest Star

Kirk legénysége egy ősi elhagyott hajóra bukkan, aminek a belsejében még mindig él valami.

1x02. Yesteryear

Spocknak vissza kell utaznia az időben, hogy megmentse fiatalabb énjét.

1x03. One of Our Planets Is Missing

Az Enterprise egy óriási felhővel találkozik, ami bolygók energiájának elszívásával táplálkozik.

1x04. The Lorelei Signal

Az Enterprise egy olyan szektorban kutat, ahol hajók tűntek el, és egy kizárólag nők által lakott bolygóra bukkan.

1x05. More Tribbles, More Troubles

Az Enterprise egy rakomány búzát szállít Sherman Bolygójára, ahol három régi „ismerőssel” találkoznak: a klingon Koloth-tal, Cyrano Jones-szal, és... a triblikkel!

1x06. The Survivor

A Romulán Semleges Zóna mellett járőröző Enterprise egy öt éve eltűnt hajóra bukkan.

1x07. The Infinite Vulcan

Intelligens növények egy faja leklónozza Spockot.

1x08. The Magicks of Megas-Tu

Az Enterprise belekeveredik egy anyag-energia tornádóba, és egy olyan világban találja magát, ahol a varázslat működik, és a tudomány nem.

1x09. Once Upon a Planet

Az Enterprise visszatér a „Shore Leave”-ben megismert bolygóra, ahol persze megint nem szokványosan alakulnak a dolgok.

1x10. Mudd’s Passion

Harry Mudd visszatér, ezúttal egy szerelmi bájital birtokában.

1x11. The Terratin Incident

Egy kihunyt szupernova megfigyelése közben a hajó egy különös, kétszáz éves üzenetet kap.

1x12. The Time Trap

Az Enterprise csapdába esik a Delta Háromszögben, ahol már több csillaghajó tűnt el. Ráadásul egy klingon csatahajóval is meg kell küzdeniük.

1x13. The Ambergris Element

Az Enterprise egy víz alatti civilizációt fedez fel.

1x14. The Slaver Weapon

Mr. Spock, Uhura és Sulu egy ritka leletet szállít egy csillagbázisra a Copernicus űrkomp fedélzetén.

1x15. The Eye of the Beholder

Egy elveszett hajó legénysége után kutatva a legénység lesugároz egy bolygóra, de őket is foglyul ejtik a bolygó lakói.

1x16. The Jihad

A vedalák, a legősibb űrutazó faj titokban megbízza Kirköt és Spockot egy ellopott vallási kegytárgy, „Skorr Lelke” visszaszerzésével. Ha ugyanis a lopásra fény derül, háború lehet belőle.

 

MÁSODIK ÉVAD

2x01. The Pirates of Orion

Spock elkap egy súlyos betegséget, a szükséges gyógyszerszállítmányt azonban elrabolják az orion kalózok.

2x02. Bem

Egy nagyon fejlett faj képviselője figyeli meg az Enterprise-t, hogy vajon alkalmasak-e a kapcsolatfelvételre.

2x03. The Practical Joker

Miután az Enterprise áthalad egy különös energiafelhőn, a hajó számítógépe különös vicceket kezd el játszani a legénységgel.

2x04. Albatross

Dr. McCoyt letartóztatják, mert állítólag ő a felelős egy halálos járványért, ami a Dramia bolygón pusztított.

2x05. How Sharper Than a Serpent’s Tooth

Egy rejtelmes lény az Enterprise elpusztításával fenyegetőzik, ha a legénység nem old meg egy ősi rejtvényt.

2x06. The Counter-Clock Incident

Egy furcsa űrhajó átrántja az Enterprise-t egy „negatív univerzumba”, ahol az idő visszafelé jár.

 

Az eredeti legénység kalandjai mozifilmekben folytatódtak. A Star Trek-filmek ismertetőit itt találod. A következő sorozat, a Star Trek: Az új nemzedék ismertetőit pedig itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3212534857
süti beállítások módosítása