Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Filmek

2018. szeptember 24. - StarTrekker

stmoviesposter.jpg

10 évvel az eredeti Star Trek leállítása után a rajongók kitartó követelőzése folytán (és valószínűleg a Star Wars sikerének is köszönhetően) a sorozat mozifilmekben éledt újjá, hogy aztán pár évenként újabb sikereket érjen el. Az eredeti legénység hat filmet készített, majd az Új nemzedék követte őket (az 1994-es Nemzedékekben adták át a stafétát). A tizedik film, a Nemezis viszont gyakorlatilag megbukott, így ezután hosszabb szünet következett (amihez hozzájárult a tévében a Star Trek: Enterprise leállítása is).

A Paramount azonban nem hagyta veszni a franchiset: 2009-ben rekord költségvetéssel, JJ Abrams producerkedésével egy kvázi rebootra került sor. A Star Trek (2009) új szereposztással az eredeti legénység fiatalkori kalandjait mutatja be. Velük eddig három film készült.

 

Star Trek: The Motion Picture (1979) / Star Trek: A film (Űrszekerek)

Egy különös energia-felhő tart a Föld felé, ami mindent elpusztít ami az útjába kerül. Kirk admirálist és a frissen felújított Enterprise-t küldik ki a jelenség vizsgálatára.

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982) / Khan haragja

A „Space Seed” c. epizódban a Ceti Alpha V-ön kirakott Khan Noonian Singh elmenekül a bolygóról, és elhatározza, hogy bosszút áll Kirkön.

Star Trek III.: The Search of Spock (1984) / Spock keresése

Kiderül, hogy a haldokló Spock McCoy doktorra bízta katráját („lelkét”). Kirk és legénysége ellopja az Enterprise-t, hogy visszamenjenek a Genezis bolygóra, hátha az ott lezajló különös változások révén regenerálhatják Spock testét, és újraegyesíthetik a lelkével. Mindeközben egy klingon is megszerzi a Genezis bolygó titkát, és ez halálos következményekkel jár.

Star Trek IV.: The Voyage Home (1986) / Hazatérés

A Földet egy hatalmas űrszonda fenyegeti. A hazatérő legénység megállapítja, hogy a szonda egy rég kihalt állatfajnak, a hosszúszárnyú bálnának küld jeleket, ezért kénytelenek visszamenni az időben, hogy beszerezzenek egy párat ebből az állatból. Az 1986-os Föld azonban épp oly idegen nekik, mintha egy másik bolygón lennének.

Star Trek V.: The Final Frontier (1989) / A végső határ

Spock féltestvére, Sybok elrabolja az Enterprise-t, hogy a Galaxis közepébe repüljön vele, mert úgy hiszi, ott találkozhat a Teremtővel.

Star Trek VI.: The Undiscovered Country (1991) / A nem ismert tartomány

A Praxis nevű klingon energiatermelő hold felrobbanásának következményeként a klingonok béketárgyalásokba kezdenek a Föderációval. A klingon küldöttséget azonban merénylők támadják meg, amiért a klingonok Kirköt teszik felelőssé. Spock nyomozást indít a kapitány ártatlanságának bizonyítására, és egy nem várt összeesküvést fedez fel.

Star Trek: Generations (1994) / Star Trek: Nemzedékek

Valamikor a XXIII. században az Enterprise-B-nek kezdő útján el-aurián menekülteket kell megmentenie egy rejtélyes energiahullámtól, de az akció során meghal a fedélzeten vendégként tartózkodó Kirk kapitány. 78 évvel később az egyik el-aurián túlélő halálos összecsapásba hajszolja az Enterprise-D-t a Duras-nővérekkel, azzal a céllal, hogy visszakerüljön az energiamezőbe.

Star Trek: First Contact (1996) / Star Trek: Kapcsolatfelvétel

A Borg újabb invázióba kezd a Föderáció ellen. A Csillagflotta parancsai ellenére Picard mégis csatlakozik a harcba, és követi a Borgot 300 évnyire a múltba, ahol a híres Zefram Cochrane épp azon fáradozik, hogy létrehozza az első térhajtóművet, és felvegye a kapcsolatot az első földönkívüli fajjal. A korszakalkotó feltaláló azonban a legkevésbe sem olyan, mint amire a történelemkönyvek alapján számítani lehetett.

Star Trek: Insurrection (1998) / Star Trek: Űrlázadás

Amikor a fiatalság forrását rejtő bolygót a Föderáció titokban ki akarja zsákmányolni, Jean-Luc Picard és az Enterprise-E legénysége fellázad, hogy megmentse a bolygót és napvilágra hozza a történteket.

Star Trek: Nemesis (2002) / Star Trek: Nemezis

A Romulán Csillagbirodalom új vezetője Shinzon praetor béketárgyalásokat indítványoz a Föderációval. Meglepetésre kiderül, hogy Shinzon nem a Romulusról, hanem annak ikerbolygójáról, a Remusról érkezett, de még csak nem is remusi. Személyében Picard egy új, személyes ellenségre talál, és az Enterprise-E-re hárul a feladat, hogy megakadályozza egy új háború kitörését a romulánok és a Föderáció között.

Star Trek (2009) / Star Trek

Egy kataklizma a 24. században két hajót röpít vissza a 23. századba, megváltoztatva a történelmet. Egy másik életben, ahol nem ismerte az apját, Kirk egy cinikus, kallódó fiatallá vált, akit Christopher Pike kapitány vesz pártfogásába, és ő bírja rá, hogy csatlakozzon a Csillagflottához. Három évvel később Kirk, Spock és a USS Enterprise fiatal legénysége a jövőből érkezett Spock segítségével kell szembeszálljon a szintén a jövőből érkezett romulánnal, Neroval, aki őrült bosszújában a teljes Föderáció elpusztítására tör.

Star Trek Into Darkness (2013) / Star Trek - Sötétségben

James T. Kirk egy veszélyes terrorista után nyomoz (Benedict Cumberbatch), és hamarosan rejtett machinációk közepében találja magát, aminek úgy tűnik az a célja, hogy háborút robbantson ki a Föderáció és a Klingon Birodalom között.

Star Trek Beyond (2016) / Star Trek: Mindenen Túl

Ötéves küldetésének körülbelül felénél, messze túl a föderációs űr határán a USS Enterprise egy ismeretlen faj megállíthatatlan erejű támadásának esik áldozatául. A bolygón ragadt legénység egy új ellenséggel kerül szembe, akinek jó oka van gyűlölni a Föderációt, és mindent, amit képvisel.

 

Egyenlőre cím nélküli Star Trek-film

A következő Star Trek mozifilmet már 2016 nyarán bejelentették, sajnos azonban azóta az előkészítés útvesztőiben kering. Hírkövető posztunkat ezen a linken találod.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr9314259709
süti beállítások módosítása