Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hogyan változott a Star Trek idővonala a Strange New Worlds legújabb részében?

A "Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow" meglepő húzása

2023. július 02. - StarTrekker

203-laan-kirk-02.jpg

A Strange New Worlds második szezonjának harmadik része első látásra egy La'an központú karakterdráma egy kis időutazással megspékelve, de közelebbről megnézve nagyon nagy hatással van az eddig ismert Star Trek-univerzumra nézve. A tovább mögött borzasztó SPOILEREK között elemezzük a hatalmas (és egyben iszonyúan szórakoztató) fejleményeket. TÉNYLEG csak akkor lapozz, ha láttad az epizódot!

 

Az epizódban La'an egy alternatív idővonalba kerül, amikor a hajón egy váratlanul megjelenő idegen a kezébe nyom egy készüléket. A hídra felérve James T. Kirköt találja a kapitányi székben a United Earth Fleet hajóján, akivel egy rövid beszélgetés után megállapítják, hogy más idővonalakból származnak. Mielőtt jobban belebonyolódnának a helyzet kezelésébe, a készülék mindkettőjüket eltranszportálja 2023-ba, Torontóba.

Némi kavarás után La'an és az alternatív Kirk kiokoskodják, hogy azért küldték őket vissza az időben, hogy megakadályozzák az alternatív Kirk idővonalának megtörténtét. Az összeesküvés-mániás fotós, Sera segítségével Kirk végül rájön, hogy egy hidegfúziós robbanás okozta az ő kaotikus idővonalát. Meg is keresik a helyszínt, ott azonban Sera állja útjukat, akiről kiderül, hogy egyáltalán nem egy szimpla, kelekótya fotós Torontóból. Igazából egy romulán idő-ügynök, akit a jövőből küldtek vissza, hogy próbálja az emberiség fejlődését lelassítani. 

Miután a hidegfúziós reaktor nem robban fel, mint Kirk idővonalában, Sera a B-tervhez folyamodik: ez pedig nem más mint, hogy megöl egy gyereket, akit Khan Noonian-Singhnek hívnak. Igen, ez az a Khan, és igen, nem csoda, ha régi Star Trek-rajongóként itt zavarban vagy. Khannak már rég nem kéne a Földön lennie, hiszen jóval az Eugenikus háborúk után vagyunk, szóval, mi folyik itt?

Sera elmagyarázza, hogy különböző fajok manipulálnak az idővel, megpróbálnak befolyásolni és megváltoztatni eseményeket a Föderáció kárára, de úgy tűnik, mintha az idő maga állna ellen, és bizonyos fix események mindenképpen megtörténnének. Még azt is megemlíti, hogy "ennek 1992-ben kellett volna megtörténnie", ami jelentheti azt, hogy eredetileg abba az időbe küldték vissza, amikor Khan Ázsia nagy részének ura volt, nem sokkal az Eugenikus háborúk előtt. Ami nem is történt meg, és úgy fest, hogy a különböző idővonal-manipulációk révén az Eugenikus háborúk és a III. világháború is "későbbre csúszott" az idővonalon. Mindkét eseményről tudjuk, hogy megtörténtek, hiszen létük instrumentálisan fontos a Csillagflotta és a Föderáció megalakulásában. Vagyis a Strange New Worlds megváltoztatta az eddig ismert Star Trek-idővonalat a két ismert háború eltolásával.

De miért is érdekes ez?

Khanról és az Eugenikus háborúkról a TOS "Space Seed" c. epizódjában hallhattunk először. A történet szerint az Eugenikus háborúk genetikailag feljavított szuperemberek közötti harcok voltak az 1990-es években. A szuperembereket 1996-ban legyőzték, és kilőtték az űrbe az S.S. Botany Bay fedélzetén - erre akadt rá Kirk az epizódban 2267-ben (és indította el események láncolatát, ami a Star Trek II.: Khan haragjához vezetett). 

A probléma, hogy ugye elvileg a Star Trek a mi világunkban játszódik, és mi nem láttuk az Eugenikus háborúk nyomát a '90-es években. Sőt, mi több, a Star Trek-univerzum sem: amikor a USS Voyager a "Future's End" című kétrészes epizódban 1996-ban a Földre, Los Angelesbe látogatott, boldog békeidők honoltak. 

futures-end.jpg

Most felejtsük el egy pillanatra, hogy az eredeti Star Trek írói 1966-ban nem terveztek ennyire előre, és nekik az 1990-es évek kellően távolinak tűntek, és eszükbe se jutott, hogy negyven-ötven évvel később valaki ezen rágódni fog - de a rengeteg Star Trek-film és sorozat tele van kisebb-nagyobb diszkontinuitási hibával amúgy is (a Khan-ügy csak az egyik leghírhedtebb ezek közül).

Az epizódban Sera arról beszél, hogy egész temporális háborúk zajlottak le ezek körül az események körül. A temporális háborúkról a Star Trek Enterprise epizódjaiból hallhattunk. Archer kapitány és az Enterprise NX-01 legénység egy "Temporális Hidegháborúba" botlott bele, amiben a XXIX. századból egy titokzatos figura támogatott múltbéli frakciókat különféle technológiák átadásával. Pontos célja és kiléte (a sorozat korai zárásának köszönhetően is) máig ismeretlen. Sok néző azt gondolta, hogy egy romulánról lehet szó. Brannon Braga, a sorozat egyik készítője ugyan évekkel a sorozat lezárása után magát Archer kapitányt nevezte meg, de ez a történetszál nem került kifejtésre.

Szóval a heti SNW-epizód állítása az, hogy bizonyos frakciók (közülük az egyik a romulánoké, akik egy szuperszámítógép segítségével vizsgálják a megváltoztatott események valószínű hatásait az idővonalra) manipulálják folyamatosan az idővonalat, de "valamiért" (erre mindjárt visszatérünk) bizonyos események mégis megtörténnek, csak esetleg később.

Ez lenne a kánon magyarázat Khanra és az Eugenikus háborúkra (ami mostantól valamikor a mi jövőnkben történik meg, bár ismeretlen időpontban). De ez lehet a magyarázat egyben minden furcsa diszkontinuitási hibára is. Kirk kapitány "United Earth ship"-ként nevezi meg az Enterprise-t a TOS "Corbomite Maneuver" című részében? A Discoveryben vagy a Strange New Worldsben modernebbeknek tűnnek a hajók, mint az eredeti sorozatban? Picard kapitány találkozik először a Borggal (TNG: Q Who?) vagy Seven szülei (VOY: Dark Frontier)? Mostantól kezdve minden ilyen hiba a temporális kavarásokra és az abból adódó pillangó-effektusokra fogható.

screenshot_2023-07-02_17_49_55.png

USS Enterprise kellett volna legyen, a Csillagflotta hajója, nem csupán a "Földé"

Mi, nézők, a romulán ügynökkel ellentétben, azt is tudjuk, hogy az idővonal "visszaállítása" sem véletlen: azt a Department of Temporal Investigations (a Temporális Nyomozóhivatal) intézi, akiknek a feladata az idővonal védelme. Őket a DS9 "Trials and Tribble-ations" c. részéből ismerjük, ahol az állomásra látogattak, hogy Sisko kapitány körmére nézzének a tribblis részben történtekbe való belekavarodása miatt. Sisko megúszta következmények nélkül a vizsgálatot, és nem kellett nagyobb beavatkozást végezni a nyomok eltakarítása végett, sajnos azonban jelen esetünkben ez nem így alakult, és La'annak kell visszamennie az időben a DTI megbízásából (bármi áron).

dulmur_and_lucsly.jpg

Az Időügynökség ügynökei sosem késnek (és a viccet sem ismerik)

Innentől tehát a Star Trek készítőinek nagyjából szabad kezük van: akkor és ott csinálnak a Star Trek-univerzumban, amit akarnak - kicsivel nagyobb a mozgástér, mint eddig, legyen szó karakterek közötti kapcsolatokról (lásd a Spock/Chapel/T'Pring trió kavarásait), történetbeli változtatásokról (vajon Pike jövője, amit a "The Menagerie"-ből és a Discoveryből ismerünk, megváltozik majd?), vagy vizuális megoldásokról (egyenruhák, alkalmazott technológiák, stb.). És ez azért valahol zseniális húzás.

De mi szükség volt erre? - kérdezhetnénk. Valóban nem volt szükséges, de a készítők úgy gondolták, meg akarnak felelni a Gene Roddenberry által megálmodott jövőképnek, és a Star Trek nem egy idegen univerzumban játszódik, hanem a miénkben - és megmutatja, hogy minden nehézség ellenére képesek lehetünk összefogni, félretenni a különbözőségeinket egy szebb és jobb jövő érdekében. És hogy a Star Trek a jövőben is azt a pozitív, inspiráló jövőképet mutathassa, amilyennek Roddenberry megálmodta.

 

További jegyzetek:

- Már a Strange New Worlds első része is jelezte ezt: amikor a Pike előadást tart a Föld legsötétebb napjairól, láthatunk pár bevágást az amerikai Capitoliumban történtekről, 2021. január 6-ról.

- Khan történetének elcsúszására nem is olyan régen kaptunk egy utalást. A Star Trek Picard 2x10 részében ("Farewell") láthatjuk, hogy Adam Soong egy újabb titkos projektbe fog bele, ami nem más mint... (a dátumot is figyeljük meg):

pic-210-projectkhan.jpg

- A DTI-tól függetlenül a Csillagflottának is megvannak a maga kavarásai: a Star Trek First Contactban a Kapcsolatfelvétel időpontjára visszautazó Enterprise-E látványa arra inspirálhatta Zefram Cochrane-t, hogy a később tervezendő csillaghajója jóval fejlettebb legyen, mint eredetileg lett volna (rajongó elméletek szerint emiatt sokkal modernebb az NX-01 Enterprise kinézete, mint az "klasszikus" Enterprise-é, és onnantól már eleve egy megváltozott idővonalban vagyunk). És akkor még a sarki jég alatt rekedt borg hajóról még nem is beszéltünk (ENT: "Regeneration").

- Egy másik magyarázat Khan sztorijára egy könyvsorozatban olvasható. Greg Cox több kötetes regénye, a „The Eugenics Wars: The Rise and Fall of Khan Noonian Singh" szerint megtörténtek a háborúk, de a legnagyobb titokban, mert Gary Seven, a földönkívüli titkosügynök így intézte (TOS: "Assignment: Earth"). Persze a könyvek a Star Trek-univerzumban nem számítanak kánonnak.

tos-theeugenicswars.jpg

- A Temporális Nyomozóhivatalnak is van egy saját könyvsorozata, ami jelenleg öt kötetnél tart, és az Enterpriseban félhagyott Temporális Hidegháborús szálakat próbálja összevarrni, és eközben igen szórakoztató módon szinte minden időutazós Star Trek-epizódot összefog.

watching_the_clock_cover.jpg

Az első kötet borítója

- Vajon mit szólhatnak a Temporális Nyomozóhivatal emberei, akik eleve utálják Kirköt, hiszen vezeti a föderációs idő-bűnlajstromot ("Az az ember egy istenverése!"), erre most felbukkan egy alternatív Kirk, és még ez is kavarni kezd?

- Egy kisebb, de fontos megfigyelés: a La'an kezébe nyomott szerkezetnek TCARS-felülete van, pont, mint a XXIX. századi Csillagflotta-hajónak, amit a VOY: "Relativity" c. epizódjában láthattunk:

tcars-snw.jpg

TCARS - Temporal Computer Access and Retrieval System 

- Figyeljük meg, hogy La'an nem tudta meg, hogy hogyan is néz ki egy romulán az epizódban. Mert bár háborúztunk a romulánokkal, az első romulánt csak a TOS "The Balance of Terror" c. részében láttuk.

-  Az epizód címe, mint oly sokszor, megint egy Shakespeare-idézet, a halál elkerülhetetlenségéről és az élet banalitásáról (Macbeth, V. felvonás, 5. jelenet):

Holnap s megint
Holnap, meg holnap, mászva így megyen
Ez napról napra, míg kimért időnk
Levánszorog a végső szótagig.
Tegnapjaink is mind bolondokat
Kisértek a halál hamvgödrihez.
– Aludj ki, pisla fény! Az élet: árny,
Mely jár-kel; egy szegény komédiás,
Ki egy óra hosszant tombol és dühöng,
Azzal lelép, s szava se’ hallatik;
Mese, mit egy bolond beszél, teli
Hangos dagálylyal, – ám értelme nincs!

(Szász Károly fordítása)

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr5618157716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerberus 2023.08.14. 17:53:12

Véget ért a második évad is, ideje erről is írni valamit.
süti beállítások módosítása