Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Űrhajók, permetezőgépek és kutyák az új Star Trekekben

Nagy nyári hírösszefoglaló

2019. szeptember 18. - StarTrekker

picard-ewpreview-640x427.jpg

Exkluzív Picard-kép az Entertainment Weekly-ben

Ha nyár van, az a convention-szezon ideje is. Minket, Star Trek-rajongókat két rendezvény érdekel különösebben: a San Diego Comic Con és a Las Vegasban rendezett hivatalos, éves nagy Star Trek Con, ahonnan általában friss híreket, bejelentéseket kaphatunk kedvenc univerzumunkból. Ebben a posztban az idei híreket gyűjtöttük össze a producerek, színészek, írók és egyéb stábtagok paneljeiből.

A következő információmorzsák kis mértékben spoileresek (de inkább étvágygerjesztők...:-) ).

Discovery S3

Amikor a USS Discovery megérkezik a jövőbe, nem oda érkeznek, ahova kellett volna, és nagy bajba kerülnek.

A szezonpremiert Izlandon forgatták, ami az ottani különleges tájak miatt a scifi produkciók egyik kedvenc helyszíne.

Alex Kurtzman szerint egy csomó új karakter lesz majd a 3. évadban.

Az egyik új szereplőt be is mutatták: David Ayala játssza majd (Manchester Black a Supergirlből), a neve Cleveland Booker, röviden Book. Íme egy kép róla: david-ajala-as-booker.jpg

Kiadtak továbbá egy promókép galériát is, de kontextus hiányában nem tudunk sokat:

 

Short Treks

6 új rövidfilm érkezik majd, amiből háromban Pike és a USS Enterprise legénysége szerepel! Ebből az egyikben Spock és Number One ragad egy turbóliftben, egyben tribblik szerepelnek, egyben pedig Pike kapitány.

A maradék háromból egy a Star Trek: Picardot harangozza be, kettő pedig animált lesz. 

Célozgattak egy lehetséges "Pike-Number One-Spock"-sorozatra is, de ezen a ponton még nem tudni, mennyire lehet ezt komolyan venni (...mondjuk engem érdekel. :-) ).

st-short-treks-2019-spock-number-one.jpg

st-short-treks-2019-captain-pike.jpg

Trailer:

Picard

poster-star-trek-picard.jpeg

Poszter: Picard és kutyája, Number One

A sorozat címe immár hivatalosan is "Star Trek: Picard", ezt egy még májusban kiadott teaserben jelentették be:

Van egy barátom, aki félórás előadást tud tartani, miért is rossz a permetezőgép eme ábrázolása a XXIV. században (A bor természetesen már kapható a startrek.com webshopjában... :-) )

 Ez pedig a San Diego Comic Conon bemutatott trailer:

Az előzetes kétségkívül legnagyobb meglepetése, hogy visszatér Seven of Nine (Jeri Ryan) és Data (Brent Spiner), de rajtuk kívül találkozhatunk majd még a Riker-Troi házaspárral (Jonathan Frakes és Marina Sirtis), és Hugh-val (Jonathan Del Arco) is. Sőt, bár kicsit még korai, de Robert Picardo is elhintette twitteren, hogy megkeresték egy lehetséges Picard második évaddal kapcsolatban...

Természetesen új karakterek is lesznek, róluk a következőket tudhattuk meg:

  • Dr. Agnes Jurati (játssza: Alison Pill, őt a "The Newsroom" (nálunk: Híradósok) c. sorozatban lehetett látni): kutató, aki "zavarban van a világban betöltött helyével kapcsolatban".
  • Raffi Musiker (Michelle Hurd): zseniális stratéga, aki Picard (professzionális) múltjának része.
  • Cristobal ‘Chris’ Rios (Santiago Cabrera): ex-Csillagflotta tiszt és pilóta, aki emiatt nem igazán szeretne segíteni Picardnak, amikor először találkozik vele.
  • Dahj (Isa Briones): egy fiatal lány, aki megkeresi a nyugdíjba vonult Picardot, hogy segítségét kérje.
  • Elnor (Evan Evagora): egy fiatal romulán, a közelharc szakértője. Erősen lojális Picardhoz.
  • Narek (Harry Treadaway): róla csak annyit tudunk, hogy szintén romulán, és hogy köze van a többiekhez. :-)

Ahogy már korábban is írtuk, Patrick Stewart maga is részt vett a sorozat megalkotásában. Rajta kívül még a következők ültek az írószobában: Michael Chabon (ő a showrunner), Kirsten Beyer, Akiva Goldsman és Alex Kurtzman.

A sorozat emlékeztet majd a TNG-re, meg nem is. Szerializált lesz, de ne számítsunk "TNG-folytatásra". Picard továbbra is a legnemesebb eszméket testesíti meg, de most sokkal sötétebb időkkel kell szembenéznie.

Brent Spiner egy interjúban elmondta, hogy Data szerepel a fenti trailerben, nem B-4. Több epizódban is szerepel majd, de nem mindegyikben.

Jonathan Del Arco újra Hugh-t játssza (TNG: "I, Borg", "Descent I-II."), ő a szabad borgok vezére, akit az Enterprise-D annak idején kiszabadított a Kollektívából. Története onnan folytatódik majd, ahol a "Descent II"-ben abbamaradt.

tng-descent2-hugh-640x487.jpg

Hugh, amikor utoljára láttuk

A sorozat zenéjét Jeff Russo szerzi majd.

A szezon 10 részes lesz, és Jonathan Frakes is rendez benne egyet (ő egyébként megy a Discovery 3. évadba is).

Sajnos a korábbi hírekkel ellentétben a Star Trek: Picard nem 2019 végén, hanem csak valamikor 2020 elején kerül a képernyőkre. Amerikában a CBS All Accessen, nálunk az Amazon Prime Videón lesz látható (nem a Netflixen). 

Viszont valószínűleg már idén meg érkezhet majd a "Star Trek: Picard - Countdown" című háromrészes képregény sorozat első része, illetve 2020 februárjában várható a "The Last Best Hope" című könyv, Una McCormack tollából. Ezekből jobban is megismerhetjük a sorozat egyes karaktereit, és valamilyen szinten előkészítik majd a sorozat történéseit.

Lower Decks

A Lower Decks négy zászlósról szól egy nem túl fontos Csillagflotta-hajón. Minden Star Trekben fontos a család, így ebben is. A történet 2380-ban, a Star Trek: Nemezis után játszódik, a USS Cerritos nevű, California-osztályú hajón. A 10 részes első évad 2020-ban érkezik. lower-decks-logo-640x192.jpg

Ezek itt a Lower Decks főtisztjei, akik azt hiszik, róluk szól a sorozat, pedig nem: st-ld-bridge-crew.jpg

(Innen Jerry O'Connell neve lehet ismerős, pl. a Sliders c. sorozatból)

Ők az igazi főszereplők:

st-ld-main-characters.jpg

Balról jobbra:

  • Tendi zászlós (hangja: Noel Wells), nagy Csillagflotta-rajongó. Most kezdett a hajón, az orvosi részlegen dolgozik.
  • Rutherford zászlós (Eugene Cordero), aki nemrégiben kapott egy kiborg-implantot, és még nem szokott hozzá. Gépész, akárcsak Geordi, de ő még nem old meg minden problémát az epizód végén.
  • Mariner zászlós (Tawny Newsome).
  • Brad Boimler zászlós (Jack Quaid). Egy szőrszálhasogató figura, aki mindent a szabályok szerint csinál. Ha egy napon majd kapitány szeretne lenni, meg kell tanulnia improvizálni.

 

A fentieken kívül továbbra is számíthatunk majd  egy "Section 31"-sorozatra, ami a Discovery 3. évada után kerül adásba, valamint egy másik, fiatalabb közönségnek szánt rajzfilm-sorozatra, amit a Nickelodeon csatorna rendelt meg.

További érdekes hír még, hogy újra egyesül a CBS és a Viacom, így a Star Trek mozis és tévés részlege ismét egy tető alá kerül. Nagyon úgy néz ki, hogy a CBS-nél komolyan számolnak a Star Trekkel az erősödő médiaversenyben. Erre utal az is, hogy nemrégiben egy globális franchise csoportot hoztak létre, a képernyős és képernyőn kívüli Star Trek-tartalmak menedzselésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr8414988138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.09.19. 14:34:28

"Amikor a USS Discovery megérkezik a jövőbe, nem oda érkeznek, ahova kellett volna, és nagy bajba kerülnek."

ajjaj :D pedig úgy néztem volna egy kis 30. századot.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.09.19. 14:37:59

@Mrs Broccoli: jó, ez mondjuk egy olyan mondat, ami semmit nem jelent, vagy jelenthet bármit. :-)
Ha boldogan élnének, amíg meg nem halnak, nem lenne sorozat. :D
Bízom benne, hogy azért maradnak a 30. században...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.09.19. 19:11:03

Anno a TNG "Lower Decks" epizódját pont azért szerettem, mert végre nem szuper képességű, átlag feletti megjelenésű, csodagyerek, technológiai bravúr (szabadon választott, és-vagy reláció elképzelhető) szereplőkről szólt, hanem hétköznapi emberekről. Erre most itt a Discovery, ami meg tele van csupa fóbiás-Tóbiással, olyan dialógusokkal, hogy a Barik Közt, meg a Szomszédok írói is elismerően csettintenének. Ennyire depressziós Trek még nem volt. Ki nem állhatom, bocs. Üssetek, de alig várom az Orville folytatást!

Pikit várom, de félek is. Nem akarok egy újabb, síró-pityogó Pickardot látni, egy mozifilmnyi elég volt.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.09.19. 20:20:44

@Sam. Joe: hát, a trailer alapján (kiábrándult, Csillagflottából kilépett, megkeseredett, útját kereső Picard) én nem fogadnék nagy tétekkel arra, hogy nem kapsz síró Picardot...
Amúgy engem a mozifilmekben nem ez zavart, hanem hogy brúszvilliszt csináltak belőle, meg hogy előrángatták a Borg-traumát, amin a sorozatban már elvileg rég túllépett.

A TNG-s "Lower Decks" nekem is tetszett (aztán megcsinálták a VOY-ben is...), tökre jó sorozatötlet lenne ha valami ilyesmit csinálnának, ha nem is évadokon át, de egy 5-10 részes miniben.

A Discoveryben (szerintem) nagy a szórás a színészek között. Van, aki a gyengébb dialógusokat is el tudja adni, van, akinek beletörik a bicskája az erősebbekbe is.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.09.20. 10:52:30

@StarTrekker: Mindenekelőtt képtelen vagyok elhinni, hogy képes voltam leírni, hogy "Pickard". Atyaég! Ja, pontosan. Miről fog akkor szólni ez az egész sorozat? Szóval félek tőle én is, hogy mi fog kisülni belőle.

Lower Decks témájú sorozat: Azt hiszem élveznék egy ilyen minisorozatot, hogy Átlag Józsi hogy kerül a csillagflottához, aztán engedjék el a kezét. Discoveryvel kapcsolatban azt érzem, hogy egyszerűen nem tudnak elrugaszkodni a "csillagflottánál zászlós felett mindenki félisten" klisétől. Ott van Tilly. Tökre szerethető karakter, a tekintélyes popójával, a nem tökéletes bőrével, mert pont olyan mint egy ember. De belőle csodagyerek kockát kellett csinálni. (A Shortok egyik történetéből kiderül.) Vagy Stamets. A medveállatka-DNS-el turbózott, térhajtómű-mókuskerék hajtó szerep nekem már sok. Komolyan, mikor jön egy radioaktív pók, hogy valakiből még szuperhős legyen? Airiam szegény meg... Szóval ember akarna így élni? Manuálisan menedzselt memóriamentések. Én azt hittem, hogy valami fél-cyborg faj, tök érdekes, lehet majd rá építkezni később (valaki azt mondta, hogy Borg?), de nem! Ő egy ember, sok beültetéssel, aki a Star Trek történetének - már a TOS idején is ciki volt - legelcsépeltebb kliséjének, a kompbalesetnek köszönheti jelenlegi formáját. Tényleg nem bírtak neki forgatókönyvírni bármi mást? Tényleg, bármit. Ledarálta egy elszabadult botmixer, felrobbant a kezében az eCigi, megvadult a csivavája... Tényleg, bármi. Áhh...

Abszolút röhej, hogy Seth MacFarlane és Brannon Braga elpopsizza a teljes hivatalos Trek univerzumot sztorigyártásban. Ünnepélyesen megígérem, hogy most itt befejezem, hogy "bezzeg az Orville", de megkockáztatom, hogy a Majority Rule az egyik legjobb sci-fi sorozat epizód, amit valaha láttam.

Mrs Broccoli 2019.09.22. 21:28:09

annak is örülök, hogy a replikákat "kitették" a Short Treksbe, így nem kell majd eltakarnom a DSC új szezonjánál fél képernyőt, hogy értelmezni tudjam a szereplőt egy másik arccal. (lazán kapcsolódik: valami miatt újranéztük pár napja a Törnibátor 5-öt, talán, mert jön a T6, és ember legyen a talpán, aki tudta követni, mikor ki a hős Connor vagy az apja, mert minden részben mások játszották őket. élvezhetetlen így együtt. örömmel látom, hogy az öreglány visszajön a 6-ban.)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.10.07. 15:47:58

Én alapvetően ugyan szimpatizálok az Orville-lal, de kissé zavar, hogy időnként meg tudom mondani, hogy melyik korábbi Star Trek-részt nyúlják épp.
Még nem láttam az összeset, de abból amit láttam, úgy gondolom, hogy az egész egy kicsit túl TNG, ami ugyan nosztalgikus érzéseket kelt bennem, de ez a történetmesélési stílus a '80-as évek vége - '90-es évek eleje (ahogy nagyjából az összes NextGen-éra Star Trek), azóta ennél egy modern, menő sorozatnak jóval többet kell mutatnia: kidolgozott szerializált történetet, összetett karaktereket, erős színészeket (megjegyzem, ezeket a Discovery sem hozza elég jól sajnos).
A problémafelvetések alapvetően tetszenek, de néha úgy érzem, az epizódok mondani akarnak valami nagyot, de nem sikerül igazán (pl. az a rész, amikor Mercer és Malloy fellógnak egy krill hajóra is elég kurtán-furcsán lett lecsapva).
Meg a humor néha nekem túl sok, túl rajzfilmes.
De mondom, még nem láttam az egészet, az első évad második felében járok.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.10.07. 15:50:49

@Mrs Broccoli: a Terminátorhoz nem tudok hozzászólni, eléggé irtózom a disztópiáktól, így a Terminátort se nagyon szeretem. Az első kettőt láttam azért.
süti beállítások módosítása