Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hír-kecsap: pörög a tévés Trek-univerzum, miközben a mozis épp földbeáll

2019. január 16. - StarTrekker

hny.jpg

BÚÉK minden errejáró olvasónak! A karácsonyi-évvégi szünet alatt nyugalom honolt a Star Trek "vizei" fölött, de az új év kezdetével és Discovery második évadának közeledtével beindultak a hírek. Alig bírunk kapaszkodni!

Kezdjük a rossz hírekkel...

sj-clarkson.jpg

SJ Clarkson, akit tavaly tavasszal a következő Star Trek-film rendezőjének neveztek meg, rendezi az új Trónok harca előzménysorozat pilotját - írja a Deadline. Ezt azért teheti meg - teszi hozzá a magazin, mert felszabadult korábbi projektjéből, a Star Treket ugyanis a Paramount parkolópályára tette. A jelek szerint a Chris Pine-nal és Chris Hemsworth-szel folytatott gázsitárgyalások nem jutottak eredményre. Úgy tűnik, a moziban nem számíthatunk új Star Trek-filmre a közeljövőben. Volt még szó egy Quentin Tarantino ötletén alapuló filmen is - ennek hogylétéről nem tudunk semmit, de az biztos, hogy egyrészt Tarantino jelenleg elfoglalt a Once Upon a Time in Hollywood című filmjével (idén lesz a bemutatója), másrészt ha elindulna is a dolog, újból probléma lenne a casting...

A film szövevényes történetéről már külön oldalt vezetünk, ezúttal úgy tűnik nem lesz happy end a dolog vége (legalábbis egyelőre). Azért kétlem, hogy a Star Trek végleg elbúcsúzna a mozivászontól...

star-trek-beyond-poster.jpg

 

Tévés fronton viszont ennél jóval nagyobb a pezsgés.

Hamarosan elindul a Star Trek Discovery 2. évada, beindult hát a marketinggépezet. Alex Kurtzman vezető producer is előbújt barlangjából, és mindenféle érdekeseket kezdett nyilatkozgatni.

A Picard-sorozat

A Hollywood Reporterben megjelent interjúban arról beszélt, hogy a sorozatban Picard életének radikális változását a Romulán Birodalom összeomlása okozza (korábbi infóinkat itt és itt olvashattátok).

picard.jpeg

Ez azért érdekes, mert bár az idővonalban eddig legutolsó filmben, a Star Trek Nemezisben egy a korábbiaknál jóval moderáltabb vezetés került a Romulán Birodalom élére, a 2009-es Star Trekben látott visszaemlékezésekből tudjuk, hogy a romulán főbolygót egy szupernova pusztította el (emiatt utazott vissza Nero, majd Spock az időben, ami a Kelvin-idővonal megszületéséhez vezetett), aminek köszönhetően valószínűleg jócskán felborultak a nagyhatalmi viszonyok a ("hagyományos", "prime") Star Trek-univerzumban. Mivel a sorozat 20 évvel a Nemezis után játszódik, 2399-ben, 12 évvel a Romulus megsemmisülése után, nem nehéz elképzelni, hogy Picard belekeveredne a diplomáciai ügyekbe, különösen, hogy tudjuk, hogy tudategyesített Spockkal (TNG: "Unification"), akinek így több évtizedes tapasztalatát (ideértve a vulkáni-romulán újraegyesítési törekvéseket) is magáénak tudhatja.

Kurtzman elmesélte még, hogy Patrick Stewart maga sem akarta simán csak újra eljátszani a karaktert, egy új, érdekes szemszöget akart, és a készítőktől egy négyoldalas összefoglalót kért, hogy mit is szeretnének kezdeni a karakterrel. A stáb azonban 34 oldalnál kevesebbel nem tudta beérni, ezzel, és persze a leírtakkal teljesen lenyűgözték Stewartot.

Egy kérdésre válaszolva Kurtzman a TNG-s vendégszereplőket sem zárta ki (ami minden bizonnyal melegséggel tölti el a blog olvasóit is, csakúgy mint az íróját...). A sorozatnak egyenlőre még nincs címe. Írói: Alex Kurtzman, James Duff, Akiva Goldsman, Kirsten Beyer és Michael Chabon.

Short Treks és rajzfilmek

Várható, hogy kapunk még Short Treks-részeket, amik között animált is lehet! (Egész pontosan két rajzfilmes részről volt szó.) A Short Trekek a különböző Star Trek-szériák közötti üresjáratban kerülnének bemutatásra.

A Lower Decks rajzfilmsorozatot már korábban bejelentették, Kurtzman meglebegtette további rajzfilmek lehetőségét is, kifejezetten a fiatalabb korosztályt megcélozva. Ezek lehetséges, hogy nem is a CBS All Access/Netflix-kombón kerülnének a közönség elé.

Új, Section 31-sorozat

Korábban is rebesgették már, de a héten immár hivatalosan is bejelentették: egy új, Section 31 témájú Star Trek-sorozat készül, Michelle Yeoh főszereplésével, a Discoveryben látott karaktere köré építve.

michelleyeoh.jpg

A dolog érdekesen hangzik, nem nagyon tudom elképzelni, hogy egy pozitív szemléletű Star Trek-sorozatot fel lehetne építeni egy rejtélyes és sötét kémszervezet köré. De kíváncsi vagyok! A könyvekben sikerült, tán itt is megy.

Írók: Bo Yeon Kim és Erika Lippoldt.

Starfleet Academy

Viszonylag csönd van a fiatalabb karakterekről szóló, feltételezett Csillagflotta Akadémiás sorozatról, ami hivatalosan továbbra sincs megerősítve.

Készítői: Josh Schwartz és Stephanie Savage.

Discovery 2. szezon

De ne csak a távoli jövőbe tekintsünk: most pénteken indul a Star Trek Discovery 2. évada! Kurtzman elmondta, hogy sok felmerült kánonbeli problémát feszegető kérdést meg fognak válaszolni, a klingon hajaktól kezdve a modern technológiákon át, egészen addig, hogy miért is nem beszélt soha Spock Burnhamről? Ez utóbbi a szezon egyik fő témája lesz.

dsc-spock.jpg

Jobban megismerjük majd a Discovery legénységét is. Láthatjuk Pike kapitányt, akiről egyébként külön könyv várható, amiből azt is megtudhatjuk, mit csinált az előző évad történései alatt.

A háború végeztével a sorozat könnyedebb, felszabadultabb hangulatú lesz, elmondása szerint kissé visszatérnek a hagyományosabb trekes történetekhez, de a Discoveryre jellemző dolgokat megtartják. Sőt, igazából azt szeretnék, hogyha minden új Star Trekes sorozatnak saját, egyéni, a másikkal nem összekeverhető hangvétele lenne - ehhez egyébként a Marvel sorozatait hozta fel példának.

Íme egy kisebb posztergaléria, amivel Amerikában az évadot reklámozták:

A rajongói elvárásokra is rákérdeztek, erre Kurtzman ezt válaszolta:

"Lesznek, amiknek megfelelünk, és lesznek, amiknek nem. Nem lehet olyat csinálni, hogy mindenki szeressen mindent. A Star Trek szépségének egyik eleme, hogy az emberek vitatkoznak róla, és különböző szemszögekből nézik. Nagyon ritkán fordul elő, hogy minden trekkie vagy trekker egyként gondolkozik valamiről, és valahol ez a Star Trek lényege. Vitára és párbeszédre készteti a rajongóit. És ha a vita egészséges és demokratikus, az csodálatos."

kurtzman-dsc.jpg

Nos, ennek szellemében várom kíváncsian a következő hónapokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4014563560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.01.17. 12:06:23

Batman. Abból is sokféle színészi megformálás volt. Meg a Szupramen. Miért ne lehetne Spockból is 4? Igazából keveslem, legendás figurához illik ez a sokszínűség, minden színművész hozzáad. Kellene mégegyszer ennyi. vagy 20. Vagy 100. Csak hívják inkább Sanyinak.

Alick 2019.01.18. 20:11:09

Szakállas Spock - egyértelmű, hogy a tüköruniverzumból jött, akárcsak Lorca.
:)

Alick 2019.01.18. 20:12:23

Mindenesetre az Orville új évada is hozza a szórakoztató formáját, egyebek között régebbi Star Trek színészekkel.
:)

$pi$ 2019.01.19. 06:53:47

A discovery gyakorlatlag nézhetetlen lett. Egy elítélt bűnöző a főszereplője, egy áruló, aki lázadást követett el és a saját kapitánya halálát okozta, a második évadban meg már a csillagflotta egyik tisztje lett, aki magas lóról oktatja ki az új kapitányát a csillagflotta erkölcseiről.

A szereplők legfontosabb képessége, hogy hangosan tudnak veszekedni egymással, jól tudnak űrhajókat vezetni, gyorsan tudnak robbanások elől futni és felelőtlenek. A fél epizód veszekedés, a másik fele meg videójáték. Meg vannak benne afrikai gyökerek, meg szexuális másság, meg érzelmek dögivel. Katasztrófa!
süti beállítások módosítása