Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

"Your words are beautiful"

2021. október 15. - NocadLee

shatner_bezos.png

Szerda este. Az egyik csatornán két politikus vitatkozik arról, milyen „zöld” intézkedéseket vezetne be, ha kormányra kerülne (óvatosan persze, nehogy felzaklassák a választókat), egy másik „kommcsatornán” pedig William Shatner beszél a Blue Origins rakétafellövése előtt egy pár nappal rögzített videófelvételen arról, hogy Jeff Bezos és cége milyen fontosnak tartja a környezetvédelmet, és hogy keményen küzd a klímaváltozás és annak hatásai ellen.

Az idén 90 éves kanadai színész, mindannyiunk kedvenc Kirk kapitánya, Jeff Bezos amerikai milliárdos (az Amazon és Blue Origins tulajdonosa) meghívására vett részt ezen az eseményen, és vált részesévé az űr kommercializálásáért folytatott űrversenynek. Valóban lenyűgöző és példaértékű, ahogy mindezt végigcsinálta, de az igazi tanulság nem az, hogy egy népszerű színész, aki évtizedekkel ezelőtt csillaghajókapitányt játszott egy tévésorozatban, a valóságban is megélte ezt a kalandot. Ennek csupán hírértéke van (és tekintetbe véve az elmúlt napok szalagcímeit, Bezosnak bőven megérte a befektetés), meg talán mi, Star Trek-rajongók örülhetünk annak, hogy hősünk beteljesíti az álmainkat (valljuk be, azért eldörzsöltünk egy-két könnycseppet, amikor „a mi kapitány kapitányunk” űrhajója a levegőbe emelkedett).

Ami igazán megható volt és egyben szomorú, az a repülés után következett. A kapszulából épségben és egészségben kikászálódó legénységet maga Jeff Bezos fogadta, és a stáb önfeledt ünneplésbe kezdett. A jelenet szélén viszont egy érdekes kis közjáték alakult ki. A könnybe lábadó szemekkel küzdő William Shatner megpróbálta szavakba önteni az élményt. Hogy milyen csodálatos volt… Hogy ezt mindenkinek látnia kellene… Hogy mondták neki, milyen kék lesz minden, de még csak nem is sejtette, mennyire kék… Hogy tudta, az űr sötét, de azt nem, hogy ennyire… és hogy milyen varázslatos, ahogy az éjszaka halálosan fekete sötétjében ott úszott a lába alatt a fény, egy nagy kerek kék gömb képében… ami olyan nagyon-nagyon törékeny…

Ott állt ez a színész, 9 évtizednyi tapasztalattal a háta mögött, aki arra áldozta az életét, hogy élményeket adjon vissza a közönségének, és párját ritkító karriert tudhat a háta mögött ennek folyományaként, akiről lehullott az utazás előtt betanult marketingszöveg, és könnyek között kereste a szavakat, hogy visszaadja azt, amit látott, amit átélt.

screenshot_2021-10-15_11_23_38.png

És ott állt vele szemben minden idők egyik leggazdagabb embere, aki elért mindent, amit a szakmájában el lehet érni, aki mindent tudott a hátuk mögött ülő űreszköz műszaki-technikai adottságairól, aki komplett üzleti tervet forgat a fejében ennek gazdasági kihasználására (melynek kétségtelenül része volt Shatner megutaztatása is)... és aki kényelmetlenül feszengve hallgatta Shatner rögtönzött, szívből jövő, megindító monológját... és szemmel láthatólag nem értett belőle semmit.

„Your words are beautiful” – mondta végül, majd, akár egy groteszk Örkény-novella szereplője, sarkon fordult, és elment pezsgőt locsolni a kollégákra.

Pedig nagyon egyszerű az egész, Jeff: ha ez az űrhajózgatás valóban nemcsak unatkozó dollármilliárdosok versengése, akkor nem hírességeket és szupergazdagokat kéne felküldened. Hanem költőket, írókat, zeneszerzőket és színészeket, akik képesek arra, hogy megértessék a tömegekkel, hogy miért olyan fontos, hogy megóvjuk azt a bolygót, amin élünk. Hogy a klímaváltozás, a levegőnk, vagy a vizeink szennyezése nem politikai játszmák vagy összeesküvés elméletek kérdése. Hogy a tudósok figyelmeztetéseiről szóló cikkek ne tűnjenek el a legújabb celebesküvő és a politikusok legfrissebb odamondogatásairól szóló zajban.

Ez az űrutazás William Shatner „kapitány” első és utolsó valódi küldetése, talán fontosabb minden korábbinál. Ez a küldetés nem tíz percig tart, hanem valójában csak most kezdődött el. És amihez, akarva-akaratlanul Jeff Bezos is hozzájárult, még ha nem is úgy, ahogy tervezte. Igen, a szavak csodaszépek, és csak rajtunk múlik, hogy meg is értsük őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr9316722108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

weirdo 2021.10.20. 19:15:38

Azt hittem, arról írsz, mennyire szennyezte a környezetet Shatner pár perce….
süti beállítások módosítása