Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x13-14: Such Sweet Sorrow I-II.

2019. május 15. - StarTrekker

214-enterprise-battle-pike-01.jpg

És elérkeztünk a Discovery második évének fináléjához, amit egyben tárgyalunk (különösen, hogy az első résznek olyan kurtán-furcsán lett vége).

Történet:

A Discovery legénységét a segítségül érkező Enterprise-ra evakuálják, de az önmegsemmisítés nem sikerül, mert a gömbadatok átveszik a hajó rendszereinek irányítását, és a torpedók is hatástalanok. Burnham azt javasolja, hogy építsék meg anyja időutazó ruhájának mását, és annak segítségével, valamint az időkristály felhasználásával magát a Discoveryt röpítsék előre a jövőbe, így Control nem fog tudni hozzáférni az adatokhoz. Pike beleegyezik, és visszaveszi az Enterprise paracsnokságát. Egy új jelet észlelnek, ami a Xahea bolygóhoz vezeti a két hajót, ahol Tilly barátja, Po királyné uralkodik. Po, aki zseniális gépész, segít Stametsnek, Tillynek és Renónak a ruha és a kristály előkészítésében az útra, ami úgy tűnik sajnos csak egy irányú lesz. A Discovery legénységének pár tagja, Giorgiouval és Spockkal együtt úgy dönt, elkísérik Burnhamet. Pike ideiglenes kapitánynak nevezi ki Sarut. Miközben megérkezik a Section 31 flotta, a Discovery felkészül, hogy előre ugorjon a jövőbe.

A kilátástalannak tűnő űrcsata megfordulni látszik, amikor Tyler segítségével megérkeznek a klingonok, valamint Saru búcsúüzenetére a kelpiánok is ba'ul hajókkal. Stamets súlyosan megsérül, a gyengélkedőn Culber veszi kezelésbe (akivel kapcsolatuk rendeződni látszik). Egy Section 31 torpedó eltalálja az Enterprise-t, nem robban fel, de egy másodlagos robbanófej igen. Cornwell feláldozza magát, amikor egy szekció elszigetelésével megmenti a hajót. Control-Leland átsugároz a Discoveryre, de némi küzdelem után Giorgiou betereli a spórakamrába, és mágnesességgel győzi le, így sikerül elpusztítani a Section 31 flottát.

Közben Burnham és Spock rájönnek, hogy Burnham tette ki a hét vörös jelet, ezért Michael most visszautazik és kirakja őket. Utána kitesz egy hatodikat, hogy a Discoveryt átvezesse a féregjáraton, és megígéri Spocknak, hogy a hetedikkel fogja jelezni, ha épségben megérkeztek. Az Enterprise legénysége azt mondja a Csillagflottának, hogy a Discovery megsemmisült a csatában. Spock javaslatára azt a parancsot kapják, hogy ne beszéljenek róla soha, hogy így akadályozzák meg, hogy egy Controlhoz hasonló incidens újra előforduljon. Tylert a Section 31 vezetőjévé nevezik ki. Hónapokkal később az Enterprise érzékeli a hetedik jelet, miközben egy új kalandra indulnak.

Utalások:

- Xahea és Po királynő természetesen az első Short Trekből ismerős (ST: " Runaway").

- A tervezgetés közben, hogy hogyan küldjék a Discoveryt a jövőbe, felmerül, hogy csináljanak egy szupernovát. Giorgiou még egy olyan módot is javasol, ami több fényéves körzetben elpusztítana minden életet. Ez épp olyan csúnyának (és tudományosan zavarosnak) hangzik, mint a Hobus-szupernova a Star Trek (2009)-ben.

- Pike és Saru tenyérlenyomat azonosítással indítja el a Discovery önmegsemmisítőjét. Az Enterprise-D-n a TNG-ben és a Defianton a DS9-ban is így csinálták, máshol viszont csak hangazonosítást használtak.

- Pike feladata, hogy az Enterprise megvédje a Discoveryt, amíg az áthatalad a féregjáraton. Hasonlóképpen védte az Enterprise-D az Enterprise-C-t, hogy az visszajuthasson a saját idejébe (TNG: "Yesterday's Enterprise").

- Az Enterprise fézerágyúi dupla kék sugarat lőnek ki, pont úgy, mint az eredeti sorozatban.

- A klingonok "Jó nap ez a halálra!" csatakiáltása a klingonok mottója a TNG-idők óta. Mondjuk amilyen bazinagy hajóval jöttek ebbe a csatába, aligha merülhetett fel ez az opció.

- Egy fel nem robbant torpedó találja el az Enterprise-t. Hasonló történt a Defianttel is, de ott Quark szerencsés kezének köszönhetően megúszták a kalandot (DS9: "Starship Down").

 - A Discovery utazása a féregjáratban semmiben nem hasonlított a DS9-ban látottra (talán azért, mert a Prófétáknak köszönhetően sokkal biztonságosabb és kényelmesebb lehetett az átkelés), viszont nagyon hasonlít a Star Trek: The Motion Picture-ben látottra:

wormhole.JPG

- Spock kijelenti, hogy látta a Discoveryt felrobbanni, azaz hazudik, amit állítólag a vulkániak nem tudnak, de valahogy mindig megtalálják a módját, hogy racionalizálják, miért mégis.

- Spock idézi azt a Csillagflotta előírást, miszerint a Csillagflotta-tisztek nem avatkozhatnak be történelmi eseményekbe. Ez a Temporális Elsődleges Irányelv, amit Lucsly ügynöktől hallottunk először (DS9: "Trials and Tribble-ations").

- Az epizód végén, ahogy a kamera elhúz a hídról a kilátóernyőn át az űrbe, az valószínűleg szándékosan a "The Cage" első jelenetének megfordítása.

enterprise-back.gif

- A végefőcím zene fantasztikus: a Discovery témáját keveri az eredeti sorozatéval.

Megfigyelések:

- Amikor a Discovery elugrik a Xaheára, több, mint egy órát kell várnia az Enterprisera (a flotta zászlóshajójára!) és a Section 31 flottára (a szuperfejlett szupertitkos szuperhajókra!). Miközben Sarek és Amanda úgy ugrik be dumálni, mintha csak a szomszédban lettek volna. Most akkor a vulkániak még mindig visszatartják a technológiájukat, mint a Star Trek Enterprise idején?

- Bár annó a TOS-ban Spock kijelentette, hogy a "Vulkánnak nincs holdja", már a sokadik felvételt látjuk a Vulkánról, egy bődületes nagy holddal - úgyhogy megállapíthatjuk, hogy Spock csak köcsögösködött Uhurával, és Vulkánnak van holdja. Gondolom, este ott röhögött a markába.

- Természetesen teljesen odavagyok a klasszikus Enterprise modernizált belső tereitől. Az évad első részében csak egy ajtót és Spock kabinját láttuk, most folyosókat, turbólifteket (a kapaszkodós irányítóval!), egy eligazítót, és persze a hidat. Itt egy kép, amin össze lehet hasonlítani a Discoveryben látott Enterprise-hidat, a JJ Abramses "Kelvin-idővonalas" és a klasszikus változattal.

enterprise-bridges.jpg

Itt pedig pár további látványkép az eredeti változattal párosítva:

screenshot_2019-04-26_12_19_02.png

screenshot_2019-04-26_12_19_07.png

screenshot_2019-04-26_12_19_12.png

screenshot_2019-04-26_12_19_16.png

screenshot_2019-04-26_12_19_20.png

 

- Pike a keresztnevén szólítja Number One-t, így immár hivatalosan is ismerjük a nevét: Una. A könyvek már egy ideje ezt a nevet használják, így most ez kánonná is vált. Bár egyes könyvek szerint ez sem az igazi neve, de ebbe inkább ne másszunk bele.

- Most akkor mi van Jett Reno látomásával, amikor megérintette az időkristályt (látta az Enterprise-ban megakadt torpedót)? Nem lehet, hogy neki kellett volna meghalnia itt, de valamiért csere történt?

- Ezek szerint mégiscsak Michael volt a Vörös Angyal, aki kihelyezte a hét jelet. De ha Spock Michael anyjával tudategyesített, akkor ő honnan tudott részleteket a vörös jelekről, ha azokat Michael tette ki? (Egyre inkább respektálom Janeway kapitány mondását, miszerint a temporális mechanikától fejfájást lehet kapni.)

- (Zárójeles megjegyzés: én annak idején Pike-ra szavaztam, azzal a gondolatmenettel, hogy az időutazásnak lehetett valami mellékhatása, ami miatt megsérült, de ezt eltitkolták - ezek szerint nagyon mellé lőttem.)

- Ha Burnham 930 évnyire viszi előra a jövőbe a Discovery-t, 3188-ba kerülnek, ami messze túl van Braxton (VOY: "Future's End", "Relativity") és Daniels (ENT: "Cold Front" pl.) korán is, és minden más kánon Star Treken, kivéve a Short Treks "Calypso"-ját és a VOY: "Living Witness"-ének utolsó jelenetét (de az meg a Delta-kvadráns, szóval mindegy).

- "Az univerzumnak nem kötelessége, hogy érthető legyen." - ez egy idézet Neil DeGrasse Tysontól, aki valószínűleg oda lesz meg vissza, ha megnézi ezt az epizódot. Alig várom a YouTube-videót, amiben teret vált az egója.

 Értékelés:

Minden idők legjobban kinéző, de legunalmasabb Star Trekes űrcsatája (gyakorlatilag egy helyben álltak a hajók, és drónok meg kompok harcoltak) volt ebben a részben - én valahogy jobban preferáltam a "tengeralattjáró-szerű" harcot, mint a "Balance of Terror"-ban (ugyanakkor a verekedés a forgó hibás gravitációs folyosóban nagyon tetszett). Ezt leszámítva hihetetlen egy finálé volt: Alex Kurtzman az év elején azt ígérte, minden kánonbeli problémát megoldanak. És ezt gyakorlatilag meg is tették. A jövőbe való utazással pedig egy teljesen új lapot nyitottak maguknak, amiről nem tudom eldönteni, hogy bátor lépés, vagy csak a rajongótábor kielégítése - de mindegy is, én örülök neki. 

A második szezon összességében jobban tetszett, mint az első. Tényleg komolyan vették, ami az első részben elhangzott, hogy lazítanak a hangulaton. Kicsit több hangsúly esett a legénység kisebb karaktereire is, bár még mindig messze vannak a "megszokottól" (ez nekem a TNG-éra), és ha valakiről kiderül valami több, rögtön el is kezdhetünk félni, hogy meghal a részben...

Az évad csúcspontjának kétségkívül Pike-ot tartom. Anson Mount játéka remek volt, megszerettetett velünk egy eddig csak vázlatosan ismert karaktert. Érzékenységével, intelligenciával és bátorsággal teli alakítása a legjobb Star Trek-kapitányok közé emelte Pike-ot. Spock epizódokon keresztül tartó "nem-megjelenése" már visszatérő viccnek számított ezeken a hasábokon is - mikor viszont végre feltűnt, megjelenése meglepően komolyan lett véve. Igaz, azáltal, hogy Spock egy kisebb érzelmi krízisbe került, egy kicsit nagyobb mozgásteret biztosított a színész és a karakter számára. Nagyon tetszett, és elismerendő az írók azon igyekezete, hogy "bepasszírozzák" a karaktert a "The Cage"-ben és a sorozatban látott "keretek" közé. Number One-ra sajnos nem került sok hangsúly - az utolsó két részben szerepelt többet, és az évad elején volt egy jelenete. Mivel az évad reklámozásakor az ő bejelentése is éppolyan jelentősnek tűnt, mint Piké és Spocké, ezért azt gondoltam, a szerepe is nagyobb lesz, de sajnos nem így lett - ezt kicsit sajnálom (de legalább a nevét megtudtuk!).

214-enterprise-battle-number1-01.jpg

 

Történet szempontjából a tavalyi úton haladtunk tovább: vagyis ismét erősen szerializált a sztori, bár két rész (a "New Eden" és az "Obol for Charon") önállóan is viszonylag megállta volna a helyét a régebbi sorozatepizódok között. Az eredeti pilothoz, a "The Cage"-hez tett zseniális kitérőtől eltekintve a történetvezetés viszont idén is meg-megdöccent: az év elején felvetett tudomány vs hit kérdéskör elfeledni látszódott az évad végére, és hát a központi rejtélynek szánt Vörös Angyal kiléte is némi logikai problémával küzd. A rejtélyes időkristályok is szokatlanok egy scifisorozatban, inkább egy fantasybe illenének.

Nem tudni, mennyi köze volt ezeknek a problémáknak a showrunner-váltáshoz, az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a harmadik évad (jövőre?) tiszta lappal indulhat: egy új, kánon-függésektől (viszonylag) mentes idősíkban, ismeretlen környezetben várhatjuk a folytatást. (Bár, hogy hogyan kavarják vissza Michelle Yeoh-t, aki elvileg Section 31-sorozatozik majd, fogalmam sincs.)

Úgyhogy a második évad erősségének a karakterábrázolást és a mozifilmekhez illő látványt mondanám. Óvatos optimizmussal várom a harmadik sorozatot: most végre itt az esély, hogy a Discovery letegye a saját névjegyét. Ha sikerül kiküszöbölni az írói problémákat, a Star Trek Discovery a saját jogán lehet a Star Trek-univerzum tagja. A jövőbe utazással sikerült megszabadulni az eddigi szigorú kötöttségektől, de ugyanakkor innentől fogva már nem lehet a rajongói nosztalgiára építeni: nem lehet többet korábbi epizódokra, fanfavorit karakterekre támaszkodni. Itt az idő tényleg elindulni az ismeretlenbe. 

spacehelmet.jpg

- Bocs, hogy eladtam az űrsisakodat gyerekkoromban!

- Megbocsátok, de többet ne is beszéljünk róla. Soha!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3114771004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.05.16. 12:34:17

végre :) tök jókat írsz, egyetértek. leginkább ezzel:

"Alex Kurtzman az év elején azt ígérte, minden kánonbeli problémát megoldanak. És ezt gyakorlatilag meg is tették. A jövőbe való utazással pedig egy teljesen új lapot nyitottak maguknak, amiről nem tudom eldönteni, hogy bátor lépés, vagy csak a rajongótábor kielégítése - de mindegy is, én örülök neki."

hiszen ezt vártuk, tulajdonképpen már az ENT helyett is - bár én nagyon megszerettem az ENT-et, gyakorlatilag harmadszor nézem, és jobban élvezem, mint a DSC bármely epizódját. hozzányúltak még egy kicsit az előzményekhez, és most közelebb voltak a tűzhöz, mert "élő" karaktereket kellett emiatt szerepeltetniük, az ő életük formálódott tovább (Sarek és családja, Enterprise legénysége), és az ötvenvalahány év alatt kitermelődött rajongótábor nem fogadta osztatlan lelkesedéssel.

kb. az ötödik epizódra helyrehozták a klingonok ábrázatát, a fura figurákat leosztották a félhivatalos Section 31-be, a hologram-kommunikációt kiutálta Pike, és a spórahajtómű működése veszélyessé lett nyilvánítva. ja és visszahozták Culbertet :D az mondjuk kicsit félresikerült, de azért örültem neki, hogy a mindenkori dokit, aki ráadásul fontos gender-szerepet tölt be, ne írják már ki rögtön az elején. és szezon végére hopp, a hajó is eltűnik örökre a legénységével (Spock semmiből előjött tesójával), a spórahajtóművével.

és nekem is feltűnt az utolsó részeknél, hogy wáó, ezekszerint akkor a távoli jövőben lesznek visszajöhetetlenül, ráadásul a main crew mind, Spock ugye nem, sem Pike - merthogy minden szezonban új kapitány lesz! :)

remélem, nem rontják el valamivel ezt a jó irányt. minden sorozatnak volt egyénisége: 5 éves küldetés (3...), ami folytatódott egy új crew-val, űrállomás, Delta-kvadráns, a Föderáció megalapítása előzménysztorija, és most jönne a távoli jövő. szerintem lehetnek még cameo-k, pl Daniels, vagy akár Archer, bárki, akinek a halálával nem békültünk ki, erre kiderül majd, hogy valahol ott van ;)

az Enterprise-t is jól alakították ki, sajnos sötét volt nekem még mindig (nem központi fény adta a fő világítást, mint egy teremben, hanem a kütyük, képernyők körben). az időkristályról nekem a Prófáték stemplom-beli kristálya jutott eszembe, ha jól emlékszem, az is csinált dolgokat, és csak a DS) legvégére derült ki egyértelműen, hogy a Próféták nem a klasszikus értelemben vett istenek.

A red angel személye körüli helyzet nekem is fura, ezek után hogy kerül képbe Dr. Burnham? amikor elfogták, akkor jött először evör...? lesz rajta mit rágódni.

sajna az Orville csak jövőre jön, elképzelhető, hogy amennyire szinkronban voltak egymással eddig, együtt lesznek ezután is (pl első away-mission szinte egy napon jött ki mindkettőben).

masada 2019.05.16. 16:06:43

Nagyon-nagyon szar sorozat. Hihetetlen űrszappanopera, mindenki állandóan hisztizik és bőg! Nézhetetetlen fos ami tönkre akarja vágni az egész ST univerziumot és idővonalat! Hogy a Jem Hadar kaszáljon le mindenkit aki ebben a gazságban részt vesz!

Alick 2019.05.16. 17:49:41

@masada: Akár még jó is lehetett volna, de az utolsó két részt a párommal együtt nézve majdnem behánytunk a sok elnyújtott lelki ömlengéstől... ami már az előző részekben is túl volt mérezetve, de a végén tényleg elszabadult a broááááf-generátor...
A Pike-sorozat érdekelne (ha nem ennyire lelkibeteg), addig is több bizalmat szavazok az Orville-nek, amivel Seth MacFarlane és alkotótársai - Brannon Braga, Jonathan Frakes és más, ismert nevek - profizmusa őszintén meglepett.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.05.16. 19:33:54

Én tökre megértem, ha valakinek nem tetszik a sorozat. De azt szeretném kérni, hogy egymondatos szarozások helyett inkább azt próbáljátok megfogalmazni, hogy miért "szar", mi és miért "ömlengés", mit szeretnétek máshogy, hogy képzelnétek el jobban.
Azt szeretném ha ezen a blogon kicsit kulturáltabb kommunikáció folyna, mint általában a netes trekfórumokon (naív vagyok, tudom. :-) ). Nekem sem ez a kedvenc Star Trekem, de látok benne pozitívumokat is, meg negatívumokat is.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.05.17. 07:30:42

Úgy érzem, (így, leülepedve már az élmény) hogy a második évadnak sikerült az első gyerekbetegségeit , vadhajtásait leküzdeni, gyógyítani? Pike kapitány messze jobban idevaló, mint Lorca, a Csillagflottát nem ármányos főgonosz tisztek miatt kedveltem meg, hanem Pike, Cornwell, Picard, Sisko miatt.
Meg úgy az egész Trek univerzumot a humanista szemléletéért.

Megoldották a fura új technológiák bemutatását majd kiírását a StarTrekből, pipa.
Megmagyarázták a 31-es szekció furcsa működésének okait, egy MI vette át. Az MI rossz, éértem? Maradunk a humánoknál, pipa, és várós az erről a szekcióról szóló sorozat.

És kíváncsi vagyok, mi lesz a folytatás, a Discovery lesz a jövőben?

Egyet nem értek.

" Hónapokkal később az Enterprise érzékeli a hetedik jelet, miközben egy új kalandra indulnak. "
Hogyan érzékeli, a jövőből?

Alick 2019.05.17. 08:46:29

@StarTrekker: ömlengés: műveleti helyzetben ennyi eltúlzott és rosszul időzített személyes érzelmi megnyilvánulás miatt még a mi kevésbé fejlett évszázadunkban is terapeutához küldik az érintett tiszteket. :)

Alick 2019.05.17. 14:07:06

@StarTrekker: Nem akarok most időindexeket kibányászni, de az évadzáró két rész csaknem kétórás volt, normális vágással, a lelkizős-könnyezős-ölelkezős jelenetek szelektálásával minimum 15-20 percet ki lehetett volna vágni és ez így a cselekmény folyamatosságát se szabdalgatta volna szét.
Persze megértem, hogy valahogy ki kellett tölteniaz időt a végső összecsapáshoz és annak kifejltéséhez, anélkül hogy más szálakat mozgattak volna... de ez így most legalább olyan nyögvenyelős, mint a Titanic volt ("fulladjatok már meg, mert elzsibbad a moziülésen a seggem" :) ).
Bizonyára a romantikus lelki maszturbációkhoz érzéketlen kocka vagyok. :)
süti beállítások módosítása