Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x11: Perpetual Infinity

2019. április 03. - StarTrekker

211-facility-burnham-mom.jpg

Meglepetés-drámával és karateleckékkel folytatjuk a Star Trek: Discovery hajónaplóját.

Történet:

Évekkel ezelőtt, mikor Michael szüleinek laboratóriumát megtámadják a klingonok, Michael anyja beszáll az időutazó ruhába, hogy visszautazzon egy órát, és elmeneküljenek, de ehelyett 950 évnyire a jövőben találja magát, ahol minden intelligens életet elpusztított Control. Egy közeli bolygón bázist alapítva Dr. Burnham több, mint 840-szer utazik vissza az időben, hogy megváltoztassa a jövőt (ilyen volt pl. a kísérlete, hogy embereket menekítsen a Terralysiumra). Dr. Burnham terelte a Discoveryt is a Galaktikus Gömb útjába, hogy megakadályozza, hogy Control megszerezze a Gömb adatait, és így fejlődjön tovább.

dsc-211-prev-01.jpg

A jelenben a Discovery legénysége azt találja ki, hogy a gömbadatokat feltölti az időutazóruhába, és elküldi a jövőbe, ahol Control nem férhet hozzá. A tervbe azonban némi hiba csúszik: a Control irányította Leland eltéríti az adatátvitelt. Giorgiou és Tyler szembeszállnak vele, Tyler súlyosan megsérül, de figyelmeztetni tudja a Discoveryt. A legénység kénytelen megszakítani az adatátvitelt, és felengedni a gátlómezőt, így az immár sérült ruha és Dr. Burnham visszarántódik a jövőbe. Control-Leland elmenekül a gömbadatok kb. felével.

Utalások:

- Control állandó holografikus testváltása, amikor Lelanddel beszélget, eléggé emlékeztet a DS9 prófétáira.

- Michael újra találkozik halottnak hitt anyjával. Hasonló történt Datával is (TNG: "Brothers"), igaz, ott apával, de más karakterekkel is előfordult ilyesmi illúziókban vagy időutazással.

brothers-hd-190.jpg

Dr. Soong, Data megalkotója időskorában "fiával"

- Control gyanúsan nanoszondákat fecskendez Lelandbe. Az ilyen mikroszkopikus életformákat, "nanitákat" a TNG: "Evolution" c. részében láthattunk először, de talán híresebbek a borg asszimilálási metódusaként. Ráadásul Control mondata: "struggle is pointless" ("a küzdelem értelmetlen") csak egy lépésre van a "Resistance is futile" ("az ellenállás hasztalan") kifejezéstől. Nem tudom, mi folyik itt, de nagyon remélem, hogy NEM egy Borg eredettörténet! (A Borg különben sem akarta elpusztítani az értelmes életet.)

nanoprobes.png

Nanoszondák a Voyagerben

- A támadó klingonok ezüst mellvértje eléggé hasonlít a TOS-os klingonokéra.

- Dr. Burnham 950 évnyire kerül a jövőbe. Mivel a támadás a labor ellen valamikor a 2230-as években zajlik, ez valamikor a 32. századba teszi. Ez jóval Daniels kora után van (ENT: "Shock Wave"), és jóval a VOY: "Living Witness" történései után (talán az utolsó jelenetet leszámítva, hiszen a rész gyakorlatilag egy visszatekintés), de még a ST: "Calypso" eseményei előtt. Mivel nem talált életben föderációs világokat, ez valószínűleg (ill. remélhetőleg...) egy alternatív univerzum.

shockwave2_079.jpg

Daniels és Archer egy (másik) alternatív idővonalon

- Dr. Burnham piszkálja egy kicsit Pike-ot: azt mondja neki, mesélhetne a jövőjéről, "de az nem tetszene neki". Mint már annyiszor ismételgettük ebben az évadban, ismerjük Pike sorsát (TOS: "The Menagerie").

- Spock a Hamletből idéz. Megtette ezt már a Star Trek IV-ben és a Star Trek VI-ban is, és nem csak ő, más karakterek szövegében, sőt, még epizódcímekben is előfordul Shakespeare-idézet.

data-prospero.jpg

Data, mint Prospero (TNG: "Emergence")

- Ismét megemlítik a Föderáció alapító fajainak anyabolygóit és Denevát is.

- Dr. Burnham olyasmit mond, hogy az időnek "akarata" és "célja" van. Ezt a véleményt osztja Dr. Tolian Soran (Star Trek: Generations) és Annorax is (VOY: "Year of Hell").

Megfigyelések:

- Az írók szerint érdekes köteteket találhatunk a Burnham-család könyvespolcán. Fel is raktak a twitterükre egy közeli képet:

books.jpg

- Michael anyja semmit nem tud az évad sztoriját elindító jelekről...

- Giorgiou "prime univerzumnak" nevezi a "prime univerzumot", így a kifejezés kánonná vált (ugye ezzel szoktuk megkülönböztetni a "normál, régi" megszokott Star Trek univerzumot a "Kelvin-idővonal"-tól (azaz a JJ Abrams-féle filmektől)). Az viszont nem egészen világos, hogy Giorgiou, aki a tüköruniverzumból származik, miért a mi univerzumunkat tekinti "prime"-nak, miért nem a sajátját?

211-facility-georgiou-mom-02.jpg

- A Csillagflottának állítólag jelenleg hétezer hajója van szolgálatban. Ha ez így van, akkor hogy lehet, hogy sokszor az Enterprise az "egyetlen hajó a szektorban"? ;-)

- Elképzelhető-e, hogy Control (és a Section 31) a nanoszondás technológiát a Földön maradt borg technológia visszafejtéséből szerezte meg (Star Trek: First Contact, ENT: "Regeneration"), vagy saját fejlesztés?

- Egy ráérős fórumozó összevágta a Leland-Giorgiou-bunyót, mindenki élvezetére...

 

 (Igen, mintha Leland kicsit kevesebbet látszódna, de úgy látszik a gömbadatokban - Michelle Yeoh előéletével ellentétben - nem voltak hongkongi karatefilmek...)

- Valahol elég vicces, hogy Giorgiou akkor kezd el gyanakodni Lelandre, amikor az végre kompetens döntéseket kezd el hozni... :-D

Értékelés:

211-facility-burnham.jpg

 

Nagy darabokat kaptunk az évad kirakósjátékából, mégis a Michael-Gabrielle dráma volt az epizód erőssége (bár nem egészen értettem, Gabrielle elutasítása miként fordult át mégis), és izgalmas volt a Giorgiou-Gabrielle interakció is. A rész végére a nagy dráma után egy kis akció is következett (ami mérföldeket vert a klingon csetepatéra a korábbi részből), hőseink végre szembeszálltak Controllal. Az epizód így gyakorlatilag fordulópontnak tekinthető a szezonban. A sztorit erősnek éreztem, ugyanakkor sajnálom, hogy a Discovery egyes karakterei (Saru, Tilly, Pike) valahogy háttérbe szorultak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1914733303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.04.03. 22:06:57

Jól megvezettek ezzel a Leland szemkiszúrással, azt reméltem, Georgiu császári trükkje lesz. De így, évadvég felé közeledve úgy tűnik Control/Leland lesz a Főgonosz akit majd le kell győzni a harmadik évadban. Kár Hogy Pike abban már nem vehet részt, Sisko után a második legszimpatikusabb Star Trek kapitány nálam.

Említsük meg a magyar vonatkozást, Saru a Bibliotheca Corvinia eltűnéséhez is hasonlítja a Gömb adatainak megsemmisülését, az pedig nem más mint Mátyás királyunk könyvgyűjteménye, a Korvinák.

Mrs Broccoli 2019.04.04. 09:40:06

Edith Keeler könyv a polcon? :D

Mrs Broccoli 2019.04.04. 20:19:14

amúgymeg: Daniels <3 az egyik legjobb karakter az ENT-ben. (persze mindenki csak a kapitány után)

"Are you human?"
"More or less."

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.04.04. 20:47:10

@Sigismundus: Hát, én remélem, hogy még idén lemeccselik a dolgot.
süti beállítások módosítása