Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x10: The Red Angel

2019. március 26. - StarTrekker

210-facility-spock-02.jpg

Ezzel a címmel csak megoldódik az évad rejtélye, nem? Háát... nem ilyen egyszerű az ügy.

Történet:

Airiam temetésére készülve, a kibernetikus részek törlése közben Tilly döbbenetes felfedezést tesz: egy "Daedalus projekt" nevű fájlban megtalálja a Vörös Angyal bio-neurális szkenjét, így megállapítják, hogy Burnham az. Leland felfedi, hogy a Section 31 építette a Vörös Angyal időutazó-ruhát 20 évvel ezelőtt, amikor hírét vették, hogy a klingonok időutazással kísérleteznek, és hogy Burnham szülei is benne voltak ebben a programban, halálukat pedig Leland gondatlansága okozta. Az új információk birtokában a Discovery legénysége tervet sző a Vörös Angyal elfogására, amihez Michaelt használják csalinak. Mivel az előző alkalmakkor az Angyal akkor jelent meg, amikor Burnham halálos veszélyben volt, kiteszik egy bolygó belélegezhetetlen atmoszférájának, hátha ismét megjelenik. A kockázatos terv kis híján kudarcba fullad, de végül feltűnik a Vörös Angyal. Leland Section 31-os hajójának sikerül bezárnia mögötte a féregjáratot, de Lelandet szemen szúrja egy retinaszkenner - valószínűleg Control még mindig ott van a hajón. A Vörös Angyal csapdába esik, újraéleszti az ideiglenesen halott Michaelt, aki a különös alakban... az anyját ismeri fel.

Utalások:

- Nem túl sok minden van ezen a héten, de hasonlítgatni mindig lehet. :-)

- Airiamet "csillagflottás" módon temetik el: torpedóburkolatba helyezik és kilövik az űrbe. Spockot is így temették el a Star Trek II: The Wrath of Khan-ban (csak most Scotty skótdudája helyett Saru éneklésével), és később Janewayt (VOY: "Coda") és Simet (ENT: "Similitude") is.

- Tilly tesz egy megjegyzést, miszerint az ajtóknak "szokásuk" maguktól kinyílni. Lehet, hogy túlzás, de ez nem arra akar utalni, hogy az ajtók a Trekben úgy tűnik, mindig a legdramatikusabb pillanatban nyílnak ki, attól függően, hogy a karakter épp befejezte-e már a mondandóját az adott jelenetben? (És zárva maradnak, ha az "Columbo-szerűen" visszafordul majd, hogy még hozzátegyen valamit?) Nem tudhatjuk, de mivel a rovat szempontjából kissé uborkaszezonos hét van, íme egy összeállítás a nem nyíló ajtókról:

- Leland arról beszél, hogy lehetséges, hogy egyes váratlan (vagy legalábbis annak látszó) technológiai ugrásokat a galaktikus történelemben időutazóknak köszönhetünk. A VOY "Future's End" c. epizódjában láthattunk erre példát, amiben kiderült, hogy a '80-as években indult mikroszámítógép-forradalom a jövőből származó technológián alapult. A XXIX. századból véletlenül visszarepült időhajó technikáját fejtette vissza egy Henry Starling nevű tech-vállalkozó (aki egyébként gyanúsan emlékeztetett Bill Gatesre és Steve Jobsra is). De ideszámíthatjuk Scotty átlátszó alumíniumját a Star Trek IV-ből is.

Janeway és Chakotay felfedezése (vajon mit szól ehhez a Temporális Nyomozóiroda? - sajnos csak egy novellából derül ki)

- Egy mikroféregjárat használata időutazásra? A VOY "Eye of the Needle" c. részében történt ilyen, igaz, ott nem szándékosan. A Delta-kvadránsban rekedt Voyager legénysége talált egy hazautat az Alfa-kvadránsba, de sajnos nem tudták használni, mert kiderült, hogy vagy 20 évnyire a múltban van a vége.

eyeofneedle_489.jpg

Romulán látogató a múltból a Voyageren

- Minden idők egyik legrosszabb tervében a Discovery legénysége szándékosan meg akarja ölni (majd aztán gyorsan feltámasztani, ha netán mégsem jelenne meg az Angyal) Burnhamet. Ugyanakkor nem ez az első eset, hogy ideiglenesen megölnek valakit: ezzel a megoldással éltek a TOS: "Amok Time", a TNG: "Code of Honor" és a TNG: "Man of the People" című epizódjaiban is.

- Szokatlanul hangzik, hogy a klingonok időutazással foglalkoznak? Igaz ugyan, hogy egy alternatív jövőben, de Janeway admirális a Korath-háztól szerzett be egy időgépet, hogy visszautazzon a múltba, és megmentse a Delta-kvadránsban rekedt Voyagert. (VOY: "Endgame")

endgame_0315.jpg

- Nilsson hadnagy elfoglalja Airiam helyét a hídon. A múlt hét óta tudjuk, hogy ez a színésznő játszotta tavaly Airiamot. Ha ezt beleírta a szakmai önéletrajzába, az biztosan sokat nyomott a munkainterjún. ;-)

Megfigyelések:

- Ha Burnham jövőbeli énje a Vörös Angyal, akkor emlékeznie kellene, hogy csapdát állítanak neki, nem? Nem kellett volna kihagyni ebből a nagy tervezgetésből? Spock mintha rájönne erre az utolsó pillanatban, de ez senkinek nem tűnt fel addig? De az se lett volna rossz ötlet, ha esetleg már most megpróbálják rádumálni Burnhamet, hogy a jövőben, majd ha Vörös Angyal akar lenni, vegyen vissza egy kicsit, és ne rejtélyeskedjen annyit... :-)

210-meeting-spock-cornwell-pike-saru.jpg

- Temporális fegyverkezési verseny? Emelje fel a kezét, aki szintén rosszul lett, amikor ezt meghallotta. Remélhetőleg nem lesz köze az Enterprise-ban sokat emlegetett temporális hidegháborúhoz (valószínűleg nem).

- Hová tűnt Jet Reno?? Eddig két epizódban szerepelt, összesen volt vagy három jelenete. Ahhoz képest, hogy mennyire beharangozták a szereplését, ez nem valami sok. Igaz, ha végignézem a tavalyi listát, ott is elég sok "egyjelenetes előadó" van.

Értékelés:

Az epizód címe és előzetese alapján nagy, látványos leleplezésre lehetett gondolni, meglepetésemre azonban inkább egy karakterépítgetős epizód érkezett. Olyan karakterjeleneteket kaptunk, amiket az első évadban (és a második első felében) annyira hiányoltam már: Culberre, a Saru-Leland beszélgetésre, vagy épp Detmer egy-két megnyilvánulására gondolok, nem is szólva Michael Burnham tragikus háttérsztorijáról. Viszont úgy érzem, Sonequa Martin-Green nem annyira erős a szerepében, mint egy főszereplőnek kellene. Vannak pillanatok, amikor hozza, amit kell, de vannak, amikor zavaróan nem - számomra például Ash Tylerhez való viszonya sem hiteles.

210-tyler-burnham.jpg

A rész végi leleplezésre senki sem számított, ez valahol jó - a tavalyi blamázst tán nem kellett volna megismételni -, viszont kissé sajnálom, hogy az évad elején belengetett (és talán leginkább a második részben foglalkoztatott) "tudomány vs hit" kérdés kissé el lett hanyagolva. Vagy csak olyasmit láttunk bele (mint tavaly), ami nincs is ott? Még négy rész van hátra, meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1614715153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2019.03.26. 17:06:27

Mikor Leland elmondta Burnhamnek mit történt a szüleivel, onnan volt egy erős érzésem, hogy valamelyikük lesz az angyal. Michael angyal szerepe túl sablonos lett volna, mikor elkezdték ezt e megoldást fejtegetni komolyan ideges lettem..

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.03.26. 21:07:36

@Sir Gombóc: nekem ő volt a jelöltem az utóbbi időben, csak azt nem értettem, hogy olyan könnyen lerendezik az egészet, hogy Tilly bejön az ajtón és bejelenti még a főcím előtt? :)

Mrs Broccoli 2019.03.26. 22:22:42

Martin-Green valóban gyenge, de még ha csak az lenne. de nem, túljátsza a semmit, hangtalanul hörög, feldúltan bámul az őzike szemeivel, mint akinek elvették a játékát. nála már csak Ash rosszabb, ő szinte felesleges.

az ENT-ben a Temporális háborút szerettem a legjobban :) elképesztő potenciál van benne, engem megvettek kilóra - bár alig használták ki.

"Hová tűnt Jet Reno?? Eddig két epizódban szerepelt, összesen volt vagy három jelenete. Ahhoz képest, hogy mennyire beharangozták a szereplését" - hát még én mennyire sajnálom, biztosan emlékszel, mennyire szimpatikus volt nekem egy természetes idősebb női szereplő, aki vagány és nyers.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.03.26. 22:28:01

" Ha Burnham jövőbeli énje a Vörös Angyal, akkor emlékeznie kellene, hogy csapdát állítanak neki, nem? Spock mintha rájönne erre az utolsó pillanatban, de ez senkinek nem tűnt fel addig? "

Tényleg,.. lehet hogy az utolsó pillanatban jött ő is rá, hogy nem Burnham a Vörös Angyal, hanem más. De az azért ciki hogy sok remek elme ezen nem gondolkodott el... A másik idősík a valószínű, Burnham anyja megszökhetett a klingon támadáskor a ruhában, és visszatér lánya útját egyengetni.

Lelandet meg Georgiu ölte meg, amolyan Tüköruniverzumos az ilyen merénylet szerintem.

Zorba the Geek 2019.03.30. 16:13:02

Koncsíta Wurszt is játszik a sorozatban? Azta!

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.03.31. 12:10:53

@Zorba the Geek: Aha. Szerintem néha egy szakáll csak egy szakáll... :)

Mrs Broccoli 2019.04.04. 20:17:07

@Sigismundus: tök jól eltaláltad, hogyan kapta Dr. Burnham a ruhát, de az utolsó mondatot nem értem, a szemszúrásra gondoltál? most már tudjuk, nem halt meg.
süti beállítások módosítása