Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x09: Project Daedalus

2019. március 18. - StarTrekker

209-bridge-tilly-airiam.jpg

Miközben tovább száguld a sztori, jobban megismerhetünk egy háttérkaraktert. Például az is kiderül, hogy tavaly tök más játszotta.

Történet:

Cornwell admirális érkezik a Discoveryre, hogy kihallgassa Spockot, akiről van egy videófelvétele, hogy megölt három embert, amikor elmenekült a pszichiátriáról. Megismerhetjük Airiam háttértörténetét: ő igazából ember, akit egy súlyos kompbaleset ért, és csak kibernetikus augmentációkkal tudták megmenteni az életét. Burnham és Spock megpróbálják kitalálni, hogy a Vörös Angyal miért Spockot választotta, de a dolog kettejük vitájába torkoll.

209-bridge-cornwell-pike.jpg

Közben a Discovery megpróbál eljutni a Section 31 központjába, egy régen bezárt büntetőkolóniára, és meg is sérül, amikor egy óriási aknamezőn kell áthatolnia. Burnham, Airiam és Nhan átsugároznak, és rájönnek, hogy a Section 31 négy vezető admirálisa már hetek óta halott. Saru felfedezi, hogy hologramokkal helyettesítették őket, így készült a Spockot kompromittáló videó is - és az egész valószínűleg Control, a mesterséges intelligencia műve. Airiam - Control vezérlése alatt - megtámadja Burnhamet és Nhant, és le akarja tölteni a Galaktikus Gömb tudástárát Controlnak. Tilly megpróbál Airiam emberi érzelmeire hatni, és ez sikerül is, de Airiam csak részlegesen tudja visszanyerni az irányítást önmaga felett. Mielőtt újra elvesztené, még elmondja Burnhamnek, hogy keresse a Daedalus Projektet. Nhan kinyitja a légzsilipet, ahová Airiamet beszorították, és még mielőtt befejezhetné a műveletet és végezhetne velük, kilövi az űrbe.

Utalások:

- Daidalosz (Daedalus) egy feltaláló volt a görög mitológiában, akinek három fia volt: Ikarosz, aki túl közel repült a naphoz a Daidalosz által készített szárnyakkal és a tengerbe veszett; Iapyx, aki gyógyítani akart másokat, és "megszabadítani őket a fájdalmuktól"; és Perdix  (akit Tálosznak is hívtak), akit örökbe fogadott, és szintén feltaláló lett, amíg Daidalosz le nem lökte egy szakadékba. Valaki nagyon kedveli a görög mitológiát a Star Trek írószobájában mostanában.

- A Section 31 központja, egy "több, mint száz éve felhagyott" büntetőkolónián van. Ez valamikorra az ENT korába helyezi. Ott a "Canamar" c. epizód játszódott egy büntetőkolónián, de nem valószínű, hogy ez az lenne.

- A hajó legénysége a kadis-kot nevű játékot játssza, amit a Voyagerben játszottak sokat. Eddig vélhettük volna úgy is, hogy ez egy Delta-kvadránsbeli játék (pl. Neelix hozta magával), de akkor ezek szerint mégiscsak egy föderációs világból származik.

kadis-kot.jpg

Naomi Wildman és Seven kadis-kotot játszik

- Végre megismerjük egy kicsit Airiamot, a kibernetikailag augmentált embert (eddig kissé ellentmondásos volt az ezzel kapcsolatos kommunikáció: interjúkban mondták aliennek és szintetikus-ember hibridnek is, de most kánon magyarázatot kaptunk). A képessége, hogy visszajátssza, elmentse vagy törölje az emlékeit kicsit Black Mirror-szerű, és azt sugallja, hogy az agyának jelentős részét technológia helyettesíti.

airiam.png

A DS9 "Life Support" c. részében Vedek Bareil egy hasonló műtéten esik át, de végül úgy dönt, hogy ha agyát egy gépre cserélné, elpusztulna az, ami őt érző lénnyé teszi.

- Nem tudom kinek tűnt fel (nekem alig), de Airiamot más játszotta az első, és más a második évadban. Tavaly Sara Mitich, idén Hanna Cheesman bújt el a maszk alatt. Itt egy pár kép róluk, mindenki le fog döbbenni:

airiams.jpg

Sara Mitich a bal, Hanna Cheesman a jobb oldalon

- Sara Mitich továbbra is dolgozik a Discoveryben: a második évadtól a visszatérő Nilsson hadnagyot alakítja.

nilsson.png

Nilssont eddig két részben láttuk

- Az epizódot Jonathan Frakes rendezte, aki valahogy mindig a legjobb részeket kapja.

Megfigyelések:

- Miután egyfajta "csehovi lélegeztető felszerelésként" belengették, várható volt, hogy Nhan előbb-utóbb elfogja veszíteni a lélegeztetőit. :-) Ami viszont nem tetszett, az a fulladozásának megoldása, azaz a vágások a máshol zajló akcióval: többször mutatják, hogy egyre csökkenő erővel nyúlkál a felszerelése felé, majd össze is omlik. Aztán később felbukkan, hogy megmentse a napot. Nem lehetett volna egy, legalább csak egy vágás, hogy pont eléri a cuccot?

209-nhan-on-floor.jpg

- Control hologramokkal játszik elég csúnyákat. Lehet, hogy emiatt szerelik majd ki a hajókból a hologramos kommunikációt?

Értékelés:

Mikor először láttam az epizódot, teljesen magával ragadott, másodszorra viszont már kijöttek problémák: Pike kioktatja az admirálist a legénység előtt? Ez nem jellemző rá! Mióta tiltottak az aknák? Miért kell átmenniük az aknamezőn, miért nem használnak fézert vagy vonósugarat? Biztosan nem volt semmilyen mód Airiam megmentésére? Tilly ismét elsőszezonos módon hebehurgya? Zűrösnek érzem ezeket a dolgokat (ráadásul ekkoriban volt a showrunner váltás is kábé, lehet, hogy köze van hozzá), de szerintem Jonathan Frakes rendezése az, ami a hátán viszi el ezt az epizódot.

frakes_directs.jpg

 

És Airiam színésznőjének játéka. Roppantul sajnálom, hogy most, hogy egy kicsit megismertük, rögtön búcsúznunk is kell tőle. Ugye, hogy nem kellett sok, hogy egy kicsit kibontsunk egy karaktert? Érzett valaki valamit akkor, amikor elvesztettük Connort vagy Landryt? (Az előbbi nevének utána kellett nézzek...) Szép eredmény ez negyvenvalahány perc után, de mennyivel jobb lett volna, ha Tillyvel és Detmerrel való kapcsolatát nem most kapjuk meg egyben, hanem több korábbi epizód alatt felépítve.

nobodyexpects.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr9214698376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása