Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x08: If Memory Serves

2019. március 15. - StarTrekker

208-spock-burnham.jpg

A Discovery legénysége eljut oda, ahol Star Trek-sorozat 53 éve nem járt.

Történet:

Burnham és Spock a Talos IV-re utazik, hogy a talosiak segítségét kérjék Spock elméjének meggyógyítására. Ők azonban Burnham emlékeit kérik cserébe, így Burnham újra szembesülni kénytelen Spockkal közös múltjával. Spock elmeséli, hogy tudategyesített a Vörös Angyallal, és az meg akarja változtatni a történelmet: egy galaktikus katasztrófát próbál megakadályozni. Stamets megpróbál újra közeledni Hugh-hoz, de Hugh válságban van, és még nem képes újrakezdeni régi életét. Tyler szintén kénytelen szembesülni a múlt árnyaival, amikor konfrontációba kerül Culberrel. Giorgiou a Section 31-ban mindent elkövet, hogy aláássa Leland pozícióját, ami erőteljes lendületet kap, amikor Spocknak és Burnhamnek sikerül elmenekülnie előlük a talosiak segítségével.

Utalások:

screenshot_previously.png

- Oké, szóval ez nagyon cool! Visszautalunk egy olyan epizódra, ami akkor ment a tévében, amikor meg se születtem. :-)) Aki a múlt héten történtek után sem nézte meg újra az első Star Trek-epizódot, az idén már sokat emlegetett "The Cage"-et, kapott némi összefoglalót. És nem, nem cserélték le a visszatekintőben sem Leonard Nimoyt, sem Jeffrey Huntert.

- A Talos-rendszerbe való belépést tiltottnak mondják. A TOS "The Menagerie" c. részéből tudjuk, hogy ez a 7. számú Általanos Parancs ("General Order 7" - és ugye az egyes számú a Be-nem-avatkozási Irányelv, tehát elég fontos), és azt is, hogy megszegőire halálbüntetés vár (az egyetlen, ami megmaradt a Csillagflottában). A halálbüntetésről a Discovery nem tesz említést, de lehet, hogy csak azért, mert a most történtek hatására vezetik be. Az is kérdéses, hogy miért pont a Talos IV-ért ilyen durva a büntetés (vagy miért csak ott), hiszen több más bolygóra való belépésnek is lehetnek súlyos következményei (lásd pl. az Örökkévalóság Őrzőjének bolygóját).

- A General Order 7 szövegében az is szerepel, hogy az Enterprise az egyetlen csillaghajó, ami járt ott. Pedig a mostani részben elég nagy volt a forgalom - ezek szerint minden titokban történt. Vagy a General Order írójának nem szóltak. :-)

- Nagyon tetszik a "történelmi hűség" a Talos IV TOS-beli ábrázolásához. Látszik, hogy próbálták hozzáigazítani az epizódot. Például:

  • utaltak a talosiak történelmére, akik kis híján kipusztultak egy háborúban.
  • a bolygó atmoszférája hasonló volt.
  • a bolygó köves-sziklás felszíne szintén (bár ezt a mostani kőbányát mintha már láttuk volna korábban is a Discoveryben)
  • szerepeltek a furcsa hangot adó kék virágok.

flowers.JPG

Az "éneklő" kék virágok régen és most

  • a talosiak földalatti létesítményének belső építészete nagyon hasonlított (sziklás falak, jellegzetes gerendákkal megerősítve) - itt egy kicsit tetten érhető némi modernizálás.

talos-pike.jpeg

Pike Taloson a TOS-ban

talos-spockburnham.jpeg

Spock és Burnham a Taloson a DSC-ben

  • és még a bolygó általános hangulati atmoszférája, zajai is nagyon egyeznek.

- A talosiak megjelenése is átesett egy kis frissítésen, de egyértelműen felismerhetők: a köpeny, a nyaklánc, hatalmas fej (lüktető vénákkal együtt), és persze a folyamatos vágy az emberi érzelmek megfigyelésére.

talosians-tos-dsc.png

Talosi klasszikus és modern köntösben

- Vinát is a "The Cage"-ben láttuk, de eléggé nem látszik rajta a kor. ;-)

vina.png

 - Vina, mint tudjuk, egy hajótörés egyetlen túlélője, aki sérülései miatt a Talos IV-en ragadt. A talosiak egy illuzórikus Pike-ot is teremtettek neki, szóval a Taloson is van egy "Pike", akit sajnos nem láthattunk. Az egész ügy eléggé hasonlít a Nexusra a Star Trek Nemzedékekből - bár azt elég nehéz most eldönteni, hogy ki utal kire ;-).

- A Vörös Angyal képeket villant fel Spocknak a jövőből, melyek föderációs világokat pusztulását mutatják. A Föld könnyen felismerhető, megismerni még talán az Andóriát (a gyűrűiről), a többi talán Vulkán és a klingon anyabolygó (?). Összesen 4 bolygó pusztulását láthatjuk, de tekintve, hogy a rakéták a jelenet elején többféle irányban indulnak el, több bolygóról is lehet szó.

- Tilly jelentése szerint a spórahajtómű meghibásodása a "duotronikában" történt. Ezt a technológiát Richard Daystrom találta fel (TOS: "The Ultimate Computer"), akiről a XXIV. században egy kutatóintézetet is elneveztek (vagyis el fognak nevezni).

- A 11-es Csillagbázis az a felszíni Csillagflotta helyőrség, ahol Pike lakott a TOS "The Menagerie" elején, és itt tartották Kirk tárgyalását is a TOS: "Court Martial"  c. részében is.

starbase11.png

A Starbase 11 a TOS-ban (a remastered változatban), de tavaly láttuk egy pillanatra a DSC-ben is

- Kiderült a Spock-Burnham szakítás oka (Burnham gyerekkorában "half-breed"-nek nevezte). Én azt gondoltam, azért idősebb korukban történt mindez. Mindenesetre egész biztosan nyomott hagyott Spockban, ez látszik a reakcióin később több TOS-részben is ("This Side of Paradise", "What Are Little Girls Made of?").

Megfigyelések:

- Airiam egy megjegyzése arra enged következtetni, hogy az SQL-t még használják a jövőben is. (Ahová én jártam, ott ez szórótantárgy volt, de látjátok, van értelme. ;-) ) (Azért légyszi' ne a Földet elpusztító szondák elkészítésére használjátok.)

208-crew-bridge-02.jpg

- A hajóról sugárzott titkos rádióadás több "petabyte-nyi" adatot tartalmazott. A petabyte most, a valóságban is alkalmazott mértékegység (1 petabyte = 1millió gigabyte). A XXIV. században viszont általában "quad"-ot használnak mértékegységként (ami nem tudjuk valójában mennyi), bár Data egyszer megjegyzi, hogy az ő memóriakapacitása 800 quadrillió bit, ami kicsivel kevesebb, mint 100 petabyte.

- Nagyon úgy tűnik, hogy a Section 31 irányítója, "Control" tulajdonképpen egy mesterséges intelligencia (Leland és Giorgiou beszélgetése enged erre következtetni). Ez teljesen új infó, ilyesmiről eddig korábban nem volt szó (bár volt ugyan egy könyv, ami hasonló dolgot pedzegetett, de mivel a könyvek, képregények, és egyebek nem számítanak kánonnak, ez itt most nem releváns. De mindenesetre érdekes azért).

- Lehetséges, hogy Control az évad végső gonosza, aminek valamilyen logikával minden élet elpusztítása a célja?

- Vethettünk egy pillantást a Section 31 admirálisaira is:

s31_admirals.jpg

... köztük egy andóriai, egy tellerita, egy vulkáni, és egy ember. A Föderáció alapító fajai. Talán nem véletlen.

- A Tyler-Culber bunyó után drónokat látunk berepülni az étkezőbe, hogy feltakarítsák a rumlit. Ez az első alkalom, hogy ilyesmit láthatunk, bár azt eddig is tudtuk, hogy nem nagyon vannak takarítók az Enterprise-on. De mondjuk azt, hogy akkor porszívóznak, amikor nem látjuk. :-)

- Ha valakinek eddig kétséges volt, hogy a "The Cage" kánonnak számít a "The Menagerie"-vel szemben, az most választ kaphatott rá. A "The Cage" ugyanis nem került adásba annak idején (ez volt az első Star Trek-pilot, amit elutasítottak), de az elkészült felvételeket felhasználták a "The Menagerie"-ben, legalábbis egy részüket. Így például a "The Cage" befejezése, amiben a bolygón maradó Vina kap a talosiaktól egy "illuzórikus" Pike-ot, nem szerepel így a "The Menagerie"-ben. Ez a Discovery-epizód viszont egyértelműsíti ezt a kérdést.

- A fekete lyuk ábrázolása a részben fantasztikus. Pont olyan, mint az Interstellar-ban, aminél tudományosabbat talán el sem lehet képzelni.

- Már korábban is feltűnt, de néha egészen zavaró a kameramunka: ezek az összevissza forgatások jelenetváltáskor borzasztóak. Nem tudom, ki találta ezt ki, az egész szezonban fel-felbukkantak (a klingonos rész például különösen tele volt velük), és most megint volt egy a Section 31-hajón. Muszáj ezt? Ez lesz a Discovery lens-flare-je?

Értékelés:

Nem tudom, hogy kezdő trekkereknek mennyire működött ez a rész, de nekem nagyon tetszett. És nemcsak azért, mert egy régesrégi Star Trek-epizódot elevenített fel, hanem mert szervesen beillesztette az eseményeket, időnként akár más megvilágításba is helyezve azokat. És lám, nem kellett egy ötvenvalahány évvel ezelőtti színésznőt CGI-eszközökkel életre kelteni, megoldható ez egyszerűen is.

208-culber-stamets-01.jpg

Culber... hány és hány Star Trek-karaktert támasztottak már fel hasonlóképpen (szinte minden főszereplőt - arról nem is beszélve, hogy pl. Miles O'Brien vagy Harry Kim nem azonos a sorozat elején és végén szereplő karakterükkel, hiszen egy alternatív univerzumból származó énjük "ugrott be" a helyükre), de ez már egy modern sorozat, modern sorozatírással, ami szán időt arra, hogy foglalkozzon a következményekkel. A következmények volt az epizód fő vezérfonala. És az emlékek. Amik Burnhamet kísértik, amik Culbert kísértik és amik Tylert kísértik (megkapó két utóbbi rádöbbenése a verekedés után, mennyire hasonló problémákkal küzdenek), nem is beszélve Spockról, akit a jövőből származó emlékek terhelnek.

Határozottan úgy érzem ez a szezon jobban működik, a készítők tanultak az előző évben elkövetett hibákból - én pedig egyre izgatottabban várom a következő részeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4114682036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.03.15. 22:13:46

javíts ki, ha tévedek, de a The Cage 1964-ben készült, és csak a '80-as években mutatták be a TV-ben - ezért volt 1996-ban a Star Trek 50. szülinapja. szóval szerintem megszülettél már :)

Mrs Broccoli 2019.03.15. 22:23:34

@Mrs Broccoli: bocs, előbb kommenteltem, minthogy elolvatsam az egész írást :) igen, a The Menagerie-t mindig figyelmen kívül hagyom, de végülis bemutatásnak számít, a beáygazott részleteket tekintve.

Mrs Broccoli 2019.03.15. 22:27:42

engem nem csak a kamera zavar, hanem a dörmögő zeneféleség is, ami a motyogó, hadaró, alig artikuláló színészek hangjátak ráadásul nagyon jót tesz.

apropó: a Miles O'Brian-cseréről hogy maradtam le? nem emlékszem... melyik epizódban cserélődik ki?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.03.15. 22:35:44

@Mrs Broccoli: bocs, utólag elolvasva összevissza csapongok, biztosan a Vina-képek hatása. :-)))
A DS9: "Visionary"-ben történt.

Mrs Broccoli 2019.03.16. 15:03:33

@StarTrekker: most meg a kommentemet olvastam vissza: nem tudom, honnan szedtem ezt az 1996-ot, 2016 akart lenni :D

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.03.17. 21:54:28

Második évad az valóban jobb mint az első. Nem hiányolom Lorcát és a klingonokat.
De ami a másodikat illeti, a Discovery másodvonalbeli személyzetét illeti, mostanáig nem kaptunk mást tőlük mint néha néma összepillantást. Gondolok itt a kormányos+navigátorra, meg a kommunikációs tisztre. Azért ez nem szerep csak néma statisztaság.
Tilly mások szerint is meghízott ? Azért mutatják deréktól felfelé?
Furcsa nekem hogy a 31-et könnyen átverték két hologrammal.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.03.18. 14:46:43

@Sigismundus: Lehet, de mégis több, mint eddig. És a mostani részből is kiderül, hogy itt azért vannak kapcsolatok, csak valahogy sosem mutatják őket.

Amúgy szerintem azok nem sima hologramok voltak, hanem talosi illúziók. Ennek ellenére szerintem Leland eléggé hülye - Giorgiou meg ha sejtette is, hogy nem oké valami, simán ráhagyja hogy még egy szöget verjen Leland székébe. :-)))
süti beállítások módosítása