Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x06: The Sounds of Thunder

2019. március 02. - StarTrekker

206-kaminar-sirannah.jpg

Ezúttal Saru anyabolygója felett jelenik meg vörös jel. A Discovery rohan kivizsgálni, de kissé útban van a Be Nem Avatkozási Irányelv.

Történet:

Egy újabb jel jelenik meg, ezúttal Saru szülőbolygója körül. Saru újra találkozik húgával, Sirannával, de kénytelen visszatérni a Discoveryre, miután a ba'ulok felfedezik a jelenlétét. A ba'ulok követelik Pike-tól, hogy adja ki nekik Sarut, amit Pike megtagad, de Saru feladja magát, hogy megakadályozza a fegyveres konfliktust. Amíg Sarut és Sirannát a ba'ul erődbe viszik, Tilly és Airiam a korábban a gömbtől szerzett információk alapján megállapítják, hogy a kelpiánok voltak a domináns faj a bolygón és majdnem kipusztították a ba'ulokat 2300 évvel ezelőtt. Ennek megelőzéseképp a ba'ulok megölnek minden kelpiánt, ami átmegy a vahar'ai-on, a folyamaton keresztül, amitől ártalmatlanból veszélyes ragadozóvá válnak. Pike azonban a ba'ul technológiát használva beindítja a folyamatot minden kelpiánban, emiatt ba'ulok arra készülnek, hogy kipusztítsanak minden kelpiánt a bolygón. Ekkor azonban megjelenik a Vörös Angyal, és megsemmisít minden ba'ul technológiát. Siranna megesküszik, hogy új egyensúlyt talál a két nép között. Saru visszatér a hajóra, és arról informálja Pike-ot, hogy a Vörös Angyal igazából egy humanoid lény, aki valamiféle fejlett védőruhát visel.

Utalások:

- Az epizód előtt mindenképpen "kötelező olvasmány" a Short Treks "The Brightest Star" című része, ha még nem láttad!

- Nem tudom ki vette észre a stáblistában (nem tudom, mióta van ott), de Marc Okrand, a klingon nyelv megalkotója "kelpián nyelvi konzultáns"-ként szerepel.

206-kaminar-hut-burnham-sirannah-saru.jpg

- Ebben az epizódban nem volt túl sok easter egg, így csak hasonlítgatni tudok...

- A cím lehetséges, hogy utalás Ray Bradbury "The Sound of Thunder" című klasszikus novellájára, amiben valaki visszautazik az időben, véletlenül rálép egy pillangóra, és mikor hazamegy, megváltozott minden (aka: "pillangóhatás"). Jelen állás szerint a Vörös Angyal is a jövőből érkezik, de mintha szántszándékkal változtatna dolgokon, megakadályozni látszik dolgokat, szóval az analógia kicsit sántít.

- A kelpiánok és a ba'ul, két faj, amik egy bolygón élnek. Korábbi példák hasonlóra: Xindus (lásd: Enterprise), Valakis (ENT: "Dear Doctor"), és gyakorlatilag a Föld is (VOY: "Distant Origin", és/vagy Star Trek IV).

- A ba'ul fekete trutyitól csöpögő humanoid lénye emlékeztet Armusra, a lényre, aki megölte Tasha Yart (TNG: "Skin of Evil"). De ő csak az egykor ott élők negatív, rossz tulajdonságainak "megtestesítése" volt, így valószínűleg nincs kapcsolat.

armus.png

Armus

- Az epizód a Vörös Angyal "deus ex machina"-megjelenésével zárul, ami esetleg az orgániaiakra vagy a Prófétákra jellemző húzás (lásd: TOS, ill. DS9). Sőt, ha a jövőből avatkozik be, akkor az Enterprise jövőből dirigáló rejtélyes figurájára is gondolhatunk (ami egy befejezetlen történetszál volt), de nyilván annak nincs köze a mostani sztorihoz.

Megfigyelések:

- A Vörös Angyallal kapcsolatban már egy külön elemzés is született, így itt nem mennék bele. Itt találod, ha még nem olvastad.  Szavazz feltétlenül, egyelőre egy kiugró versenyző van. :-)

- Méltatlanul kevés időt kapott Culber doki, de gondolom ez a szál folytatódik majd.

- A "The Brightest Star"-ban Giorgiou kompja az "SHN" feliratot viselte, ami valószínűleg azt jelezte, hogy a USS Shenzhouról érkezett. Viszont ebben a részben elhangzik, hogy a USS Archimedes tette meg a kapcsolatfelvételt a ba'ulokkal, szóval Giorgiou arról a hajóról érkezhetett. Nyilván itt van egy csomó lyuk a sztoriban, de akár hiba is lehet. Az mindenesetre érdekes, hogy ebben az epizódban a kompról eltűnt a felirat...

komp-shorttreks.png

Komp a Short Treks-ben

komp-dsc.png

Komp az epizódban

Na persze, ez azt is jelezheti, hogy valamiféleképp megváltozott az idővonal...

- Kicsit furcsának érzem az epizód befejezését. A sztori a klasszikus börtönőrös pszichológiai kísérletet juttatta eszembe (tudjátok, ahol két véletlenszerűen beosztott csoportot (rabok/börtönőrök) figyeltek meg, és egy idő után megcserélték a szerepeket, és katasztrófa lett a vége). Most, hogy a kelpiánok felszabadultak az elnyomás alól, nem lesz ennek a helyzetnek rossz vége? Azzal a felkiáltással, hogy Saru is túl tudott emelkedni a kulturális neveltetésén (akit egyébként egy teljesen más környezetbe emeltek ki), elvárhatjuk ezt a többi kelpiántól is? Pláne úgy, hogy Saru le is lép, és a húgára hagyja a dolgot?

- Ennyiszer hangzott el Spock neve, anélkül, hogy megjelent volna: 8. (50%-os visszaesés a múlt héthez képest...)

Értékelés:

206-bridge-crew-discussion.jpg

Egy kicsit zavarban vagyok ezzel az epizóddal kapcsolatban. Vannak benne dolgok, amik tetszenek: Saru új vonásai, az ebből adódó feszültség, a szinte bipoláris hangulatváltozásai jelenetről-jelenetre; a legénység karaktereinek egyre jobb megismerhetősége; Anson Mount (Pike) játéka, reakciói Tylerre és a Section 31-ra, karakterének sejtetett vonásai (távolléte a háborúból például). De hiába a jól megágyazott és előkészített probléma, amikor a megoldás kissé lecsapottnak tűnik (hiányolok egy jelenetet a két faj között, vagy legalább egy utalást, hogy hogyan tovább az ő kapcsolatukkal). Arról nem is beszélve, hogy az Elsődleges Irányelvet olyan durván megsértette a Discovery legénysége, hogy az még Kirknek is sok lett volna (Picardról nem is beszélve). Vajon ennek lesz következménye, vagy a Vörös Angyal-sztoriszál mindent elnyom?

redangeltheories.png

Itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr6214655251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2019.03.03. 12:35:19

Nekem hiányzik még több Culbert. Főleg a Steamets-szel közös jelenetek, mikor ez utóbbi mindig olyan bárgyú fejet vág, hogy az már fáj..
süti beállítások módosítása