Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x05: Saints of Imperfection

2019. február 28. - StarTrekker

205-tilly-may.jpg

A Spockot szállító kompot végre utolérik, de vajon benne ül-e Spock... a lapozás után kiderül. :-)

(Naná, hogy nem.)

Történet:

A Discovery utoléri Spock kompját, de csak Giorgiout találják rajta. Leland, a Section 31 főnöke Tylert nevezi ki a Szekció képviselőjének a hajóra. Közben Tilly magához tér a micéliumban, ahol May megkéri, segítsen neki elpusztítani egy szörnyeteget, ami feldúlja a világukat. Közben Stamets és Burnham találnák egy módot, hogy mentőakciót tudjanak indítani Tillyért, és a hajóval egy "félugrást" hajtanak végre a micéliumba. Ott azonban Tillyn kívül Culbert is megtalálják, ő a "szörny". Mivel a micélium anyagából áll, nem hagyhatná el a hálózatot, Burnham meggyőzi Mayt, hogy használhassák az ő transzportáló "gubóját", és "összerakják" a dokit a normál térben.

Utalások:

- Leland megemlíti a Cestus III-at. Ezt a bolygót érte a gornok támadása a TOS "Arena" c. részében, de a XXIV. században is föderációs kolónia még: az egyetlen hely, ahol még mindig játszanak baseballt, és ahol csapattag Kasidy Yates bátyja is. Sőt, az egyik csapat "Pike City"-ben lakik, amit talán Pike-ról neveztek el.

cestusiii.png

A Cestus III a TOS-ban

pikecitypioneers.jpg

Sisko a Pike City Pioneers baseballcsapat sapkájában

- A jahSepp nekiugrik a hajónak és elkezdik "megenni" a burkolatot.  Láttunk már hasonlót: ilyenek voltak baktériumok a TNG: "A Matter of Perspective"-ben, és a "rovarraj" a Star Trek Beyondban.

- A koncepció, hogy egy másik "dimenzió" lakói támadásnak vélik a mi univerzumunk látogatását az övékben, ismerős lehet a Voyagerből: a 8472-es faj volt ilyen helyzetben.

- Burnham utalást tesz egy állatmesére egy skorpióról és egy békáról. A VOY "Scorpion"-jában Chakotay ugyanezt a történetet meséli el, csak rókával, béka helyett (tiszta véletlenül, ebben a részben szerepelnek a 8472-esek is).

- Ez az első alkalom, hogy egy fézerpuskát "Type III"-asnak neveznek a XXIII. században. Puskát láttunk korábban is, de a típusmegnevezés csak a TNG-érában hangzott el eddig így.

typeiiiphaser.png

Az Enterprise-E legénysége Type III fézerekkel

- A Vörös Angyal megjelenése körül tachyonokat észlelnek. Ez a Star Trekben általában időutazással kapcsolatos.

- Tyler kommunikátora a jelvényébe van beépítve. Ilyesmit általában a XXIV. században láttunk, a TOS korában kihajthatós "mobilokat" használnak, de nem lenne csoda, ha egy titkos kémszervezet vadonatúj technológiákkal kísérletezik.

- Leland járt a Deneván. Ez volt a bolygó, amit repülő palacsintákra emlékeztető lények támadtak meg a TOS: "Operation: Annihilate!" című részében.

denevan_neural_parasites.jpg

- A holografikus álcázás, amit az S31-es hajó használ, hasonlít a romulán drónhajóéra az Enterpriseból.

Megfigyelések:

- Pike arról beszél, hogy az unokatestvére csak a templomban mond igazat. A "New Eden"-ben tett megjegyzéseivel ez arra enged következtetni, hogy Pike hívő ember, és szerintem az első utalás arra, hogy a XXIII. századi emberek is járnak templomba. (Talán azért, mert Roddenberry ateista volt. Bár mondjuk az Enterprise-on volt kápolna (TOS: "Balance of Terror").)

-  Most akkor mi a helyzet a Section 31-nal? Az Enterprise-ban (ami korábban játszódik ennél) és a DS9-ban (ami viszont később), úgy viselkedtek a szereplők, mintha még a létezésükről sem tudtak volna, annyira titkosak. Itt meg fekete jelvénnyel járkálnak, és mindenki tudja, kik ők? Furcsa.

- Hogy kerül Cornwell a Section 31 hajóra?

- Akkor most gyakorlatilag megmagyaráztuk, hogy miért nem használható a spórahajtómű a jövőben: a micélium lakóira káros hatással van minden egyes ugrás.

- Ennyiszer hangzott el Spock neve, anélkül, hogy megjelent volna: 16. (Ha ivós játék lenne, a rész felére már az asztal alatt lettem volna.)

Értékelés:

Meglepően hagyományos "bottle" epizód, aminek a díszletek másféle bevilágítása ad egy különös atmoszférát (aminek már szintén hagyománya van a Star Trekben). Mary Wiseman végre kicsit komolyabb feladatot is kapott, mint a szokásos hebegés-habogása, és egész jól bírja - az ő karaktere lassan jobban fejlődik, mint a nála (elvileg) fontosabb szereplőké. Culber feltámadása várható volt (a színészek is nyilatkozták többször, többfelé), kérdés, hogy ezúttal jobban fogják-e használni, mert az előző évadban kicsit mellőzöttnek tűnt (még a romantikus szállal együtt is). Kristen Beyer forgatókönyve ismét tele van apró Trek-utalásokkal, de a narráció újbóli használatát inkább lusta dolognak érzem. Spock hiánya már lassan a nevetségesség határát súrolja.

tilly-song-joke.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr8914641354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása