Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x03: Point of Light

2019. február 04. - StarTrekker

203-lrell-qonos-chambers.jpg

Burnham a Spock körüli rejtélyeken pörög, Tilly az új kolléganőn, de a klingon főbolygó sem marad le sokkal mögöttük. Lapozás után spoilerek!

Történet:

Amanda Grayson érkezik a Discoveryre, Spock orvosi fájljaival, amit a pszichiátriáról szerzett meg. Némi vita után Pike megbízza Burnhamet, hogy törje fel az állományokat, amikből Amanda rájön, hogy Spock már gyerekkorától kezdve látott (rajzolt) vörös angyalt. Burnham elmondja neki, hogy gyerekkorukban nagyon megbántotta Spockot, hogy megvédje a szélsőséges vulkáni csoportoktól, ami az elhidegülésükhöz vezetett.

203-burnham-amanda.jpg

Tilly egyre nagyobb bajba kerül a csak számára látható May zászlós miatt. Először azt hiszi, túl nagy nyomás alatt van a parancsnokképző programban és a tudatalattija manifesztálódik, de Burnham rájön, hogy ennél többről van szó, és Stamets segítségével egy gombaparazitát távolítanak el a zászlósból.

A klingon anyabolygón L'Rell egyre nagyobb nyomás alá kerül: a klingon házak nem nézik jó szemmel embernek kinéző szeretőjét sem. Ash/Voq le is lépne csöndben, de kiderül, hogy L'Rellnek és Voqnak van egy közös gyereke, amit a nő eltitkolt. Félelme rögtön be is igazolódik, amikor az egyik klingon ház tudomást szerez róla, és elrabolja a gyereket. Úgy fest L'Rell uralma rövid véget ér, amikor váratlanul megjelenik a Section 31-hez igazolt Giorgiou, és megmenti őket. A szekció hajójával kimenekíti Ash-t és a gyereket. Utóbbit örökbe adják egy klingon apátságban, Tylert pedig beverbuválja a 31-es szekcióba. L'Rell a klingon tanács előtt hamis bizonyítékokat prezentál gyereke és szeretője haláláról, és minden klingonok "anyjának" kikiáltva magát megszilárdítja a hatalmát.

203-georgiou-leland.jpg

Utalások:

 - A parancsnokjelöltek félmaratont futnak a folyósokon. Jean-Luc Picard egy hasonló maratont nyert meg a Csillagflotta Akadémián (remélhetőleg ott azért nem a folyósokon futottak).

- L'Rell a klingon kancellár rangját ölti fel. A sorozatban már több klingon kancellárral is találkoztunk, ilyen volt Gorkon, Azetbur, K'mpec, Gowron és Martok.

d7-hologram.jpg

- Megmutatják nekünk a D7-es klingon csatacirkáló hologramját, ami egész olyan, mint megszoktunk régebbről, és amit állítólag most Tyler tervezett meg. Szép, szép, csakhogy az előző évadban (DSC: "Choose Your Pain"), már hivatkoztak egyszer egy D7-esre, ami eléggé másképp nézett ki.

- L'Rell magát és Voqot Kahless és Lukara szerelméhez hasonlítja. Ez egy ősi klingon legenda, ami előtt minden klingon esküvőn tisztelegnek. Mi is láthattunk egy ilyet a DS9: "You Are Cordially Invited" c. részében.

- Burnham elmesél egy történetet, amiben gyerekkorában elmenekült otthonról, de nem jutott el ShiKahr határáig. ShiKahr egy vulkáni város, ahol Spock élt, amint ezt a TAS "Yesteryear" c. remek epizódjából megtudhattuk. Ebben részben láthattuk Spock saját "elszökését" is.

yesteryear086.jpg

- Lehetséges, hogy L'Rell és Voq gyereke lesz az Albínó, a fehér színű klingon (vagyis inkább klingonszerű lény), aki megöli Kang, Koloth és Kor gyerekeit? (DS9: "Blood Oath")

the_albino_1.jpg

Megfigyelések:

- Az epizód címét mindhárom sztoriszálra rá lehet húzni: Tilly spórája is egy kis fénypont volt, azok a bizonyos kozmikus jelek is fénypontok, és a klingon szálban is megtalálhatjuk. A TNG "Rightful Heir" c. epizódjában ugyanis megtudjuk, hogy Kahless egyszer egy távoli csillagra mutatott, és azt mondta, hogy "keressetek majd azon a fényponton". A csillag, amire mutatott, a Boreth volt, amire a klingonok aztán egy apátságot építettek, ahol később leklónozták Kahless-t. Ebben az apátságban hagyták ott a gyereket az epizód végén.

boreth.jpg

- Burnham mond ugyan egy csillagidőt, ami kisebb, mint amit utoljára hallottunk az előző évadban, vagyis a csillagidőrendszerrel a DSC "igazodik" a TOS-hoz. Mármint, hogy nincs rendszer. ;-)

- Egy évnyi kopaszság után, a klingonok, úgy néz ki, visszanövesztik a hajukat. Állítólag nem a rajongói felháborodás miatt, hanem mert a klingonok háború idején levágták a hajukat ekkoriban.

- A csillagbázis kapitánya piszkálgatja Pike-ot, hogy még mindig képernyőkön kommunikál. Szerintem meg ez egy agyafúrt módszer arra, hogy szinkronba hozzuk a Discoveryt a Star Trek kánonnal...:-)

Értékelés:

Nincs mit szépíteni rajta, ezen a héten három összecsapott "B" történetszálat kaptunk, "A" meg nem volt. Csalódás, hogy Tilly sztoriját ilyen hamar lezárták, különösen, hogy még az előző évadból maradt, és jóval jelentősebbnek tűnt. A vulkáni sztoriban eléggé hibának tartom, hogy Burnham nem mondja el, mit csinált Spockkal, és Amanda felháborodását is kicsit túlzásnak tartom, mert ő meg "négyükről" beszél, pedig ott volt elvileg egy Sybok is (bár, hogy ő hogy illik az idővonalba, nem egészen tudom). A klingon királydrámát is több sebből vérzőnek érzem. A csatajelenet a TOS legrosszabb kaszkadőrmunkáit idézi fel - ha van pénzünk mozis látványvilágra, ugyan költsünk már kaszkadőrökre is... Shazad Latifot nem tartom túl jó színésznek (az összes eddigi romantikus jelenetében eléggé gyenge volt), ahogy a klingonokat sem, bár lehet, hogy a maszk sokat levesz. Michelle Yeoh viszont lejátszik mindenkit. Remélem, hogy ezt a részt alapozásnak szánták a következőkhöz, mert így magában sajnos nem igazán áll meg a lábán.

203-georgiou-kronos2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr5414607706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2019.02.04. 23:57:52

Tilly sztoriját szerintem nem zárták le, a következő rész előzetese sem erre utal.
A klingonok sokkal konzervatívabban néznek ki, mint az első évadban, nem csak a haj miatt, láthatóan változtattak a maszkokon is.
süti beállítások módosítása