Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

John de Lancie fellépése Budapesten

2018. október 23. - StarTrekker

delancie.jpg

2015 januárjában abban a szerencsében lehetett részünk, hogy John de Lancie, "Q" alakítója beugrott Budapesten egy Star Trek-találkozóra.

John de Lancie nem csak a Star Trek egyik legendája, de Amerikában a legtöbbet foglalkoztatott tévészínészek egyike. Első nagyobb, híres szerepét a  „Days of our Lives” című napi szappanoperában kapta, amit 2 éven át játszott, aztán karaktere egyszer csak lement a pincébe, és sosem jött vissza. Munka nélkül azért nem maradt, olyan tévésorozatokba ugrott be egy-két epizódos szerepekre, mint a Tövismadarak, a MacGyver, a Gyilkos sorok, a Mission: Impossible, vagy épp a Stargate SG-1. Olyan mozifilmekben is játszott kisebb szerepeket, mint „Kéz, amely a bölcsőt ringatja”, a „Halászkirály legendája”, vagy a „Közös többszörös”, de az igazi terepe a televízió és a színház maradt. Színházban több társulatnak is tagja volt, játszott és rendezett is (a skála széles: Shakespearetől kezve Arthur Milleren át, a kortárs darabokig).

Legnépszerűbb szerepe (a mi köreinkben legalábbis…) azonban az istenszerű lény,„Q” szerepe volt a Star Trekben. Első alkalommal a The Next Generation pilotepizódjában tűnt fel, hogy ítélőszék elé vesse Picard kapitányt és az emberiséget. Akkor még nem tudta, hogy karaktere az egyik legnépszerűbb visszatérő Star Trek-szereplővé válik, és a TNG 7 évada alatt még hétszer hívják vissza majd, beleértve a sorozatfinálét is, ahol szerepeltetése egy szép keretet adott a sorozatnak. A Star Trek-univerzummal való kapcsolata ezután sem szűnt meg: Q egy alkalommal ellátogatott a Deep Space Ninera is (itt Sisko egy boxmeccsen pofán vágta, így ide többet nem ment), majd Janewayt kapitányt idegesítette a Voyagerben további három részben. De Lancie Q karakterének ezután sem mondott búcsút: őt alakította a ”Star Trek: Borg” című videójátékban (ami inkább interaktív filmnek mondható), írt egy könyvet (Peter Daviddel közösen) „I,Q” címen, és kétszer is szerepelt a Leonard Nimoy-jal együtt készített „Spock vs Q” című rádiójátékban.

Feltétlenül megemlítendő még Leonard Nimoyjal közös projektje, az „Alien Voices”, amiben klasszikus scifi-regényeket dolgoznak át és adnak elő rádiójáték formában, számos más, scifi-sorozatokból ismert színész társaságában.

Emberünket a mai napig foglalkoztatják különböző tévés sorozatok. Filmográfiájában olyan érdekes címeket is találhatunk, mint a „Zombie Hamlet”, vagy az „Én kicsi pónim”.

Mindezekről és más érdekességekről is beszélt, amikor a közönség kérdéseire is válaszolt egy jó hangulatú, januári délutánon, amiről felvételünk is van:

Ha szeretnél részt venni egy hasonló beszélgetésen két egy másik színésszel, Dominic Keatinggel és Eric Menyukkal, gyere el október 27-én a Hungaroconra!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1414318099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2018.10.23. 20:52:44

köszi :)) szép emlékek.
süti beállítások módosítása