Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

A Star Trek: Voyager 10 legjobb epizódja

2018. június 29. - StarTrekker

cast.png

Az 1995 januárjában indult negyedik Star Trek-sorozat címszereplője, a Voyager csillaghajó a sorozat első részében elvetődik a Tejút egy távoli pontjára, a Delta-kvadránsba, hátrahagyva a TNG és a DS9 által újraértelmezett és megalapozott Trek-univerzumot. Maga mögött hagyja az általunk ismert karaktereket és fajokat, a DS9-ból (és a TNG második feléből) ismert politikai szálakat. Vannak, akik szerint ez visszalépés, de tekinthetjük úgy is, hogy a Voyager visszatért az igazi felfedezős, TOS-os gyökerekhez.

A felfedezős aspektus különösen a sorozat elején volt domináns, a későbbi évadokban a Borg vált a széria fő fókuszává, főleg egy új karakter, Seven of Nine (avagy magyar "keresztségben" Hétkilenced) bevonásának köszönhetően. A sorozat kissé nyögvenyelősen indult: a főszereplőt a forgatás megkezdése után le kellett cserélni, illetve az előzmény sorozatokban direkt a Voyager-karakterek közötti feszültség kedvéért bevezetett Maquis-kat az írók nagyon gyorsan ejtették, de szerethető karaktereinek (köztük az első női kapitánnyal) és fejlődő látványvilágának köszönhetően megtalálta a közönségét. És akkor még nem beszéltünk gyönyörű főcíméről (szerintem a legszebb minden Trek-sorozatok közül), ami alatt egy csodálatos Jerry Goldsmith-szerzemény szól, amit századszorra se szívesen tekerne át az ember.

voyager-bottom.jpg

És mivel a Star Trek Voyager a Paramount ekkoriban induló új tévécsatornájának, a UPN-nek egyik zászlóshajója volt, a csatorna támogatását is kiemelten élvezte. Hét évig tartó futása számos emlékezetes résszel járult hozzá a Trek-univerzumhoz. Íme a (szerintünk) legjobb tíz!

10. Caretaker / Utazás a galaxis túlsó végébe (1x01-02)

caretaker_0615.jpg

Mindenképpen muszáj szerepeltetni a listán a premierepizódot, ami nemcsak a sorozat egyik legerősebb epizódja, de a Star Trek-pilotok közül is kiemelkedő. Pedig alapból úgy indul, akár egy átlagos TNG-epizód, de az újonnan megismert, szimpatikus legénység azonban szokatlan módon nem kerül "haza" a rész végén, hanem ott ragad az univerzum túlsó végében, ahonnan még a legjobb Csillagflotta-technológiákkal is kb. 70 év a hazaút. Ugyan a kazonok a klingonok gyenge másolatainak tűnnek, és a kapcsolatfelvétel az idegen lénnyel - a farmos illúzió, a bendzsózó bácsival - is kicsit fura lehet, de egy Star Trek-sorozatnak sem lehet végtelen a költségvetése, és ezt bőven ellensúlyozza a színes karaktergárda bemutatkozása, és a lassú felismerés, hogy ezúttal nem szokványos lesz a befejezés. Az epizód csúcspontja - a sok akció ellenére is - kétségkívül Janeway beszéde a legénységhez, amit sokadszorra is hátborzongató meghallgatni. Ígéretes és erős kezdet ez, ami a Star Trek szívéhez nyúl vissza, és újra a felfedezés izgalmát kínálja.

9. Death Wish / Halálvágy (2x18)

deathwish_446.jpg

A tárgyalótermi dráma meglepő módon a Star Trek egyik visszatérő kliséje, számos erős epizódot láthattunk belőle a korábbi sorozatokban is. Ez a Voyageres rész egy kis bohóckodással kezdődik, amikor a Q Kontinuum egy tagja érkezik a hajóra, de aztán váratlanul komolyra fordul, amikor megérkezik az általunk ismert Q is (John de Lancie szokásosan fergeteges alakításában), és kiderül, hogy az előzőleg érkezett Q, Quinn önkezével akar véget vetni az életének, és menedékjogot kér a kapitánytól. A Kontinuum ellenzi, hogy Quinn öngyilkosságot kövessen el: ilyen ugyanis még nem fordult elő a halhatatlan faj történetében. Janeway ezért úgy dönt, meghallgatást tart, hogy eldöntse, menedéket adhat-e Quinnek, ha ez a halálához vezethet (még ha önkezűleg is). Ami ezután következik, az gyakorlatilag az eutanázia témakörének egy szokatlanul komoly körbejárása. Szabad-e segítséget nyújtani hozzá? Mit jelent az "elviselhetetlen szenvedés"? A témaválasztás már csak azért is érdekes, mert a '90-es évek Amerikájában ez a téma nagyon is aktuális volt (a közvéleményt több a tárgyban indított per is borzolta épp). És a vita közben még a TNG-ből ismert Q is kap új jellemvonásokat. Bár kis időbe telik, míg az epizód igazán rátér a témájára, de amikor megteszi, a Voyager egyik legfajsúlyosabb epizódját szállítja.

8. Worst Case Scenario / Zendülés (3x25)

worstcasescenario147.jpg

Bár a TNG második felében és a DS9 elején kitalált Maquis-kat eredetileg a Voyagerbe szánták, hogy a föderációs szakadárok és a csillaghajó legénysége között feszültség legyen, valamiért a Voyager írói dobták a kérdést, alig pár epizódban foglalkoztak csak vele, majd csöndben lezárták az egészet. Ezért is volt meglepő, hogy a harmadik év végén mégiscsak még egyszer előhúzták a nyulat a kalapból. A legénység tagjai között egy titkos holoprogram híre kezd el terjedni: nem tudni ki írta a programot, de azt igen, hogy egy maquis hatalomátvételt tervezgetett vele a hajón. Sajnos az epizód egyik felében felvetett kérdésekre nem kapunk választ, azaz nem kerül morális dilemmába a legénység, de ezt megbocsáthatjuk, mert a másik fele olyan őrült fordulatokkal teli holodeckes sztoriba fordul át, ami minden korábbi TNG/DS9 holofedélzetes történetet felülmúl (többek között egy rég kiírt karaktert is viszontláthatunk). És hát az a jelenet is kissé "meta", amiben a főtisztek azt vitatják meg, hogy kéne befejezni a program történetét: tisztára, mintha egy csapatnyi rajongó vitatkozna a kedvenc sorozata egy epizódja felett.

7. Future's End I-II. / A jövő vége I-II. (3x08-09)

futuresend1_102.jpg

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az időutazás a Voyager egyik kedvenc témája. Ez a rész ráadásul egy másik Trek-toposzt is elővesz: a legénység ugyanis 1996-ba kerül vissza, a Földre - egy jövőből érkezett "időhajó" támadásának véletlen következményeképp. Miközben karaktereink megoldást próbálnak találni arra, hogy kerüljenek vissza a saját idejükbe, hasonló csetlésbotlásoknak is szemtanúi lehetünk, mint a Star Trek IV-ben. Kiemelkedően vicces Paris és Tuvok a haverkodós zsarufilmekre emlékeztető párosa, kiegészülve egy csillagász lánnyal (akit egyébként a kezdő Sarah Silverman alakít). Az epizód gonosza is érdekes, egy gyanúsan Bill Gatesre emlékeztető figura, aki a jövőből érkezett technológiával indítja be a XX. század mikroszámítógépes forradalmát.

6. Bride of Chaotica! / Chaotica arája (5x12)

bride_281.jpg

Egy másik dimenzióból származó fotonikus életformák összekeverik Paris az 1950-es évek béna scifijei előtt tisztelgő holodeckprogramját a valósággal. Mivel csak a Doktort tekintik valós élőlénynek, és blokkolják a Voyager fegyvereit is, Janeway kapitány és legénysége kénytelen játszani a programmal, és legyőzni a gonosz Chaoticát, hogy a hajó kiszabadulhasson a fogságból. Ami ezután következik, az egyszerre nevettető paródia és tiszteletteljes főhajtás a klasszikus B-filmek előtt. A hangulat fokozásához hozzájárulnak a remek díszletek és jelmezek, a kort megidéző filmzene(!), a nevettetően "over-the-top" alakítások, és természetesen az epizód vonatkozó részei fekete-fehérben láthatók...

5. Blink of an Eye / Egy szempillantás alatt (6x12)

blinkofaneye2.jpg

A "Blink of an Eye" nem tudni, szándékoltan-e, de egy nem túl jól sikerült TOS-rész ("Wink of an Eye") alapötletét veszi kölcsön, és hoz létre belőle valami egészen szokatlant (legalábbis az átlagos Voyager-sztorikhoz képest). A Voyager orbitális pályán ragad egy különös bolygó körül, amiről kiderül, hogy a felszínén gyorsabban pörög az idő. A csapdába került Voyager viszont onnan is látható, így a hajó egy egész civilizáció inspirációja lesz. Vajon hogy fejlődhet ki egy civilizáció? Milyen ideák és értékrendek vezethetik, inspirálhatják, és hogyan változhatnak ezek az idővel? És milyen lehet ezt kívülről látni és megfigyelni? Izgalmas kérdések ezek, még akkor is, hogy ha a szűkös műsoridőben néha épp csak érinteni lehet őket. Viszont mindenképp elismerést érdemel, hogy egy kultúra többszáz éves fejlődését alig pár jelenettel és féltucat színésszel (köztük Daniel Dae Kimmel, pár évvel a Lost előtt) sikerül érzékeltetni. Remek epizód, ami a franchise erősebb scifis gyökereit idézi vissza.

4. Tinker, Tenor, Doctor, Spy / Jó az álmodozás... (6x04)

tinkertenor.jpg

A Voyager talán legviccesebb epizódjában a holografikus Doktor képessé teszi magát az álmodozásra - de nem tudja, hogy a Voyager számítógépére kívülről rákapcsolódó idegenek összekeverik az álmait a valósággal. Csakhogy a Doktor képzeletében ő a hajó rettenthetetlen hőse, a nők bálványa, aki orvos, művész, harcos és szerető egyszemélyben, aki félkézzel visszaver egy borg támadást, miközben a legénység kétségbeesetten menekül a konzoljai mögé. Az első jelenettől kezdve (amiben a Doktor egy operaária előadása közben megmenti Tuvok életét) ez az epizód tömény szórakozást nyújt (nincs Trek-epizód, amin ennyit nevettem volna), ami csak fokozódik, amikor a legénység is tudomást szerez a Doktor képzelgéseiről. Robert Picardóról pedig ismét csak kiderül, milyen remek komikusi vénával rendelkezik, mert ezt az epizódot senki más nem tudta volna így elvinni a hátán.

3. Living Witness / Az élő tanú (4x23)

livingwitness_173.jpg

Aktiválják a Doktor programját, és egy idegen faj múzeumában találja magát, 800 évnyire a jövőben. Itt csodálkozva tapasztalja, hogy a Voyager legénységére furcsa módon keménykezű, szadista gyilkosokként emlékeznek vissza. A Doktor elhatározza, hogy helyrehozza ezt a kialakult durván fals képet, de kénytelen azzal szembesülni, hogy az idegen faj erre nem vevő. Az epizód egyik fele - a visszaemlékezések - a korábbi sorozatokból ismert tüköruniverzumra emlékeztet (jóllehet nem arról van szó), a másik fele viszont ennél is érdekesebb. Azon töpreng, hogy vajon lehetséges-e igazán megismerni a múltat, vagy azt mindenképpen a visszatekintő nézetei és tapasztalatai színezik. Mindeközben azt is bemutatja, hogyan manipulálhatja a politika a történelmet úgy, hogy a saját céljait szolgálja.

2. Year of Hell I-II. / Pokoli év I-II. (4x08-09)

year_of_hell.jpg

A Voyagert jogosan érheti kritika amiatt, hogy helyzetéhez képest (végülis elvesztek a galaxis túlsó végében) szinte sétahajózás a hazaút. Mindig van a hajón fény és energia, mindig van mit enni, és az ellenséges fajok támadását is mindig sikerül visszaverni, és még az olyan szórakozásokra is simán futja, mint a holofedélzet. A "Year of Hell" elveszi a biztonságos, tiszta és ismerős Csillagflotta-buborékot a legénység körül, és egy igazán kemény próbatétel elé állítja a karaktereket, a végsőkig széthajszolva őket és hajójukat. A hosszan tartó krízis során kiemelkednek a karakterek jellemvonásai és kapcsolatai egymással, olyan szemszögből láthatjuk őket, mint eddig sosem - élükön Janeway kapitánnyal, akik megmutatja, hogy szinte bármire képes a legénységéért. Az epizód egy erős, kellően motivált főgonoszt is szállít: Annorax az időt akarja visszaforgatni, hogy visszakaphassa családját, de balszerencséjére a Voyager csillaghajó véletlenül összekuszálja a terveit. Ugyan sajnálhatjuk, hogy nem láthattunk többet ebből a sztoriszálból, de ilyen sötét hangulatban talán már nem is lenne igazi Star Trek-sorozat.

1. Scorpion I-II. / Skorpió I-II. (3x26-4x01)

scorpion_1.jpg

A minden idők legrövidebb főcím előtti teaserével induló Star Trek-rész (három Borg hajót egy lövéssel elpusztít egy a képernyőn nem látható, ismeretlen ellenfél) izgalmasan indul, és meg sem áll, pörög egészen a legvégéig. A sorozatnak vérfrissítésre volt szüksége, ezért az írók összehozták a Voyagert a Trek-univerzum legfélelmetesebb (még a TNG-ben bevezetett) ellenfelével, a Borggal, ebben a minden szempontból epikus duplarészben (amihez gyakorlatilag hozzácsaphatjuk levezetésként a következő részt, a "The Gift"-et is). Janeway kockázatos szövetséget kénytelen kötni a kiborgokkal, hogy túléljék a találkozást egy még nagyobb, még félelmetesebb, még idegenebb ellenséggel. Itt találkozunk először Seven of Nine-nal is, aki a sorozat egyik új főszereplőjévé (Spock/Data-szerű karakterévé) válik, és jelenléte jelentősen megváltoztatja majd a sorozatot. Bár a Borg többször is visszatér később (még a Borg Királynő is megjelenik párszor), de sosem ennyire feszült és izgalmas módon. Legyen szó sztoriról, zenéről vagy látványról: ez a rész új szintekre emeli a sorozatát.

 

caretaker_0423.jpg
 

A lista összeállításakor azt tapasztaltam, hogy az előző Star Trek-sorozatokhoz képest ugyan kevesebb a kiugróan jó epizód, de amik vannak, azok egy elég erős színvonalat hoznak, annyira, hogy a szokásosnál is nagyobb bajban is voltam, mi maradjon ki a Top 10-ből. Ha úgy érzed, valamelyik Delta-kvadránsos kaland méltatlanul maradt ki a listából, feltétlenül írd meg kommentben! (És persze azt is, hogy miért!) Ha fejből nem ismered, az epizódcímeket, kattints ide, ahol az összes epizód rövid leírását megtalálod.

Korábbi toplistáinkat itt érheted el.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr814057902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2018.06.30. 13:51:52

Voyagerben nehéz a 10 legjobbat választani mert nagy a verseny

sunblind 2018.06.30. 14:17:51

@Bloodscalp: Bizony, a Robert Picardo az egyik, ha nem a legjobb színész a teljes sorozatban. Mindezzel együtt van néhány roppan bárgyú epizód is írva az ő karaktere köré. :)

A dupla részek szerintem mind nagyon jók. A nácis holofedélzetes vadászos marhaság is jópofa. És megfelelően katartikus a záróepizód, az időparadoxonra szaró admirális, meg a borg páncélzat, elég menő. :)
Vicces az első évadban az operatőri munka, a klasszikus kamerarázós-rángatós technikával, az meg olyan rohadt gagyi, hogy már jó. :D
Csak halkan merem mondani, de nekem a kedvenc ST sorozatom az összes közül. Sosem vette magát túlságosan komolyan, nem akart sorozattörténeti mérföldkő lenni, mert röhögni magán is és többségében egész jók voltak a forgatókönyvírók, meg egykét rendes színész is belefért a gázsiba. Hozzá tartozik, hogy egyik másik sem kötött le annyira, hogy az epizódoknak legalább a felét is megnézzem. Sosem értettem például, hogy miért jó kicsit is a DSN. Amit én láttam belőle, az ilyen Űrgammák magasság, persze lehet, hogy ez csak balszerencse.

gyongyi70 2018.06.30. 15:03:04

Én az egészet imádom, még a gyengébb, unalmasabb epizódokban is van valami szerethető (pl. egy szerethető karaktert új oldaláról ismerjük meg...). Csodálkoztam is rajta, hogy állítólag az USA-ban nem szerették ezt a sorozatot. Szerintem a legjobb, a másik kedvencem a DS9, a Pikardos ezek után nagyon egysíkú, unalmas karakterekkel.

nimand 2018.06.30. 15:26:21

Ez nekem is az egyik kedvencem:
5. Blink of an Eye / Egy szempillantás alatt (6x12)

A tobbivel kozel se ertek egyet, sokkal jobb reszek is voltak, mint az itt felsoroltak

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2018.06.30. 15:27:31

Nekem a pörgős részek mellett a kedvenceim, amikben van valami elgondolkodtató: Az említett Blink of an Eye mellett a Distant Origin és a legynagyobb kedvenc a Latent Image.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 15:30:09

"hanem ott ragad az univerzum túlsó végében, ahonnan még a legjobb Csillagflotta-technológiákkal is kb. 70 év a hazaút"

Bocsánat a kötözködésért, de jó lesz az a galaxis túlsó végének is. :)

Nekem valamiért mégis a Next Generation nőtt igazán a szívemhez, Patrick Stewart alias Jean-Luc Picard főszereplésével. Patrick Stewart mögött komoly színházi háttér is állt (nem is akármilyen, hanem a Royal Shakespeare Company), ami nem mondható el Janeway kapitányról (a színésznő nevére nem is emlékszem), de William Shatner is inkább olcsó sorozatokban brillírozott, nem színpadon. De persze nem a hírneve, hanem a szerepformálása miatt szeretem nagyon.

Charly Firpo 2018.06.30. 17:02:57

Számomra egyértelműen a Voyager jelenti a Start Trek széria csúcspontját. Egyik sorozatban se alkottak ennyire szerethető karaktereket, akikkel az első pillanattól kezdve azonosulni lehet. És hát persze minden rész egy új kaland, felfedezés, tele igen komoly kérdések boncolgatásával.

Egyik kedvenc epizódom: ,The Thaw / A félelem bére :)

Alick 2018.06.30. 17:37:30

" A sorozat kissé nyögvenyelősen indult: a főszereplőt a forgatás megkezdése után le kellett cserélni"

www.youtube.com/watch?v=sbl3cGQ5vxI

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 17:52:18

Alick:

Megnéztem a videót. Én nagyon kedvelem Geneviève Bujold-t, még a "è" betűt is bemásoltam a kedvéért, de ahogy elnéztem a videót, Kate Mulgrew jobb választás volt. Geneviève Bujold-nak túl csinos pofikája van, hiába próbál komoly és tekintélyt parancsoló lenni. :)

fénycsepp 2018.06.30. 18:32:02

Jo volt viszontlatni Mulgrew-t az Orange is the new black-ben :) Tisztan emlekszem, milyen izgatottan vártam a Voyagert a Sat 1-en; ez volt az elso Trek sorozat, ami este ment, nem mint a Tng es a DS9. Számomra ez az univerzum német nyelvű :D

steery 2018.06.30. 19:23:58

Nem értek egyet a "legjobb" rangsorral. Egyértelműen a sorozat első 3 évada gyenge lett (mindegyik rész). Aztán lecserélték az egyik csajt egy másikra, aki sokkal bögyösebb és ezzel együtt drámaian feljavult az egész sorozat minősége. A 4-7. évadok minden része kiváló, egyszerűen öröm volt nézni.
A Voyager legnagyobb gyengesége a CGI látvány életszerűtlensége. Például amikor a főcímben elszáll az űrhajó egy gázbolygó gyűrűrendszere fölött, a méretarányokat totálisan elbénázták. A Voyager hossza kb. 344 méter, ami alapján kiszámolható, hogy a bolygó, ami előtt elszáll, 4-5 km-es lehet max. A gyűrűrendszer meg 8-10 km legfeljebb.

Nephin 2018.06.30. 19:27:37

Szerintem itthon azért olyan népszerű a Voyager, mert nagyon sokaknak ez volt az első találkozásuk a Star Trekkel. Az biztos, hogy mikor külföldön először elindult, a látványon kívül (modernebb lehetőségek, szebb képek) általános vélekedés szerint a nyomába sem ért a DS9-nek (az átívelő történetszálak itt a legkomolyabbak), sem a TNG-nek (rengeteg kiemelkedő és emlékezetes epizódja van, na és persze Picard meg Data... :P ), bár voltak felvillanásai, de összességében szerintem ebben a sorozatban van a legtöbb "mehh"-rész.

Persze, jó megnézni, de nálam például sosem lesz olyan szinten, mint a többi. Igaz, TOS-on nőttem fel a nyolcvanas években, és mindig rohantam haza az iskolából, hogy megnézzem a SAT1-en a TNG-t, majd a DS9-et. :)

masada 2018.06.30. 19:40:25

A hirogenes részek nem hiányozhatnak egy ilyen listáról, sem a borg királynős epizódok (ellenben a Q mindenhol fárasztó). A Voyager összességében egy remek alkotás de ajánlom mindenkinek újra megnézni TNG-ot de angolul! Patrick Stewart arroganciája felemelő!

Góbé27 2018.06.30. 19:56:29

Nekem az összes rész megvan DVD-re kiírva, néha előveszem és belenézek valamelyikbe.
A kedvencem az 5. évad 15-16 része, A pók hálójában ( Dark Frontier, Part I.-II).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.30. 20:00:32

fénycsepp:

"Számomra ez az univerzum német nyelvű :D"

Számomra is. Én is németül láttam anno Kirk kapitányt, Jean-Luc Picard-t, Captain Janeway-t, a DS9-t, de németül láttam a Babylon 5-t is. Sajnos sehonnan nem tudom beszerezni őket német szinkronnal.

]{udarauszkasz 2018.06.30. 20:19:40

@fénycsepp: javareszt en is nemetul neztem ezeket a sorozatokat, de manapsag mar nem nagyon latni ilyesmit, azonkivul eleg maceras a muholdvevore felvenni, majd a laptopra atvarazsolni oket... szoval mostanaban kezd angol nyelvure valtani.

EasyFriend 2018.06.30. 20:21:32

6x10 - Pathfinder. Egyszerűen imádom nézni Barclay küzdelmét. Bár a szokásos szereplőgárda itt csak másodhegedűs, a sztorin végül mégis nagyot fordít ez az epizód, bár ezt az elején még egyáltalán nem látni.

fénycsepp 2018.06.30. 21:20:40

@jozsefné es @udarauszkasz; a megboldogult Kossuth 4 moziban néztem meg az elso anyagok nyelvű ST filmet (Insurrection) : majd elájultam, amikor vastag amerikai angol változatban meghallottam Picard nevét ...

Mrs Broccoli 2018.06.30. 23:54:54

jaj de jó egy kicsit "nosztalgiázni", régen láttam már sokadszor ezeket az epizódokat :) nagyon szeretem a VOY-t, és a fentiek tényleg szuper részek. nekem az egyik kedvencem nincs közte, a The Raven, meg még sokáig sorolnám...

Mrs Broccoli 2018.07.01. 00:11:38

@sunblind: a DS9 elég drámai sorozat, szerintem nagyon jó, csak bele kell szokni a sötétebb hangulatba, de ugyanúgy hozza a Trek színvonalat, mint a többi sorozat. a Quark-os epizódok itt is kicsit untatnak, mint korábban a nagyon klingonos részek pl a TNG-ben, de még a ferengis részek között is van kiemelkedő társadalomkritika kis gúnnyal. érdemes végignézned, a színészek is nagyon jók.

Mrs Broccoli 2018.07.01. 00:20:37

@EasyFriend: Barclay <3 <3
nagy kedvencem (mint a nickem is mutatja), igazi meglepetés volt, amikor először láttam viszont a VOY-ban :)))

dukeekud 2018.07.01. 04:14:25

Nekem is a voyager kedvencem, mert ezt lattam eloszor, de a legjobb a DS9. Ha rajtam mulna azt folytatnam, ugyan azokkal a szereplokkel, persze Dzsadzia feltamasztasaval. Zsenialisak az osszetett duplacsavaros dominium tervek.

dukeekud 2018.07.01. 04:43:29

A voyagerbol az almodozo doki, meg a zendules az tenyleg nagyon jo.
Nagyon jo dramai a ketreszes Equinox, amikor talalkoznak egy masik foderacios hajoval, ami hozajuk hasonloan evek ota kuzd a tulelesert, es az a hajo meg kisebb is. Persze pusztulniuk kell, mert elfogadhatatlan modon valamilyen energia lenyek felaldozasaval mukodtetik a hajojukat. Kegyetlen, hogy ok is csak ugyan azt akarjak, mint a Voyager, eletben akarnak maradni, de sajnos ilyen aron nem tehetik.
Elgondolkodtato, hogy kulon kulon is kepesek voltak tulelni, ha sikerul osszefogniuk barmit megoldottak volna. Persze az mar egy masik sorozat lenne.

2018.07.01. 08:34:13

"Számomra egyértelműen a Voyager jelenti a Start Trek széria csúcspontját"

+1.
A legjobb.

$pi$ 2018.07.01. 12:44:40

"Message in a Bottle", amikor a két doktor végigbénázza az egészet, az szerintem hatalmas.
"Shattered", a Voyager egyes részei más-más időben vannak, nagyon ötletes.

Bambano 2018.07.01. 14:24:43

szerintem meg pont nem.
halálosan unalmas történetvezetés, minden részben ugyanaz a klisé, 2-3 részenként újrafelhasznált fordulatok, stb. mostanában nézem, a 4. évad végén járok. hogy azt a tetves voyagert miért nem bírják megcsinálni rendesen két rész után, az még mindig kérdés. annyira jó űrhajó, hogy akárkivel összefutnak a delta kvadránsban, az rögtön szétgyakja a hajó elektronikai védelmi rendszerét.

Janeway kapitány is teljesen hiteltelen. Az a frizura, amivel többségében látni lehet, tökéletes lett volna a Charlote Rhodes-ra. Hogy ne kelljen guglizni, megmondom: az Onedin család első hajója volt. Mikor elkezdi a keménycsávót játszani, azon csak röhögni lehet.

Kess-t lecserélni 7/9-edre is erős visszalépés. A 4. évadban gyakorlatilag semmit nem mutat. És nem is annyira "tehetséges".

Punxsutawney Mormota 2018.07.01. 17:11:00

Összehasonlítani a Voyager és a DS9 történetvezetését nagy marhaság. Két teljesen különböző környezet, a DS9 sokkal lassabban indul be, de aztán megállíthatatlan, rengeteg idő van a karakterek és sztori kibontására, hiszen az űrállomás egy konfliktus gócban van, és már a megléte is egy konfliktus forrás. Ezzel szemben a Voyager csak csoszog és csoszog visszafelé, Maga Janeway karaktere meg teljesen hiteltelen. Az idegeimre ment a nő nagyjából az első epizódtól kezdve.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.07.02. 08:45:03

Én azt gondolom, sokat számít, ki melyik sorozatot látta először, melyik gárdával ismerte/szerette meg a Star Trek-univerzumot. Idehaza a körülmények különböző összejátszása folytán a Voyager törte át igazán a plafont, azt ismerték meg a legtöbben. És nincs ezzel semmi baj alapvetően, viszont tényleg kissé zavarbaejtő lehet ezután visszalépni egy korábbi sorozatra, amik egy kicsit komolyabban veszik magukat, összefüggőbben építkeznek, de például kicsit bénábban néznek ki.

Viszont aki "sorrendben" látta, annak egy kicsit visszalépésnek tűnhet a Voyager, pl. a DS9-hoz képest. Lehet, hogy egyes amerikai fórumokon "utálják", az egy dolog, de a VOY ugyanúgy kitöltötte a hét évét a tévében, mint az előzményei. És azért az nem semmi.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.07.02. 08:46:40

@masada: elmondanád mire gondolsz? Én nem vettem észre, hogy Picard arrogáns lett volna.

Objektív Igazság 2021.04.28. 00:15:10

A záró dupla epizód, az Endgame, nem csak a Voyager, hanem minden idők egyik legjobb scifi alkotása.
Az igazi hardcore scifi fajtából.
Továbbá, egyedülálló abban is, hogy az egész 7 évados sorozat alapkérdését helyezi új megvilágításba és oldja meg, az első epizódban kialakult probléma itt a végén vetődik fel élesen újra és kerül orvoslásra. A főszereplő Janeway kapitány/admirális is most ér a karaktere csúcsára, a lelki- és jellemfejlődése így történik meg igazából, ahogy ebben viselkedik.

Objektív Igazság 2021.04.28. 00:17:45

Tehát az Endgame méltó párja a TOS híres epizódjának, A város az örökkévalóság szélén-nek.
süti beállítások módosítása