Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Jerry Goldsmith Budapesten 1999-ben

2018. február 16. - NocadLee

jerrygoldsmith.JPG

1999 nyarán a magyar Star Trek-rajongók egy igazán különleges eseménynek lehettek részesei: Budapestre látogatott Jerry Goldsmith, a híres filmzeneszerző, több Star Trek-film és sorozat komponistája. Sőt, egy koncertet is adott!

A párját ritkító fellépésre a Budapesti Búcsú keretében került sor, és a Vörösmarty téren felállított színpadon a Budapesti Fesztiválzenekart vezényelte a mester.

goldsmith.jpg

A koncert szórólapja a programmal

Az eseményre természetesen az ekkoriban igen aktív Magyar Star Trek Klub is kilátogatott (az első sorok egyikében álltunk, majdnem teljesen a színpad előtt), és legnagyobb örömünkre rögtön a Star Trek The Next Generation főtémájával indult a műsor (egész pontosan a Star Trek: Insurrection végéfőcímével)! Egészen hátborzongató élmény volt közvetlen közelről, élő zenekartól hallani az olyannyira kedvelt dallamokat...

A műsor további része Goldsmith további műveiből válogatott (mint pl. az Air Force One, a Poltergeist, vagy az Elemi ösztön), de Magyarország előtti tisztelgésképpen a Ben Hur zenéjéből is lejátszottak pár tételt (ennek ugyanis Rózsa Miklós volt a szerzője), egy felejthetetlen délutánt okozva a jelenlevő közönségnek.

A fellépésről csodálatos módon egész jó minőségű felvétel is van (nem gondoltam volna, hogy majd' 20 év után előkerül ilyesmi), így aki nem volt ott, egy picit osztozhat ebben az örömben, aki pedig olyan szerencsés volt, hogy ott volt, újraélheti az élményt:

Goldsmith egyébként nagyon jó fejnek tűnt. Látszott, hogy kicsit meglepődött, milyen sokan jöttek el, és roppant hálás volt a tapsviharért. A koncert után még türelmesen autogramokat is osztogatott. Később egyébként azt nyilatkozta egy újságnak: "A Star Trek igazán nemzetközivé vált! Most jövök Budapestről, ahol megostromoltak a trekkerek..." - ami némiképp túlzás, mert a magyar trekkerek akkoriban sem voltak túl sokan, és sokan álltak sorban Alien, Medicine Man és más Goldsmith CD-kel is (megdöbbentő volt számomra, milyen sok filmzene-rajongó van idehaza).

firstcontact_signed.jpg

Az aláírt CD-borítóm (kicsit le is lettem szúrva, hogy miért Mr. Stewart fejét kell összefirkálnia, de ez volt az egyetlen Goldsmith CD-m...)

Ez volt az első filmzenés koncertem, és bár jópár hasonlón jártam (szerencsére egyre több van nálunk is), de ilyen fantasztikus élményben azóta sem volt részem. És sajnos azóta sem hallottam koncerten Star Trek-zenéket felcsendülni, remélem, egyszer, valahogy még sor kerül rá.

goldsmith_budapesten_03.jpg

A Budapesti Fesztiválzenekar és Jerry Goldsmith

 

A koncertért köszönet az InterComnak, és Andy Vajnának, akik létrehozták és megszervezték. Köszi a Chelloveck's Asylum for Monsterkids Facebook-oldalnak a linkért, és végül, de nem utolsósorban köszönet Petricsák Attilának a felvételért és elérhetővé tételéért!

Iratkozzatok fel a StarTrekker Facebook-oldalára, ha eddig még nem tettétek, így a friss posztokról mindig értesülhettek!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr8613675282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása