Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x12: Vaulting Ambition

2018. január 23. - StarTrekker

georgiou-throne-room.jpg

 A Császárné nagyon pipa Burnhamre, Lorca már lassan több időt tölt agóniafülkében, mint azon kívül... SPOILERES epizódösszefoglaló, merengések és összeesküvéselméletek a lapozás után.

Történet:

Saru megfejtette a titkosítást, de az adatokból lényeges részletek hiányoznak: így a Defiant utazásának pontos információiért Burnhamnek és Lorcának a Császári Palotába kell utaznia. "Szerencsére" pont odarendelték őket.

Stamets a micélium hálózatban tüköruniverzumbeli társával találkozik. Mindketten itt ragadtak. A tükör-Stamets már régóta fel akarta venni vele a kapcsolatot - ennek köszönhetőek például Stamets látomásai. Kettesben kell megtalálniuk a kijáratot, de a problémamegoldást Culber doki "szelleme" szakítja meg, akitől Stamets így el tud búcsúzni. És akitől megtudja, hogy a micélium veszélyben van a tükör-Stamets cselekedetei miatt. A doktor segítségével mindkét Stamets felébred a kómából. Sajnos az is kiderül, hogy a Discovery gombatenyészete súlyosan beteg, így a spórahajtómű egyenlőre biztosan nem használható.

A Discoveryn Saruék nagy bajban vannak Tylert illetően, akit nem tudnak megfelelően kezelni. Saru L'Relltől kér segítséget, aki először visszautasítja, de Saru végül meggyőzi. L'Rell segít, de a procedúra során Tylerből "kiirtja" Voqot.

georgiou-greets-burnham.jpg

Burnham felajánlja a Császárnak Lorcát, aki először nagyon hálásnak tűnik ezért, aztán mégis ki akarja végeztetni Michaelt, fogadott lányát, árulásért. Ebben az univerzumban ugyanis nem Sarek nevelte fel, hanem Giorgiou.  Burnham erre felfedi, hogy egy párhuzamos univerzumból érkezett. Bizonyítékként Georgiou jelvényét mutatja fel. A Császár hisz neki, de érdekelni kezdi a technológia, amivel ideérkeztek, mert a Defianten mindenki megőrült. A szabadságáért cserébe a spóratechnológiát kéri cserébe Burnhamtől.

Azt is elmeséli, hogy amikor a tükör-Michaelt lányáva fogadta, Lorca lett az apja, és amikor a kislány felnőtt, Gabriel Lorca a szeretője is lett. Lorca akár téren és időn is keresztülutazna, hogy megtalálja... Igen, Lorca a tükör-Lorca! És minden, ami eddig történt, egy roppant körmönfont terv volt, hogy a Császár a hajójukra engedje őt és Burnhamet. Lorca közben kiszabadul a börtönből, és elindul... Jövő héten megtudjuk, hová.

lorca-captured_1.jpg

 Utalások:

- A Shenzhou kompja nagyon hasonlít az Enterprise-D Type VI kompjára a TNG-ből.

justman_2369.jpg

- Burnham megmutatja Lorcának egy padd-en a Defiant-tel kapcsolatban megszerzett infókat. Sok minden ki van takarva, mert titkosított a fájl, ugye, de ami olvasható, az teljesen összhangban van azzal, ami az ENT "In A Mirror, Darkly" c. epizódjában történt. Ahogy Burnham pörgeti az infókat, egész bekezdések vannak kitakarva, de világosan kivehetők az olyan szavak, mint a "Photon Torpedoes", vagy az "Interphasic Space".

- Az ENT "In A Mirror, Darkly" és a TOS "The Tholian Web" kapcsolódását már két hete kiveséztük. Remélem, mindenki újranézte ezeket azóta. :-)

- Stamets a micelián hálózatot a Discovery reprezentációjában éli meg. Ez biztosan olcsóbb, mint CGI-gombák között sétáltatni a színészt (ráadásul több példányban), de korábban is volt már rá példa: amikor a Deep Space Nine-ban a Próféták között jártunk, vagy esetleg Julian Bashir, Lwaxana Troi, vagy Luther Sloane agyában, akkor is az állomás díszletei helyettesítették ezeket, csak a világítást vették komorabbra. És a Nexusról még nem is beszéltünk. (Star Trek: Generations)

Megfigyelések:

- 38 percével ez minden idők legrövidebb Star Trek-epizódja (ha a rajzfilm-sorozatot nem számítjuk, amiben ~24 percesek a részek).

- A rész címe Shakespeare Macbeth-jének egy idézete: "Nincs sarkantyúm, hogy szándékin véknyát csiklandozzam, csak a nagyravágyás, mely akkorát lendül, hogy földre puffan a másik oldalon."

- A Császár hajója: az ISS Charon. Kharón a görög mitológia egyik alakja, ő az alvilág révésze. Ő viszi át a holt lelkeket a folyón, mely az élők és a holtak világát választja el.

- Coolság: az ISS Charon szerintem a legnagyobb hajó, amit Star Trekben láttunk, plusz a hajtóműve egy kisebb csillag?

- Burnham valami drogot ad be Lorcának, amivel jobban ki lehet bírni az agóniafülkét. Nem kellett volna ezt úgy két résszel korábban? :-)

georgiou-pose.jpg

- Giorgiou Császár teljes titulusa: "Her most Imperial Majesty, Mother of the Fatherland, Overlord of Vulcan, Dominus of Kronos, Regina Andor, Philippa Georgiou Augustus Iaponius Centarius." Nem semmi, mi? :-)

Az epizód írója, Jordon Nardino a következőket írta twitteren a cím eredetéről:

- "Mother of Fatherland": az ókori Rómában használt cím (Father of Fatherland, Pater Patriae) "nőiesített" változata

- "Overlord of Vulcan": a Terránok egyik első hódítása. Atyáskodó módon a vulkániak védelmezőinek tekintik magukat.

- "Dominus of Kronos": a Terránok nagyon büszkék Qo'nos meghódítására. A "Dominus" egy erősebb kifejezés ennek jelzésére, amit annó az egykori Császár vett fel magára, Giorgiou pedig megtartotta magának. A Qo'nos hibás betűzése egyszerű kulturális sovinizmus.

- "Regina Andor": Andória a Terrán korona egyik ékköve. Egy leigázott harcos faj, szintén korai hódítás (Sato előtti).

- "Philippa Georgiou": családi és keresztnév, megegyezik a mi univerzumunkéval.

- "Augustus": a Terránok a Római Birodalom örököseinek tartják magukat, ezért a császárok felveszik az első császár nevét.

- "Iaponus": "japán" latinul. A címet eredetileg Hoshi adta magának, Georgiou pedig átvette. Ez nem jelenti azt, hogy rokona lenne (Hoshi japán, Georgiou pedig kínai/maláj származású), hacsak úgy nem, ahogy rómaiaknál szokás volt: örökbe fogadták az utódaikat. Georgiou büszke a felmenőire, és ezt jelzi a névvel.

- "Centaurius": a Földhöz legközelebbi csillag, valószínűleg a Terránok első hódítása, az akkori Császár vette fel nevét emlékül.

Persze, mivel ezek az infók az epizódban nem hangzottak el, nem számítanak kánonnak, de az írói szándék mögöttük ez.

- Most a Császár tényleg egy fidget spinnerrel öl? Ez tényleg egy gonosz univerzum! :-)

- Az epizód legnagyobb durranása természetesen Lorca leleplezése volt. A jelek ott voltak végig (és egyre csak sűrűsödtek): Lorca csillagflotta-kapitányhoz képest szokatlan jelleme, Burnham kiválogatása, a furcsa bábáskodás felette (mindig testőrt küldött mellé), a fényérzékenység, a "nem-emlékezés" Coldwellel való viszonyára, a seb a hátán, a fézerrel a párna alatt alvás, stb., vagy a kódok beütése a Discovery ugrása előtt.

- A magam részéről kicsit szomorú vagyok, hogy Lorca nem csupán egy zord és durva Csillagflotta-tiszt, de az meg nyilván sérti a kánont... Lehet, hogy a Discovery jobban betartja a szabályokat, mint eleinte láttatni engedte?

Ti mit gondoltok? (Teszem hozzá, annak idején leszavaztátok a lehetőséget, de ez most ne befolyásoljon.)

 - Feltételezem, a valódi Lorca, a Buran csillaghajóval együtt halott. Vagy még ne írjuk le? :-)

- Mit fog szólni Saru, ha kiderül, hogy ideát kelpiánokból készül a vacsora? (Egyébként az írók megerősítették, hogy nem Mirror Sarut ették meg.)

georgiou-burnham-dinner.jpg

- A micélián hálózat "megbetegedése" lehet egy ok arra, miért nem hallottunk róla később.

- Ha valaki nem olvasná a kommenteket: egyikőtök egy roppant furfangos elmélettel állt elő: eszerint, ha a Discovery azon az úton jut vissza a mi univerzumunkba, amelyiken a Defiant ide, akkor száztizenvalahány évnyire a jövőben fognak kikötni, valamikor a DS9 első és a TNG hatodik éve környékén... Nem lenne semmi, mi?

 Értékelés:

Ezzel a résszel már tényleg sosem látott sötétre fordultak a dolgok a sorozatban (Lorca karakterének "Woody Allenes" húzása különösen durva volt, de akadt még bőven más is), amiben csak Burnham egy-két mondata őrzi az eredeti Star Trek-lángot (a Föderáció mibenlétéről folytatott beszélgetésükre gondolok a Császárral). A rész végi fordulatot a figyelmes nézők előre sejthették, de ez mit sem vont le a leleplezés izgalmából. Így a szezon vége felé egyre több dologról derül ki, hogy az írók nagyon is tisztában vannak a Star Trek kánon elveivel és játékszabályaival - lehet, hogy nekünk, trekkereknek kell megtanulnunk, milyen szemmel kell nézzünk egy ilyen keményen szerializált stílusban készített Trek-sorozatot. Kíváncsian várom a folytatást, nagyon érdekel Lorca sztorijának háttere (miértek, hogyanok és egyebek) és hogy mihez kezd most (bármi is az, nagyon remélem nem vezet Jason Isaacs kiírásához a sorozatból). Remélhetőleg a Voq/Tyler-dolog sincs rövidre zárva ennyivel.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2013595523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.24. 17:58:24

1x12 Jó rész volt, ha sok nagy mellbevágó meglepetést nem is tartalmazott. Egészen pontosan egyet, mégpedig a kelpián-levest.. A kiválasztás+feltálalás az nekem ütött egy kissé, újabb dolog amiről Burnham Sarunak nem beszél majd ... :-)

A többi, Lorca is már sejthető volt rég, a Császár is. Érdekes és hová-vezető? taktika hogy Burnham mindet elárul a saját univerzumukról, azt is hogy lehet oda eljutni...

A Voq kivonása Tylerből nekem kissé túl könnyű és egyszerű szertartás volt. Remélem nem ennyivel zárják le ezt az emberbe zárt klingon szálat.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.24. 20:40:41

@Sigismundus: ha Burnham nem dob fel valamit, pillanatokon belül kinyírja az Anci... :)

Dávid Hegedűs 2018.01.28. 17:49:11

Most néztem ujra egy DS9 epizódot (2x19 Vérszerződés) és abban beszélt arrol az egyik idős klingon hogy a klingon-föderációs háborúban Curzon Dax diplomata volt és úgy jellemezték mint akinek hatalmas szerepe volt a béke létrejöttében:D
Szval még ha a következő évadokban is ez a háború lenne a téma simán megjelenhetne valamelyik epizódban:D

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.28. 20:14:46

@Dávid Hegedűs: az nem Khitomeren volt? A Star Trek VI ideje még messze van.

Mrs Broccoli 2018.01.28. 23:00:51

ma kibeszéltük az Ellátóban a helyzetet, érdekes, hogy milyen sokan mondtátok, hogy mennyire zavar titeket a klingon kinézet. tulajdoképpen engem is, de számomra annyira abszurd, hogy már fel sem veszem... Sarek The III.-ön sokkal tovább dühítettem magam, de mára az is enyhült, mivel az egész sorozat valahogy... "ehh" (hogy Péél-től idézzek pontosan).

ami nem enyhül, mert epizódról epizódra kénytelen vagyok nézni, az a főhősnő erőltetett, de legalább semmilyen játéka (még a maszk alatti Saru is többet közvetít), és a feloldás hiánya (még egy átívelő sorozatban is megérdemelné néha a T. rajongó), valamint a sok jellegtelen, karakter nélküli crew member. egyetértek a mai találkozó konklúziójával: nem a kaarakter, jellem alakítja a történetet, hanem fordítva, és ettől nem is kerül hozzánk, nézőkhöz közel egyik szereplő sem (csak ha élvezetesen játszik, mint Isaacs, vagy kellemes és közvetlen, mint Cruz).

Itt lenne a nagy lehetőség, hogy ne 120 perces mozifilmen bontsanak ki egy épkézláb sztorit, de nem élnek a tengernyi idő adta lehetőségekkel. pedig éppen ezért jött divatba újra a sorozat. sok jó példa van rá, ez sajnos nem az.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.19. 22:38:19

@PééL: Jason Isaacs azóta adott interjúiból nekem az jött le, hogy csak Lorca kettőssége miatt vállalta el a szerepet, mert ez izgatta igazán színészileg. Az a benyomásom, hogy ha netán előkerülne egy sima, "jó" Lorca, az Jason Isaacset nem érdekelné.
süti beállítások módosítása