Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x09: Into the Forest I Go

2017. november 14. - StarTrekker

dsc-109-prev-02-640x437.jpg

Jönnek a klingonok! Lorca előáll egy tervvel, amivel nemcsak a hajót teszi kockára, hanem Stametset is. Félévadzáró hajónapló. Spoiler zóna.

Csillagidő: Nem hangzik el, de közvetlenül az előző epizód végétől folytatódik a történet.

Történet:

Pahvo fölött megjelenik Kol a klingon szarkofághajóval. Lorca csalinak használja a Discovery-t, hogy közben Tyler és Burnham áttranszportáljanak a klingon hajóra, és jeladókat helyezzenek el rajta, amikkel kijátszható az álcázóberendezése. Odaát megtalálják Cornwellt, félig megbénulva, de közben Tyler pánikrohamot kap és összeomlik, amikor rábukkannak L'Rellre is. A jeladókon kívüli számítások elvégzése céljából Lorca megkéri Stametset, hogy csináljanak 133 mikrougrást a spórahajtóművel, bár ezzel a tudományos tisztet súlyos sérülését kockáztatja. A folyamatos ugrástól Stamets traumatikus állapotba kerül, és egy "erdőbéli tisztást" vizionál. Eközben Burnham Kolt foglalja le: kihívja egy élethalálharcra. Az ugrások befejeztével a Discovery visszasugározza Burnhamet, Tylert, és Cornwellt, de az utolsó pillanatban L'Rell is rájuk akaszkodik. A Discovery ezután megsemmisíti a klingon zászlóshajót.

dsc-109-prev-05-640x428.jpg

Tyler elmondja Burnhamnek, hogy fogsága alatt L'Rell kínozta és megerőszakolta őt. Stamets önként jelentkezik, hogy egy utolsó ugrással visszavigye a hajót a 46-os Csillagbázisra, de valami nem jól sül el: újabb víziókat lát, és a hajó valahol a feltérképezetlen űr mélyén találja magát, furcsa roncsokkal körülvéve.

Utalások:

- Stamets felfedi, hogy a spórahajtómű használatával lehetséges kapukat nyitnak alternatív univerzumokba, ez nagyon emlékeztet arra, mint amikor kiderült, hogy a csillaghajók használata károkat okoz a szubtér szövetében (TNG: "Force of Nature" - a klímaváltozásos epizód...)

- A hajórádióban egy helyen "Decker kadétot" kérik valahova. Vajon ez Will Decker lenne? (Star Trek: The Motion Picture)

will_decker.jpg

William Decker (ST: TMP)

- Burnham megmutatja a klingonoknak az univerzális fordítót. Ez az eszköz, ami lehetővé teszi a fajok közötti kommunikációt, és nem kell magunkkal vinni nyelvész szakértőket (mint Hoshit a Star Trek: Enterprise-ban) (meg Bábel-halat se..).

Megfigyelések:

- Az epizód címe egy John Muir-idézetből származik: "And into the forest I go, to lose my mind and find my soul", szabad fordításban: "Elindulok az erdőbe, hogy elveszítsem az eszemet, és megtaláljam lelkemet".

- Két "első" is volt a héten: az első meleg férfi karakterek közötti csók, és az első klingon szexjelenet. Utóbbi volt nagyobb sokk.

- A mostani zaklatásos botrányok között különösen aktuális epizód, amely komolyan beszél arról, hogy bárki lehet szexuális zaklatás áldozata.

- Hála az égnek, végre nem klingonul beszéltek a klingonok! Vannak dolgok, amik tetszenek ebben a sorozatban, de a vontatottan előadott klingon monológok nem tartoznak ezek közé.

dsc-109-prev-01-640x427.jpg

- Elvileg több klingon hajó is tartott a Pahvo felé, aminek a lakóit a Discovery meg akarta védeni. Velük most mi lesz? Nem ők akartak itt rendet rakni? (Vagy nem releváns a kérdés, mert...)

- A klingonokkal folytatott háborúnak ezzel gondolom vége. A klingon zászlóshajó megsemmisült, a Föderáció meg tudja fejteni az álcázást.

- Álcázóberendezés: eddig úgy volt, hogy a romulánoknak volt először, és ők adták oda a klingonoknak. Lehet, hogy ez itt most egy kezdetleges álcázó volt, és ez vezet majd a romulán-klingon szövetséghez, ahonnan megkapják a fejlettebb romulán álcázót? De ez még mindig ellentmond annak, hogy a TOS-ban az Enterprise legénysége még nem hallott láthatatlanná váló hajókról (TOS: "Balance of Terror"), vagy hogy Kirk meglepődik, hogy a klingonoknak is van (valahol a rajzfilmsorozatban).

dsc-109-prev-04-640x427.jpg

- Voq/Tyler: hát, lassan már az igényel nagyobb energiát, hogy megmagyarázzam, miért NEM lehet Tyler Voq... Ha nagyon meg akarnám magyarázni, akkor a flashbackekben nem Voq feküdt a műtőasztalon, hanem Tylert kínozták. De ezt a "megoldást" is simán elsöpri L'Rell és Tyler közös jelenete a Discovery fogdájában, szerintem egyértelműen úgy játszották a színészek, hogy Tyler Voq. Legfeljebb annyi változtatás van az elméleten, hogy Tyler maga erről nem tud.

insetlorca.jpg

- Lehet, hogy nem Lorca a főszereplő, de simán a legérdekesebb karakter szerintem. A színész is jó, és a karakter is izgalmas, mert mindig kiderül róla valami. Szerintetek, amikor Stametset gyakorlatilag rábeszélte, hogy önként jelentkezzen a potenciálisan végzetes feladatra (a sok miniugrásra a spórahajtóművel), és előadta azt a beszédet, hogy Stamets micsoda hőstettet visz véghez a tudományért, azt mutatta, hogy Lorcában legbelül tényleg egy hősies felfedező veszett el, vagy csak tudta milyen gombokat kell nyomogatni Stamets jellemében? Nem tudom eldönteni...

- Az milyen "badass" már, amikor a klingon hajó kilövése előtt Lorca szemcseppet csepegtet a szemébe, mert ez itt most fényes lesz... :))

lorca_walks_away.jpg

Ilyen "walk away from explosion"-t az űrben sem csinált még senki

- Vajon miért védelmezi Lorca ennyire Burnhamet? Nem ez volt az első alkalom, hogy nem akarja elengedni a hajóról egy potenciális veszélyhelyzetbe. Lehet, hogy ő lenne a bűnbak, ha rosszul sül el valami a Discovery-n, vagy másról van szó?

- Ki lelkesedett be, amikor Lorca és Stamets a spórahajtómű használatát tárgyalta ki? A térképen a nagy fehér pöttyök elvileg kapuk párhuzamos/alternatív és egyéb univerzumokat jelölnek. Tuti, hogy ezeket meglátogatják előbb-utóbb. (Bárhova és bármikorra elmehetnének, akár lehetne ebből egy fél-antológia sorozat is...bár mondjuk akkor meg a karakterizációs játék veszne el.)

- Az utolsó ugrás előtt Lorca koordinátákat gépelt be a konzoljába. Elvileg ő tudja hol vannak, nem?

Értékelés:

Azt hiszem, nagy szerencse, hogy nem a múlt heti volt a félévadzáró, hanem inkább ez az epizód, sokkal inkább finálé-"íze" van. A klingon háborúnak ezzel alighanem vége, aminek örülök, mert bár értem, miért csinálták (nyomás alá akarták helyezni a karaktereket), de szerintem nem sikerült túl jól: nem sikerült érzékeltetni föderációs szinten a helyzet súlyosságát a nézőben (számokat dobáltak be néha maximum, de ez kevés). Valószínűleg ennek köszönhető a tükör-Lorca, meg a Section 31-hajó elmélet megszületése is. Fura volt, hogy az írók "elfelejtették" a pahvóiakat az előző részből, eddig úgy tűnt, mintha valami brutál erős faj lennének, most meg a színüket sem láttuk. Burnham gyakorlatilag befutott egy ívet: oroszlánrésze volt a háború befejezésében, de nem tudom, hogy kielégítő-e ennek a szálnak a lezárása egy elismerő Saru-bólintással (vagy egyáltalán lezárható-e így). Ami még érdekes, hogy bár elvileg Burnham a főszereplő, szerintem Lorca és Stamets sokkal inkább viszik a sorozatot a hátukon, több jelentős sztori- és érzelmi csúcspont kötődik már hozzájuk, és színészileg is mintha többet hoznának. Bár Burnham Tylerrel közös jelenetében azért ő se volt rossz. Várom a folytatást, januárban elvileg új fejezet kezdődik.

Új részek hiányában a "Hajónapló" rovat is szünetelni fog, de a blog nem alszik téli álmot: továbbra is a Star Trekről fogunk beszélni. Folytatódnak a toplisták, lesznek könyv- és játékismertetők, és pár olvasói kérdésre is válaszolunk szerte a Star Trek világából (de várhatók Discovery-cikkek is). Iratkozzatok fel a Facebook-oldalunkra is, ha még nem tettétek!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2813270133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid Hegedűs 2017.12.23. 12:08:35

Sziasztok! :D
Épp a googleben kerestem rá a discovery re és a színészek neve alatt a karakteruk nevei is ottvannak, de senequa martin green neve alatt nem csak az szerepel hogy michael burnham hanem vesszővel elválasztva az is hogy Rainsford. Michelle yeoh neve alatt pedig csak annyi van hogy Han Bo. A kérdésem az lenne hogy ez valami eliras lehet vagy akár valami utalás egy párhuzamos valóságra ahol más a nevük a szereplőknek?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.12.23. 16:44:12

@Dávid Hegedűs: nem, valamikor az előkészítés során tényleg ez volt a karakterek neve, de aztán valamiért megváltoztatták. Biztos belekötött a jogi osztály, vagy valami. :))
süti beállítások módosítása