Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x05: Choose Your Pain

2017. október 17. - StarTrekker

lorca-mudd.jpg

Lorca fogságba esik, összefut egy (nekünk) régi ismerőssel, miközben a legénység egy tagja durván begombázik. Egy Star Trek-blogger naplója. A lapozás után új sztorikat és spoilereket fedezünk fel!

Csillagidő: nem mondják, de elhangzik, hogy Tyler 7 hónapja van fogságban, a Kettőscsillagi csata óta. Tehát 2256 decembere lehet.

Történet:

Lorcát berendelik egy eligazításra, ahol megparancsolják neki, hogy kissé vonuljon háttérbe, nehogy fény derüljön a Csillagflotta titkos fegyverére, a spórahajtóművel felszerelt Discoveryre, legalábbis amíg sikerül megvalósítani a technológiát más hajókon is. Hazafelé a hajóúton Lorcát elfogják a klingonok. A Discoveryn Burnham aggodalmát fejezi ki, hogy a hajtómű használata rossz hatással van a medveállatkára. A kapitányt helyettesítő Saru a helyzetre való tekintettel elutasítja a problémát, de Dr. Culbertet és Stamets-et sikerül meggyőznie, és elkezdenek dolgozni egy alternatíván. Lorcát fogva tartják egy klingon börtönhajón, a cellában egy Csillagflotta-tiszttel, Ash Tylerrel és egy bűnözővel, Harry Mudd-dal találkozik.

harry-mudd.jpg

Beszélgetésükből megtudjuk, hogy a Kettőscsillagi csatában Lorca felrobbantotta a hajóját, hogy legénysége ne kerüljön a klingonok kezére, de maga elmenekült. L'Rell megkínozza Lorcát, hogy kiszedje belőle a Discovery hajtóművének titkát, de Tyler és Lorca felülkerekednek az őrökön, és elmenekülnek, mielőtt L'Rell bármit megtudna. A klingon űrbe beugró Discovery menti meg őket, aminek a gépházában problémát okoz, hogy a beugráskor a medveállatka valamiféle hibernációs állapotba került. Stamets ezért önmagát injekciózza be a medveállatka DNS-ével, beköti magát a spórahajtóműbe, és sikeresen elmenekülnek. A dolognak azonban úgy tűnik, mellékhatásai is vannak, ugyanis (és ezt csak mi látjuk) Stamets tükörképe csak később mozdul el a tükörtől, mint Stamets.

Csillaghajók: ugyan nem látjuk, de megemlítik a USS Burant, Lorca előző hajóját.

Utalások:

- Megemlítik Benzart. Benzar a benzitek otthona, akik kékbőrű, párologtatóból lélegző, halszerű lények. (TNG: "Coming of Age")

benzite.jpg

Benzit a TNG-ben

- Ugyanott utalnak az Ophiucus-rendszerre. Az Ophiucus III-ra viszi majd Harry Mudd a nőket az erről szóló epizódban. (TOS: "Mudd's Women")

- A Csillagflottának van egy titkos bázisa Jeffersonban, Iowában. Iowa állam James T. Kirk otthona, és a Kelvin-idővonalban ott épült (Riverside-ban) az Enterprise (a "Prime"-timelineban viszont San Franciscóban). Elvileg Riverside-ban született James Kirk is (legalábbis a város ezzel reklámozza magát), de ezt a kánon eddig még nem erősítette meg.

- Saru a legjobb kapitányok listáját kéri a számítógéptől. Öt nevet kap. Az egyik Giorgiou. A többiek:

  •  Robert April: Gene Roddenberry első sorozatbibliájában ő volt az Enterprise kapitánya. Később ez, mint tudjuk, megváltozott, ezután az Enterprise "első" kapitányaként hivatkoznak rá. A karakter megjelent a TAS "The Counter-Clock Incident" c. epizódjában is.
  • Jonathan Archer: az Enterprise NX-01 legendás kapitánya, a Csillagflotta és Föderáció történelmének fontos alakja. (Lásd: Star Trek: Enterprise)
  • Matt Decker: a bosszúszomjas flottakapitány a TOS: "The Doomsday Machine" c. részéből.
  • Christopher Pike: az Enterprise kapitánya a TOS: "The Cage" c. részében, de később visszatért a "The Menagerie"-ben és két Kelvin-filmben is. A Discovery idejében ő irányítja az Enterprise-t.

- A civil bűnöző a klingon börtönben Harcourt Fenton "Harry" Mudd, Kirk egyik visszatérő ellenfele (TOS: "Mudd's Women", "I, Mudd", TAS: "Mudd's Passion"). Megemlíti feleségét, Stellát is, akivel szintén "találkoztunk".

harcourt_fenton_mudd.jpg

Az eredeti Harry Mudd

- Mudd megemlíti Antares Minort, ami bizonyára az Antares-rendszer része. Az Antaresre sokszor hivatkoztak már a sorozatokban. A leghíresebb talán ez:

- Mudd idézi a Star Trek-sorozatok mottóját, "to boldly go where no one has gone before" ("eljutni oda, ahová még senki nem merészkedett"), ami a térhajtómű megalkotójának, Zefram Cochrane-nek egyik híres beszédéből származik (ENT: "Broken Bow").

- Lorca kínzási jelenete nagyon emlékeztet Picard kardassziai hírhedt "hány fényt látsz?"-kínzására (TNG: "Chain of Command, Part 2"). Itt három fényt látunk. Elvileg...

- Láthatunk egy térképet a frontvonalak aktuális állásáról (a múlt héten is láttunk, de mivel időben közel jártunk a megelőző epizódhoz, ott nem volt rajta változás), a korábbiak túl a következőket találhatjuk meg rajta:

map-screencap-dsc1x05.jpg

  • Rura Penthe: a hírhedt klingon büntetőtelep, dilítiumbánya. Ide került Kirk és McCoy (Star Trek VI.) és Archer is (ENT: "Judgment"), de mindegyiküket megmentette a legénysége.
  • Morska: ezt az állomáshelyet verte át Uhura, hogy bejusson az Enterprise a klingon űrbe (Star Trek VI.).
  • Khitomer: a Khitomer-konferencia helyszíne, ahol aláírják a Föderáció és a Klingon Birodalom közötti békeszerződést 2293-ban (Star Trek VI.). Ugyanitt árvult meg Worf 2346-ban, amikor romulánok támadták meg a klingon kolóniát (TNG).
  • Beta Lankal: megemlítették a klingon polgárháborúban (TNG: "Redemption").
  • Acamar: egy nem föderációs világ, a TNG: "The Vengeance Factor" c. epizódjából. Ugyanitt szerepelt a 343-as Csillagbázis is.
  • 127-es Csillagbázis: említették a TNG: "Best of Both Worlds"-ben. Ők észlelték először a borg kockahajót.
  • Carraya: klingon-romulán börtöntelep (TNG: "Birthright"). A XXIV. században ez a romulán űr szélén van, tehát ez indirekt módon azt is jelentené, hogy a romulánok is a Béta-kvadránsban vannak.
  • Adelphous: ide ment az Enterprise a TNG: "Data's Day"-ben.
  • Deep Space K-7: a híres űrállomás a tribblis részekből (TOS: "The Trouble with Tribbles", DS9: "Trials and Tribble-ations").
  • A térkép egyébként a "Star Trek Star Charts" című könyvből van.

- Saru megemlíti, hogy az eugenikus kísérletek tiltottak. Ez ugye Khan és az Eugenikus háborúk történetével függ össze (TOS: "Space Seed"), ami óta tiltva vannak az ember fejlesztését célzó genetikai kísérletek a Föderációban (DS9: "Dr. Bashir, I Presume").

- Hangeffektek: eddig is hallhatóak voltak, és gyanúsan ismerősek. Most a transzporteré egyezett meg a TOS-os megfelelőjével. De ebben mintha nem lennének konzisztensek, én legalábbis néha TNG-s hangeffekteket vélek kihallani.

- A klingon diszruptorok zöld sugarat lőnek, a kánonnak megfelelően. És a TOS-ban látottaknak szerint a gyilkos beállításban egyszerűen "elpárolognak" az áldozatok.

- Utalnak a Daystrom-intézetre, amit elvileg Richard Daystromról, a duotronikus számítógép feltalálójáról (TOS: "The Ultimate Computer") neveztek el, de ő 2256-ban még nagyon is életben van. Csak a XXIV. században nevezték így az intézményt, úgyhogy lehet, hogy ez most itt egy baki. (Vagy valamelyik ős volt a névadó.)

Megfigyelések:

 - Stamets, a gombageek az"egyik tizenkilenc, másik egy híján húsz" közmondás angol megfelelője helyett ("tomato/tomahto"), ami eredetileg paradicsomokra vonatkozott, a "portabella/portobello" szópárost használja, ami két gombafajta...

- Valószínűleg az első alkalommal hallhattuk a "fucking" szót Star Trek-epizódban. Rögtön mindjárt kétszer. Ezt azért tartom értelmetlennek, mert pl. Kirk és társainak a Star Trek IV.-ben majdnem teljesen értelmezhetetlen volt a káromkodás koncepciója.

- Már az újragondolt klingon kinézeteknek sem vagyok nagy rajongója, de úgy tűnik, a hajók sem úszták meg a dolgot teljesen. Az epizódban egy D7-osztályú klingon hajó fogja el Lorcát, amit sajnos nem lehetett teljesen jól látni. Az eredeti D7-esek így néztek ki:

d7.jpg

- A klingon kishajókhoz, amin Lorca és Tyler elmenekültek, még csak hasonlót se nagyon láthattunk eddig.

- A Discovery spórahajtóműve által használt "micélium-hálózatra" a szubtér egy önálló rétegeként hivatkoznak. Ez némileg megnyugtató abból a szempontból, hogy igyekszenek igazodni a meglévő technológiai kánonhoz.

- Az írók, mint az eddigiekből is látszik, nagyon-nagyon használják a Memory Alpha weboldalát. A Hajónapló-cikkek infói is nagyrészt onnan származnak. :-)

- A USS Buran a sanyarú sorsú szovjet űrrepülőgépről kapta a nevét.

lorca-captured.jpg

- Egy népszerű elmélet szerint, amit az egyik fórumban olvastam, Lorca a tüköruniverzumból származik. Ez az epizód cáfolja ezt, amikor problémázni kezd a börtönben, hogy kit kínozzanak meg, nem?

- Egy másik teória szerint Tyler hadnagy igazából egy emberré átoperált Voq. ("- Mit kell feláldozzak? - Mindent.") Én ezt nem tartom valószínűnek, tekintve, hogy mekkora elánnal ront rá L'Rellre az epizód végén. Viszont tényleg nem ölte meg a halálosra állított diszruptorral...

mudd-tyler.jpg

- Stamets és Culper együtt mosnak fogat az epizód végén, bemutatva, hogy ők egy pár. Ez egy teljesen kulturált megoldás, semmi kikacsintgatás meg szónoklat. Ahogy Uhurát és Janewayt is kezelték.

- Ugyanebben a jelenetben láthatjuk az első fogkefét a Star Trek-univerzumban. Sőt, valamiféle futurisztikus "űrfogkeféről" beszélünk, ha jól láttam. :-)

- Stamets-szel most mi lesz? Az utolsó jelenet eléggé zavarbaejtő. Mi ez? Tüköruniverzum? Vagy valami más? Ami példát láttunk arra, hogy valakinek szuperképességei lettek, egyik se járt túl jól... (TOS: "Where No Man Has Gone Before", TNG: "Hide and Q").

Értékelés:

Ebben a részben is nagyon jók voltak Saru és Burnham közös jelenetei, és még tovább mélyítették Lorca karakterét is. Azon már meg se lepődöm, hogy Mudd alakja is jóval sötétebb lett, mint az előző (jövőbeli) változata, és mivel visszatérő karakter lesz, érdekes lesz látni, hogy mi lesz belőle. Ami viszont nem tetszett az epizódban, hogy nagyon siettették a tempót, több jelenet is túl gyorsan le lett vágva (egy különösen kilógott, aminek már a végén elkezdődött Saru egyik monológja). Nem értem, minek, ha streamelünk úgy is, akkor nem mindegy, hogy 45 vagy 55 perces egy rész? A szökés a klingon hajóról nevetségesen könnyűnek tűnt (már persze, ha csak nem szándékosan hagyták őket elszökni), vagy lehet, hogy ez is a sietség áldozata lett. És a végén láthatjuk Sarut csillogni: ha azt gondoltad, hogy ez a préda-dolog gyengeség lehet, hát itt az érv rá, hogy nem feltétlenül.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr7012999432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.10.17. 19:32:28

Ez gyors volt! Abba is hagytam az olvasást a második bekezdésnél. :)

Mrs Broccoli 2017.10.17. 20:17:35

"Ahogy Uhurát és Janewayt is kezelték." - itt most mire célzol?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.17. 20:25:54

@Mrs Broccoli: Arra gondolok, hogy felraktak egy fekete nőt a hídra, vagy egy nőt a kapitányi posztra, és nem magyarázták meg, nem bólogattak, teljesen természetesnek vették az egészet.

Mrs Broccoli 2017.10.18. 11:19:51

@StarTrekker: á értem. ennyire gáz lett volna egy női superior a '90-es években? :) akkor már azért túl voltunk egy vaslédin. mindez gondolom inkább a férfiak szemszögéből lehetett inkább olyan, hogy magyarázni kell, vagy előkészíteni. a nők biztosan nem tiltakoztak (volna) ellene ;) a hímsoviniszták, ultrakonzervatívak biztosan nem is Star Trek rajongók...

az is felmerül, hogy akkor most a homofóbok "lépnek le"? meg is jelent egy írás (Jun osztotta meg): www.pinknews.co.uk/2017/10/12/conservative-activist-wants-gay-star-trek-characters-to-cure-their-homosexuality/
süti beállítások módosítása