Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x03: Context is for Kings

2017. október 04. - StarTrekker

discovery.jpg

Ebben a részben végre megismerhetjük a Discovery-t, de sok köszönet nincs benne. Heti geekposzt, utalásokkal és megfigyelésekkel a Star Trek univerzumából. Nyilvánvalóan SPOILERES, ennek tudatában lapozz.

Csillagidő: nincs megadva, de kb. 6 hónappal az előző részben történtek óta (2256. november)

Történet:

Burnhamet váratlanul felrakják egy börtöntranszportra, de a komp veszélyhelyzetbe kerül, amiből a USS Discovery menti meg. A javításig több napot a Discoveryn kell tölteniük, ezért a kapitány, a különös Gabriel Lorca kirendeli Burnhamet, hogy egy tudományos feladatban segédkezzen. Michael ott kihallgatja, ahogy a tudományos tiszt, az asztromikológus (gombaszakértő) Paul Stamets hadnagy egy közelgő kísérletről beszél egy kollégájával egy másik csillaghajón. Nem sokkal később Lorca hírt kap, hogy a Discovery testvérhajóján, a USS Glenn fedélzetén súlyos baleset történt, aminek az egész legénység áldozatául esett.

dsc-s01e03prev-01-640x424.jpg

Stamets felderítőcsapatot vezet a hajóra, hogy kiderítse mi történt, a legénységet brutálisan megcsonkítva találják, de találnak egy csomó halott klingont is, akiket egy ismeretlen lény ölt meg. A csapat hajszál híján menekül csak meg. Az incidens után Lorca felkéri Burnhamet, hogy a büntetése ellenére csatlakozzon a legénységéhez, és elmondja, hogy ő intézte úgy, hogy odakeveredjen. Egy olyan hajtómű kifejlesztésében lenne szükség a segítségre, amivel véget vethetnek a háborúnak, amit Burnham indított el, T’Kuvma megölésével. Azt már csak mi tudjuk meg, hogy Lorca titokban a fedélzetre hozta a gyilkos lényt a Glennről.

Idegenek:

- GS54: egy űrbéli organizmus, ami elektromosságból táplálkozik.

- „cicus”: a USS Glenn fedélzetén talált szörny, jelenleg Lorca titkos raktárában található a Discovery-n.

Csillaghajók: USS Discovery (NCC-1031, Crossfield osztály), USS Glenn (NCC-1030, Crossfield osztály)(megsemmisült).

Utalások:

- A Tellun-rendszer, ahová a rabokat viszik, volt a vitatott bolygó a TOS „Elaan of Troyius” c. részében.

- Megint megemlítik az andóriaiakat.

- A „Suush Mahna” a vulkáni harcművészet, amit T’Pol említett az ENT „Marauders” c. epizódjában.

- Egy tribbli nyüszög Lorca kapitány asztalán (TOS: „The Trouble with Tribbles”, DS9: „Trial and Tribble-ations”). Mivel még nem rohanták le a hajót, ezt tekintsük cameó-szerepnek. :-)

- Lorca irodájának falán egy térkép lóg a Föderáció és a klingonok határvidékéről. Ezzel az eddig csak fél-kánon referencianyagok (könyvek, albumok, mint pl. a Star Trek Star Charts) hivatalosan is kánonná váltak. Vagy legalábbis az az oldal...

map.png

- A térképen felismerhető az Archanis-szektor, jelenleg klingon fennhatóság alatt. A DS9-ban viszont elhangzott, hogy a szektort átengedték a Föderációnak, úgy száz évvel korábban (DS9: „Broken Link”). Azt az írót, aki ezt oda berakta, minimum fizetésemelésre javaslom.

- A Mempa-szektor egy stratégiai fontosságú szektor volt a klingon polgárháborúban (TNG: „Redemption”).

- Burnham elmondja Tillynek, hogy gyerekkorában nevelőanyja, Amanda az Alice Csodaországban-ból olvasott fel neki, és Amanda fiának.  Amanda Sarek ember felesége, és a fiú természetesen Spock. Amanda Lewis Carroll-szeretetéről a TAS „Once Upon a Planet” c. részében hallhattunk.

- Burnham a szörny elől egy Jefferies-csőbe menekül. A Jefferies-csövet a TOS díszlettervezőjéről nevezték el, és gyakorlatilag minden sorozatban láthatók, szerelőjáratok a hajók  és űrállomások belsejében.

- Strall, Stamets kollégája megemlíti a „Zee-Magnees”-díjat,  ami a Föderációban olyan, mint egy tudományos Nobel-díj. (TOS: „The Ultimate Computer”, TNG: „The Schizoid Man”)

- Lorca „laborjában” látni egy gorn csontvázat, kardassziai patkányokat, és klingon fegyvereket is.

gorn_skeleton_a.jpg

- Hajónevek: Glenn: John Glenn, amerikai űrhajós.

Megfigyelések:

- A börtöntranszport utasai, Sonequa Martin-Green kivételével, valamennyien szerepeltek a The Expanse c. sorozatban.

- Fekete egyenruhák, rangjelzés nélküli komm-jelvénnyel? A Discovery a Section 31 hajója??

- Amikor Burnham átveszi a kék egyenruháját, a háta mögött egy képernyő mutatja az egyenruha specifikációit, azt sugallva, hogy replikálta azt. Korábbi sorozatok szerint ez a technológia még nem létezik a XXIII. században, viszont az ételek esetében elhangzik a „food synthesizer” kifejezés is, így feltételezhetően nem replikáció történt.

- Jól láttam, hogy Saru sót öntött a teájába, vagy csak a kellékes lőtt túl a célon? :-)

- Lorca térképéből az is megállapítható, hogy a föderációs-klingon határ teljesen a Béta-kvadránsban helyezkedik el. Egyes térképek szerint az Alfa- és a Béta-kvadráns határa a Föld naprendszeréhez közel fekszik, valamint a Star Trek Into Darkness szerint is a Qo’noS a Béta-kvadránsban van, viszont ez némileg ellentmond annak, hogy a klingonokat többször is Alfa-kvadránsbeliként említik. De az is lehet, hogy az itt látható határ nem egyezik majd a háború utáni TOS-éra Semleges Zónájával, illetve a TNG-beli határvidékkel.

- Burnham kézbe kap egy sárga, lapos adatlemezt, ami nagyon hasonlít a TOS-ban használt "floppy"-lemezekre, de itt a színe átlátszó sárga, nem pedig virító citromszínű.

- Burnham „gombás utazása” alatt több kölönböző helyet látunk felvillanni, kissé felturbózva. Ezek:

     - Az obeliszk az Amerinden (TOS: „The Paradise Syndrome”)

obeliszk-tos.jpg

obeliszk-dsc.jpg

     - A 11-es Csillagbázis (TOS: „The Menagerie”, „Court Martial”)

starbase_11-tos.jpg

starbase_11-dsc.jpg

     - A bányászkolónia a Janus VI-on (TOS: „Devil in the Dark”)

janus_vi_colony.jpg

miningcolony-dsc.png

- Lorca megemlíti a Romulust is, ami a Romulán Csillagbirodalom anyabolygója, akikről később majd sok mindent meg fogunk tudni. Viszont a kronológia ezen a pontján a Föderációban senki nem látott még romulánt (vagy legalábbis meghalt, mielőtt elmondhatta volna), így aztán a Romulus kinézetéről sem tudhat senki (lásd: TOS: „The Balance of Terror”).

- Érdemes megfigyelni Lorca mimikáját az első jelenetében Burnhammel. Ugyanis minden alkalommal, amikor hazudik, nem néz Burnhamre.  Nem néz rá, amikor a szemsérüléséről beszél. Nem néz rá, amikor azt állítja, az utaslistán látta a nevét. Akkor sem, amikor azt állítja, három nap kitakarítani a kompot. (Az, hogy hazudik, csak később derül ki az epizódban.) Viszont amikor arról beszél, hogy mit tud Burnhamről, mi a küldetése és mire fogja használni, folyamatosan a szemébe néz. (A fórumozóban, aki ezt felfedezte, valószínűleg egy Sherlock Holmes veszett el.)

- Spóra-hajtómű: ez megint vékony jeges terület. Ha ez a technika ekkora ász, a későbbi sorozatokban miért nem hallottunk róla? Lehet, hogy ez akkor azt jelenti, hogy ez a kísérleti technológia nem fog beválni. Spórák különös mellékhatásairól pedig már hallottunk a TOS-ban is ("This Side of Paradise").

- Micsoda költséghatékonyság! A Glenn fedélzetén játszódó ijesztgetős jelenetekben fel tudták használni a selejtes klingon jelmezeket is...

- „Fekete riadó”, feltélezhető black-ops műveletek, paranoiás, bizalmatlan tisztek... Emelje fel a kezét, aki szerint valami nagyon nem stimmel a Discovery-n!

dsc-s01e03prev-06-640x427.jpg

- Ha Lorcának fegyverre van szüksége a klingonok ellen, hát ott ül egy az asztalon...

Értékelés:

Ez a rész gyakorlatilag egy második pilot. Immár teljesen világos, hogy az előző rész(ek) csak az alapkonfliktust és a főszereplő karakterét mutatták be, de ha valaki arra várt, hogy visszatérünk a bevált Star Trek-formulához, csalódni fog. A Discovery fedélzetén sem kapjuk meg a jól megszokott családias hangulatot, sőt, kifejezetten ellenségesek a főszereplővel szemben. És ez nemcsak a karakter múltjának köszönhető, a hajón is nagy furcsák a viszonyok. Nem vagyok biztos benne, hogy lehet-e egy Section 31 (vagy ahhoz hasonló) hajót megtenni főszereplőnek egy Star Trek-sorozatban. Epizódszereplőként, színesítésként megfelelnek, de gyakorlatilag az ő feladatuk az, hogy elárulják a Föderáció (és a Star Trek-sorozatok) ideáljait. És mivel az írók sorozatosan utalásokat tesznek a kánonra, gondolom, hogy ezzel ők is tisztában vannak.

Ha valaminek, hát egy Star Trek-sorozatnak nem kéne ennyire sötét hangulatúnak lennie. Az új karakterek viszont (Lorca, Landry, Stemets és a cuki Tilly) érdekesnek tűnnek. Sokat segítene, ha jobban megérthetnénk cselekedeteik mozgatórugóit, de mivel a sorozat mélyebben szerializáltnak tűnik, mint eddig bármelyik Trek, és egyenlőre csak az első fejezetet kaptuk meg, erre még nem került sor. Viszont kíváncsian várom.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1712925613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.10.04. 15:04:10

Kettős érzésem volt az epizód után. Egyrészt úgy álltam föl a végén, hogy összességében tetszett (leginkább Michael miatt: sokkal szimpatikusabb volt mint múltkor. Saru szintén.). Másrészt nem tudom hova tenni, hogy ez inkább disztópikus mint utópisztikus. Olyan mintha a tükör univerzumban lennénk. Mindenesetre a morális vívódás megvolt, ami azért mindig jelen volt a Star Trekben.

Lorca viszont morálisan meglehetősen rugalmas kapitány, ami azért nem volt jellemző eddig. Talán a háború kirobbanásához is köze volt? Miért vitte a cicát a hajóra? És legfőképpen, miért titokban?Közben olyan érzésem is volt mintha Lorca már eljutott volna oda, ahová, ahová még ember nem merészkedett (Romulus?? Gorn??)

Más. Destination Star Trek jövőre Dortmundban lesz: www.startrek.com/article/destination-star-trek-germany-in-2018 egy kis kiruccanás :)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.04. 15:58:22

@Sledger: Lorca szerintem azon a szinten van már, mint Sisko a Dominion-háborúban, amikor Garaktól kér segítséget. Sőt, mélyebben... :)
A gornokkal Kirk találkozott először, én legalábbis úgy emlékszem, így valószínűleg Lorcának csak a csontváz volt meg eddig.

A németeknek érdekes évük lesz, ha áprilisban Destination lesz Dortmundban, májusban meg FedCon Bonnban. :)

Sir Gombóc 2017.10.04. 22:34:52

Érdekes volt, de még mindig elég nehéz Star Trek történetként néznem. Hogy mennyire illik a kánonba? Rezeg a léc erősen.

J. McClane 2017.10.05. 03:27:01

Nekem siman a Voyagerben mkatott Equinox jutott az essembe, ahol mar nem volt annyira fontos az elsodlefes direktiva es a celert barmi. Nem lennek megleove, ha a sporakrol is valami hasonlo derulne ki, mint azokban a reszekben.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.05. 09:03:54

@Sir Gombóc: épp ez a fura az egészben, hogy tele van az egész egy csomó utalással a kánonra. Ha ennyi energiát fektettek bele, akkor csak lesz valami magyarázat, miért úgy kezelnek dolgokat, ahogy. A sötét hangulatra/látványra ez persze nem indok.

@J. McClane: tényleg, ez eszembe sem jutott, pedig elég hasonlónak tűnik a helyzet. És még szörnyikénk is van! Meglátjuk, mi lesz belőle.

Mrs Broccoli 2017.10.05. 16:56:29

az vajon hogy illik bele a Roddenberry-féle idealizált Starfleet-be, hogy zendülésért (ami azért volt pár a 700+ film alatt) életfogytiglant kap valaki, ráadásul kényszermunkával, amibe akér bele is halhat? nekem ez nagyon elüt a trek világától.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.10.05. 18:39:48

@Mrs Broccoli: hát szerintem egy katonai (vagy, mint esetünkben, olyan jellegű) szervezetben a zendülés/parancsmegtagadás a legsúlyosabb bűnök egyike. És ha ennek halálos következményei vannak, még inkább.

Tom Parist is kényszermunkára ítélték (igaz, egy trópusi szigeten...), sőt a TOS-ban egyenesen halálbüntetéssel sújtják azt, aki a Talos IV-re lép.
Nyilván egy epizodikus jellegű sorozatban minden epizód végén resetgomb van, így nincsenek hosszútávú következmények, és Spock is megússza, hogy ellopta az Enterprise-t.

A DS9-ban, ami viszont nem ezt a vonalat követi, megvan az a rész, amikor Worfnak választania kell a küldetése és a felesége élete között? És utóbbit választja? És ennek következtében valószínűleg soha nem kap majd saját hajót?
A Discoveryben úgy gondolom, sokkal szerializáltabbra vették a dolgokat, mindennek súlyosabb lesz a következménye. Az életfogytiglan szerintem is túlzás, viszont ezrek haltak meg miatta. (Amúgy meg csillaghajó utazgatni se életbiztosítás, bármikor megtámadhatja a hajót a borg, a jem'hadar, vagy akármi, vagy a kapitány levihet magával egy felszíni küldetésre...)

Ami viszont szerintem kemény, az Burnham önvádolása. Ő sokkal súlyosabban bánik magával, mint a büntetése. Bűnösnek vallja magát a bíróságon, pedig ha meggondolom, végülis igaza volt. Miért nincs mellette egyetlen ügyvéd sem? Sarek is beavatkozhatott volna, ha kéri, nem? De a leghátborzongatóbb az, hogy amikor 3. részben a komp veszélybe kerül, és a rabok mind szabadulni próbálnak - egy kivételével. Burnham meg se moccan. Ha Lorca nem mazsolázza ki magának, nem lett volna hosszú az az életfogytiglan.

masada 2017.10.05. 23:13:32

Sajnos az új sorozat eddig csalódás és bukásra van ítélve. Ha majd a csilli villi unalmas lesz az átlagnézőnek, maradnak a trekkiek, akik viszont nem találják meg a világukat.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2017.10.06. 17:09:26

Nekem eddig bejött. Bár én is azt remélem, nem mennek majd el a karakterek tömegesen olyan sötét irányokba mint ami Lorcánál már sejthető.. Van épp elég ilyen scifi sorozat,tele megalkuvással, Expanse, BSG, ahol ez megvan, a Star Trek maradjon meg idealistának.
süti beállítások módosítása