Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Discovery: képek, trailer, poszterek

2017. július 31. - StarTrekker

dsc-sdcc-closeup-new.jpg

A nyári convention-szezonra is tekintettel megpezsdültek a hírek a Star Trek Discovery körül is. A legfontosabb: van premierdátumunk!

A 15 részes évad első két része Amerikában szeptember 24-én, nálunk szeptember 25-én kerül "adásba" a Netflixen. A további epizódok hetente, hétfőnként kerülnek fel a streamszolgáltató kínálatába, az első 8 rész így november 5-ig. A szezon második felét 2018 januárjától láthatjuk.

A bejelentés utáni napokban az Entertainment Weekly közölt pár exkluzív fotót:

ew-01-captain_lorca.jpg

Gabriel Lorca, "kemény föderációs csillaghajó kapitány, akit briliáns katonai taktikusnak tartanak"

ew-02-transporter_room.jpg

"A Discovery egyik transzporterme." Figyelemre méltó még a testpáncélzat (ezek szerint ők nem pizsamában sugároznak le), valamint a TOS-os fézer.

A következő érdekes infókat tudtuk meg még nyilatkozatokból:

- Sonequa Martin-Green karaktere, Michael Burnham ember (nem fél-vulkáni, mint egyes pletykák állították), sőt, ő az első ember, aki a Vulkáni Tudományos Akadémiára járt.

- A történet szerializált, eltekintünk tehát a korábbi epizódikus történetmeséléstől. Ami viszont még érdekesebb, hogy a Roddenberry által meghatározott tiltástól is, miszerint nem lehetnek konfliktusok az emberek, illetve a Csillagflotta tisztek között. Ez a szabály korábban komoly problémákat okozott az íróknak, és még Roddenberry utódja, Rick Berman is szigorúan betartatta.

- A Discoveryt 2:1 képarányban forgatják majd, ami a készítők szerint "moziszerűbb", "lírikusabb" élményt ad majd. (A korábbi sorozatok 4:3 képarányban készültek, a mozifilmek 2.35:1-ben, míg az utolsó sorozat, az Enterprise a widescreen tévéformátumnak megfelelő 16:9-ben)

- Jonathan Frakes is rendez egy Discovery-epizódot.

- Az első Discovery-könyv, a "Desperate Hours", David Mack tollából, szeptember 26-án debütál majd.

- A CNET-nek adott interjújában Alex Kurtzman executive producer megerősítette, hogy a Discovery tiszteletben tartja a Star Trek-kánont, de ugyanakkor számít vitákra.

- Alig egy héttel az első trailer után már megjelent az első Discovery cosplayes. :)

- A klingonokat illetően a producerek arra hivatkoztak, hogy a klingonok kinézete korábban sem volt konzisztens, ők több különböző klingon házat mutatnak be, különböző stílusban.

ew-klingons-full.jpg

L’Rell (Mary Chieffo) és T’Kuvma (Chris Obi), klingonok.

ew-officers-lowrez.jpg

Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) és Michael Burnham (Sonequa Martin-Green)

 A san diegói Comic Conon természetesen a Star Trek Discovery is prominensen képviseltette magát.

Kiadtak egy új posztert is:

dsc-sdcc-new-poster.jpg

 

Valamint twitteren pár közeli videót a logóról és egyes kellékekről (kommunikátor, fézer, és egyebek):

A Comic Conon és az akörüli sajtóból a következőket tudhattuk meg:

- Doug Jones karaktere, Saru hadnagy egy kelpian, akinek bolygóján van egy domináns ragadozó faj, ami rendszeresen támadja őket, emiatt nagyon erősek a túlélő ösztöneik. Saru a faj első tagja, aki bejutott a Csillagflottába. Ő a sorozat "Datája", a kívülálló karakter.

- Soniqua Martin-Green karaktere, Michael Burnham Spock édesanyjának, Amandának a lánya, és Vulcanon nevelkedett. (!)

-  Október 22-én várható a Discovery-képregény első száma az IDW-től, amit a képregény-veterán Mike Johnson és Kirsten Beyer ír. A sorozat klingon-centrikus lesz, az első szám rögtön két különböző borítóval is kapható lesz, de ezeket még nem mutatták meg.

- Az első kép a Discovery új renderéről:

pedicab.jpg

Na jó, nem. :) De ilyen kis járgányokkal furikázták a Comic Con látogatóit. Az ülés a kapitányi széket formázza, és utazás közben Discovery-előzeteseket lehetett nézni.

- A conra készült egy kiállítás a sorozat jelmezeiről és kellékeiből. A klingon cuccokkal kapcsolatos képeket itt, a föderációs cuccokat itt, a concept artokat itt érdemes megnézni. A kiállításra sorbanállókat szombat délután illusztris társaság lepte meg: a színészek mentek ki jófejkedni. :)

torchbearer.jpg

Az egyik legkülönösebb klingon jelmez modellje

- A SDCC-n egy új trailer is debütált:

- A sorozat zeneszerzője Jeff Russo lesz, a Fargo és a Legion c. sorozatok komponistája.

- A Netflixnek köszönhetően pár új képet is kaptunk:

netflix_georgiou-burnham-desert.jpg

Georgiou kapitány és Burnham parancsnok a sivatagban

netflix_captain-georgiou-command.jpg

Philippa Georgiou kapitány, a USS Shenzhou parancsnoka

netflix_burnham-transporter.jpg

Burnham parancsnok felkészül az átsugarazásra egy klingon hajóra

- Az Entertainment Weekly egy hosszabb, exkluzív riporttal jelentkezett a Discovery forgatásáról, és ezt mindjárt három különböző borítóval tette:

dsc-ew-covers.jpg

Egy rövid videót is publikáltak, így láthatunk pár korábban nem látott szereplőt, és egy "hagyományosabb" transzportert is:

 

A tudósításból fény derül Bryan Fuller váratlan távozásának okaira is. Fuller első összeütközése a CBS fejeseivel akkor történt, amikor kiderült, hogy Fuller egy szerializált antológiasorozatot képzelt el, amely minden évadban másról szólt volna. A sorozat a Discovery történetével kezdődött, a későbbi évek áthaladtak volna Kirk és Picard kapitányok korán át, egészen a Voyager/Nemezis utáni időszakon túl is. Fuller olyasmit szeretett volna scifiben, mint az American Horror Story a horrorban. A CBS végül azt ajánlotta, csináljanak meg egy szerializált Discoveryt, aztán majd kiderül, hogy alakul a nézettség. (Így tehát az antológia-sorozatról szóló pletykák nem voltak teljesen alaptalanok.)

Aztán a CBS felvette David Semelt a pilotfilm rendezőjének, Fuller tiltakozása ellenére. A két figura már az előkészületek során sem jött ki egymással, Fuller alkalmatlannak ítélte a munkára (több másik rendezőt is megkeresett egyébként, mint például Edgar Wrightot, aki épp a Baby Driverrel volt elfoglalva).

Viták voltak a költségvetéssel is, túllépték a 6 millió dollár/epizód keretet (ami szakértők szerint drámának sok, ambíciózus zsánersorozatnak viszont kevés).

A legnagyobb problémát azonban a 2017 januári startdátum okozta, Fullernek egyszerre kellett a sorozat jelmezeit, díszleteit, idegen lényeit tető alá hoznia, miközben a teljes széria forgatókönyveinek szálait megalkotnia. (Ez nem csak a Discoveryre jellemző probléma, a Trónok harca és a Westworld is hasonló bajokkal küszködött induláskor.)

A CBS szemszögéből az is probléma volt, hogy mindeközben Fuller az American Gods showrunneri feladatait is ellátta, ami nemcsak egy aprócska mellékállás, hanem komoly igénybevétel. Így aztán mindent figyelembe véve megszületett a döntés a bemutató májusra halasztásáról.

Eközben (2016 szeptember) a díszleteket már építettek, bár a szereposztás még nem volt meg. Fuller pár héttel később jelezte, hogy megtalálta a főszereplőt, Sonequa Martin Green személyében, ezzel viszont újabb probléma született: az AMC nem engedte el a színésznőt, amíg karaktere 2017 áprilisban meg nem hal a Walking Deadben... Így aztán újabb halasztást kellett bejelenteni. Októberben több havi feszültség után lemondatták Bryan Fullert, feladatait két kollégája vette át, Aaron Harberts és Gretchen J. Berg.

A sorozat elvileg továbbra is Fuller terveit követi, bár a cikk megjegyzi, hogy nem minden ötletét tartották meg: például az egyenruhaterveit is elvetették, és a végső változat kevésbé "komplex és allegórikus", mint Fulleré volt. Utóbbiak pontos mibenlétéről nem szól a cikk, de az is csoda, hogy ennyit elárultak a színfalak mögötti kavarásokról, ilyesmiről csak évekkel a történtek után szoktak beszélni...

- Még egy kisebb galéria a Comic Con körül kiadott poszterekből és képekből:

 

Aki további videókat és interjúkat nézne, beleértve a teljes SDCC-s Discovery-panelt a CBS jóvoltából, kattintson a Trekmovie oldalára.

Aki esetleg elégedetlen a Discoverys fejleményekkel, az Orvillehez is érkezett egy új trailer:

Az Orville szeptember 10-én debütál majd Amerikában, a FOX csatornáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr6412702957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DewCee 2017.07.31. 16:03:15

Fuller távozását sajnálom, már csak az antológia-koncepció elvetése miatt is, szerintem sokkal érdekesebb lett volna, ha nem ugyanazt a sztorit húzzák éveken keresztül, ráadásul a korszakok közötti ugrások is változatosabbá tették volna, lehetett volna a Discovery csillaghajóból is több (NCC-1031-A, -B, stb.), más-más legénységgel. Viszont ha igaz a pletyka, Nicholas Meyer-től kapunk egy TWOK előzmény-minisorozatot:
www.geekexchange.com/news/breaking-nicholas-meyer-working-on-khan-limited-series/

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.07.31. 17:54:52

@DewCee: igen, ezt én is olvastam. Egyenlőre még nem hiszem el. :)
süti beállítások módosítása