Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Vélemény és megfigyelések a Discovery-trailerről

2017. május 19. - StarTrekker

shenzhou_from_clouds.jpg

A héten végre megérkeztek az első képsorok a várva-várt új Star Trek-sorozatból. Mi az, ami  tetszett, és mi az, ami nem? Összedobott gondolatok, pozitívumok és negatívumok egy roppant látványos, de ugyanakkor kissé zavarbaejtő két és fél percből.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy fényévekre (haha...) járunk a tavaly nyáron kiadott Discovery-teasertől (amelyben a Discovery kihúz egy űrdokkból), ami finoman szólva sem kápráztatta el minőségével a célközönséget. A fenti képen látható csillaghajó nagyságrendekkel jobban néz ki, ugyanakkor azt tudni kell, hogy ez NEM a Discovery, hanem a Shenzhou, ami Michelle Yeoh karakterének hajója.

Sőt, tulajdonképpen a Discovery meg sem jelenik az előzetesben, ezt onnan is láthatjuk, hogy több kisebb helyen leolvashatjuk a hajó regisztrációs számát. A Discoveryét a fent említett teaserből már ismerjük (NCC-1031).

startrek-dsc-upfrontrail-87-580x286.jpg

Egy közeli a hajóról, amire ha ránagyítunk:

startrek-dsc-upfrontrail-87a.jpg

Íme: NCC-1227. Ez gondolom azt is jelenti, hogy ez a hajó újabb, mint a Discovery. A szám egyszer egy űrruha üvegén is tükröződik, ezt talán kockázza ki más....:) Hogy a sorozat címszereplője miért nem szerepel a trailerben, komolyan nem értem (a kapitányról nem is beszélve, aki elég nagy név ahhoz, hogy csak úgy mellőzzük szerintem).

startrek-dsc-upfrontrail-10-580x286.jpg

Nincs problémám a sivataggal. Egyes netes vélemények szerint ez a jelenet túl Star Warsos, de szerintem ez hülyeség. A Trek is járt már sivatagban, és olyan túl nagy változatosság nincs a sivatagban való öltözködésben. Annak meg csak örülni tudok, hogy végre több pénz van helyszínre menni, és nem csinálnak úgy, mint a TNG-ben időnként, hogy minden bolygó ugyanaz a stúdió volt, csak másképp voltak elhelyezve a nagy hordók.

A kinyitható kommunikátort imádom!

startrek-dsc-upfrontrail-19-580x286.jpg

Hologram-Sarek: hatalmas NEM-NEM! Ugye a TOS előtt tíz évvel járunk, és az egyetlen alkalom, amikor a Trekben ilyesmi hologramos kommunikációt használtak, az a DS9 egy darab epizódja volt, amikor a Defiantbe egyszer beszerelték kísérleti jelleggel. És ott sem vált be a jelek szerint.

startrek-dsc-upfrontrail-21-580x286.jpg

A Híd: kicsit Kelvines, és sötét. Emiatt szokatlan.

Egyenruhák: már nem Enterprise, de még nem TOS-os sem. Azt mondjuk kétlem, hogy valaha is visszatérnének az eredeti sorozat '60-as évekbeli vizualitásához.

Lens-flare: na, erre viszont haragszom. Igen, voltak (és vannak) viták a Trek-rajongók között, hogy jók-e a Kelvin-idővonalas (avagy "JJ-univerzumos") filmek, de a lens-flareket szerintem mindenki utálja...

starfleet-icon.jpg

Bár mások az egyenruhák, meg a híd, de van, ami változatlan maradt. Több helyen látni a korábbival teljesen megegyező Starfleet-emblémát, és a klingon-logót is:

startrek-dsc-upfrontrail-44-580x286.jpg

Ha már a klingonoknál tartunk, ő is az elvileg:

startrek-dsc-upfrontrail-50-580x286.jpg

Ez már csak azért is zavarbaejtő, mert ez a klingonoknak egy újabb, eddig korábban sohasem látott verziója. A korábbi Star Trek-sorozatok is vért izzadtak, amikor "in-universe" magyarázatot próbáltak adni a TOS és TNG-éra közti változásra a klingonok megjelenését illetően - végül aztán egy negyedik évados Enterprise állt elő egy nyakatekert magyarázattal (de lehet, hogy jobb lett volna, ha maradnak a "Erről külsősökkel nem beszélünk"-nél).

A neten olyan elméletek terjednek, hogy ezek valamiféle "ősi" klingonok, akik most valahogy előkerültek, vagy hogy ez egy korábban nem látott klingon rassz (mondjuk egy másik kontinensről), de szerintem lehetséges, hogy fel kell készülnünk egy újabb klingonfejes magyarázatra (mondjuk nekem az is jó, hogy "Erről külsősökkel nem beszélünk", csak mondjanak valamit).

 

1978tmpklingonconcept.jpg

 Ez itt egy 1978-as klingon concept art, ami szintén körbe jár mostanában, ez egy kicsit hasonlít a fentire (különösen a karmok). Egy elmélet szerint ezt próbálják újjáéleszteni. Hát, meglátjuk.

 

Na, de összességében: látható, hogy legalább egy olyan nagy léptékű vizuális változás (fejlesztés, ha úgy tetszik, de erre biztos sokan felszisszennek) történt, mint annak idején a TOS és a TNG között. A Discovery látványtervezői között nem azok ülnek, akik annó a nagyon meghatározó TNG/DS9/VOY/ENT-vonalat vitték, hanem újak, és ez nyilvánvalóan érezteti a hatását (ugyanakkor vannak változatlan elemek, mint láthattuk). Az írók között viszont meghatározó a "régi" Star Trek-iskola, még akkor is, ha vannak újak.

És ez azért fontos, mert nem számít, hogy ha más a transzporter-, vagy a warp-effekt, ha más a híd, vagy ha más az egyenruha, ha a Star Trek eredeti üzenete megmarad. Ha komplex karakterekkel, magával ragadó science-fiction történeteket mesél el kedvenc univerzumunkból. Ha egy pozitív jövőképet vetít elénk. Ha az éppen releváns társadalmi problémákra is reflektál. Ha nem fél szembesíteni minket az előítéleteinkkel, hanem fajtól, bőrtől, vallástól, nemtől, miegyébtől függetlenül egymás elfogadására buzdít.

És ha megnézem a Discovery-trailer alatti YouTube-kommenteket, ahol arról vitatkoznak, hogy miért színesbőrű ÉS nő a két főszereplő, úgy érzem, erre az üzenetre ma is épp olyan szükség van, mint 50 éve. Ha nem jobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr512526043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.05.19. 22:07:12

A női kapitány annyiban érdekes, hogy a TOS utolsó epizódja arról szól, hogy nők nem lehetnek csillaghajó-kapitányok itt meg ugye 10 évvel TOS előtt vagyunk.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.05.20. 18:22:05

@Sledger: A "Turnabout Intruder"-ben van egy mondat, amit lehet úgy is értelmezni, hogy abban az időben nincsenek női csillaghajó-kapitányok.

Viszont az Enterprise-ban, ami ugye korábban játszódik, mint a TOS, az NX-02 USS Columbia kapitánya nő, Erika Hernandez. Szóval, lehet, hogy egy csúnya retcon által, de mégsem az az értelmezés helyes.
süti beállítások módosítása