Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Amit a Star Trek Discoveryről tudni lehet: az íróstáb

2017. március 10. - StarTrekker

star_trek_discovery_hero_launch.jpg

Az utóbbi években a sorozatok komolyabbá válásával egyre fontosabbá váltak az írók. Hamarosan kihajózik a Discovery csillaghajó, és egyre több színészt jelentenek be, de az írók nagy többsége viszonylag rejtve marad, pedig lehet, hogy az ő szerepük ennél sokkal jelentősebb. Nézzük meg, kik azok a fontosabb arcok, akik az új Star Trek-sorozat sztorijaiért lesznek felelősek majd.

Bryan Fuller

fuller-bryan.jpg

Bryan Fuller a TNG-éra egyik legprominensebb írója volt. A DS9-ból két részt írt (“Empok Nor“, “The Darkness and the Light“), a Voyagerben viszont egy egész csomót, köztük olyanokat, mint például a “Flesh and Blood I-II.”, “Spirit Folk“, “Barge of the Dead“, “Relativity“, “Bride of Chaotica!“, “Living Witness“, vagy a “The Raven“. Ha visszaemlékszünk, azért a Voyagerből ezek a jobb részek közé tartoznak (és elég változatosak is!).

A Star Trek után olyan sorozatokat készített, mint a Wonderfalls, a Pushing Daisies (nálunk: Halottnak a csók), és a Hannibál (a Pushing Daisies-t én különösen szeretem). Írt a Hősökbe is, és mostanában a Neil Gaiman könyvéből készülő Amerikai istenek tévésorozat showrunnere. Sajnos a Discovery csúszása miatt lemondott a Trek-sorozat showrunneri szerepéről, de a sorozat továbbra is az ő kreatív vezérfonalát követi.

Nicholas Meyer

nick-meyer-small.jpg

Nicholas Meyer a mozifilm-éra egyik kulcsfigurája volt. Nevét a  “Wrath of Khan“, a “The Voyage Home“, és a “The Undiscovered Country” stáblistáján olvashatjuk íróként, a 2. és a 6. filmet rendezte is. Nagy szava volt abban, hogy a második filmtől kezdve kicsit másképp, modernebben kezeljék az eredeti sorozat karaktereit.

Ehhez egyébként komoly konfliktusokat is fel kellett vállalnia, William Shatner például komolyan ellenezte, hogy Kirköt idősebbként, sebezhetőbbként ábrázolják (szemüveg – ki emlékszik a szemüvegre?), hatása a sorozatra ezért igen jelentős volt.

Kirsten Beyer

beyer.jpg

Kirsten Beyer elsősorban regényíróként ismert: egy regény és egy novella után 2009 óta ő az egyedüli írója a Star Trek Voyager igen sikeres könyves folytatás-sorozatának. Ebből eddig 8 kötet jelent meg, és további kettő van bejelentve, ami valószínűleg e munka miatt most némi késést fog szenvedni. A sorozathoz kötődő feladatai mellett az ő reszortja lesz a Discoveryhez csatlakozó könyvek és képregények felügyelete is.

Joe Menosky

joe_menosky.jpg

Joe Menosky a TNG 4. évada alatt kezdte karrierjét, eleinte szabadúszóként, majd a Voyager harmadik évadától stábtagként dolgozott. Összesen 16 TNG, 4 DS9, és 36 VOY epizód megírásában vett részt (köztük a TNG „Darmok”, „Times Arrow I-II.”,a DS9 „Dramatis Personae”, „Time’s Orphan”, a VOY „Future’s End I-II.”, „Scorpion I-II.”, „Year of Hell I-II.”, „Equinox I-II.”, „Unimatrix Zero I-II.” ). Főleg a „high concept” epizódok voltak az erősségei. Ő kezdte el a 47-es szám gyakori használatát a részekben, egy tradíciót kezdve el ezzel.

Aron Eli Coleite

A Hősök c. sorozat egyik írója, amihez képregényeket is írt. Több „Ultimate X-Men” képregény is a nevéhez kötődik.

Aaron Harberts és Gretchen J. Berg

aaronharberts-gretchenberg.png

Egyetemista koruk óta együtt dolgozó írópáros. Olyan sorozatokban dolgoztak, mint a Bevery Hills, 90210, a Roswell, és a Reign, együtt dolgoztak Bryan Fullerrel a Pushing Daisies és a Wonderfalls című sorozatokban. Fuller távozása után ők vették át a Discovery showrunneri feladatait.

Jesse Alexander

jessealexander.jpg

A „Mérges pókok” („Eight Legged Freaks”) című horrorvígjáték forgatókönyvírója. Az Alias, a Hősök, és a Hannibál íróstábjának tagja. Lehet, hogy Star Trek-rajongó.

Akiva Goldsman

akivagoldsman.jpg

Fuller lelépése után a kreatív stábba került író-rendező-producer veterán. Olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a „Legenda vagyok”, „Da Vinci-kód”, két Batman-film, és az „Egy csodálatos elme” (utóbbi forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott). Sorozatos fronton a Fringe („A rejtély”) írójaként tette le névjegyét. Biztosan Star Trek-rajongó, olyannyira, hogy két Star Trek-filmben cameózott is: a 2009-es filmben vulkáni tanácstagot, az "Into Darkness"-ben csillagflotta admirálist játszott.

Erika Lippoldt, Bo Yeon Kim

Mindketten a Reign című sorozat írói közül valók. (A sorozatot nem ismerem. Látta esetleg valaki?)

Sean Cochran, Ted Sullivan 

Ők a Revenge c. sorozatból jöttek, utóbbinak írói kreditje is van már, sőt, ő a Supergirlből is írt három epizódot. (A Revenge nekem szintén kimaradt. Aki látta, kommentelje már be, milyenek a sztorijai.)

Aaron Baiers

A Limitless (itthon azt hiszem: Csúcshatás) c. film sorozatváltozatának producere.

Craig Sweeny

Szintén a Limitlessből érkező író-producer, de a filmográfiájában olyan sorozatokat is találunk, mint az Elementary, a Medium, és a 4400.

Tyler Dinucci

A Helix című SyFy Channeles scifi-horror sorozat íróstábjából érkezett.

Kemp Powers

Író, drámaíró. Ez lesz az első tévés munkája.

Ekkora a lista jelenleg: vannak benne hardcore trekkesek, gyakorlott zsánerírók, és kezdők is persze. Nekem ígéretesnek tűnik.

Az íróstáb egyébként egy saját twittercsatornát is üzemeltet, remélhetőleg a sorozat adásba kerülésével némi pluszinformációt is kiszedhetünk belőlük. Érthető módon jelenleg kissé szűkszavúak a témát illetően. :-)

Ezt a csoportképet is twitteren tették közzé, ahol a csapat egy része a főszereplő színésznőnek örül:

startrekwriters.jpg

 

Legközelebb az eddig bejelentett színészeket vesszük végig.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4612325179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása