Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x10: Despite Yourself

2018. január 11. - StarTrekker

lorca-yellow-alert.jpg

A Discovery elveszve valahol az űr távoli pontján, furcsa roncsokkal körülvéve. Hogy hol vannak? A válasz meglepő is, meg nem is. Jegyzetek, megfigyelések a legújabb részből. Lapozás után spoilerek.

Csillagidő: Nincs, de az előző rész után pillanatokkal folytatjuk.

Történet:

Az ismeretlen helyre került hajót váratlanul megtámadja egy vulkáni hajó, amit csak épphogy megúsznak épp bőrrel. A környező klingon roncsok vizsgálata alapján rájönnek, hogy egy párhuzamos univerzumba kerültek, ahol a Föderáció helyett egy agresszív, xenofób Terrán Birodalom terjeszkedik a galaxisban (vagyis a Tüköruniverzumban vagyunk).

ready-room-diagram.jpg

Amikor felveszi velük a kapcsolatot a Cooper nevű földi hajó, Burnham idejében megakadályozza, hogy Lorca beszéljen, mert sikerült kinyerniük pár adatot egy klingon roncsból, és eszerint a Discovery kapitánya... Tilly. Rögtönözve ugyan, de sikerül elkerülniük a lelepleződést. A továbbiakhoz álcázzák a hajót, és tüköruniverzumbeli párjának adják ki magukat (átfestik a burkolaton a nevet, egyenruhát és jelvényeket cserélnek, stb.).

Közben a gyengélkedőn Stamets még mindig nincs magánál (így a spórahajtóművet nem használhatják). Lorca le akarja váltani Culbert a kezeléséről az érintettsége miatt, ami miatt a doktor nem kicsit háborodik fel.

sickbay-forcefield.jpg

Tyler meglátogatja L'Rellt a fogdában, hogy magyarázatot kapjon egyre gyakrabban előjövő vízióira. A nő klingonul beszél hozzá, ami klingon választ indukál Tylerben, de rögtön magához tér. Bármit is tervezett L'Rell, nyilvánvalóan nem működik. Tyler elmegy az orvoshoz, hogy megvizsgáltassa magát. A vizsgálat rossz hírekkel szolgál a már amúgy is rettegő Tylernek: úgy tűnik a klingonok fizikailag és mentálisan átalakították valahogy - a kétségbeesett tiszt eltöri Culber nyakát. Aztán csatlakozik Burnhamhez és Lorcához.

lrell-tyler-brig.jpg

A legénység ugyanis közben előállt egy tervvel: az adatbázisok szerint a USS Defiant nevű hajó a mi univerzumunkból szintén átkerült a tüköruniverzumba. Ha sikerülne hozzájutni a szükséges fájlokhoz, kideríthetnék, hogyan, és hazatérhetnének. A terv az, hogy az ISS Shenzhou halottnak hitt kapitánya, Burnham visszatér a hajóra az "elfogott áruló" Lorcával. Felveszik a kapcsolatot a Shenzhou-val, aminek a kapitánya közben Connor lett.

Burnhamnek sikerül átvennie az uralmat a hajón, igaz, közben a rátámadó Connort kénytelen megölni. A szállásán meglátogatja Tyler is, akinek klingon kapcsolatáról Michael nem tud semmit. Lorca viszont nem járt ilyen jól: egy agóniafülében tölti az éjszakát. Folyt. köv.

Utalások:

- A vulkáni hajó kinézete eléggé hasonlít az ENT "Awakening"-jében, és más Trek-részekben látott vulkáni hajókhoz.

- Megint szóba kerültek az andóriaiak.

- Megemlítik Orgániát (flotta aktivitás van körülötte). Orgánia a TOS "Errand of Mercy" c. epizódjában jut majd stratégiai főszerephez, az ott élő szupererős faj ugyanis békét kényszerít majd a föderációra és klingonokra.

- A jármű, amiben Tyler kimegy megvizsgálni a roncsokat, egy "worker bee", azaz javítódrón, amiket számos alkalommal láthattunk már űrbázisokon, hajódokkokban. De ha jól emlékszem, ez az első eset, hogy belsejébe is bepillantást nyerhettünk.

cmu_rear.jpg

Az Enterprise-on dolgozó drón a Star Trek: The Motion Picture-ben

- A Discovery végül arra hivatkozva ismeri fel a helyzetét, hogy a többi hajó anyagának más a "kvantum-szignatúrája". Az alternatív univerzumoknak erről a jellemzőjéről a TNG: "Parallels"-ben hallhattunk először.

- A Discovery a hírhedt tüköruniverzumban találja magát, amit a TOS híres "Mirror, Mirror" c. részében látogattunk meg először. Itt a Föderáció egy "gonosz" szervezet, a Terrán Birodalom, és a galaxis leigázására törekszik, és a karaktereknek is van egy "gonosz" megfelelőjük. A DS9 több epizódban is visszatért ide, újabb fordulatokat hozva a tüköruniverzum történetébe. Legutoljára az ENT 4. évadának egy duplarésze (In a Mirror, Darkly I-II.) járt itt.

uss_defiant_undergoing_interphase_remastered.jpg

A Defiant átsodródik egy másik univerzumba, 2268 (TOS: "The Tholian Web")

- A legénység a Constitution-osztályú USS Defiant-ról keres információkat, ami a "Prime"-idővonalból származik. A USS Defiant története a TOS "The Tholian Web" c. részében kezdődött, ahol a a hajó az univerzumok közötti "interfázikus" térbe sodródott. Az ENT "In A Mirror, Darkly"-ben viszont az derült ki, hogy nem csak egyszerűen a tüköruniverzumba került át, de annak vagy 100 évnyire múltjába is - jelentősen megváltoztatva a jövőbeli technológiájával a hatalmi viszonyokat. Most úgy tűnik, az elátkozott hajó története folytatódni fog.

uss_defiant_orbiting_earth_2155.jpg

A Defiant a Föld körül, Tüköruniverzum, 2155. (ENT: "In A Mirror, Darkly")

- Nyilván nem kánon, de a Star Trek Continues egyik epizódja is tett egy csavart a Defiant történetére (8. epizód: "A vén tengerész").

- Lorca gépésznek tetteti magát úgy, hogy skót akcentust használ. Ugye ezt nem kell megmagyarázzam? :-)

Megfigyelések:

- A tüköruniverzum annyira nem volt meglepő, gyakorlatilag elspoilerezték a sajtónak több alkalommal is (de miért?).

- Nagy taps Mary Wisemannek! Captain Killy, hűha! :)) És ezek szerint Stamets egy pár résszel korábbi víziójában ezt előre látta, vagy pedig "átlátott" ebbe az univerzumba.

captainkilly.png

- Akkor most a tüköruniverzum-béli Discovery átkerült a normál univerzumba? Captain Killyvel? Mi lesz ebből...?

- A Discovery megfejtette a klingonok álcázását, de mivel nem jutottak el a csillagbázisra, a Csillagflotta erről még nem tud. Nem tudták elküldeni emailben??

- Úgy tűnik, kap egy kis löketet egy rajongói teória: Lorcát ugyanis a tüköruniverzumban eltűnt személyként tartják nyilván. (Csak nem azért, mert a miénkben van...?)

- Voq/Tyler-ügyben van még valakinek kétsége?

- Sokat emlegetik a Terrán Császárt... Vajon ki lesz? Csak nem Giorgiou? (Aki mondjuk, Hoshi leszármazottja...?) Biztos látni fogjuk, valószínűleg Stamets sem véletlenül emlegeti a "palotát".

- Az egyik monitoron mutatott diagram alapján a Defiant egy kis refiten mehetett keresztül.

uss_defiant_terran.jpg

Értékelés:

Ez a rész valószínűleg meghatározza az évad hátralevő részeinek irányvonalát. Ezt a magam részéről kicsit sajnálom, mert bár az egy-két epizódos kirándulások a Mirror Univerzumba korábban is tetszettek (bár a DS9 a vége felé kicsit túlzásba vitte azokat), egy fél szezont azért kicsit soknak érzek. Viszont a sorozat eddigi kissé borús hangulatának lehet, hogy jobban áll a sötét tüköruniverzum. Nagyon sajnálom Culber doki halálát, aki komolyan mondom, a legkorrektebb figura volt a hajón (a színész már azóta interjúkban belengette a visszatérését, ami megint egy fura publicity-lépés). Mindenesetre ez a rész izgalmas volt, feszültséggel, akcióval teli, miközben korrektül építkezik a Trek-mitológiára is. A Voq/Tyler-dolgot már tényleg nem kéne tovább húzni, viszont ennek köszönhető az epizód legerősebb jelenete is (minden korábbi akció és feszültség, és trekker fanservice ellenére): amikor Tyler vigasztalni próbálja a gyilkosságra kényszerült Burnhamet, az a jelenet egyszerűen hátborzongató.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr6813562231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2018.01.11. 15:37:45

"Itt a Föderáció egy "gonosz" szervezet, a Terrán Birodalom" - nem pontos megfogalmazás, mert kizárólag emberekből áll a Terrán Birodalom, akik a mi univerzumunkban a Föderáció alapítótagjait is leigázzák.

Mrs Broccoli 2018.01.11. 15:43:24

és komolyan felmerült bennem, hogy ha Culbertet megölték, akkor itt tényleg nincs többet semmi látnivaló (bocs, de Tilly/Killy engem hidegen hagy, még ha cuki is, vagy pont azért).

:(

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.11. 16:24:51

@Mrs Broccoli: A színészt azt nyilatkozta, hogy még szerepel, úgyhogy nem halt meg, bár nem értem, hogyan.

Sir Gombóc 2018.01.12. 14:47:57

@StarTrekker: Tüköruniverzum béli alteregó?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.01.13. 10:13:57

Hát vegyes. Remélem ez a Tüköruniverzum nem lesz az évad végéig, előbb kikeverednek belőle. A DS9ben találkoztam ezzel, és nem tetszett. Pár részen át lehet majd érdekeset kihozni belőle azért.

Vog/Tyler nem lepett meg, inkább az lesz az érdekes hogyan tovább? Mert Vogra nem működik a hívószó, ugyanakkor Tyler megölt egy kulcsszereplőt, amit nehezen lehet majd az íróknak megmagyarázni, max egy bűnhődéssel a végén. De nem az elsőnek a végén, hanem mondjuk a második évadzáróban. Tylerben még van sztoriszál bőséggel.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.01.13. 11:38:45

@Sir Gombóc: lehet, de a színész nyilatkozatait én úgy értelmeztem, a "normál" karakterre gondol.
süti beállítások módosítása