Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x04: An Obol for Charon

2019. február 14. - StarTrekker

204-pike-number-one-mess-hall.jpg

Pike első tisztje nyomot hoz Spock hollétéről, a Discovery el is indul, de feltartóztatja egy... egy óriás gyrosz-gömb az űrben.

Történet:

Pike első tisztje az Enterpriseról, "Egyes" fontos információkat hoz: a menekülésben lévő Spock kompjának ionnyomát. A Discovery rögtön elindul, de hamarosan megállítja egy különös, űrbéli objektum, ami összezavarja a központi számítógépet, és gyakorlatilag foglyul ejti őket. Miközben a legénység arról tanácskozik, hogy mitévők legyenek, Saru egyre betegebbnek tűnik. A keletkezett zűrzavarban "May" kiszabadul, és ismét ráakaszkodik Tillyre. Saru elmondja Burnhamnek, hogy egy különleges, a kelpiánokra jellemző biológiai állapotba került, ami életének végét jelzi. Stamets elkábítja Tillyt, hogy kapcsolatba lépjen a lénnyel, aki Maynek adja ki magát, és kideríti, hogy az a micélium hálózatban él, és faja fenyegetve érzi magát a Discovery belépései által.

204-engineering-stamets-tilly-01.jpg

Közben Burnham és Saru rájönnek, hogy a gömb egy űrbéli lény, aki haldoklik és csak a tudását szeretné átadni, és csak engedniük kell: megteszik, és 100000 évnyi tapasztalatot kapnak tőle. Saru elindul meghalni, és Burnhamet kéri meg, hogy segítsen szenvedésén: ui. ha a rá vadászó faj nem viszi el, az őrület vár rá. Burnham barátja iránt érzett tiszteletből megtenné ezt... de aztán Saru állapota váratlanul jobbra fordul, sőt már félelmet sem érez. A tudományos laborban viszont rosszra fordulnak a dolgok: Tilly eltűnik, "May" magával ragadja a micéliumba.

Utalások:

- Number One-t, azaz "Egyes"-t a "The Cage"-ben láttuk először (és eleddig utoljára), Majel Barrett játszotta. Valódi nevét nem tudtuk meg, és úgy tűnik ez a tradíció kitart. (Majel Barett később Roddenberry felesége lett, és visszakerült a sorozatba Chapel nővér (TOS) és Lwaxana Troi (TNG, DS9) szerepében, és emellett minden TNG-érás sorozatban ő volt a számítógéphang is).

number_one.png

- Pike megjegyzi, hogy nem gondolja, hogy az Enteprisenak "lesz még egy olyan főgépésze, aki ennyire szerelmes a hajóba.". Nyilván az Enterprise leghíresebb és legmegbecsültebb gépészére gondol... Argyle hadnagyra.

- Egyes tabletgépe pont olyan volt, mint a TOS-ban.

tos_padd.jpg

- A hosszabb ideje Trek-rajongók biztosan nem lepődtek meg azon, hogy a gömb célja információátadás volt. Láttunk már korábban ilyesmit egy párszor: TNG: "Mask", TNG: "The Inner Light", VOY: "Memorial" - és ez csak az, ami eszembe jut.

- A Prince és David Bowie utalásnak eléggé örülünk - mégpedig azért, mert eddig nem nagyon volt célzás arra, hogy a XX. századi popkultúra megmaradt volna.

- Az életfenntartó rendszer egy ponton 47%-on áll. (Ha jól emlékszem, ez a második 47 említés a Discoveryben.)

- Saru világáról, a Kelpián bolygóról a Short Treks "The Brightest Star" c. részében hallottunk.

- Saru állapota nem az első az idegen fajok különös orvosi vészeseteiből: a vulkániaknak, az okampáknak, a denobulánoknak, a trilleknek, de még Datának is volt ilyen, furcsa, csak rá jellemző tulajdonsága.

- Ma is tanuljunk valamit: Kharón egy görög mitológiai alak, ő az Alvilág révésze. Ő viszi át a holt lelkeket a Sztüx folyón, vagyis azt, aki ki tudja fizetni. A fizetségnek "obolosz" a neve.

Megfigyelések:

- Pike megparancsolja, hogy szereljék ki az Enterpriseból a holografikus kommunikációs rendszereket, és hogy maradjanak inkább a "hagyományos" képernyőknél. Az Enterprise problémáinak is ez volt az egyik oka ugyanis... Ne mondjátok, hogy nem nevettetek! (És ha belegondolok, hogy Pike később flottakapitány lesz, nyilván minden hajójáról kiszerelteti...)

- Ez az első alkalom, hogy látjuk úgy meghibásodni az univerzális fordítót, hogy mást nyelvet sugároz. Ami meglepő, hogy Pike és Burnham sem értik egymást. Ők nem egy nyelvet beszélnek amúgy? (Mivel nem tudjuk, hogy is működik a fordító, az is lehet, hogy nélkül egyet beszélnének, csak a hiba kavar be.)

- A jelek szerint nem Stamets a hajó főgépésze (és nem is Reno), vajon miért nem láttuk eddig?

- Egyes most akkor ott maradt a hajón, vagy csak ügyetlen volt a vágás?

- Mindenkinek igaza volt, aki szerint a Tilly-sztorinak nincs vége. :-)

204-engineering-stamets-tilly-02.jpg

Értékelés:

Ismét egy "régimódibb" Star Trek-epizód (fentebb soroltam az "előképeket"), aminek egyik folyománya egy pár erős Saru jelenet. Le a kalappal Doug Jones előtt, milyen jól képes játszani ennyi maszk alatt is. Visszatért Jet Reno, Stamets-szel közös jeleneteik fergetegesek. Sajnos Egyessel mindössze egyetlen jelenetünk volt (ott is kínosan ügyeltek rá, hogy ne kelljen kimondani a nevét...), de még nagyobb sajnálatomra a Spockkal való találkozás még mindig húzódik.

duct-tape.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr7814620980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.02.15. 17:07:23

2x04

Jó lett ez. Igazából a Spock kergetése szál szinte nem is kellett nagyon, a gömb, Saru és Tilly története vitte az egészet. Ez egy régimódi, random TNGs rejtélyes-akadály történet volt.

Egyesnek nem csak a ruhája, de a sminkje is a hatvanas éveket, a TOS-t idézte, úgy láttam.

Az új főgépésznőt viszont nem kedvelem, ellenszenves.

Mrs Broccoli 2019.02.16. 10:15:31

@Sigismundus: nekem kifejezetten szimpi Reno. jó lenne, ha átvenné a főgépész pizíciót.
süti beállítások módosítása