Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Beszámoló: Destination Star Trek Birmingham

2018. november 12. - StarTrekker

dst_st_logo.jpg

A múlt hónapban Angliában tartott Star Trek találkozón a Magyar Star Trek Klub két tagja is kint járt. Beszámolójukat - sok-sok kép kíséretében -  a lapozás után olvashatjátok.

Október 20-21-én Birminghamben tartották az egyik legnagyobb európai Star Trek találkozót, a Destination Cont. Körülbelül 40 színész volt jelen, mind a 6 Star Trek sorozat képviseltette magát. Csak néhány név a vendégek közül: William Shatner, Nichelle Nichols, Walter Koenig, Gates McFadden, Marina Sirtis, Michael Dorn, Avery Brookson kívül szinte mindenki a DS9-ból, Kate Mulgrew, Jeri Ryan, Linda Park, és szinte mindenki a Discovery-ből, beleértve Jason Isaacs-t is.

Az angliai Star Trek rendezvényekre elég jellemző, hogy megpróbálnak (sikerrel) minél több pénzt kisajtolni a látogatókból, ami azt jelenti, hogy a belépőjegyért szinte semmi nem jár, minden előadás vagy panel külön pénzes, az aláírások vagy fotózkodások szintén, sőt, még az aláírásokhoz a fényképeket is külön kell megvenni.
A rendezvény a birminghami repülőtér melletti hatalmas rendezényközpontban kapott helyet, ami lényegében azt jelentette, hogy egy hatalmas és teljesen steril teremben voltak a színpadok (3 db a sarkokban), középen a kirakodóvásár és két kiállítás: az egyikben mindenféle relikviák voltak különböző sorozatokból és filmekből, a másikban a Discovery tüköruniverzumából jelmezek és fegyverek.

Péntek este mentünk, mindenféle kalandok közepette (késő repülő, késő vonat) éjfélre voltunk Birmingham központjában a hostelben, másnap reggel pedig kivonatoztunk a rendezvényre. Elég korán értünk oda és még senkit nem érdekelt a jegyünk, de később szereztünk karszalagot is. Tíztől én részt vettem egy panelen a DS9 és a belőle készült dokumentumfilm producereivel, ahol leginkább Ira Steven Behr (a kékszakállú) mesélt mindenfélét, például, hogy a negyedik szezonig, ő valamiért ezt Worf érkezésével kötötte össze, állandóan piszkálta őket a stúdió, hogy nem hozzák a számokat, de utána belenyugodtak és innen kezdve csinálhatták nyugodtan a maguk furcsa sorozatát. Aztán megmutatták az éppen elkészült dokumentumfilm számára kitalált - nagyon furcsa - új hajót is. Egyébként a dokumentumfilmnek "What We Left Behind" címmel (a sorozat utolsó epizódjára utalva) aznap volt az európai díszbemutatója, amit én kihagytam (kicsit drágállottam egy vetítésért az árat).

Mit lehet egy ilyen eseményen csinálni? Leginkább mászkálni a csarnokban, nézegetni a kütyüket, könyveket, sorban állni aláírásért, fényképért - volt több berendezett helyszín, hajók hídja, Quark bárja, ahol lehetett fényképezkedni - és leginkább fényképezni a rengeteg beöltözött rajongót. Volt itt minden: skót flottatisztek a legkülönbözőbb korokból és egyenruhákban, több profin kinéző ferengi, klingonok, borgok, női miniszoknyás egyenruhába bújt férfiak (több is), egy Ziyal, egy kartonpapírból készült gorn. Babakocsikban és kézben pici gyerekek egyenruhában, tolókocsikban flottatisztek, Lwaxana Troi szolgája és számtalan Michael a Discovery-ből. És egy idő után mindenki kezében volt egy tribbli, mert az volt a legnépszerűbb ajándék, mindenki vett egyet legalább.

Miután sikerült megszerezni az aláírásokat a Magyar Star Trek Klub zászlójára, amiért mentünk, megnéztünk mindent, lefényképeztünk minden mást, megvettük, amit lehetett, vasárnap kora délután hazaindultunk. Mindenképpen élmény volt odamenni, de azt hiszem, a következő 15 évre megint elég volt az élményből számomra...

Ch'tka

Végezetül még egy kisebb galéria a rendezvényen résztvevő színészekről: 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3014354253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.11.12. 18:52:14

Hát Marina Sirtis kb. akárhány évet letagadhatna! Will Shatner meg sokkal jobban néz ki, mint a képeken, amit az utóbbi időben láttam róla!

Mental note: Kell most már tényleg rendelnem egy ilyen pólót!
www.theshirtlist.com/wp-content/uploads/2012/08/Star-Wars-1-Fan-T-Shirt.jpg

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.11.12. 19:57:58

@Sam. Joe: Shatner hosszan él, és prosperál, ugyanis kemény 65 fontért ír alá...:)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.11.12. 20:15:57

@StarTrekker: Az olyan 83-84 dollár. Inflálódik a pasas. Tavaly $80-at kért a NY Comic Conon. Ugyanitt Mark Hammill $295-öt kért. Hmmm... Patrick Stewart $75-öt szokott kérni. De ők még kismiskák. Sly Stallone 395-ért dedikál, 400-ért fotózkodik. Na, ezért járnak Con-okra ők.

Mrs Broccoli 2018.11.14. 09:31:27

@Sam. Joe: valamiből élniük is kell... belegondoltam, hogy Shatnert ST nagyfilmeken kívül láttam-e egyáltalán mozifilmben (ahol nem sajátmagát cameozta 2 percben), hát nem. ugyanígy Nimoy, vagy a többiek... saját múltjából él, és amíg van, aki megfizeti, jól van ez így.

Mrs Broccoli 2018.11.14. 10:24:59

hát, a képeket végignézve el tudtam volna költeni egy kisebb vagyont, de inkább csak arra, hogy találkozhassak, fotózkodhassak a kedvenceimmel. mekkora lett volna Bev Crusher ruhámban Gates McFaddennek dumálni... (még sosem tettem ilyet, tulajdonképpen nem az én világom, nem is az elveim mentén való, de ha volna annyi fölös pénzem, erre nem sajnálnám. De Lancie-vel sem fotózkodtam, pedig nagyon csípem, de nekem elég volt, hogy beszélgethettem vele)

összegezve: kicsit irígykedem, és köszi a posztot :))

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.11.14. 12:30:31

@Mrs Broccoli: és van ott a háttérben egy gyúrós andóriai is, bevásárló szatyorral, az se semmi látvány! :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.11.14. 13:31:49

@Mrs Broccoli: Óh, gyanítom akkor Te valamit nem tudsz, amit én sem túl régen tudtam meg. Nem tűnt még fel, hogy számtalanszor van a sorozatokban, vagy filmekben, hogy a főszereplő mond valamit a statisztának ("Feláldozható Zászlós! Másszon fel arra a sziklára!") és az ahelyett, hogy az válaszolna , csak mondjuk biccent egyet, vagy még azt sem? És ettől az egész olyan fura egy kicsit, mert teljesen indokolt lenne ott egy "Igenis" / Értettem!" vagy hasonló?
Ez attól van, hogy az iparban bevett gyakorlat az, hogy a megszólaló színészek és statiszták minden egyes sugárzás után kapnak valamiféle pénzt. (Nem vagyok tisztában a pontos terminus technikusokkal, ezért nem merek olyat mondani, hogy "jogdíj", vagy "díj". De mindegy is, zseton.) Aki nem szólal meg, az nem. (Harmadik alabárdos.) Star Trek sorozatban szerepelni mint színész, a legjobb nyugdíjbiztosítás a világon! Szerintem nincs olyan pillanat, amikor a bolygón valahol éppen ne menne egy Trek sorozat ismétlés. Szóval csak az ebből befolyó pénzekből egy annyit szerepeltetett karaktert, mint Kirk, Data, Worf, Troy, Geordi és a többiek alakító színész nagyon jól keres anélkül, hogy a kisujját is mozdítaná. Az már más kérdés, hogy valaki az autogramokból is pénzt csinál az mennyire rokonszenves. Ha innen nézem nem túl rokonszenves, ha onnan nézem élelmes. Talált pénz nekik, IRS (USA NAV-ja) sem látja és ha van aki kifizeti nekik, hát lelkük rajta.

Will Shatner - fun fact: Egy napon születtünk, csak ő pár évvel előbb mint én - annyiban rossz példa, hogy lehet, hogy filmekben nem szerepelt sokat, de sorozatokban annál többet. Ha megnézed IMDB-n, van egy csomó, amit mi itthon egyáltalán nem ismerünk. Filmből nekem is csak kínnal jut eszembe és azok is csak kis vicik-vacak szererpek: a Beépített Szépség, meg valamelyik Airport rémlik és gondolkodnom kellett rajta, ja.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.11.16. 09:08:59

@Sam. Joe: ez így van, és van még egy olyan sztori is, hogy a "néma" statiszták próbálnak sokszor nem látszani a képernyőn. Ez első látásra hülyeségnek tűnik ("...akkor minek ment oda?"), de nagyon is racionális. Általában ui. őket egy napra veszik fel, és akinek az arca a délelőtti felvételek során már látszik a képen, azt kifizetik és hazaküldik. Aki viszont marad délutánra, annak az előírások szerint kapnia kell ebédet is... szóval délelőtt van némi finom helyezkedés. :)
süti beállítások módosítása