Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Orville - vélemény a második évadról - Írta: Sigismundus

2019. május 17. - StarTrekker

Sajnos én eléggé el vagyok maradva a "nem-Star-Trek-Star-Trek-sorozat", az Orville epizódjaival, de szerencsére visszatérő rajongótársunk, Sigismundus ismét segítségemre sietett. Ezúton is köszönet érte!

the-orville-season-2-poster.jpeg

Véget ért kedvenc tavalyi sorozatom második évada is. Tavalyi értékelőm végén bizakodtam, hogy a hosszabb forgatás, későbbi indítás bizonyára alaposabb munkát, jól megírt történeteket jelent, és a sorozat hozza majd első évados szintjét.

Sajnos, nem így történt, szomorú vagyok. A lapozás után némi történetrészletezés következik, bár konkrét dolgokat nem árulok el, azért csak saját felelősségre.

Az már a második évad előtt ismert volt hogy az Alarát alakító Halston Sage évad közben távozik a sorozatból. Ezt még jól meg tudták oldani az írók. Logikus magyarázatot találtak a kilépés okának, voltak családi és egyéb zűrök a kilépéskor, amit meg kellett oldani, majd a búcsú szép meghatóra sikeredett. Nincs lezárva a távozás 100 százalékra, csak 99-re.

Ami viszont a biztonsági tiszti pozíció pótlását illeti, már hibát követtek el a sorozat alkotói. Jessica Szohr jött, de egy, szintén kszelajai nőt alakít, Talla Keyali hadnagyot. Ez bizony hiba volt szerintem, mert  túl nagy a hasonlóság, akárhogy is nézek rá, mindig egy pót-Alarát látok. Alara pedig nem pótolható. Az Orville első évadában pont az volt az egyik fő hangulat, ahogy a vezető tisztek egy fura de működő családdá váltak, főleg Alara számára.

ov_2bucsu.jpg

Ebben a családban Ed a naív és gyerekes, de segítőkész apuka, Dr. Claire Finn a néha szigorú anyuka, Kelly a tapasztaltabb nővér, Lamar és Malloy a két hülye poénokat elsütő de szerető báty. Isaac és Bortus meg a két fura szokásokkal élő nagybácsi. Alara pedig, a kislány, kishúg volt ebben a családban, akit azért mindenki egy kicsit óvott. Egy családtagot pedig kiírni még lehet sikeresen egy sorozatból, de pótolni egy nagyon hasonlóval már nem.

ov_2_talla.jpg

Tallát nem is sikerült beilleszteni ebbe a közösségbe. Többnyire a biztonsági tiszti teendőit végzi, lövöldöz, a műszerek állását jelenti, vagy egy kérdést tesz fel. Nem igazán találták meg neki a helyét. Hogy aztán az írók is rájöhettek erre, azt szerintem a 2x13-ban, Talla egyik mondata is igazolja, (mintegy kiszól a nézőknek vele szerintem), hogy ő mennyire érzi hogy új itt.

Szerencsésebb lett volna ha a két kszejlani közt, rövid ideig szolgáló, has-ormányos Tharl hadnagy marad a biztonsági tiszt.  Ha nem is lett volna családtag, fura megjelenése, szokásai, már-már "maloyos" lazasága, miatt több lehetőség lett volna megismerni, egyedibb szereplő lett volna. Talla szerepe nem több, mint Yaphité vagy a gombafejű Danné, de míg az utóbbi kettőről már az első évadban elég sokat megtudtunk rövid idő alatt, Talláról ugyanennyi alatt szinte semmit. 

ov_2_tharl.jpg

Klydent nem soroltam közéjük, okkal, ugyanis róla sokat megtudtunk a második évadban, igazából többet is mint szerettünk volna. A moklanok furcsa faji, családi, társadalmi szokásairól minimum 4 rész története szólt, főként rajtuk keresztül volt a scifiktől elvárt társadalomkritika. De azért 4 részen át ugyanazt, azért sok volt.

ov_2_moklan.jpg

És ami a többi sztoriját illeti, a többsége is olyan volt amiből teljesen hiányzott az eredetiség. Inkább utánzások vagy tisztelgések más scifik előtt. Volt bennük a Discovery kémsztorija, volt utalás a DS9 és VOY maquis szálaira, TNG borgokra (vagy szerintem a cylonokra), volt tisztelgés a Star Wars előtt is (mint kiderült számomra, nem a tüköruniverzum volt) . És volt az első évad néhány sztorija is változtatásokkal, csavarokkal, de jól felismerhetően újraírva.

ov_2_kejlon.jpg

Ami viszont a legnagyobb, negatív változás az első évadhoz képest, a szereplők karaktere. Szinte teljesen kimaradtak belőlük a gyerekes-infantilis viselkedések, beszólások, nevezzük úgy: "familyguy-kodások". Ezek sikeresen oldották az első évadban a komoly, komor, vagy fennkölt helyzeteket. Amitől éppen hogy, de jelezték, hogy nem vesszük magunkat komolyan egészen ám ! A második évadban, mintha mindenki komolyan kezdte volna hinni, hogy ez egy scifi.  Csak sajnos  az első évad komikus arcaival akartak komoly, sőt drámai történeteket hótkomolyan előadni, az pedig nem megy.

ov_2_hidon_pizsiben.jpg

De hogy jó is kerüljön az ismertetőmbe, a 2x13 és az 2x14 évadzáró az nagyon jó lett, első évados szintűek voltak. Összefoglalva, úgy tudnám a két évad közti különbséget megfogalmazni, hogy az első évad bármelyik részét, bármikor újra tudom nézni, ha nincs kedvem valami aktuális sorozathoz. Szórakoztat sokadjára is. Ellenben a második évad részeit (kivétel 2x13 és 14) csak egyszer néztem meg, többször nem.

Jó hír viszont, hogy egyelőre nem kell búcsúznunk a sorozattól: friss hírek szerint megrendelték a harmadik évadot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr9214828404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.05.18. 08:57:13

Persze, hogy pót-Alara. Meg kellett valahogy oldani, hogy - gondolom - megvoltak a kész forgatókönyvek. Ez ilyen, le kell nyelni, ez legyen a legnagyobb baj.

Nem látom ilyen sötéten a dolgokat, viszont nekem pont hogy hiányoznak a McFairlane-es poénok. Az jobban zavar, hogy Isaac karakterét a történtek függvényében nem lehetett volna meghagyni.

Összességében még mindig jobb Treknek tartom, mint a csihi-puhivá alljasított hivatalos Trek-et.
süti beállítások módosítása