Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

The Next Generation epizódismertetők

2017. május 23. - StarTrekker

st-tng_logo.jpg

 

A Star Trek: Az új nemzedék (The Next Generation - TNG) egy évszázaddal Kirkék után, a XXIV. században játszódik, és "újabb, nagyobb, jobb" Enterprise kalandjai követi nyomon. Gene Roddenberry újabb alkotását 1987-ben mutatták be, és 7 évadot élt meg (1994-ben fejeződött be). Sikerének köszönhetően további két folytatás-, és egy előzmény sorozat született meg. A TNG legénységének kalandjai pedig mozifilmekben folytatódtak.

A sorozat epizódjai:

 

ELSŐ ÉVAD

1x01-02. Encounter at Farpoint / Az emberiség nevében

Az Enterprise a Farpoint űrkikötő építésének különös körülményei után nyomoz, de közben találkoznak a Q nevű szuperlénnyel, aki el akarja pusztítani az emberiséget a történelem során elkövetett bűneikért.

1x03. The Naked Now / Levetett gátlások

Az Enterprise legénysége egy vírus hatása alá kerülve elveszti az önkontrollját, és felszabaduló vágyaik által hajtva veszélybe sodorják egymást és a hajót.

1x04. Code of Honor / Becsületkódex

Tasha Yart elrabolják, és életre-halálra kell megküzdenie elrablója féltékeny feleségével.

1x05. The Last Outpost / Az őrszem

Az Enterprise egy ferengi hajót üldözve csapdába kerül egy ismeretlen naprendszerben. 

1x06. Where No One Has Gone Before / Ahová még senki nem merészkedett

Az Enterprise egy hajtóműkísérlet következtében, melyben egy magát "Utazó"-nak nevező lény is segédkezik, eljut egy olyan helyre, ahol a vágyak valósággá válhatnak.

1x07. Lonely Among Us / Idegenek közöttünk

Az Enterprise áthalad egy energiafelhőn, ahonnan gonosz idegenek átveszik a hatalmat Crusher, Worf és Picard teste felett. (Mondjuk, ennyi epizód után már rég el kellene kerülniük az energiafelhőket.)

1x08. Justice / Az ítélet

Egy látszólag tökéletes bolygón, ahol nincs bűnözés, mert a legkisebb bűnért is halálbüntetés jár, Wesley beleesik egy virágágyásba. Rögtön halálra ítélik, Picard közbeavatkozna, de köti a kezét az Elsődleges Irányelv. (Elárulom, a Wesley-haterek csalódni fognak.)

1x09. The Battle / A csata

A ferengik ajándékot hoznak: Picardnak adják régi hajója, a Stargazer maradványait, de a grandiózus ajándék sötét csapdát rejt.

1x10. Hide and Q / BújocsQ

Visszatér Q, és legújabb próbatételében isteni hatalmat ad Rikernek.

1x11. Haven / A rév

Deanna Troi finoman szólva is fárasztó édesanyja, Lwaxana érkezik az Enterprise-ra, hogy bejelentse lánya előre elrendezett házasságát. (Múlt héten Q, most Lwaxana, kissé elcsigázott már a legénység.)

1x12. The Big Goodbye / Elkéstél, Dix!

Picard a holodecken reked, miközben egy 1940-es években játszódó nyomozós holonovellát játszik.

1x13. Datalore / Datelore

Az Enterprise Data szülőbolygójára látogat. A romok között megtalálják Data ikertestvérét, és a sötét titkot, amit rejteget.

1x14. Angel One / Angyal Egy

Egy nők uralta bolygón Riker egy csoport férfi „szökevényt” próbál megmenteni.

1x15. 11001001 / Egy és nulla

Egy gyönyörű holografikus nőt használva elterelésként az Enterprise-t a számítógépekkel szimbiózisban élő faj, a binárok rabolják el.

1x16. Too Short a Season / Vezeklés

Egy idős Csillagflotta admirális egy túszmentő akcióban vezeti az Enterprise-t, de közben halálos titkot rejteget.

1x17. When the Bough Breaks / Engedjétek hozzám a gyermekeket

A szaporodni nem képes aldeaiak elrabolják a gyerekeket a hajóról.

1x18. Home Soil / Jelek a homokban

Az Enterprise súlyos veszélybe kerül, amikor mikroszkopikus méretű, szervetlen lények hadat üzennek az emberi fajnak.

1x19. Coming of Age / Vizsga és vizsgálat

Mialatt Wesley Crusher felvételizik a Csillagflotta Akadémiára, a Csillagflotta Parancsnokság Picard kapitányt vizsgálja.

1x20. Heart of Glory / Dicsőséges szív

Szökésben levő klingon lázadók ámokfutást rendeznek az Enterprise-on. A helyzetet csak Worf menthetné meg, de ő nehezen tudja eldönteni, hogy népe hagyományaihoz, vagy a Csillagflottához fűzi-e erősebb kötelék.

1x21. The Arsenal of Freedom / A szabadság fegyvertára

Geordi vezeti harcba az Enterprise-t, amikor Picard kapitány és felderítőcsapata lent ragad egy bolygón, amin automata fegyverrendszerek működnek.

1x22. Symbiosis / Szimbiózis

Miután az Enterprise megment egy teherhajót, Picard kapitány komoly dilemma elé kerül: betartsa az Elsődleges Irányelvet, vagy mentsen meg egy egész civilizációt kizsákmányolástól? 

1x23. Skin of Evil / A lecsupaszított gonosz

Egy komp legénységének megmentését megakadályozza egy gonosz lény, és egy tiszt az életével fizet a mentőakcióért.

1x24. We’ll Always Have Paris / Párizs mindig a miénk marad

Egy veszedelmes téridő-anomália okainak kivizsgálása közben Picard találkozik egy régi szerelmével, akinek férje lehet a felelős a kialakult krízishelyzetért.

1x25. Conspiracy / Összeesküvés

Az egész sorozat talán legdurvább részében Picard kapitánynak egy idegen inváziót kell lelepleznie. Az intelligens élősködők már a Csillagflotta Parancsnokság legbelsőbb köreiig eljutottak. (Az epizódot Angliában hosszú ideig nem engedték tévében sugározni.)

1x26. The Neutral Zone / A semleges zóna

Miután megmentettek három hibernált embert, az Enterprise-t a Romulán Semleges Zónához vezénylik egy fontos küldetésre.

 

MÁSODIK ÉVAD

2x01. The Child / A gyermek

Egy, a testi létezést megtapasztalni kívánó energialény Troi tanácsadónőt választja fizikai formájának világra hozójául, ám nem tudja, hogy jelenlétével veszélybe sodorja a hajót. Ugyanebben a részben megismerhetjük a hajó bárját, és annak rejtélyes lakóját.

2x02. Where Silence Has Lease / Ahol a csend honol

Egy téren és időn kívül létező, halhatatlan lény szeretné megérteni a halál fogalmát, és kísérleteihez az Enterprise legénységét szemeli ki alanyul.

2x03. Elementary, Dear Data / Sherlock Holmes legnagyobb kalandja

Az Enterprise veszélybe kerül, amikor egy karakter Data és LaForge holodeck szimulációjában tudatossá válik.

2x04. The Outrageous Okona / A galád Okona

Az Enterprise megment egy sármos, de öntörvényű kereskedőt a meghibásodott hajójáról. Jelenléte azonban diplomáciai bonyodalmakat okoz.

2x05. Loud as a Whisper / A csend hatalma

Egy polgárháborúban álló bolygóra egy süketnéma békekövetet szállít az Enterprise, aki vele telepatikus kapcsolatban álló asszisztensei segítségével kommunikál. Az asszisztenseket azonban megölik, és a békekövetnek új módszert kell találnia arra, hogy megértesse magát, ha ez egyáltalán lehetséges.

2x06. The Schizoid Man / Tudathasadás

Egy haldokló zseni úgy akarja elkerülni a halált, hogy tudatát „áttelepíti” Data android testébe.

2x07. Unnatural Selection / Az idő vasfoga

Doktor Pulaski elkap egy bizarr betegséget, amitől felgyorsul az öregedés.

2x08. A Matter of Honor / Becsületbeli ügy

Riker egy tisztcsere program keretén belül egy klingon hajóra kerül, ahol az előléptetés a felettesed megölésével lehetséges, és félig élő a vacsora.

2x09. The Measure of a Man / Mitől ember egy ember?

Data megtagadja, hogy egy kibernetikai kutatás keretében szétszedjék. A kutatóprogram vezetője azonban pert indít, és Picardnak bizonyítania kell, hogy Datát a Föderációs törvények szerint ugyanazok a jogok megilletik, mint bármely más élőlényt.

2x10. The Dauphin / Az uralkodó

Wesley összebarátkozik egy fiatal, vonzó lánnyal, aki egy háború sújtotta bolygó új vezetője.

2x11. Contagion / A vírus

Az Enterprise-t és egy romulán warbirdöt ugyanaz a számítógépvírus támadja meg, ami már elpusztította az Enterprise egyik testvérhajóját.

2x12. The Royale / A Royale

Az Enterprise egy távoli bolygó körül keringő XXI. századi földi űrhajó roncsait vizsgálja, valamint a bolygón megjelent különös kaszinót, aminek lakói mintha egy gyenge könyv szereplői lennének.

2x13. Time Squared / Az idő tényező

Az Enterprise rátalál Picard kapitány egy másolatára, aki hat órányira a jövőből származik.

2x14. The Icarus Factor / Az Icarus tényező

Rikernek saját parancsnokságot ajánlanak, aminek részleteit rég nem látott apja hozza a fedélzetre, akivel Riker régóta rossz viszonyban van. Worf eközben egy klingon szertartásra készül, amihez barátaitól kér segítséget.

2x15. Pen Pals / Hang a sötétből

Data kapcsolatba kerül egy kislánnyal, aki egy warputazás előtt álló civilizáció tagja. A bolygóját azonban egy súlyos katasztrófa fenyegeti, így a legénység súlyos dilemma elé kerül: megszegjék-e az Elsődleges Irányelvet?

2x16. Q Who? / Q van ott?

Q úgy dönt, ideje kissé megnyirbálni az emberek önbizalmát, ezért a galaxis egy feltérképezetlen részébe dobja a hajót, ahol egy félelmetes és megállíthatatlan fajjal találkoznak szembe: a Borggal.

2x17. Samaritan Snare / Jótett helyébe...

Picard súlyos műtéten esik át. Közben az Enterprise-nak a pakleddekkel gyűlik meg a baja, akik technológiákat akarnak lopni a hajóról.

2x18. Up The Long Ladder / Két fél egy egész

Az Enterprise két végveszélyben levő kolóniát fedez fel, akiknek együtt kell működniük a túléléshez.

2x19. Manhunt / Férfivadászat

Lwaxana Troi férjet keresve érkezik az Enterprise-ra. Jelöltjei között első helyen Picard szerepel, aki a holodecken próbál menedéket találni.

2x20. The Emissary / A titkos küldött

Az Enterprise-nak egy régi klingon hajóval kell megküzdenie, aminek utasai nem tudják, hogy a Föderáció és a Klingon Birodalom már régen békében él. Picardékat egy klingon követ segíti, aki Worf egy régi szerelme.

2x21. Peak Performance / Csúcsteljesítmény

A borg fenyegetést figyelembe véve a Csillagflotta egy háborús szimulációt tart, ami azonban valóssá válik, amikor egy ferengi hajó rájuk támad hirtelen.

2x22. Shades of Gray / Szürkülő emlékek

Riker parancsok az életéért küzd, amikor egy küldetésen megtámadja egy parazita. Dr. Pulaski felfedezi, hogy csak úgy mentheti meg, ha rákényszeríti, hogy újraélje fájdalmas emlékeit (azaz klipshow-t csinál nekünk az előző részekből).

 

HARMADIK ÉVAD

3x01. Evolution / Evolúció

Mikroszkopikus robotok szabadulnak el az Enterprise-on, a hajót és a legénységet egyformán fenyegetve.

3x02. The Ensigns of Command / Sugárzó tehetség

Datának egy 15 ezer fős kolóniát kell meggyőznie, hogy evakuálják őket, mielőtt a bolygó igazi gazdái megérkeznek.

3x03. The Survivors / A túlélők

Az Enterprise egy idős házaspár esetét vizsgálja, akik varázslatos módon az egyetlen túlélői egy bolygót ért támadásnak.

3x04. Who Watches the Watchers? / Aki megfigyeli a megfigyelőket

Az Enterprise-nak kell helyrehoznia a sérülést, amikor egy primitív civilizáció véletlenül felfedez egy rejtett föderációs megfigyelő posztot, és arra következtet, hogy a Csillagflotta-tisztek istenek.

3x05. The Bonding / Kötelék

Worf befogad egy kisfiút, akinek meghalt az édesanyja egy küldetésen. A gyerek nehezen fogadja el anyja halálát, különösen, amikor az rejtélyes módon újra megjelenik.

3x06. Booby Trap / A kelepce

Miközben egy ezeréves hajóroncsot vizsgál, az Enterprise ugyanabba az energiacsapdába esik, mint ami annak a vesztét okozta.

3x07. The Enemy / Az ellenség

LaForge és egy romulán együtt ragad ott egy bolygón, ahol elektromágneses vihar dúl.

3x08. The Price / A féregjárat

Több nép képviselői próbálnak megállapodni egy stabil féregjárat tulajdonjogáról az Enterprise fedélzetén. Troi találkozik egy régi szerelmével, aki az egyik delegáció tagja.

3x09. The Vengeance Factor  / Gyilkos múlt

Az Enterprise egy klánháborúnak próbál véget vetni béketárgyalások tartásával, de felbukkan valaki, akinek még nem ért véget a háború.

3x10. The Defector / A dezertőr

Egy romulan dezertőr kér menedékjogot az Enterprise-on, és információkat ad át egy titkos hadműveletről a Semleges Zónában.

3x11. The Hunted / A szökevény

Az Enterprise egy látszólag idillikus bolygó föderációs csatlakozási kérelmét vizsgálja, amikor egy szökött rab csúnya titokra derít fényt: a kormány szégyenletes módon kezeli a háborús veteránjait.

3x12. The High Ground / A bunker

Doktor Crushert terroristák rabolják el, akik a Föderációt is bele akarják rángatni a szabadságharcukba.

3x13. Déja Q / Deja Q

Q, miután eddigi akciói miatt száműzték az övéi közül és megfosztották hatalmától, az Enterprise-on keres menedéket.

3x14. A Matter of Perspective / Nézőpont kérdése

Rikert egy híres tudós meggyilkolásával vádolják, és mindkét oldal a holodecken próbálja rekreálni a történteket.

3x15. Yesterday’s Enterprise / Egy hajó a múltból

Egy temporális térszakadás miatt az Enterprise összetalálkozik egy elődjével, aminek következtében megváltozik az idővonal egy olyan valósággá, ahol a Föderáció háborúban áll a klingonokkal. Egyedül Guinan sejti, hogy valami nem stimmel, és megpróbál segíteni, hogy az elveszett csillaghajó visszataláljon a saját idejébe, és az Enterprise legénysége megmentse önmagát.

3x16. The Offspring / Az utód

Apja nyomdokain haladva Data sikeresen előállít egy új androidot, és így lesz egy lánya.

3x17. Sins of the Father / Az apák bűne

Worf a klingon politikai harcok közepén találja magát, amikor a Klingon Nagytanács árulással vádolja néhai apját.

3x18. Allegiance / A hűség határa

Picardot három társával együtt fogva tartja egy idegen faj, és másolatokat helyezett a helyükre.

3x19. Captain’s Holiday / Kimenőn a kapitány

Picard megérdemelt vakációját tölti a Risán, de amikor belebotlik egy elbűvölő kalandornőbe, a pihenésből semmi sem lesz.

3x20. Tin Man / A bádogember

Az Enterprise versenyt fut a romulánokkal egy különleges élőlénnyel történő kapcsolatfelvételért.

3x21. Hollow Pursuits / Álomvilág

Barclay hadnagynak, egy erősen introvertált gépésznek egyre nagyobb problémát okoznak holodeckes fantáziái.

3x22. The Most Toys / A játékszer

Datát halottnak hiszik, miután kompja felrobbant, de valójában egy egyedülálló dolgokat megszállottan gyűjtő kereskedő szemelte ki gyűjteménye díszéül.

3x23. Sarek / Sarek

A legendás Sarek nagykövet diplomáciai küldetése veszélybe kerül, amikor kiderül, hogy egy ritka, de súlyos vulkáni betegségben szenved, ami megfosztja őt az eddig elfojtott érzelmei fölötti irányítástól.

3x24. Ménage Á Troi / Édes hármas

Amikor Deannát és Lwaxana Troit elrabolják a ferengik, Picardnak kell eljátszania a féltékeny szeretőt.

3x25. Transfigurations / Átváltozások

Az Enterprise megment egy súlyosan sérült humanoidot, aki rejtélyes átváltozás előtt áll.

3x26. The Best of Both Worlds / Két világ legjava

A Borg megérkezik a föderációs űrbe. A Csillagflotta az Enterprise-t küldi, hogy megállítsa, de a Borg elrabolja Picard kapitányt, hogy maguk közé olvassza.

 

NEGYEDIK ÉVAD

4x01. The Best of Both Worlds, Part II. / Két világ legjava, II. rész

A Borg az asszimilált Picard kapitány vezetésével a Föld felé tart. Riker az Enterprise parancsnokaként kell szembeszálljon egykori felettesével.

4x02. Family / Család

Miközben az Enterprise nagyjavítását végzik a Föld körül, Picard hazalátogat szülővárosába, hogy megbirkózzon a Borg okozta traumával.

4x03. Brothers / Fivérek

Data kockára tesz egy mentőküldetést, amikor jelet fog készítőjétől.

4x04. Suddenly Human / Emberré válás

Az Enterprise egy fiatal (ember) fiút talál, akit az az idegen faj nevelt fel, akik megölték szüleit.

4x05. Remember Me / Nem feledünk

Egy félresikerült warp-buborék kísérlet után Doktor Crusher körül elkezdenek eltűnögetni az emberek, és úgy tűnik, ő az egyetlen, akinek ez feltűnik.

4x06. Legacy / Hagyaték

Egy mentőakció során az Enterprise megérkezik az elhunyt Yar hadnagy szülőbolygójára, s hamarosan találkoznak Yar húgával, akinek azonban hátsó szándékai vannak.

4x07. Reunion / Becsület, kötelesség, család

A klingonok Picard kapitányt választják ki az Utódlás Bírójának, azaz neki kell eldöntenie, ki legyen a Klingon Birodalom kancellárja, és közben ki kell derítse, ki tette el láb alól dicstelenül az előző kancellárt. Közben megjelenik még K’Ehleyr nagykövet, akinek meglepetése van Worf számára: van egy közös gyerekük.

4x08. Future Imperfect / Befejezetlen jövő

Riker egy kiküldetés után 16 évnyire a jövőben ébred fel: most már ő az Enterprise kapitánya, és éppen béketárgyalásokat folytat a Romulán Csillagbirodalommal.

4x09. Final Mission / Az utolsó küldetés

Útban az Akadémiára, Wesley és Picard űrkompja lezuhan egy sivatagbolygón, és a kapitány súlyosan megsérül.

4x10. The Loss / Vakok földjén a félszemű

Troi tanácsadónő elveszti empatikus képességeit, miközben az Enterprise megállíthatatlanul sodródik egy pusztító erejű kozmikus jelenség felé.

4x11. Data’s Day / Egy teljesen átlagos nap

Data felvételt készít egy napjáról Maddox parancsnoknak, benne Chief O’Brien esküvőjével és egy vulkáni nagykövet titokzatos halálával a transzporterben.

4x12. The Wounded / A háború áldozata

Több éves háború után a Föderáció nemrégiben békét kötött a Kardassziai Birodalommal. Épp ezért kellemetlen, amikor egy föderációs hajó kardassziai hajókat támad meg. Az Enterprise feladata, hogy megállítsa, mielőtt újabb háborút robbant ki.

4x13. Devil’s Due / Az ördög járandósága

Egy kutatócsoport kér segítséget, amikor bolygójukon megjelenik egy lény, aki azt állítja, ő az „ördög”.

4x14. Clues / A rejtély kulcsa

Az Enterprise legénysége magához tér egy állítólagos instabil féregjáraton való áthaladás után. Data szerint csak 30 másodpercig tartott, de egyre több jel mutat arra, hogy ez nem így volt.

4x15. First Contact / Kapcsolatfelvétel

Egy a kapcsolatfelvételt előkészítő felderítő akció kis híján végzetes kimenetelűvé válik, amikor Riker megsérül.

4x16. Galaxy’s Child / A világegyetem gyermeke

LaForge megtudja, hogy egy bizonyos tudós nem olyan, mint amilyennek ő elképzelte. De együtt kell dolgozniuk, hogy megmentsék egy űrbéli élőlény gyermekét, akinek a szüleit az Enterprise véletlenül megölte.

4x17. Night Terrors / Rémálmok

Az Enterprise az űr egy különös részén halad át, ahol a legénység nem tud aludni és álmodni.

4x18. Identity Crisis / Identitás válság

Egy régi felderítőcsapat tagjait valami arra ösztönzi visszamenjenek a helyre, ahol öt évvel ezelőtt jártak – és a csapatnak LaForge is tagja volt.

4x19. The Nth Degree / Az N-edik fok

Egy rejtélyes idegen űrszondával való találkozás után Barclay hadnagy káprázatos intelligenciáról tesz tanúságot, végül összeköti magát a hajó számítógépével, hogy ismeretlen messzeségbe vigye az Enterprise-t.

4x20. Qpid / Qpidó

Az Enterprise egy archeológiai konferenciának ad otthont, így Picard újra találkozik Vash-sal. De megjelenik Q is, és látva a kettejük közti romantikus feszültséget, „segítségül” visszarepíti a tisztikart Robin Hood erdejébe.

4x21. The Drumhead / Az áruló

Egy szabotőr és áruló felkutatására kiküldött vizsgálóbíró elvakultságában végül magát Picardot is árulással vádolja.

4x22. Half a Life / Egy emberöltő

Lwaxana Troi bajt kever, amikor kiderül, hogy egy tudósnak, akibe ő beleszeretett, rituális öngyilkosságot kell elkövetnie.

4x23. The Host / A gazdatest

Egy trill nagykövet beleszeret Doktor Crusherbe. De amikor a trill gazdatestet megölik, ideiglenesen Riker parancsnokba helyezik át, hogy folytassa a tárgyalásokat – de ő a viszonyt is folytatni akarja.

4x24. The Mind’s Eye / Lelki szemek

LaForge-ot elrabolják a romulánok, és arra kondícionálják, hogy megöljön egy klingon kormányzót, ezzel megingatva a Föderáció és a klingonok közti kapcsolatokat.

4x25. In Theory / Elmélet és gyakorlat

Tovább haladva az emberré válás útján, Data romantikus kapcsolatba kezd egy legénységi taggal.

4x26. Redemption / Jóvátétel, 1. rész

Picard a föderációs és klingon kötelezettségei között egyensúlyoz, amikor új klingon kancellár, Gowron polgárháború elé néz. Worf és testvére megpróbálja visszaállítani családjuk becsületét.

 

ÖTÖDIK ÉVAD

5x01. Redemption, Part II. / Jóvátétel, 2. rész

A Duras-ház erői állnak nyerésre a klingon polgárháborúban. A Csillagflotta közben a romulánok beavatkozását próbálja megakadályozni.

5x02. Darmok / Darmok

Picard egy bolygón ragad egy idegen lénnyel, aki csak metafórákban beszél, ami nem kompatibilis az egyetemes fordítóval. De valahogy meg kell tanuljanak kommunikálni, mielőtt egy halálos fenevad áldozatai lennének.

5x03. Ensign Ro / Ro zászlós

Az Enterprise egy bajori terrorista után kutat, aki eddig csak a kardassziaiak ellen harcolt, de most egy föderációs kolóniát is célba vett. A feladat végrehajtásához segítséget is kapnak, egy "problémás" bajori zászlós személyében.

5x04. Silicon Avatar / Szilícium istenség

Az Enterprise üldözőbe veszi a Kristálylényt, amivel korábban találkoztak, és most újra elpusztított egy föderációs kolóniát. Egy szakértőt is kapnak segítségül, de neki eltérő motivációi vannak a lénnyel kapcsolatban.

5x05. Disaster / A katasztrófa

Az Enterprise egy kvantumrosttal történt ütközéskor súlyosan megsérül, a legénység pedig kisebb, elszigetelt csoportokra szakadva küzd a túlélésért, és a hajó megmentéséért.

5x06. The Game / A játék

Wesley Crusher meglátogatja az Enterprise-t, de mindenki furán viselkedik, és lépten-nyomon egy különös, addiktív videójátékot játszik.

5x07-08. Unification I-II. / Újraegyesítés I-II.

A Föderáció legnagyobb meglepetésére Spock nagykövet a Romulusra utazik. A Flotta Picard kapitányt és tisztjeit küldi egy titkos küldetésre, hogy kiderítsék, miért.

5x09. A Matter of Time / Csak idő kérdése

Egy időutazó, aki állítása szerint a XXVI. századból érkezett, szemtanúja akar lenni, hogy az Enterprise megment egy bolygót.

5x10. New Ground / A kezdet mindig nehéz

Az Enterprise egy új hajtómű tesztjénél segédkezik, amiből hamarosan mentőakció lesz. Közben Worf megtapasztalja milyen bonyodalmakkal jár apának lenni, mikor földi nevelőszülei a gondjaira bízzák a fiát.

5x11. Hero Worship / Hős kultusz

Data egy megsemmisült kutatóhajó egyetlen túlélőjének, egy fiúnak segít megbirkózni szülei halálával.

5x12. Violations / Erőszak

Több legénységi tag szenved erőszakos hallucinációktól, és esik kómába, amikor idegen kutatók járnak a hajón.

5x13. The Masterpiece Society / Az Édenkert túl szűk nekünk

Az Enterprise egy „tökéletes” kolóniát próbál megmenteni a pusztulástól, de a segítség maga is kárt okoz.

5x14. Conundrum / Félrevezetve

A teljes legénység elveszíti az emlékezetét. A számítógép szerint a Föderáció hadban áll a lysiaiakkal, és épp döntő csapásra készülnek. A legénység bizonytalan, hogy végrehajtsák-e a küldetést ilyen körülmények között, McDuffot, az első tisztet kivéve.

5x15. Power Play / Gonosz lelkek

Egy felderítő akcióról visszatérve kiderül, hogy Datát, Troit és O’Brient idegen entitások szállták meg.

5x16. Ethics / Etika

Worf megbénul egy csúnya baleset miatt. Egyetlen reménye egy orvos, akinek megkérdőjelezhető az orvos etikája.

5x17. The Outcast / Ahol bűn másnak lenni

Riker szerelembe esik Sorennel, egy androgün faj tagjával, aki szembemenve a konvenciókkal, nő akar lenni.

5x18. Cause and Effect / Véges végtelen

Az Enterprise legénysége úgy érzi, mintha egy folytonos deja vu-ben élnének, ami azonban a hajó és a legénység pusztulásával végződik.

5x19. The First Duty / Bajtársak

Egy Akadémiai tréninggyakorlaton történt baleset egy kadét halálát okozta, és Wesley Crusher dilemma elé kerül: a társaihoz való lojalitás vagy az igazság a kötelessége.

5x20. Cost of Living / Élni tudni kell

Miközben Lwaxana Troi leendő férjére vár az Enterprise-on, barátságot köt Alexanderrel, Worf fiával, és igyekszik felvidítani a magát kissé elveszettnek érző fiút, Worf nem kis bosszúságára.

5x21. The Perfect Mate / Holtomiglan

Egy ajándék, amit két, egymással évszázadok óta háborúban álló nép egyike szán ellenfelüknek a békefolyamat előmozdítására, beleszeret Picardba. Az ajándék ugyanis egy különlegesen felkészített nő, akit arra képeztek ki, hogy képes legyen megfelelni bármilyen férfi bármilyen igényének.

5x22. Imaginary Friend / A képzeletbeli barát

Amikor az Enterprise egy csillagködöt fedez fel éppen, egy kislány képzeletbeli barátja ijesztően valóságossá válik.

5x23. I, Borg / Én, a borg

Egy sérült, ifjú borg dolgozó kerül az Enterprise fedélzetére, felkavarva Picard kapitányt és Guinant. A terv, miszerint a dolgozót felhasználva elpusztítják a Borg Kollektívát, azonban megbonyolódik, amikor felfedezik, hogy a borg önálló egyéniség lett.

5x24. The Next Phase / A következő fázis

Geordi LaForge-ot és Ro zászlóst halottnak hiszik egy transzporterbaleset után. Minden jel erre mutat, de valójában nem haltak meg, csak valamiért senki és semmi nem érzékeli őket.

5x25. The Inner Light / Belső fény

Egy ismeretlen eredetű űrszonda vizsgálata közben Picard egyszer csak eszméletét veszti a hídon, és végig él egy teljes életet egy idegen civilizáció tagjaként.

5x26. Time’s Arrow / Az idő sodrában, 1. rész

Az Enterprise-t visszahívják a Földre, mert egy gépészcsapat különös felfedezést tett: bizonyítékot találtak a földönkívüliek jelenlétére a XIX. századi San Franciscóban, mégpedig Data levágott fejét, amit 500 évvel ezelőtt temettek oda.

 

HATODIK ÉVAD

6x01. Time’s Arrow, Part II. / Az idő sodrában, 2. rész

A XIX. században ragadt legénységnek meg kell akadályoznia Data halálát, és meg kell állítania a devidiaiakat, hogy megváltoztassák a Föld történelmét. Szerencsére egy régi/új segítőtársuk is akad.

6x02. Realm of Fear / A félelem birodalma

Barclay szembeszáll a transzportálástól való félelmével, de egyre inkább úgy tűnik, valami szokatlan dolog történik vele a transzportersugárban.

6x03. Man of the People / A nép embere

Egy nagykövet béketárgyalásokat vezet egy polgárháború lezárására, de Deanna Troi egyre furcsábban viselkedik, miután időt töltött vele.

6x04. Relics / A múlt emlékei

Az Enterprise egy 75 éves vészjelet követve egy Dyson-gömbre lezuhant űrkompot talál, aminek egy túlélő van a transzportertárolójában: Montgomery Scott, az Enterprise egykori főgépésze.

6x05. Schisms / Távoli tartomány

A legénység több tagja napról napra egyre kimerültebben jelentkezik szolgálatra: éjszakánként valaki vagy valami ellopdossa őket a hajóról.

6x06. True Q / Az igazi Q

Q ismét meglátogatja az Enterprise-t, és azt állítja, a legénység egyik tagja, egy fiatal lány valójában egy Q.

6x07. Rascals / A kis csibészek

Egy furcsa transzporterbaleset miatt Picard kapitány, Ro zászlós, Guinan és Keiko O’Brien 12 évessé fejlődnek vissza. Szerencsére az emlékeik megmaradnak, és amikor a ferengik elrabolják az Enterprise-t, ők vezetik az ellenállást.

6x08. A Fistful of Datas / Egy maréknyi Data

Egy holodeck meghibásodás miatt Worf, a fia, és Troi egy vadnyugati holoprogramban ragadnak, amiben az összes interaktív karaktert Data játssza.

6x09. The Quality of Life / Az élet fogalma

Data egy csoportnyi robotra bukkan, amikről azt gondolja, hogy hozzá hasonlóan mesterséges élőlénynek minősülnek.

6x10-11. Chain of Command I-II. / Titkos küldetés, 1-2. rész

Picardot, Worfot, és Doktor Crushert egy titkos küldetésre küldik. Az Enterprise parancsnoka Edward Jellico kapitány lesz, aki rögtön változtatásokba kezd, megkeserítve a legénységet.

6x12. Ship in a Bottle / Palackba zárt hajó

Moriarty professzor visszatér, átveszi az Enterprise irányítását, és azt követeli, hogy elhagyhassa a holodecket.

6x13. Aquiel / Aquiel

Geordi LaForge beleszeret egy elszigetelt kommunikációs állomáson élő nőbe, aki egy gyilkosság gyanúsítottja. Az Enterprise nyomoz az ügyben, az egyetlen másik gyanúsított egy klingon tiszt, aki gyakran járt az állomáson.

6x14. The Face of the Enemy / Az ellenség arca

Troi egy romulán hajón találja magát, sebészeti úton romulánná alakítva. Egy hírszerző tisztnek kell kiadnia magát, de hogy mi az egész célja, az még előtte sem teljesen világos.

6x15. Tapestry / A lehetőség

Picard meghal egy felderítőcsapatot ért támadás során. A túlvilágon Q várja, és felajánlja, hogy változtassa meg korábbi életének egy pontját, hogy elkerülje fiatalkorában elkövetett hibáit.

6x16-17. Birthright, I-II. / Az elveszettek, 1-2. rész

Az Enterprise látogatást tesz a Deep Space Nine-on. Worf útnak indul, hogy felkutassa halottnak vélt apját, aki állítólag egy romulán börtönbolygón raboskodik. Közben Data egy baleset folytán megtapasztalja az álmokat.

6x18. Starship Mine / Az én hajóm, az én váram

A kiürített Enterprise-ra terroristák szivárognak fel, és Picard egymaga száll szembe velük. A kapitány, mint brúszvillisz.

6x19. Lessons / Lecke

Picard beleszeret egy beosztottjába, de nem tudja kezelni a helyzetet, amikor potenciálisan veszélyes szituációkba kell küldenie.

6x20. The Chase / A hajsza

Picard megpróbálja befejezni régi archeológia-tanára utolsó, monumentális küldetését: megoldani a rejtélyt, ami elvezeti az embereket, klingonokat, romulánokat és kardassziaiakat az élet titkához ebben a galaxisban, felfedve a humanoid élet eredetét.

6x21. Frame of Mind / Elmeállapot

Riker azt hiszi, megőrült, amikor körülötte állandóan változik a valóság egy idegen kórház és az Enterprise között, ahol egy színdarabot próbál.

6x22. Suspicions / Gyanú

Dr. Crusher megszegi a Csillagflotta előírásokat és az orvosi etikát, amikor egy ferengi tudós halála után kezd nyomozni.

6x23. Rightful Heir / Törvényes örökös

A klingon apátságban, Borethen Worfnak egy nagyon is valós víziója támad Kahlessről, a Felejthetetlenről.

6x24. Second Chances / A második esély

Az Enterprise egy másik Will Rikert talál egy bolygón, amit segített evakuálni nyolc évvel ezelőtt.

6x25. Timescape / Időszakadás

Picard, Data, LaForge és Troi egy komppal térnek vissza az Enterprise-ra, de az időben megfagyva találják a hajót, amint épp elpusztítják a romulánok.

6x26. Descent / Érzelmek zűrzavara

A Borg újra megtámadja a Föderációt, de ezúttal egyénekként cselekszenek. Data megtapasztalja az első érzelmeket, amikor küzdenek velük.

 

HETEDIK ÉVAD

7x01. Descent, Part II. / Érzelmek zűrzavara, 2. rész

Picardot, Troit és LaForge-ot asszimilálná a Borg, de ekkor egy váratlan szövetséges bukkan fel.

7x02. Liaisons / Diplomácia

Idegen előkelőségek látogatják meg a hajót. Picard kompja lezuhan egy bolygóra, ahol találkozik egy nővel, aki már hét éve ott ragadt.

7x03. Interface / A hasonmás

Geordi egy virtuális realitás-szondát használ egy gázóriásba süllyedt hajóroncs vizsgálatára, de halottnak vélt anyját látja meg benne.

7x04-05. Gambit, I-II. / Sakkjátszma, 1-2. rész

Picard úgy tűnik meghalt egy titkos küldetés során. Az Enterprise nyomozni kezd, de Rikert is elrabolják a kalózok, akik romulán régészeti helyszíneket fosztogatnak.

7x06. Phantasms / Rémálmok

A legénység Datának próbál segíteni, akinek álomprogramja szürreális rémálmokat kezd el generálni. Közben Picard megpróbál elkerülni egy unalmas Csillagflotta-bankettet.

7x07. Dark Page / Sötét folt

Lwaxana Troi látogat az Enterprise-ra, akinek Deanna sötét titkot fedez fel a tudatában.

7x08. Attached / Kötelék

Miután elszöknek egy idegen börtöntelepről, Picard és Beverly rádöbben, hogy gondolataikat agyimplantátumok kötik össze.

7x09. Force of Nature / A természet ereje

Eltűnt csillaghajók utáni nyomozása során az Enterprise rátalál két tudósra, akik azt állítják: a térhajtóművek roncsolják a szubtér szövetét.

7x10. Inheritance / Öröklődés

Data Juliana Tainerrel találkozik, Dr. Noonian Soong volt feleségével, Data „anyjával”, aki megdöbbentő titkot rejteget, ám erről még ő maga sem tud.

7x11. Parallels / Párhuzam

Worf egy bat’leth versenyről hazatérve különös dolgot tapasztal: a valóság időről-időre megváltozik körülötte, de úgy tűnik, a jelenséget egyedül csak ő észleli.

7x12. The Pegasus / A Pegazus

Riker első parancsnoka érkezik az Enterprise-ra, hogy egy olyan hajó utáni kutatást irányítson, amelyen annak idején együtt szolgáltak. A keresés során Riker arra kényszerül, hogy újragondolja egykori döntéseit és cselekedeteit.

7x13. Homeward / Hazatérés

Worf mostohatestvére megsérti az Elsődleges Irányelvet, amikor megment egy falut a biztos pusztulástól.

7x14. Sub Rosa / Titkos szerető

Beverly Crusher részt vesz nagymamája temetésén. A nagyiban azonban egy rejtelmes entitás lakozott, akinek figyelme most feléje fordul.

7x15. Lower Decks / Az előléptetés

Fiatal Csillagflotta-tisztek találgatják a hajó főtisztjeinek szokatlan cselekedeteinek okait, amikor az Enterprise a kardassziai határ szélén jár.

7x16. Thine Own Self / Memóriazavar

Data váratlanul amnéziától szenved, miközben rejtőzködő küldetésben vesz részt egy primitív társadalomban. Ezalatt Troi előléptésért folyamodik.

7x17. Masks / Álarcok

Az Enterprise egy kóbor üstököst vizsgál, aminek a belsejében levő kulturális archívum megpróbálja átalakítani a hajót.

7x18. Eye of the Beholder / Más szemével

Troi tanácsadó nyomozást folytat egy legénységi tag különös öngyilkossága ügyében, és minden jel arra mutat, hogy egy gyilkosság történt az Enterprise építése során, és a gyilkos még mindig a fedélzeten van.

7x19. Genesis / Teremtés

Amikor Crusher doktornő egy orvosi kezelése félremegy, a legénység visszafejlődik az evolúció évmilliókkal korábbi szakaszába.

7x20. Journey’s End / Az út végén

A kardassziaiakkal kötött békeszerződés eredményeként a Föderáció több bolygót átad a kardassziaiaknak. Az egyik ilyen bolygón élő indián törzs azonban megtagadja, hogy elhagyja otthonát. Mindeközben Wesley Crusher érkezik a hajóra, és egy életreszóló döntést hoz.

7x21. Firstborn / Elsőszülött

Egy rejtélyes családi barát arra biztatja Worf fiát, hogy legyen harcos.

7x22. Bloodlines / Vérvonal

A ferengi DaiMon Bok bosszút akar állni Picardon fia haláláért, mégpedig úgy, hogy megöli Picard fiát, akinek létezéséről a kapitány eddig még nem is tudott.

7x23. Emergence / Vészhelyzet

Különös események sorozata a holodecken és a holodecken kívül rádöbbenti az Enterprise legénységét, hogy a hajó öntudatra ébredt, és utódja megteremtésén fáradozik.

7x24. Preemptive Strike / Megelőző csapás

A hadnagyként visszatérő Ro Laren titkosügynökként épül be egy terrorista Maquis-sejtbe, és megkérdőjelezni kényszerül lojalitásait, mert a szabadságharcos szervezett éppúgy küzd a kardassziaiak ellen, mint a bajoriek annak idején.

7x25-26. All Good Things… / Minden jó, ha jó a vége

Picard megtudja Q-tól, hogy ő maga felelős az emberiség pusztulásáért, és egy hihetetlen utazásba kezd a jelenből, a múltba, amikor átvette az Enterprise parancsnokságát; és 25 évnyire a távoli jövőbe a sorozat dupla hosszúságú fináléjában.

 

A Star Trek: Az új nemzedék ezután az eredeti legénység nyomdokaiba lépett, és a mozivászonra költözött. Első filmjük, a Star Trek: Nemzedékek 1994-ben került a mozikba. A Star Trek-filmek ismertetőit ezen a linken találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4212534859
süti beállítások módosítása