Magyar Star Trek rajongói blog

A Star Trek: Voyager 10 legjobb epizódja

2018. június 29. - StarTrekker

cast.png

Az 1995 januárjában indult negyedik Star Trek-sorozat címszereplője, a Voyager csillaghajó a sorozat első részében elvetődik a Tejút egy távoli pontjára, a Delta-kvadránsba, hátrahagyva a TNG és a DS9 által újraértelmezett és megalapozott Trek-univerzumot. Maga mögött hagyja az általunk ismert karaktereket és fajokat, a DS9-ból (és a TNG második feléből) ismert politikai szálakat. Vannak, akik szerint ez visszalépés, de tekinthetjük úgy is, hogy a Voyager visszatért az igazi felfedezős, TOS-os gyökerekhez.

Tovább

A jedik és a Kobayashi Maru

neveljjedit.jpg

A "Sci-Fi politológiája" és a "Fantasztikus világok" kvázi folytatásának tekinthető "Nevelj Jedit!" című könyv (melynek címe bevallottan egy szójáték Polgár László "Nevelj zsenit!" c. kötetével) ezúttal az oktatás szempontjából elemez különböző scifi-univerzumokat. Természetesen a Star Trek sem maradhatott ki belőle.

Tovább

Csillaghajók: Az Intrepid-osztály - Írta: Balázs

maxresdefault_1.jpg

Ahogy sok magyar fiatalnak (vagyis korombelinek) talán a legismertebb jármű, én is a Voyagerrel találkoztam először, és ragadott magával az egész Star Trek-univerzum. Bejárhattuk a galaxis felfedezetlen részét, habár nekem akkor még az egész galaxis az volt, hiszen a korábbi sorozatokat nem ismertem. Már a hajó neve is utazásra csábít, hiszen a voyage szó jelentése is utazás. Mai bemutatónk alanya ugyanis az NCC-74656 USS Voyager.

Tovább

Könyv: A Section 31-minisorozat

s31-sloan.jpg

A "31-es Szekció" nevű rejtélyes szervezet a Deep Space Nine epizódjaiban tűnt fel, mindössze három alkalommal (“Inquisition”, “Inter Arma Enim Silent Legis”, “Extreme Measures”), mégis roppant nagy hatással bírt a sorozat világnézetére. A rejtélyes föderációs kémszervezetről sajnos nem tudhattunk meg többet (leszámítva egy megjelenést a "Star Trek Into Darkness"-ben, illetve várható, hogy a Discovery 2. évadában visszatérnek majd), viszont a Pocket Books jóvoltából a többi (a megjelenéskor éppen kurrens) sorozatba is ellátogattak.

Tovább

Star Trek: Fleet Captains - Flották az asztalon

Nehéz dolog visszaadni a "Star Trek-érzést" egy társasjátékban. A Star Trek Catan kicsit elment absztrakt irányba, és elveszett a téma. De a tematikus játékok között sem termett túl sok babér: ott volt az A Klingon Challenge, ahol maximum takarítóbrigádok lehettünk az Enterprise-on, és ott volt a Star Trek: Expeditions, egy gyengusz kooperatív játék - egyik sem volt túl izgalmas. 2011 legvégén azonban a Wizkids kiadó kiadott egy játékot, ami az igazi Star Trek-élményt próbálta megragadni.

cover_1.jpg

A Star Trek: Fleet Captains-nek ez sikerült is: minden korábbinál szívesebben játszhat vele egy Star Trek-rajongó - viszont a stratégiai társasjáték egy kis csorbát szenvedett.

Tovább

Csillaghajók: Az Excelsior-osztály - Írta: Balázs

excelsior_class.jpg

Az Excelsior-osztály a Star Trek klasszikus érájának egyik legprominensebb hajómodellje. A hajóosztálynak kezdeti problémái ellenére végül épp az hozott sikert, hogy a Föderáció egyik legidőtállóbb dizájnját és felépítését kapta. Bár jónéhány ilyen hajót láthattunk szerte az öt sorozatban (egész pontosan többnyire a TOS szereplőgárdájával készült mozifilmekben), most a USS Excelsior-t vesszük jobban górcső alá.

Tovább

A társasjáték, amiben leüvölti a hajadat egy klingon

Mai értekezésünk tárgyát érdekes módon nem az eBay végtelen bugyraiból halásztam elő, hanem – meglepetésre – a Vaterán bukkantam rá. Ez itt a “Star Trek The Next Generation: A Klingon Challenge” (Decipher, 1993) borítója:

cover.jpg

Interactive VCR Boardgame” – hirdeti büszkén a dobozon a felirat, amin rögtön dobunk egy hátast, mert eddig azt hittük, hogy a “társas”-játék az interaktivitásról szól – és hogy jön ide a “VCR”? Mert hogy ámuló szemünk a doboz mélyén egy lefóliázott videókazettára bukkan. 

Tovább

The Roddenberry Vault - Kincsek Roddenberry raktárából

the_roddenberry_vault_cover.jpg

A Star Trek eredeti sorozata számtalan kiadást megért már, legyen az videó, dvd, vagy épp blu-ray. És akkor még nem is beszéltünk a könyvekről, újságcikkekről és interjúkról, amik a sorozat készítéséről szólnak, szóval elvileg szinte mindent megtudhatunk a TOS történetéről. A The Roddenberry Vault BD-kiadványa mindezek ellenére korábban nem látott jeleneteket ígér.

Tovább

Star Trek: Timelines - Írta: Species8472

tl01.jpg

Manapság, egy magára valamit is adó trekker-gamer kifejezetten éhezik egy jó Star Trek-tematikájú játékra, főleg a Star Trek Online lassú, de biztos haláltusája miatt. Ezen apropóból szeretnék nektek bemutatni egy játékot, mely ugyan nem fogja megváltani a világot, de talán pár órás kikapcsolódásra alkalmas lehet.

Tovább