Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

GYIK a Star Trek-fordításról, geek részletekkel

2022. május 30. - NocadLee

klingon_translation_books.jpg

Miután a Star Trek Strange New Worlds népszerűsége kapcsán egy csomó kérdést kapok, úgy gondoltam, összefoglalom egy posztban, mit érdemes a Star Trek-fordításról tudni (és így nekem sem kell mindig megválaszolnom ugyanazokat a kérdéseket ;-) ).

Tovább

Prodigy epizódismertetők

star-trek-prodigy-logo-1.jpg

A Star Trek: Prodigy egy kifejezetten gyerekeknek szánt számítógép-animációs rajzfilmsorozat, ami egy csapatnyi tinédzserről szól, akik a Delta-kvadránsban egy csillagflottás tréninghajón kalandoznak. A hajó része egy mesterséges intelligencia is, ami egy "hologram-Janeway" képében segíti a szedett-vedett társaságot.

A sorozat a Nickelodeonra szánták, de a Paramount+ streamszolgátatásán mutatkozik be. Nálunk a Nickelodeon csatorna műsorán látható, "Star Trek: Protostar" címen, magyar szinkronnal.

Tovább

"Your words are beautiful"

shatner_bezos.png

Szerda este. Az egyik csatornán két politikus vitatkozik arról, milyen „zöld” intézkedéseket vezetne be, ha kormányra kerülne (óvatosan persze, nehogy felzaklassák a választókat), egy másik „kommcsatornán” pedig William Shatner beszél a Blue Origins rakétafellövése előtt egy pár nappal rögzített videófelvételen arról, hogy Jeff Bezos és cége milyen fontosnak tartja a környezetvédelmet, és hogy keményen küzd a klímaváltozás és annak hatásai ellen.

Tovább

A 2021-es Star Trek Nap bejelentései

startrekday.jpg

Szeptember 8. a Star Trek "szülinapja" (ekkor került adásba a TOS első része, 55 évvel ezelőtt). Egy ideje hagyomány lett, hogy a stúdió egy online bulival ünnepelje a napot. Összeszedtük a legfontosabb híreket és információkat, amiket megtudtunk.

Tovább

100 éve született Gene Roddenberry, a Star Trek megálmodója

a31f40b62299141668d57cea31281ac24a6c04c8.jpg

Trekkerként nem volt számomra egyszerű feladat, de a jeles évforduló alkalmából igyekeztem elfogulatlan megemlékezést írni Gene Roddenberryről, aki hetven életéve alatt sok kalandot élt át, szakmai sikereket és kudarcokat, írótársai elismerését és gúnyolódását. Aki kivételes empátiája ellenére csapodár életet élt, de reményteli jövőképétől máig nem tudunk szabadulni.

Tovább

A USS Enterprise NCC-1701 modelljének utóélete és felújítása

01_1964-2014_percre_pontosan_50_evvel_kesobb.jpg

Találtam egy cuki fotópárt a világhálón keresgélve, melyen percre pontosan 50 év különbséggel készítették el ugyanazt a beállítást ugyanott. Főszereplő: az Enterprise modellje. Kíváncsi voltam és utánaolvastam, mi lett a sorsa a méretes makettnek, mely korának legfejlettebb technológiájával kelt életre a sorozatban.

Tovább

Lower Decks epizódismertetők

lower_decks_logo_1.jpg

A Star Trek: Lower Decks egy felnőtteknek szóló animációs komédia, ami egy kevéssé fontos Csillagflotta-hajó kiszolgáló személyzetének kalandjai követi figyelemmel (innen az "Alsó szintek"). Időben a TNG-érában, a Star Trek Nemezis után játszódik.

A sorozat Amerikában a Paramount+ (volt CBS All Access), Európában az Amazon Prime Video streamszolgáltatásán látható.

Tovább

Robert Hewitt Wolfe a DS9 pilotjáról

cover_2.jpg

Robert Hewitt Wolfe a Star Trek DS9 írócsapatának tagja volt. Azóta olyan sorozatokhoz adta a nevét, mint az Elementary (nálunk Holmes és Watson néven volt látható), az Alphas vagy az Andromeda. A minap valamiért kezébe került a Deep Space Nine első része, és miközben most, sok évvel később újranézte, élőben megírta twitteren, mit gondol a látottakról. Szerintem ez nekünk is érdekes lehet, a lapozás után ti is elolvashatjátok.

Tovább
süti beállítások módosítása