Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

100 éve született Gene Roddenberry, a Star Trek megálmodója

2021. augusztus 19. - Mrs Broccoli

a31f40b62299141668d57cea31281ac24a6c04c8.jpg

Trekkerként nem volt számomra egyszerű feladat, de a jeles évforduló alkalmából igyekeztem elfogulatlan megemlékezést írni Gene Roddenberryről, aki hetven életéve alatt sok kalandot élt át, szakmai sikereket és kudarcokat, írótársai elismerését és gúnyolódását. Aki kivételes empátiája ellenére csapodár életet élt, de reményteli jövőképétől máig nem tudunk szabadulni.

„Ez az emberiség nagy kalandjának csak a kezdete.” (1986)

Eugene Wesley Roddenberry 1921. augusztus 19-én látott napvilágot El Pasóban, Texas állam legnyugatibb pontján. Édesanyja Caroline Roddenberry, édesapja Eugene Edward Roddenberry – ahogyan ő nevezte, egy „nagyképű texasi” –, az első világháború veteránja volt, rendőr. Gene felnézett rá, a jövővel kapcsolatos ábrándozást is tőle örökölte. Apja a háború idején Európában járva annyira hasonló jövőképet festett le a hallgatóságának, hogy később, amikor elkezdték sugározni Star Treket, Gene-t hitték a saját apjának, ugyanazok az emberek ismerősként beszéltek vele.

Még csak két éves volt, amikor a család Los Angelesbe költözött. Kriminológusnak tanult a főiskolán, itt ismerkedett meg első feleségével is, Eileen Anita Rexroattal. Két lányuk született, Dawn Alison és Darleen Anita Roddenberry. Mindketten szerepeltek statisztaként az Original Series "Miri" c. epizódjában – Dawn 13, Darleen 18 évesen –, akárcsak William Shatner legidősebb lánya, Leslie Carol, aki 8 éves volt ekkor.

early2.jpg

Főiskolás évek

Gene húsz évesen sikeresen részt vett egy polgári pilótaképzési programban és hadnagyi rangot szerzett a légierőnél. A repüléssel töltött évek alatt bejárta az egész világot, sokmindent látott, jót és rosszat egyaránt. Ebben az időben alakulhatott ki benne az emberek iránti együttérzés, melyet munkásságában viszontlátunk. Három repülőbalesete is volt, az utolsó, legsúlyosabb Szíriában történt vele a Pan Am pilótájaként, ő volt az egyik túlélő - ezután nem repült többet.

1948-ban őrmester lett a rendőrségnél. Szabadidejében TV-sorozatokat nézett, melyek igen népszerűek voltak az ’50-es évek Amerikájában. Ekkor kapott kedvet epizódok írásához, mert amit látott, azokat nem tartotta elég jónak. Számos sorozathoz írt forgatókönyvet, a Have Gun – Will Travel western-sorozat jelentette az áttörést, amikor az egyik általa írt epizód elnyerte a Writer's Guild of America díjat legjobb tévéjáték kategóriában. „Nagyobb dolgokról írt, mint bárki, akit ismertem a sorozatírók között. Filozófus volt, az emberi sorsról irt” – tartotta róla akkoriban írótársa, Christopher Knopf. 1963-64-ben vetítették a The Lieutenant c. sorozatot a tengerészgyalogságról, melyet már teljes egészében ő jegyzett. Itt ismerte meg többek között Leonard Nimoyt, de játszott a két szezonban Ricardo Montalbán, Nichelle Nichols, Walter Koenig, és szerepet kapott Majel Barrett is, akivel ekkor már flörtölt és később második felesége lett.

gene_roddenberry_1.jpg

1961-ben egy tévéreklámban

„Ha az ember túl akar élni, meg kell tanulnia élvezni az emberek és a kultúrák közötti alapvető különbségeket. Meg fogjuk tanulni, hogy az elképzelések és a hozzáállásbeli különbségek az élet izgalmas változatosságának örömteli részét képezik, nem olyat, amitől félni kell.” (1971)

Sikeres sorozatíróként többször próbált saját sorozatot indítani, köztük sci-fi témájút is. A Star Trek, mint „űrwestern” ötletével sikeresen házalt a NBC-nél, a bemutató részt azonban túl intellektuálisnak találták a stúdiónál, hogy adásba kerüljön. Végül egy újabb epizóddal és William Shatner hősies Kirk kapitányával az élen 1966. szeptemberében hivatalosan is elindult a sorozat, mely mára több, mint 800 epizódot és 13 mozifilmet, rajongói filmeket, dokumentumfilmek sorozatát, regényeket, képregényeket, magazinokat és világszerte trekkie találkozókat termelt ki. Akkoriban az űrprogram épp elkezdődött, és megjelent egy ember egy látomással, hogy mi lehet odakint. Az íróknak volt mondanivalójuk a zűrös évtizedben, amit a sci-fi mögé rejtve el is mondtak. Közismert, hogy a Trek mennyire megelőzte korát, de érdemes összeszedni, hogy női kapitányhelyettest (nadrágban!), űrlény (később kiderült, hogy ráadásul félvér!) tudományos főtisztet, afroamerikai (ráadásul női!) kommunikációs főtisztet szerepeltetett a sorozatban, akit a fehér kapitány egyszer meg is csókolt – mindezt a ’60-as években, amikor Martin Luther King még az szegregáció ellen küzdött, mely az életébe került, a nők pedig leginkább háztartásbeliek voltak, nem katonai vezetők.

„A varázslat nem a Star Trekben van, hanem a közönségben.” (1976)

"Számtalan ember írt már űrhajókról, más bolygókról, űrbéli csatákról, de apád mindezt a szereplők szemszögéből írta meg. Ehhez ismerni kell a figurákat, és törődni is kell velük" – mondta róla Stan Lee a Trek Nation c. 2011-es dokumentumfilmben. George Lucas is megszólalt, szerinte a Star Trek nem volt hétköznapi, a sztori miatt működött. Elmondása szerint a Star Wars űropera volt inkabb, a Star Trek pedig intellektuális és rejtélyes. Gene Roddenberry 1966-ban összebarátkozott Isaac Asimovval, aki az új sci-fi sorozatot elmarasztaló publikációja után megértette, hogy a filmes eszközök végesek. Tanácsadással segítette Roddenberry munkáját, maga is „trekker” lett, járt a korai találkozókra. Úgy tartotta, hogy a Star Trek a "legészszerűbb” és „legértelmesebb” a maga nemében, amely „valódi társadalmi problémákkal foglalkozott”, de a sorozatot azért „nem szentelték teljesen a kalandoknak”, és dícsérte a karaktereket, főleg Spockét.

uwuyvvmrxexunmcayje2sv9aqaxhyurjcedoaz1cvia.jpg

Gene és Majel 1969. augusztus 6-án buddhista szertartás szerint kelt egybe Japánban

A szerencsétlenül kései vetítési idősáv, és a nagyon lelkes, de kis számú, fiatalkorú rajongó nem tudta életben tartani az eredeti sorozatot, mely három év után elfáradt és 1969-ben vége lett. Ekkor vette el Majelt Japánban sintó szertartás szerint (ekkor első feleségével még nem váltak el hivatalosan), egyetlen gyermekük, Eugene Wesley Jr., ismertebb nevén Rod Roddenberry 1974-ben született. A sorozat utáni években nélkülözött a család, költséges volt a válás, az első jogdíjak csak 1983-ban érkeztek, Gene-t a 4,7 millió dolláros adósságot felhalmozó, bukott Star Trekkel azonosították, nem tudott visszatérni a forgatókönyvíráshoz. Végül a Trek mentette meg, 1972-ben kitörő sikerrel zárult az első Star Trek Convention New Yorkban, a csilláron is lógott mintegy 3000 rajongó. Ennek egyik oka az akkoriban világszerte, 48 országban vetített ismétlés volt.

jr56oxe.jpg

1978-ban a Star Trek: The Motion Picture forgatásán

1976-ban az első NASA űrrepülőgép az Enterprise nevet kapta a rajongók lelkesedése nyomán – a név eredetileg Roddenberrytől származik. Ezután készült négy változó sikerű mozifilm, 1985-ben az első tévés íróként Gene Roddenberry csillagot kapott a hollywoodi Walk of Fame-en. A Writers Guild Executive Council tagja és a Academy of Television Arts and Sciences igazgatója volt, több tiszteletbeli doktori címet szerzett. Sok trekkie találkozóra járt, ahol az általa elképzelt jövőről beszélt az őt istenítő közönségnek, ez egy idő után küldetléstudattá vált benne, hogy ő egyfajta látnok, aki utat mutat. Kapott lehetőséget a sorozat folytatására, a felügyelete alatt elkészült a Star Trek: The Next Generation (1987-1994) koncepciója, melyben még tökéletesebb jövőt vízionált, ahol már feszültség sincs a legénység tagjai között – ez volt a „Roddenberry’s Box”. Emiatt sok konfliktusa volt az írókkal, de a új generációs sorozat óriási siker lett – épp ezért. Ragyogó volt és nagyon pozitív.

"Szeretnék tisztázni valamit. Maguk abban a hitben élnek, hogy ezt a sorozatot maguknak csinálom. Magamnak csinálom. És ha nem tetszik, nézzenek valami mást." (1986)

„Hat mások életére, pedig csak egy TV-sorozat” – fia, Rod jellemezte így a Star Trek jelenséget, miközben próbálta megérteni apját és az ő különös világát, akit 17 évesen veszített el. Gene Roddenberry igazi idealistaként hitt az emberiségben. Elképzelte a faji integrációt a jövőben, az általános jólét érdekében hozott döntéseket, amikor az emberiséget egyesíti a világűr felfedezése és annak felismerése, hogy nem vagyunk egyedül. Optimista látásmódja gondokkal küzdő, esetenként súlyos fogyatékkal élő emberek életébe hozott változást azzal, hogy reményt adott: egyszer, talán két évszázad múlva bárki lehetsz, elfogadnak, az emberiség felülkerekedik az egyenlőtlenségeken. Idegen lények jelenléte erősíti a toleranciát, nem számít a külső, rasszok, vallások közti határok jelentéktelenednek el, a vagyonszerzés értelmetlenné válik. „Olyan, mintha tükörben látnánk a lehetőségeinket” – mondta a sorozatról egy rajongó. „A Star Trek valójában a tudás kereséséről szól. Az alapötlet az, hogy az emberiség nem fél többé az új dolgoktól” – összegzi Rod.

startrek70sconvention26.jpg

Star Trek találkozón beszél a közönséghez a '70-es évek elején New Yorkban, látni, hogy a földön is ülnek

„Hihetetlen faj vagyunk. Gyermeki teremtmények. Még mindig gonoszul bánunk egymással szerte a világon, ahogy kiskorukban a gyermekek is. De ha egyszer felnövünk, lesz bennünk valami, és sokra visszük, ez biztos.” (1986)

„Gene olyannak látta a világot, amilyen, és nem tetszett neki. Nagyon-nagyon zavarta ót, hogy a világ nem olyan, amilyennek lennie kellene” – mondta róla Nichelle Nichols. Roddenberry saját bevallása szerint már tizenévesen megkérdőjelezte a vallásokat, később humanistának tartotta magát. Sokszor idézett mondata: "a legtöbb ember számára a vallás nem más, mint a rosszul működő agy helyettesítője". Empirikus vezető volt, nem az eszközök működése érdekelte, hanem, hogy hova fejlődhet tovább. A számítógépek kisebbek lesznek, elférnek az asztalon, sőt, táblagépekké válnak. A vezetékes telefont felváltja személyes kommunikációs eszköz, testszkennerek helyettesítik a röntgensugarakat. Tudósok és iparági vezetők generációját inspirálta. NASA-mérnökök, asztronauták, asztrofizikusok vallanak arról, hogy a sorozat hatására választottak szakmát. A Star Trek nézői is „látnokok”, elfogadták a jóslatot. „Olyan, mint egy követendő példa. Azon kell dolgoznunk, hogy ilyen legyen a jövő.” (Seth MacFarlane, Trek Nation)

roddenberry_et_interview_1991.jpg

Interjú a TNG hajójának hídján 1991-ben

Gene Roddenberrynek két élete volt, egy otthoni és egy Star Trek. A Galaxis Nagy Madara - The Great Bird of the Galaxy, ahogy nevezték, 1991. október 24-én halt meg szívinfarktusban, a sorozat 25. évfordulója után nem sokkal, melyen betegen, de még részt vett és beszédet is mondott családja támogatásával. A The Next Generation ötödik szezonja ment és a Unification I-II. dupla epizód forgatása zajlott ekkor, a film legelején rövid felirattal emlékeznek meg róla. Különös színezete a résznek, hogy az eredeti sorozaton és a nagyfilmeken kívül csak itt szerepel Leonard Nimoy, mint Spock.

1994-ben egy marsi krátert neveztek el Roddenberryről, valamint a 4659-es aszteroida is az ő nevét viseli. 2010-ben Rod édesapja örökségére létrehozta a Roddenberry Alapítványt, melynek célja, hogy a befogadás, a sokszínűség és az élet tiszteletére építve elősegítse a társadalmi változásokat és érdemben javítsa az emberek életét szerte a világon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr5716659044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filippon 2021.08.19. 23:51:50

Ilyen emberekre lenne szüksége a világnak milliószámra!

MEDVE1978 2021.08.20. 12:23:54

Hatalmas ember volt. Ezt az jelzi, hogy a víziója tudósok tízezreit inspirálta arra, hogy új utakat keressenek. A kommunikátor Kirk kapitány kezében ma már megvalósult, mobiltelefonnak hívják. De emellett számos tudós próbálta valahogy megvalósítani a való világban, amit látott. Társadalmilag a föderáció egy igazságos, demokratikus társadalom volt, mindig a jóra törekvéssel. Egészen az Enterprise-ig, a kétezres évek elejéig a Star Trek filmek és sorozatok is komoly morális kérdésekkel foglalkoztak. Az egyik kedvencem a Deep Space Nine késői epizódjai közül az, amikor a Föderáció háborúban áll a Dominiummal és vesztésre áll, a hatalmas Romulán birodalom viszont semlegességet hirdet. A rész kb. arról szól, hogy egy hamis dokumentummal Sisko kapitány, Garakkal a kardazíai kémmel megpróbálják meggyőzni a Romulánok követét, hogy a Dominium velük is le akar számolni. Persze kudarcot vallanak, viszont Garak felrobbantja a Romulánok hajóját és úgy intézi, hogy a merénylet hihetően a Dominium akciójának tűnjön. A rész nagyon komoly cél szentesíti-e az eszköz dilemmát vet fel: a végén Sisko kapitány elfogadja, hogy vér tapadjon a kezéhez és ártatlanokat áldozzon fel a "jó" végcél érdekében.

Viszont Roddenberry örülhet, mert nem végezte úgy, mint Heraclius császár, aki "túl sokáig élt". Heraclius látta a Bizánci birodalom évezredes ellenségének, a perzsa Sassanidáknak a bukását és a totális győzelmet. Viszont túl sokáig élt, azt is látta, hogy a muzulmán tevepásztorok lázadása elsöpri a birodalmát.
Hasonló történt Roddenberry örökségével sajnos. A mozifilmeket odaadták Jar Jar Abrahmsnek, aki fejőstehén popcorn mozikat csinált belőlük, kiírtva az eredetit jellemző morális dilemmákat, emelkedettséget. A reebootolt franchise így nem más mint megcsúfolt karikatúrája az eredetinek.
Sajnos a sorozatok sem mentek sehova. A Discovery egy woke szégyen, amit senki sem néz, annyira rossz, a Picard pedig egy erőlködés, hogy lehúzzanak még két bőrt a 81 éves szegény Sir Patrick Stewartról mielőtt meghal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.20. 13:37:55

Roddenbery a homoszexualitás gyógyszerét is megjósolta.

A XXIII. században még tömve van a világ homosokkal, de a XXIV. században már sehol sinscenek.

Lásd, a Discoveryben homokos hpmokos hátán, a TNG-ben viszont nulla a számuk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.20. 13:38:58

@MEDVE1978:

Társadalmilag a megjósolt földi társadalom KOMMUNIZMUS a Star Trekben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.08.20. 13:45:13

@MEDVE1978:

Tegyük hozzá, az Eredeti Sorozat bűzlött a propagandától, lásd amikor a gonosz komcsik ellen küzdő földönkívüliek esküt tesznek az amerikai Függetlenséi Nyiltkozatra,

De egyébként igazad van, amióta nem hat Roddenberry szelleme, egyre nagyobb marhaság a sorozat.

A TNG és a DS9 még rendes munka. A Voyager már kicsit erőltetett, az Enterprise-ban is van már kis izzadségszag. De a DIscovery már szégyen.

Én amolyan sci-fi rajongó vagyok, mind a 700+ részt láttam, van amit 2-szer is, de pl. a fimekből többet már nem bírtam végognézni: az újakon szimplán elaludtam.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2021.08.20. 13:58:46

@MEDVE1978:

"Az egyik kedvencem a Deep Space Nine késői epizódjai közül az, amikor a Föderáció háborúban áll a Dominiummal és vesztésre áll, a hatalmas Romulán birodalom viszont semlegességet hirdet. A rész kb. arról szól, hogy egy hamis dokumentummal Sisko kapitány, Garakkal a kardazíai kémmel megpróbálják meggyőzni a Romulánok követét, hogy a Dominium velük is le akar számolni."

Az epizód címe: "In the Pale Moonlight", részletek itt: memory-alpha.fandom.com/wiki/In_the_Pale_Moonlight_(episode) Amúgy a legtöbb Star Trek rajongónak ez az egyik kedvence.

"Hasonló történt Roddenberry örökségével sajnos. A mozifilmeket odaadták Jar Jar Abrahmsnek, aki fejőstehén popcorn mozikat csinált belőlük, kiírtva az eredetit jellemző morális dilemmákat, emelkedettséget. A reebootolt franchise így nem más mint megcsúfolt karikatúrája az eredetinek.
Sajnos a sorozatok sem mentek sehova. A Discovery egy woke szégyen, amit senki sem néz, annyira rossz, a Picard pedig egy erőlködés, hogy lehúzzanak még két bőrt a 81 éves szegény Sir Patrick Stewartról mielőtt meghal. "

Ezzel csak egyetérteni tudok. Jelenleg Roddenberry örökségét leginkább az Orwille viszi tovább.

]{udarauszkasz 2021.08.20. 19:02:20

@stoic79: Talan az Orwille se veletlenul rimel Orwell nevere.
Affele ellenpolust kivant allitani a jelenlegi tendenciakhoz a vilagon.
A Star Trek vilag egy teljesen realis iranyzat lenne, ha nem alfacsimpanzok iranyitanak a vilagot, hanem olyan hozzaerto emberek,akiknek eleg az, amijuk van, es nem akarnak megegy yachtot, urhajot, vallalatbirodalmat, vagy kesobb egesz orszagokat, regiokat megvenni, vagy elorozni kilora. Sajnos a technologiai fejlodest is a hatalomvagy, a kapzsisag hajtja. Az emberiseg nem a Foderacio, hanem inkabb a Ferengi tarsadalommal hazasitott Borg Kollektiva fele robog. Halistennek nem erem meg, es talan egy baratsagosabb bolygon szuletek ujra....

Sir Gombóc 2021.08.20. 23:09:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: azért csak nézegesd azt a TNG-t, hátha megtalálod azt a rész(eke)t, amik ha nem is konkrétan a melegekről, transzneműekről szólnak, de a témára reflektálnak..

Alick 2021.08.21. 09:05:23

@]{udarauszkasz: Tömegdemokrácia helyett meritokratikus társadalmat.
Az Orville Majority Rule epizódjában jól illusztrálja az előbbi problémáit (ld. "lincselő tömeg").

Alick 2021.08.21. 09:06:03

@stoic79: "In the Pale Moonlight"
+1
:)

Hizdahr zo Loraq 2021.08.21. 10:32:58

@MEDVE1978: "A Discovery egy woke szégyen, amit senki sem néz, annyira rossz"
Mondjuk annak pont B2B forgatják a negyedik és ötödik évadját. Érdekes senki által nem nézett sorozat az ilyen. :)

TOS rajongóként határozott véleményem, a Discovery a legjobb dolog, ami történhetett a Star Trekkel. A második évad olyan tökéletes Pike és classic Star Trek vibe-ot hozott, hogy rajongói nyomásra be is indult a Strange New World fejlesztése, klasszikus Enterprise-szal, heti bolygó/rejtély párossal, '22 első felében be is mutatják.

A Discovery harmadik évad pedig akkora főhajtás Roddenberry szelleme előtt, hogy sokszor megkönnyeztem.

A Picard valóban nem az a kiugró minőség, de nyilvánvalóan a nosztalgia-faktorból él, és megvan annak is a közönsége. Várom a második évadot, mert még nem volt Star Trek sorozat, ami első évadban ért volna a csúcsra.

A Lower Decks-et nem nézem, de értékelem, hogy a fiatalabb generációt is igyekeznek bevonzzani.

A Prodigy felnőtt animáció várós.

A mozis próbálkozás meg úgy tűnik elhalt, egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a karakterekkel, a stáb szétszéledt, ha lesz valaha is új mozifilm, az legfeljebb az aktuális sorozatokba bekötött, azok kánonját továbbgörgető entitás lesz - a Paramount+-szal ugyanis most újra egy helyre kerülnek a mozis és tévés jogok.

Mrs Broccoli 2021.08.21. 15:03:15

@]{udarauszkasz: sajnos a világ más irányba tart jelenleg, ezért is jó a sorozatba menekülni... de a remény hal finom étel :)

@Hizdahr zo Loraq: szívemből szólsz :) Sokáig értetlenül és frusztráltan néztem, de végül megbékéltem a 2004 utáni ST világgal. Nagy a rajongótábor, tovább él a sorozat, sokfélék vagyunk sokféle ízléssel. A DIS 3. szezonjának utolsó előtti részét néztem meg vagy 5x, a Vance-Osyraa tárgyalás pompás. A Lower Decks-et nem nézem, de minőséginek tűnik, lehet, hogy egyszer majd belevágok. A STW-től nagyon tartok, nálam az egyik legérzékenyebb pont a karakterek replikálása, de tudom, hogy szinte egyedül vagyok ezzel, így már nem is forszírozom.

A PIC gyengécske, de nagy TNG rajongóként mosolyogva néztem végig, és az utolsó részt mindkétszer végigbőgtem (először angolul, picit később magyar felirattal is megvolt).

A bejegyzés megírása alatt is többször elérzékenyültem, amikor végigtekintettem az elmúlt másfél évtizeden, hogy mennyit köszönhetek én is a treknek, nem túlzok, ha azt mondom, megváltoztatta az életem.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2021.08.26. 00:40:29

Jó kis megemlékezés, köszi!
Az biztos hogy Roddenberry valami maradandót alkotott, és képesek volt megújulni, ezt nemcsak a mozifilmek, de a TNG is látványosan szemléltette.

Mrs Broccoli 2021.08.26. 22:57:29

Találtam egy remek fotót, amin Roddenberryvel együtt szerepel az űrhajó, az űrsikló és az írógép:
movies.trekcore.com/gallery/albums/bonus_tmp/Phase_ii/phase2_057.jpg

Dan da Man 2021.09.03. 09:42:40

Egyetértek az előttem szólóval, és köszönöm a bejegyzést. Érdekes volt, és tanulságos.

Ami szintén nagyon érdekes, hogy hogyan változott a science-fiction világa - mára már nincsenek optimista sztorik a filmekben és sorozatokban. Ő még azt írta meg, hogy milyen KELLENE legyen a világ. Mára azt írják meg, hogy milyen LESZ, ha nem vigyázunk...
süti beállítások módosítása