Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x12: Through the Valley of Shadows

2019. április 15. - StarTrekker

212-boreth-pike.jpg

Egy rejtett klingon apátság talán segítséget nyújthat, de Pike-ot kemény választás elé állítja.

Történet:

Egy új jel jelenik meg Boreth fölött, ahol egy klingon szent hely található, egy apátság, ahol szerzetesek időkristályokat őriznek. Tyler és L'Rell itt hagyták a gyereküket. Pike lemegy az apátságba, hogy megpróbáljon időkristály szerezni, és meglepetésére a felnőtt gyerekkel találkozik. Tenavik elmagyarázza, hogy itt másképp telik az idő, és ha Pike elvisz innen egy kristályt, nem fogja tudni megváltoztatni a jövőt, amit az mutat neki. A kristály által megmutatott vízióban önmagát látja súlyosan megsérülni egy balesetben, de ennek ellenére is a kristályt választja, a nagyobb jó érdekében.

212-ready-room-lrell-tyler.jpg

Közben Burnham és Spock egy Section 31 hajó után nyomoznak, ami tíz perccel a szokásos idő után jelentkezett be, és a fedélzeten egy kivétellel mindenkit holtan találnak. A túlélő Burnham régi kollégája, de róla is kiderül, hogy Control "megszállta" és megpróbálja elkapni Burnhamet is. Spocknak sikerül megakadályoznia, és a páros visszamenekül a Discoveryre, de hamarosan az egész Section 31 flotta is megjelenik, és körbeveszik a hajót. Pike kapitány úgy dönt, kiüríti a Discoveryt, és kiadja az önmegsemmisítő parancsot, hogy így akadályozza meg, hogy a gömbadatok Control kezére jussanak.

Utalások:

- L'Rell a szezonban már korábban belengetett "új" D7-es csatacirkálóval érkezik, ami már sokkal jobban hasonlít a TOS-os változatra, mint az első évadban látott.

- A Borethen legutoljára a 2x03-ban jártunk, legelőször pedig a TNG: "Rightful Heir" c. epizódjában. A mostani részben kicsit másképp néz ki, mint annó, de hát ugye, van rá egy évszázaduk, hogy átépítsék.

boreth.jpg

- Az viszont teljesen új fejlemény, hogy az apátságban titokban időkristályokat is őriznek. Titkokat őrző templom? A vulkániaknak is volt egy ilyen, az ENT: "The Andorian Incident" c. epizódjában.

- Az említett TNG-részben a szerzetesek leklónozták Kahlesst, hogy így egyesítsék a birodalmat. Viszont ha látják a jövőt, akkor azt is sejthették volna, hogy Worf kicsit összezavarja a tervüket.

- Tenavik, L'Rell és Voq gyermeke pár hónap alatt felnőtt. Bár az epizódban az időkristályokat teszik felelőssé ezért, nem ez az első eset, hogy a klingonok gyors fejlődésére láthatunk példát: Worf fia, Alexander a TNG második évadában született, a negyedikben járt iskolába, és már a klingonok oldalán harcolt a Dominion-háborúban a DS9 ötödik évadában. (Persze az is lehet, hogy csak az írók tojtak az egészre. ;-) )

- Amikor Pike megérinti az időkristályt, megpillantja a jövőjét: a balesetet, ami a súlyos sérüléséhez vezet, sőt, még önmagát is látja a tolószékben. A szék korrekten hű maradt a TOS "The Menagerie"-ben látotthoz, a balesetet pedig most láttuk először. Az epizódban történtek után 8-9 évvel fog megtörténni.

Megfigyelések:

- Tenavik személyében már a harmadik karakterét játssza Kenneth Mitchell. Ő volt Kol a DSC első évadában, és ő volt Kol-Sha is a DSC 2x03-ban.

- Remélem, hogy a "kristályok megszabják a jövődet"-dolog csak egy klingon babona, mert ha így van, és Pikenak a továbbiakban nincs szabad akarata a jövőjét illetően, az azért nem lenne szép húzás az íróktól. És inkább egy fantasyba illik, mint egy scifibe, nem? Még a Próféták, akik Siskót egész életében abba az irányba lökdösték, hogy bedobja Dukatot a tűzbarlangba, még ők is megadták a szabad választás lehetőségét...

- ...másrészről viszont tekinthetjük úgy is, hogy a történtek miatt Pike kapitány sorsa nem tragikus, hanem hősies.

- Hurrá, visszatért Reno!

212-mess-detmer-reno.jpg

Értékelés:

Ennek az epizódnak az volt a feladata, hogy előkészítse a két részes finálét, amit nagyjából sikerült is abszolválnia (a kristályos-jövős dolgot talán leszámítva), mégis az epizódnak nem ezek az emlékezetes részei, hanem azok a kicsi karakterpillanatok, amiket oly sokan hiányolnak (helló, Melinda! ;-) ), és amikre a Discoveryben valahogy sosem jut idő: a legénység az étkezőben, a Spock-Michael civakodás, Amanda pillanatai a gyerekeivel, vagy Reno próbálkozása, hogy helyrehozza Culber kapcsolatát. De a legerősebb részek kétségkívül Pike jelenetei. A kapitány az elmúlt pár részben kicsit hátrébb volt tolva, de most teljes erővel újra magára vonja a figyelmünket Anson Mount érzékeny játéka. Ennek a sorozatnak elvileg nem a kapitány a főszereplője, de ezt idén én még jobban hajlamos vagyok kétségbe vonni, mint tavaly.

 Bónusz: egy jelenet az epizódból vágás nélkül Anson Mount twitteréről:

 

pike-pikachu.png

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2614748493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.04.16. 08:18:52

te tényleg nekem szóltál ki? :DDD igen, amúgy teljesen így van, ismersz már :))

Reno-nak is örülök (kiderült, felesége volt - és ezen egy valamirevaló trekker meg sem lepődik), és szorítok Culberéknek (amellett, hogy már láttam a következő epizódot is), és Pike zseniális, ebben az epizódban már voltak kifejezetten TOS-ra hajazó részletek (hát még a következőben, de nem lövöm le ;)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.04.18. 15:49:19

@Mrs Broccoli: te mondod mindig, hogy nem szerethetőek a karakterek. Arra jöttem rá, hogy azért nem szerethetőek, mert nincsenek ilyen apró pillanatok, mint az évődés az étkezőben, vagy Reno parádéja a gyengélkedőn.
Régen, amikor 25-26 is részt kellett írni a szezonban, lehet, hogy csak időhúzásnak tették bele, hogy perceken keresztül ünneplik valakinek a születésnapját, vagy színházi előadásra készülnek, és úgy hogy ezeknek minimális köze volt az adott epizód sztorijához, de mégis ezzel adtak lehetőséget nekünk arra, hogy megkedveljük a karaktereket.

Mrs Broccoli 2019.04.22. 22:30:47

@StarTrekker: pontosan. Reno a gyengélkedőn - szép, szívmelegnető nyugvópont, ami valóban hiányzott eddig. És volt még itt-ott, most hirtelen nem tudom. Mivel mostanában angolul nézem, inkább a szövegre figyelek jobban :D

Mrs Broccoli 2019.05.09. 09:38:42

a befejező duplaepizódról mikor írsz? :) kívácnsi vagyok, te hogyan látod.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.05.10. 11:03:51

@Mrs Broccoli: készül már, csak kicsit nehéz elengedni. :)
süti beállítások módosítása