Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x07: Light and Shadows

2019. március 03. - StarTrekker

207-burnham-amanda.jpg

Burnham hazamegy a Vulkánra a The Search for Spock: The Series legújabb részében. Közben Pike-ot beszívja egy téridő-torzulás. Szívás!

Történet:

Burnham hazamegy a Vulkánra, ahol kiderül, hogy Amanda rejtegeti Spockot, aki ráadásul zavart állapotban van. Némi vita után úgy döntenek, hogy Burnham beviszi Spockot a flottához, illetve a Section 31-hoz, akiknek van megfelelő felszerelésük, hogy hozzáférjenek a memóriájához. Giorgiou azonban megszökteti őket - mint kiderül, azért, hogy nyomást gyakoroljon Lelandre, majd be is zsarolja felettesét, azzal az infóval, hogy ő a felelős Burnham biológiai szüleinek haláláért.

207-burnham-georgiou.jpg

Ezalatt a Discovery a Vörös Angyal megjelenése körüli helyen a Kaminár felett egy tértorzulást vizsgál. Egy kompot küldenek ki Pike-kal és Tylerrel a fedélzeten, de a járművet beszippantja a torzulás, megtámadja egy a jövőből érkezett szonda, és csak Stamets segítségével sikerül megmenekülniük. Viszont lehet, hogy a szonda valamit betöltött Airiambe (bár erről egyelőre csak mi tudunk). Közben Burnham rájön, hogy a számsor, amit Spock ismételget, egy térkoordinátát jelent, mégpedig a Talos IV-ét.

Utalások:

- A Talos IV az a bolygó, amit a legelső Star Trek-részben, a "The Cage"-ben láthattunk. Itt laknak a hatalmas agyakkal és telepatikus képességekkel rendelkező talosiaiak, akik manipulálni tudják humanoid lények gondolatait és érzékszerveit is. A bolygót még egyszer láthattuk a TOS "The Menagerie" c. duplarészében is, ahol megtudtuk, hogy szigorúan tilos a bolygó meglátogatása (a Csillagflotta General Order 7-je értelmében, halálbüntetés terhe mellett!), de Spock így is visszavitte volt kapitányát, hogy megmentse az életét. A "The Cage"-ben látottak a Discovery epizódjai előtt történtek, a "The Menagerie" viszont értelemszerűen nem, hiszen még nem Kirk az Enterprise kapitánya (de erről már volt szó az elmúlt hetekben). Úgyhogy a jövő heti rész előtt mindenkinek házifeladat, hogy nézze meg Pike kapitány első kalandját! :-)

- Spock kompja a Mutara szektorban tűnt el. Itt található a Mutara Nebula, ahol Spock feláldozta magát a Khannal folytatott harc során a Star Trek II.: The Wrath of Khan-ban. És persze itt is támasztották fel, a Genezis bolygón egy filmmel később.

mutaranebula.jpg

- Saját maguk múltbeli/jövőbeli változatait megpillantó legénység? A TNG "We'll Always Have Paris"-ben fordult elő ilyesmi, amiben még "időhullámok" is voltak.

mannheimeffect.png

- Megnézhetjük közelről Spock 3D sakkészletét, ami eredetileg csak egy egyszerű kellékként szerepelt az eredeti sorozatban. Aztán valamiért felkapták a nézők: szabályokat találtak ki hozzá, már gyakorlatilag meg is lehet vásárolni, és otthon játszani. Bár elég bonyolultnak tűnik, Tuvok szerint nyomába sem ér a Kal-Toh nevű vulkáni játéknak (bár azt valószínűleg soha nem lehet majd megvenni, mert félig CGI).

3dchess.jpg

- Sarek családi kriptája tele van mindenféle érdekes tárggyal, vulkáni írásokkal díszítve. Belül a természetes sziklaformációk keverednek a mesterséges tárgyakkal - ez tök jó, mert megidézi a régebben látott ősi vulkáni helyszíneket, mint pl. a P'Jem apátság (ENT: "The Andorian Incident"), vagy a T'Karath kolostor (TNG: "Gambit", ENT: "The Awakening"), de láthattunk ilyet a Star Trek (2009)-ben is.

- Végre látjuk Spockot. Spock tudományos tiszt volt az Enterprise-on James T. Kirk kapitány alatt, majd Kirk távozása után a kapitánya lett. Későbbi életében Sarek nyomdokaiba lépett, és föderációs nagykövet lett, fontos része volt a Khitomeri egyezmény aláírásában, később a vulkáni-romulán újraegyesítésen dolgozott. Az utolsó infónk róla, hogy követte Nerót a múltba, és a Kelvin-idővonalban halt meg.

- Tilly "időhajlásnak" nevezi a jelenséget, amikor a különböző időállapotok között csúszó emberek próbálnak orientálódni. Ilyesmi történt Picarddal is a TNG "Timescape" c. részében, ott "temporális narkózisnak" hívták.

temporalnarcosis.png

- Amanda azzal magyarázza Spock rejtegetését, hogy Sarek a "többség érdekét" venné figyelembe. A teljes vulkáni mondás a Star Trek II: The Wrath of Khan-ban hangzik el: "A többség érdeke fontosabb a kevesekénél, vagy akár egy emberénél". Bár, mint kiderült, ebben van némi vita...

- Pike szándékosan szivárogtat üzemanyagplazmát a kompjából. Spock ugyanezt a taktikát használja később a TOS: "Galileo Seven" c. részében.

- Egy szonda, amit egy idegen intelligencia átalakít a saját céljaira? V'ger és Nomad hasonlóan járt.

- A szonda elvileg 500 évnyire a jövőből érkezett. "Future Guy" az Enterprise-ból szintén ebből az időperiódusból kavarta a Temporális Hidegháborút.

future_guy.jpg

- A Section 31 egy"memory extractor" nevű szerkezettel akar Spock emlékeihez hozzáférni. A klingonoknak volt valami hasonló (TOS: "Errand of Mercy"), és Riker ellen is bevetett valami ilyesmit idegen faj, kétszer is (TNG: "Future Imperfect", "Frame of Mind").

- Hegyekben állnak a részben az "Alice csodaországban"-utalások (Amanda kedvenc könyve).

Megfigyelések:

- Kamináron egyszerűen otthagyjuk a rejtélyes, és elég veszélyes téridő-torzulást? És amúgy sem látni semmiféle aktivitást a bolygó körül, pedig az előző részben azért történtek dolgok.

- Úgy tűnik egy kicsit korán került ki egy promókép az epizódhoz (a cikkben a legfelső), mert a Vulkánon elvileg nincsenek zöld növények. Az epizódban egyébként ez a jelenet így nézett ki:

screenshot_2019-03-01_22_44_59.png

 Vagy az is lehet, hogy egy túlbuzgó marketinges színezte vissza, mint annak idején a TOS-pilot forgatásakor, amikor sorozatosan nem sikerültek a zöld orioni táncosnőről készült képek. A készítők azt hitték, gyenge a festék, de mint kiderült, a fotólabornak nem szóltak hogy szándékosan ilyen, azok meg keményen dolgoztak, hogy a "helyes" képeket szállítsák a stábnak.

- Láthatjuk Sarek és Amanda házát.

- A Giorgiou-Burnham bunyó mennyivel jobb volt már, mint a klingonos pár résszel ezelőtt! Michelle Yeoh egyébként hongkongi karatefilmekben kezdte karrierjét, ahol kaszkadőr nélkül játszotta a harci jeleneteket. Itt egy kis válogatás.

Értékelés:

Végre láthatjuk Spockot, de még korai, hogy véleményezhessük Ethan Pecket, hiszen végig csak motyog az epizódban (bár az előjelek jók). Lassan ideje lenne válaszokat kapni, de csak új kérdések jönnek: Leland kapcsolata a Burhnam szülőkkel, a jövőből érkezett szonda, és Airiam... Ezen kívül még annyi történt, hogy újra aláhúztuk Pike sztorijából, hogy kimaradt a háborúból. Igazából szerintem nincs sok feszegetni való ebben a részben: gyakorlatilag belekezdtünk a szezon második felébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr9414664003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.03.04. 20:30:46

Jó hogy így össze gyűjtöd ezeket az utalásokat, mert nekem a TOS sorozat elég ismeretlen, a filmektől kezdtem nézni.

Mrs Broccoli 2019.03.04. 23:08:28

@Sigismundus: érdemes végignézni, csak 40 perces epizódok, és hát a hőskor.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.03.05. 08:28:36

Én is otthonosabban mozgok a TNG/DS9/VOY-körben, de a Star Trek Enciklopédia meg a Memory Alpha mindig kéznél van. :-)

Ha nem láttál még TOS-t, a Top10-es listába érdemes belenézned, azok biztosan jók. Mert amúgy a TOS-ban is vannak borzasztó részek, még rajongói szemmel nézve is...
süti beállítások módosítása