Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Ki (vagy mi) a Vörös Angyal?

2019. február 25. - StarTrekker

red_angel.png

A "Vörös Angyal" a Star Trek: Discovery 2. évadának központi rejtélye. Pontos kiléte (egyelőre) ismeretlen, ez azonban nem akadályozhat meg abban, hogy elméleteket állítsunk fel. Ez a cikk a hatodik rész adásba kerülése után íródik, az eddig rendelkezésre álló információk alapján.

A sztori a második évad első részében kezdődött, amikor hét vörös jel jelent meg az univerzumban. A Csillagflotta Christopher Pike kapitányt bízta meg a jelenség felderítésével, aki az Enterprise váratlan meghibásodása miatt ideiglenesen átvette a Discovery parancsokságát, hogy egy új hajóval folytassa a küldetést.

A csoportos jelek eltűntek, de azóta három alkalommal jelent meg egy-egy vörös jel újra, amik után nem sokkal később a Vörös Angyal is megjelent, és a Discoveryt minden alkalommal egy mentőakcióhoz vezette el. Az első alkalommal Jet Renót és az általa életben tartott legénységet mentették meg egy aszteroidáról, másodszor a Terralysium bolygó lakóit mentették meg egy természeti katasztrófától (valamint korábban az ő őseiket egy háborúból), legutoljára pedig a Kaminar bolygó lakóit, a kelpiánokat mentették meg a ba'ul nevű "társfaj" tömegpusztító terveitől.

A Vörös Angyal valamiképpen Spockhoz is kapcsolódik: meglátogatta Spockot gyerekkorában (és segített neki megmenteni Michaelt), és valamikor nem sokkal a 2. évad történései előtt is. Ennek lett a következménye, hogy eltávozást kért állomáshelyéről, majd valamivel később önként jelentkezett a Csillagflotta egyik pszichiátriai intézményébe, ahonnan később elszökött, és azóta is keresik.

red-angel-screenshot.png

A "The Sounds of Thunder"-ben Sarunak sikerült jobban szemügyre vennie az angyalt, ő azt állapította meg, hogy nem természetfeletti lény, hanem "humanoidnak tűnik, valamiféle gépesített védőruhában", és hogy "olyan technológiai fejlettséget mutat, ami messze meghaladja a Föderáció jelenleg elérhető képességeit". Az ezt megelőző részben pedig megjelenésekor tachyon-sugárzást észleltek - ennek azért van jelentősége, mert a Star Trek technológiájában a tachyon-részecskék jelenléte általában időutazásra utal. Nem csoda hát, ha Tyler, a Section 31 ügynöke időutazásra gyanakszik.

De hogy ki (vagy mi) utazik a Vörös Angyal képében, nem tudjuk. De sebaj, íme egy pár teória!

1.  "Megtartók" ("Preservers")

A TOS "The Paradise Syndrome" c. részében találkoztunk a Preservers nevű fajjal (a magyar szinkronban: "Megtartók"), akik kihalás szélén álló fajokat próbáltak megmenteni. A részben látott obeliszkjük meglehetős hasonlóságot mutat a ba'ulokéval... (kb. ugyanaz, csak fordítva)

obelisks.png

Persze lehet, hogy ez csak véletlen, vagy csak a kellékesek tiszteletadása a régi sorozat készítői felé. Vagy az is lehet, hogy a ba'ulok a Megtartók. Esetleg valamikor, valahol találkoztak Preserver-technológiával.

2. Talosiak

talosians.png

A "The Cage"-ből ismert telepatikus idegenek nagyon fejlett technológiával rendelkeznek, bár már inkább különleges képességeikre hagyatkoznak inkább. Vina szerint elfelejtették hogyan kell megjavítani eszközeiket. Lehetséges, hogy maradt még fent szuperfejlett technológiájuk? És esetleg elromlott, és összevissza ugrál az időben?

Ráadásul Alex Kurtzman 2018 őszén egy interjúban célzott rá, hogy valamiféleképp visszatérhetnek a talosiak az idei évadban. (A "The Cage" sztorija egyébként időben a Discovery sorozat elé esik, az első, "normál" TOS-rész, ahol már Kirk (és nem Pike!) az Enterprise kapitánya, viszont utána.)

3. Ikóniaiak

Az ikóniaiakkal a TNG "Contagion" c. epizódjában találkoztunk  először (helyesebben nem találkoztunk). Az ikóniaiak egy 200.000 évvel ezelőtti, fejlett civilizáció, akiket a "levegő és a sötétség démonjainak" is neveztek, mert (térkapuik segítségével) szinte bárhol és bármikor meg tudtak jelenni. Egyéb technológiáik is messze meghaladják a Föderáció lehetőségeit. Térkapukkal biztosan nem okozhat gondot a mi hét jelünkhöz hasonló megalkotása sem.

iconian-theory.png

A "New Eden" c. epizódban a templom üvegablakában láthatjuk az Angyal egy ábrázolását is, ami eléggé hasonlít az ikóniaiakra a Star Trek Onlineban - bár utóbbi viszont már nem számít kánonnak (és mondjuk ugyanúgy hasonlít Isaacra is, az Orvilleból).

4. Kirk

kirk-jav.png

Ugyan a készítők azt nyilatkozták, hogy James T. Kirk megjelenésére ne számítsunk, de egy jövőből érkező időutazó Kirköt azért nem zárhatunk ki teljesen. Kirkről köztudott, hogy Temporális Nyomozóiroda réme, számtalan időügyi kihágással a hóna alatt (állítólag rekordernek számít az iroda berkeiben (DS9: "Trials and Tribble-ations)), és egy ilyen komoly történetszál William Shatnernek is bejönne....

5. Prime Lorca

captain_lorca.png

Ugye az első évadban gyakorlatilag végülis nem találkoztunk a "valódi", mi univerzumunkbeli Lorcával, csak a tüköruniverzumos párjával, aki átvette a helyét. De mi van az eredeti Lorcával? Cornwell feltételezte, hogy meghalt, de ugye biztosan nem tudhatjuk. Lehetséges, hogy valamiféle kozmikus igazságosztóként próbálja helyrehozni a dolgokat. És ne feledjük az otthagyott szerencsesütit sem a második évadnyitóból: "Nem minden ketrec börtön, nem minden veszteség örök." - ez azért jelenthet valamit (és a sütik elvileg a mi Lorcánké voltak).

A színész, Jason Isaacs elvileg nem szerepel a szezonban, igaz, azt se mondták, hogy szerepel, és a twitterén gyakorlatilag rendszeresen írogat Trek-ügyekben. Nem olyan, mintha már maga mögött hagyta volna ezt a munkát.

6. Pike kapitány a jövőből

pike-jav.png

Azt ugye tudjuk, hogy Pike kapitány csúnyán megsérülve, ép lélekkel, de magatehetetlen testtel, tolószékben végzi (TOS: "The Menagerie"). De hogy hogyan, csak elmondásból tudjuk (kadétokat mentett meg a sugárzástól egy gyakorlaton). Mi van, ha ez csak fedősztori? Valójában valamilyen ismeretlen okból kényszerült az egyébként tiltott időutazás(ok)ra és ennek következtében éri a súlyos sugárzás?

pike-menagerie.png

Vagy egy másik variáció: a "The Menagerie" végén a talosiaiak maguk közé fogadják, hogy illúzióikkal tegyék számára elviselhetővé az életet. Hogy mi történt vele ezután? Talált egy régóta nem használt különleges technológiát, amivel visszamegy az időben, és megváltoztatja a történteket, segít mindenkin, akivel törődik. Talán még magát is megmenti a tolószéktől... Ez azt is megmagyarázná, hogy miért mindig Pike környékén történnek az angyalmegjelenések.

7. Michael Burnham

burnham.jpg

Burnham a sorozat főszereplője, és ha a Vörös Angyal, aki a gyerek Burnhamet megmenti, ő maga, az lenne az egyik legérdekesebb megoldás. És talán a legegyszerűbb is. A kapcsolat Spockkal, a Discoveryvel, Pike-kal minden könnyen magyarázható lenne, ha ő jönne vissza a jövőből. És az évadnyitó leginkább az ő szemszögére koncentrált. 

8. Picard

picard_1.jpg

Kétségkívül a legcoolabb megoldás, ha így kötnék össze a Discoveryt a (talán) idén induló Picard-sorozattal, és Picard utazna vissza az időben (ahogy Spock is tette a Star Trek (2009)-ben, amihez Alex Kurtzmannak szintén köze volt). Hogy miért, na, azt nem tudom, de majd a Picard-sorozat megválaszolja.

Amit még érdemes tudni, hogy a TNG "Sarek" c. részében Picard tudategyesített Sarekkel, akinek így egyes emlékeit magáénak tudhatja. Sarek viszont a Discoveryben többször is megtette ezt Burnhammel, tehát Picard elvileg sok mindent tud Burnhamről. Sőt, Picard Spockkal is tudategyesített (TNG: "Unification"), így nem kicsit különleges nézőpontja van a családra.

9. Spock

spock.jpg

Egyszerre a legnyilvánvalóbb és legvalószínűtlenebb megoldás. A Star Trek (2009) ugye szintén Spockot időutaztatta meg, talán még egyszer nem kéne eljátszani. Viszont az tökre hihető, hogy Spock természetfölötti lénynek hiszi az angyalt, részletes kutatásai is ellentmondanak a vulkáni logikának, ebbe kis híján beleőrül, majd rájön, hogy az ő maga, ezért most vissza kell mennie, és megvalósítani ezeket az időutazásokat.

10. Zora, a Discovery mesterséges intelligenciája

Ki emlékszik a Short Treks "Calypso" című epizódjára, ami látszólag nem kapcsolódik semmihez? A kérdéses rész a XXXIII. században játszódik, amikor a magára hagyott Discovery számítógépében egy különleges mesterséges intelligencia fejlődött ki, aki Zorának nevezi magát. Ő veszi a fedélzetre az epizód főszereplőjét, Craftot, egy háború menekültjét. Egy kisebb románc is kialakul közöttük, de végül Zora szabadon engedi a férfit, és ismét magára marad. Zora rendelkezésére áll egy ismeretlen faj 100.000 évnyi tudása (lásd: DSC: "An Obol for Charon"), bizonyára az időutazással kapcsolatban is vannak információi. Az epizódban egy hologram testet is készít magának, innen már csak egy lépés egy humanoid testnek és a Saruék által látott technológiának a megvalósítása. És hogy miért pont angyal? Van egy pont a "Calypso"-ban, amikor Zora rázoomol Craft egy furcsa tetoválására...

craft-tattoo.jpg

Ez persze egy csomó kérdést nem válaszol meg, amit a többiek igen (pl. a Spock-kapcsolat így - a jelenleg információk alapján - egyelőre nincs meg), de nyilván azokban is találni hasonló lyukakat (meg nyilván nem áll még rendelkezésünkre minden infó).

Ti mit gondoltok, melyik teória igaz? (A magyarázatokat, kiegészítéseket szívesen várom lent kommentben!)

(A szavazást lezártam márc. 23-án a "The Red Angel" adásba kerülése napján. Ez itt az aznapi állás.)

vote-final.jpg

 

Van egy olyan elmélet is, ami minden előzőre ráillik, miszerint a Vörös Angyal megváltoztatja a történelmet, és minden egyes megjelenésnél változik az idővonal (hiszen megmentenek valakit, aki meghalna), és így most egy alternatív univerzumban vagyunk. Az eredeti, TOS-os univerzumban például Burnham meghalt gyerekkorában, ezért nem beszélt róla Spock... Ha Burnham meghalt, nem volt klingon háború, a USS Discovery elpusztult a USS Glennel együtt, nem került át a tükör-Lorca és a Giorgiou császárné sem, stb. De szerintem ez azért már túlzás...

 Amúgy egyébként szerintem a legbiztosabb és legkézenfekvőbb megoldást az alábbi kép mutatja:

stewart_redangel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4014652963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2019.02.26. 00:25:48

hú, nem semmi adathalmaz. érdekes pro és kontrák.

Q :)

amúgy csak nekem tűnik hasonlónak ba'al a Tasha Yar-t kinyíró kátrányhoz? és szerintetek miért ennyire visszataszító faj? itt lesz még valami..

Locco 2019.02.26. 04:48:15

@Mrs Broccoli: Pont ugyanerre gondoltam én is, bár Armus a Slin if Evilben elvileg natív Vagrai "lakos", az egykor ott élők negatív tulajdonságainak és érzéseinek a manifesztációja.

Amúgy szerintem is a Calypsoban látott AI lesz a Red Angel, ugyanis elég nőies alakúnak tűnt ahhoz a karakter.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.02.26. 08:57:30

Q egy csettintéssel mindent megold, nem hiszem, hogy ő lenne. Az ő karaktere akkor jó, ha a legénységet piszkálja.

Armus: egyetértek Loccóval, (majdnem) biztos nem ő. A ba'ul kinézetét én is túlzásnak éreztem... de legalább végre egyszer nem egy statiszta újabb fura homlokkal. :-)

A Calypso-elmélettel egyelőre az a baj, hogy nem tudni, miért? Mi a motiváció?

Mrs Broccoli 2019.02.26. 09:15:38

@Locco: valóban, elég nőies. ehhez azért nem tudok pillanatnyilag hozzátenni, mert a Short Trekekből egyedül a Saru-s részt láttam (és milyen jól tettem, mert itt jól jött a háttérsztori).

Colbert kicsit fura most nekem, mert ha az eredetit a miléciumban felépítették, és abból építettek egy harmadikat, de egyáltalán, a DNS-nek mi köze az emlékekhez és az érzelmekhez? vagy hogy mást nem mondjak, a beszélt nyelvhez? :) miért nem egy katatón növény? vagy épp ez lesz majd a konfliktushelyzet, hogy megváltozik? és jól értelmeztem, hogy most minden érzéke átlagon felül teljesít?

amúgy ez az epizód is lekötött, a csapnivaló első szezon után kezdem felpontozni, mintha mindentől szabadulnának, ami ott rossz volt (de Michael Burnham és a Parkinson-kóros kameraman számomra még mindig zavaró, az Elios égőket is kicserélhetnék valami szem-barátabbá)

Locco 2019.02.26. 10:35:06

@StarTrekker: "A Calypso-elmélettel egyelőre az a baj, hogy nem tudni, miért? Mi a motiváció?"

Megtudtuk a kimentett katonától, Crafttól, hogy hadban álltak a V'draysh-el, amit a rész írója megerősített, hogy valójában az akkori Föderáció (azazhogy egy addigra már átalakult kifejezés rá). Lehet, hogy egyrészt nem akar 1000 évig az űrben rekedni és/vagy segíteni akar Crafton, hogy a családjával maradhasson, harcok nélkül. Hiszen megszerették egymást, vagy legalábbis az AI Craftot.

Mrs Broccoli 2019.02.26. 12:34:45

a XXXIII. században már elérhető lesz az időutazás, lásd ENT temporális háborúját a XXIX. századból... lehet, hogy ehhez is köze lesz?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.02.28. 19:33:09

Én megfordítom a válaszolást, a legkevésbé Lorcát szeretném Vörös Angyalnak.

Dávid Hegedűs 2019.03.03. 01:35:41

Hmm.. Hát összegzem mire gondolok én..
- Eddig ugye a vörös angyalrol egyre inkább kezd kiderülni hogy valaki a jövőből.
- Az 1x8 ismertetőjében láttuk hogy Spocknak látomása van arról ahogy valami rettentő fejlett cucc felrobbantja a Földet a jövőben.
- A Discoveryn annak a gömbnek az adatbázisa idővel evolválódik és öntudatra ébred, és parancsa van hogy pont ott ácsorogjon az űr közepén.
- Tudjuk hogy a V'draysh a föderáció jövőbeli megtestesülése, bár már nem abban a formában mint most.

Én arra gondolok, hogy a Calypso című short trek epizód egy alternatív jövő lehet, amiben Spock látomásai igazak, végül felrobban a föld,(igazából az is lehet hogy csak egy nagyon távoli jövőben fog.. csak most kezdődik el mondjuk egy olyan eseménylánc ami mondjuk egy több száz év múlva történő dologhoz vezet) és bár a Föld elpusztult a Föderáció végül megmarad de nyílván nem lennének már olyan barátságosak.. De persze sok ember marad a Föld nélkül is hiszen már rengeteg bolygót kolonizáltak már a 2250es évekre is.. Ez szerintem megmagyarázná miért vonzódik ennyire a V'draysh a földi relikviákhoz.. Végülis az utolsó emlékek amik az emberiség bölcsőjéhez kapcsolódnak.

Na de ott van a Discovery 3300-ban... Az MI kijelentette, hogy neki a kapitány parancsba adta hogy ne mozduljon el onnan ahol van. (Ez egyrészt lehet arra utalás hogy még a közeljövőben megtörténik az öntudatra ébredése, de az is lehet hogy az adatbázis amit kaptak az nem is adatbázis hanem egy tudat, csak még nem fedte fel magát..) Az biztos hogy ha kap a Discovery egy új kompot elkezdhetünk izgulni :D Szóval, miért adna a kapitány ilyen parancsot? Nyilván mert biztos benne hogy vissza fognak térni..
Én arra tippelnék hogy valahogy előre utaznak az időben (De a hajó nem tud), és azért parkolták le a semmi közepén hogy biztosan ne pusztuljon el addig és legyen hova érkezniük. Mindenesetre biztosan nem evakuálták a hajót mert feltűnően jó állapotban van 1000 év után is.

Nemtudom mit segíthetne rajtuk egy olyan jövőbe való utazás ahol a dolgok már ugymond "menthetetlenek". De szerintem a végén természetesen megmentik a Földet, Craft idővonala meg sem történik, és igy a további évadokban nem lesz azzal a rossz szájizzel ellátva minden necces helyzet hogy "ahh ugyis megusszák hisz láttuk hogy a hajó 1000 év mulva is egyben van még"
süti beállítások módosítása