Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x02: New Eden

2019. február 02. - StarTrekker

202-owosekun-pike-burnham.jpg

Megjelenik egy új jel, és a Discovery egy meglepő felfedezést tesz a sorozat eddigi talán "legstartrekesebb" epizódjában. Lapozás után spoilerek következnek.

Történet:

Burnham megmutatja Pike-nak Spock naplóbejegyzését, de a találkozását a vörös angyallal elhallgatja. Pike felfedi, hogy Spock a hajóról való távozása után egy héttel önként jelentkezett egy csillagbázis pszichiátriájára, de kérte, hogy a szüleit ne értesítsék. Közben az érzékelők egy új jelet észlelnek, 150 fényévnyire, így a spórahajtóművet kell használniuk, hogy odajussanak, felzaklatva ezzel Stametset, aki attól fél, hogy a micéliumban újra látja Culbertet. A helyszínre érve eltűnik a jel, viszont a bolygót úgy tűnik, emberek lakják - emberek, akik nem lehetnének ilyen távolságra a Földtől, különösen, hogy a térhajtóművet, de még az elektromosságot sem ismerik. Egy álcázott felderítőcsapat kideríti, hogy a III. világháborúból elmenekült embercsoport leszármazottai - ez pedig a Elsődleges Irányelv kérdését veti fel: szabad-e beavatkozni ennek a társadalomnak az életébe? Így nem fedik fel magukat, amikor felveszik a kapcsolatot, és a kolónia lakóitól megtudják, hogy őseiket egy "vörös angyal" mentette meg a háborúból.

202-saru-bridge.jpg

Közben a Discovery kideríti, hogy a kolónia halálos veszélyben van: a bolygó gyűrűiből halálos sugárzás árad. A fenyegetésre Tilly May zászlós segítségével talál megoldást: a múlt részben fedélzetre hozott aszteroida vonosugárral vontatásával "átrendezhetik" a gyűrűt, így megmentve az embereket és a felderítőcsapatot a biztos haláltól. A bolygón ezalatt lebukik a felderítőcsapat, Pike kis híján a fogát is otthagyja, de az utolsó pillanatban felsugározzák őket. Tilly kideríti, hogy May zászlós az iskolatársa volt, de sok évvel ezelőtt meghalt... Burnham mégis elmeséli Pike-nak a vörös angyalos látomását. A kapitány döbbenten fedezi fel a kolóniáról kapott régi videókamera felvételén a vörös angyalt.

Utalások:

- A Terralysium (a kolónia bolygója) 51300 fényévnyire van a Discovery helyzetétől, a Béta-kvadránsban. A Föld és a Föderáció az Alfa- és a Béta-kvadráns határán helyezkedik el, így a bolygó eléggé félreeső helyen van, valahol a szélén. Az is elhangzik, hogy a Discoverynek 150 évig tartana az út maximális sebességgel. A 70ezer fényévnyire ragadt Voyagernek annó (vagy inkább a jövőben :-) ) 75 év kellett volna a hazajutáshoz, azaz a Discovery jelentősen lassabb.

- Szóba kerül a III. világháború (lásd: Star Trek: First Contact, ill. TNG: "Encounter at Farpoint"), de most először hangzik el időpont: 2053-ban dobnak le atombombákat. Képeket is látunk, igaz a katonai egyenruhák különböznek a TNG-epizódban látottaktól, de lehet, hogy Q egy másik frakció katonáját mutatta be az illúziójában.

tng-ww3-soldier.jpg

- Owosekun egy luddita kolóniáról származik (talán majd egyszer megtudjuk, hogy jött el, biztos érdekes). Epizódban is láttunk már ilyet, Sisko és O'Brien jutott el egy hasonló kolóniára (DS9: "Paradise").

- A sötét anyag aszteroida metreon részecskéket tartalmaz. A metreon egyike a trekes anyagoknak, amikre mindenfélét "rákenünk". Az ENT "First Flight" c. részében megállapíthattuk, hogy heves reakcióba lép a sötét anyaggal, a VOY "Jetrel"-jében pedig tömegpusztító fegyvert készítettek belőle.

- Tilly megemlíti a Risai tai-mai nevű italkülönlegességet (ENT: "Two Days and Two Nights"). 

risan_tai-mai.jpg

- Tilly a Musk Junior High Schoolba járt, ez újabb utalás korunk "Tony Starkjára", Elon Muskra. Tilly a 2247-es osztályba járt, ha akkor is úgy van a korfelosztás, mint ma, akkor abban az évben 14 éves lehetett. Ez a születését 2233-ra teszi. Na, ki született még ebben az évben? James T. Kirk.

muskjuniorhigh.png

 

Megfigyelések:

- Elhangzik Arthur C. Clarke híres mondása: "Minden kellőképpen fejlett technológia megkülönböztethetetlen a varázslattól."

- Óhatatlanul is eszünkbe juthatnak a DS9-ból a bajori próféták, akik egy egész bolygó vallásának alapját képezték, és amit a föderációsok tudományosan megmagyaráztak ("az idő koncepciója nélkül létező idegen lények a Bajor körüli féregjáratból"), jópár epizódban problémát okozva ezzel.

- Pike megkérdezi a kollégákat, jártak-e már templomban. Gene Roddenberry felfogása szerint a vallás, mint olyan "halott" a jövőben, szóval akár jogos is lehet Pike kérdése. Másrészról viszont Owosekun kijelenti, hogy családja "nem-hívő", mintegy jelezve, hogy az ateizmus mégsem alapértelmezés az emberi társadalomban, legalábbis ebben az érában. Amúgy egyébként - akár van vallás, akár nincs - kicsit esetlen dolog, hogy emberek nem ismernek fel egy templomot.

202-pike-church.jpg

- A Be nem avatkozási irányelv alkalmazása / nem alkalmazása az egyik központi kérdése az epizódnak, ami - nekem legalábbis úgy tűnik - nem tudatosan, de újabb példát hoz értelmezésének következetlenségére. A Discovery legénysége ugyanis úgy dönt, hogy megmenti a bolygót. A TNG "Homeward"-jában az Enterprise gyakorlatilag végignézte egy térhajtás előtti civilizáció pusztulását, Pike meg annak ellenére nem akar beavatkozni, hogy elvileg az Elsődleges irányelv emberekre nem vonatkozik (lásd: TNG: "The Masterpiece Society").

- Ha az aszteroida gravitációját használják fel a bolygó gyűrűjének megtisztítására, miért kellett ehhez kitolni azt a raktérből? (Lehet, hogy a hajó belső mesterséges gravitációja miatt?)

- Jacob karakterét valószínűleg nem véletlenül nevezik úgy, ahogy: az Ószövetségben Jákob megküzdött egy angyallal.

- A templom üvegábrázolásán az angyal nem úgy néz ki, mint Isaac, a robot az Orvilleból? :)

redangel-church.jpg

Értékelés

Meglepően hagyományos Star Trek-epizódot kaptunk, érdekes problémafelvetésekkel: egyrészt a "tudomány vs hit", másrészt az Elsődleges irányelv körüli mizériák területén. Az előbbi kérdéssel szerintem még foglalkozni fogunk a szezonban, a másodikról pedig vitatkozni... Az elsőre visszatérve, Pike tűnik a hit, Burnham pedig a tudomány képviselőjének és a kettejük vitája dominálja az epizódot (még egy-egy kiegészítést is kapnak Jacob és az Anya személyében). Azt viszont sajnálom kicsit, hogy emiatt nem felfedezős rész lett, és a civilizációt csak felszínesen ismerjük meg, de a problematikát ettől függetlenül érdekesnek találom.

(Természetesen mással is indokolhatod, ez esetben kommentben írd meg, miért!)

A frissebb Star Trekes infókért, érdekességekért kövessétek a blog Facebook-oldalát is!

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr3214599060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.02.03. 19:30:50

Jó rész volt, már várom mikor kerül elő Spock. JA és a másodvonal, az addig néma tisztek előtérbe emelése is jó volt, nekem valahogy szívügyem az ilyen, a főszereplők mellett ők is szerepeljenek.

Sir Gombóc 2019.02.04. 17:10:16

@Mrs Broccoli: 4. rész előzetese alapján lesz még.

Sir Gombóc 2019.02.04. 17:11:56

@Sigismundus: eddig sokkal jobb, mint az első évad. És előkerültek a színes "kazetták" is a számítógéphez. :-)
süti beállítások módosítása