Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 2x01: Brother

2019. január 23. - StarTrekker

sdcc2018-dsc-press-01-640x427.jpg

És elindulunk újra (hogy rögtön megálljunk egy lerobbant Enterprise miatt). A Discovery elindul megvizsgálni valamit, amit még senki nem látott. Ajjaj, tavaly is ebből mekkora balhé lett... (Szokásos módon SPOILEREK a lapozás után.)

Történet:

A Discovery a Vulkán bolygóra tart, hogy a fedélzetre vegye új kapitányát, amikor vészjelzést fog a USS Enterprise-tól. Christopher Pike vészhelyzetre való tekintettel átveszi a Discovery parancsnokságát, majd elmagyarázza, hogy az Enterprise hét, a galaxisban szétszórt különös jel forrása után kutatott, amikor a hajó súlyosan megsérült. A hét jelből már csak egy él, de az is eltűnik, amikor a Discovery a helyszínre ér. Az ott levő aszteroida mezőben megtalálják a háborúban eltűnt USS Hiawatha roncsait, fedélzetén egy maroknyi túlélővel, akiket a zseniális gépész, Jet Reno tart életben. Mindannyiukat a Discoveryre sugározzák. Burnhamnek - mielőtt elhagyná az aszteroidát - látomása támad egy vörös angyalszerű figuráról. Később meglátogatja Spock kabinját az Enterprise-on. A tudományos tiszt ugyanis hosszabb eltávozáson van, senki nem tudja, miért és hova - amíg Burnham nyomokat nem talál, hogy Spocknak álmai voltak a hét rejtélyes jelről.

Utalások:

- Az Enterprise legénysége 203 fő. Ez egyezik a "The Cage" c. részben hallottakkal. Később a TOS idején a létszám kibővül majd 430 főre.

- Stamets elmondja, hogy van egy ismerőse az Enterprise-on, aki etnobotanikus. Sulu a TOS elején a tudományos részlegen dolgozott, és többször is kinyilvánította, mennyire érdekli a botanika. Oh my!

- Az ifjú Spock szobájában jó látható egy három dimenziós sakk-készlet.

journey_to_babel.jpg

Amanda és Sarek a "Journey to Babel"-ben

- Sarek Spocktól történt elhidegüléséről beszél. A TOS "Journey to Babel" c. része szerint Spock már négy éve nem volt otthon (öt évvel ezután a rész után), és 18 éve nem beszéltek egymással apa és fiaként. Ezek szerint a Discoveryben sem fognak találkozni.

- A transzporterfőnök Geordi visorjához hasonló készüléket visel.

visor.jpg

- Saru megemlíti húgát, Sirannát. A Short Treks "The Brightest Star" c. részében láthattuk, nem is olyan rég.

- Nhan paracsnok az öltözékéből ítélve barzannak tűnik (TNG: "The Price"). A barzanok a XXIV. században elvileg nem tagjai a Föderációnak, de úgy látszik ez nem akadályozta meg Nhant, hogy karriert fusson be a Csillagflottában.

barzan.jpg

Bhavani a TNG "The Price" c. részéből

- A liftben a nagyszemű lény egy szaurián. Az ő italuk a hírneves brandy, a jellegzetes üveggel. Az ital egyébként sokkal többször volt látható a sorozatokban... :)

sdcc2018-dsc-press-06-640x427.jpg

Hátul a színes egyenruhák, középen egy szaurián

saurian_brandy_23rdcentury.jpg

Ez pedig a pia! Biztos láttad már egy csomószor

- Connolly megemlíti, hogy a szobatársa az Akadémián egy caitian volt. Ennek a macskaszerű fajnak a képviselője volt M'Ress az animációs sorozatban, és egy villanásra feltűntek a Star Trek IV-ben és az Into Darknessben is. Ez az első alkalom, hogy kimondják a nevüket, eddig csak háttéranyagok hivatkoztak rájuk.

caitians.png

Egy animált és egy "valódi" caitian

- Spock kabinjában látható egy 3D sakk készlet, egy lant, egy csengettyű készlet (TOS: "Amok Time"), és a válaszfal is nagyon hasonló az eredeti sorozatban látotthoz. Ezenkívül a hajó belsejéből egyébként épp csak egy villanásnyit láttunk.

Megfigyelések:

- Pike szerint ők már az "új", színes egyenruhákat hordják. Mondjuk, elvileg, már a "The Cage"-ben is azokat hordták, de akkor ezek szerint az a színes nem ez a színes.

- Pike kiíratja az életrajzát a kilátóernyőre, úgyhogy csemegézhetünk: ott van a Rigel VII-es incidens (amit a "The Cage"-ben említettek), ott van hogy 2250-ben vette át az Enterprise paracsnokságát Robert Apriltől (ez is alátámasztja, hogy az Enterprise-t rutinszerűen küldték 5 éves küldetésekre - a TOS 2265-2270 volt), és ott vannak a kitüntetései is (köztük az "Okuda-award" :) ).

medals.jpg

A "Legate's Crest of Valor" azért kissé zavarbaejtő. Kardassziai??

- A leszállóegységes akciójelenet egyszerre emlékeztet a Birodalom visszavág aszteroidás, és az Into Darkness űrugrásos jelenetére. Egyébként megdöbbentő mennyire moziszerűen látványos ez a sorozat (és mondjuk, van egy olyan érzésem, hogy ez a jelenet fog a legrosszabbul öregedni).

- Nagyon szimpatikus Pike kapitány karaktere, bár a "The Cage"-ben egy jelenetben látott önmarcangolásának nincs nyoma (igaz, ott is csak privátban derült ki), mondjuk még előkerülhet.

tos-pike.jpg

- Lorca idézete a szerencsesütijéből: "Nem minden ketrec börtön, nem minden veszteség örök." - elsősorban a "The Cage"-et juttatja eszembe, de jelezheti egy halott karakter visszatérését is...

- Most az egyszer túléli az akciót a vörösinges...

saru-dealwithit.png

Saru is eléggé szimpatizál az új főnökkel

Csillaghajók:

USS Hiawatha (NCC-815) (megsemmisült). A 815 vajon véletlen? (Alex Kurtzman - JJ Abrams - Lost... vonalon)

Értékelés:

Amellett, hogy megszabadulhattunk a háború depressziójától (aminek őszintén örülök), ez a rész gyakorlatilag egy rebootnak tűnik. Vagy hallgattak a rajongói visszajelzésekre, vagy eleve így tervezték, nem tudom, de ez a rész jóval "startrekesebb" hangulatú volt, mint az első évadban bármi. Nincs az a sötétség és komorság, kicsit könnyedebb lett a hangulat. Itt-ott vicceket sütnek el (bár a Linus tüsszentős poénja jobban illene MacFarlane sorozatába, nem ide), a legénységi tagok között összhang látszik (lásd Detmer és Owosekun a kormánynál), és a kapitány is végre valami korrekt figura (amikor megjegyzi mindenkinek a nevét, vagy részvétét fejezi ki Lorca miatt, rendkívül szimpatikus húzások). És mintha az írók is kibeszélnének a nézőhöz: Sarek olyasmit mond Burnhamnek, hogy "fókuszáljon az előtte álló problémára, ne a múltbeliekre", Pike meg olyat, hogy "bárhova is visz az út, megpróbálunk majd lazítani is". Másnak néz ki így a Discovery, és ennek én nagyon örülök.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1014574110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2019.01.23. 23:02:55

Igen, ennek a résznek tényleg sokkal jobb, trekkesebb volt a hangulata. Érdekes lesz nézni, mit hoznak ki belőle a továbbiaknak.
Az elején egy pillanatra azt hittem, új főcímet is kapott, mikor felhangzott a jól ismert szöveg, de nem..

masada 2019.01.24. 09:46:17

Folytatódik a fake-trek...

steery 2019.01.24. 14:03:05

A lényeg, hogy legyen minél kevésbé Star Warsosabb a Star Trek. Saját imidzset kell építeni, nem másokat majmolni.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2019.01.24. 14:25:20

Nekem is tetszik az első rész. Azt az első pár mondata után tudtam hogy az okostojás Conolly fog odaveszni, még amikor csak a Discovery folyosói sétáltak..

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.01.25. 09:01:43

@Sigismundus: :-)))) Igen, de engem zavarba hozott, hogy nem rajta volt a vörös ing. :-)

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2019.01.25. 09:02:38

@steery: hát, ha úgy nézem, jelenleg a Star Wars is önmagát keresi...

Melki 2019.01.25. 09:13:57

Nekem tetszett.

Szerintem csomó Scifinek inkább a világépítés az erőssége, mint a szérializáltság.
A Star Trekekben és pl a Csillagkapuban is a legjobb epizódok tipikusan csak lazán, vagy egyáltalán nem kapcsolódnak a fő szálhoz. A legsikeresebb ST sorozatban, a TNG-ben nem is nagyon volt fő sztori line és remekül működött.

Remélem hogy a 2. évadban kevésbé lesz hangsúlyos a fő szál és inkább az univerzum építésre és a karakterekre fognak fókuszálni.

A szérializáltsághoz szerintem ennél sokkal koherensebb sztori line kell (pl Babylon V, BSG).

Az első évadban amúgy tetszett a tüköruniverzumos szál, nagyon ügyesen felépítették egészen a fordulatig (bár azon a részen már érződött, hogy mi lesz a vége), az azutáni rész viszont szerintem nagyon béna volt, ízekre tudnám szedni annak a résznek a forgatókönyvét. :)
A Klingon szál lezárása sem tetszett.
Az volt az érzésem, hogy voltak tök jó ötleteik, de nem tudták őket elejétől a végéig rendesen kidolgozni, a klingon háborús szál szerintem alapból elég meh-re sikerült.

A kedvenc részem a Muddos time loopos volt, pedig annak semmi köze nem volt a fő sztorihoz.

1-1 mellélövés sokkal kevésbé fáj, ha nem nyomja rá a bélyeget az egész évadra.

Pike szimpatikus, de ha jól értem maximum 1 évadra jön főszereplőnek. :(

steery 2019.01.25. 10:42:07

@StarTrekker: Persze, mert alkalmatlan, hozzá nem értő emberekre bízták a továbbfejlesztését. Akik boldogan kaptak a sok pénzt hozó alkalmon, majd siettek összedobni valamit, mit sem törődve a témában való tényleges elmélyüléssel, a részletek megismerésével (noha azokban lakik az ördög), a stratégiai tervezésről már nem is szólva. Általános dilettantizmus és sorozatos bénázások jellemzik a szórakoztató franchise ipart. Rossz irányítás, rossz megvalósítás, átgondolatlanság, amatőrködés. Aztán csodálkoznak a sok kritikán. Hamar munka ritkán jó.
Régen Lucas képes volt 3 évig dolgozni egy SW-n. És így is milyen sok hibától terhesek a filmjei. Most 2 év alatt összedobnak egy filmet, még több hibával. A Star trekre is jellemző ez a fajta kapkodás. De mégis, hová rohannak? Félnek, hogy lemaradnak az extraprofitról? Ennyire elvakított már mindenkit a mohóság?

Öngerjesztő Erg 2019.01.25. 13:21:17

A szerethető karakterek száma mindenesetre rögtön 200%-kal emelkedett, Saruhoz jött Pike és Reno. Stamets remélem tényleg elhúz a Vulcanra és Reno lesz az új főgépész. Detmer és Owosekun végre beszélnek és mosolyognak is, eddig csak biodíszletek voltak. Sajnos Burnham továbbra is meglehetősen irritáló Tillyről nem is beszélve. A gender equality meg továbbra is túl van tolva: a hajón mindenki szinesbőrű és/vagy nő. Esetleg meleg. Bár egy ázsiai karakter még kéne..:)

Mrs Broccoli 2019.01.26. 18:53:05

az újítások közé tartozik az is, hogy nincs kiemelt karakterű hajóorvos?

Mrs Broccoli 2019.01.26. 19:00:46

@Öngerjesztő Erg:

"a hajón mindenki szinesbőrű és/vagy nő."

Pike, Stamets :) Saru is számíthat fehér straight férfinak (ha már a nőket nem tartod normálisnak, hogy alapból ott legyenek a fehér férfiak mellett)

amúgy meg itt az ázsiai férfi crew member (reméljük, nem meleg): cdn2us.denofgeek.com/sites/denofgeekus/files/styles/main_wide/public/2018/04/star-trek-discovery-season-2-release-date-cast-news.jpg
(2. évad kép, mert nincs ott Cruz doki, aki ha úgy vesszük, fehér férfi, persze meleg, és latino, tehát csak rassz szemontjából fehér, gender equality (?) szempontjából nem)

Mrs Broccoli 2019.01.26. 19:03:18

@Öngerjesztő Erg: amúgy meg, ha a világ lakosságának arányait nézzük... így is túl kevés a Földön kívüli, mert nyilván a Galaxisban arányában jóval többen vannak, mint a füldiek. ;)

Mrs Broccoli 2019.01.26. 19:25:02

oké, töredelmesen bevallom, megnéztem. amikor anno megtudtam, hogy betesznek egy újabb Spock karaktert, szívinfarktust kaptam, és megesküdtem, hogy emiatt nem nézem. blaszfémia. nem ő formálta meg a karaktert, tehát ne is tegye tönkre. az ok(ok), amiért mégis megnéztem, ennél erősebbek:

1. StarTrekker dícsérte (akit bírok, akinek a véleményére adok, és bár néha le lettem "discovery-haterezve", - mert nekem az első szezon fájdalmasan nagy csalódás volt, mert boldogtalanná tett és untatott -, tulajdonképpen igaza volt)

2. mert trekker vagyok. nem kicsit. (ezért sem akaram nézni, de elfilozofálgattam, hogy a nyitottságot akár így is értelmezhetem, a fájdalmat meg valahogy feldolgozom, magamnak csináltam a bajt)

3. kíváncsiság (öreg is vagyok!)

4. az egyik munkahelyemen a főnököm cseten könyörgött, hogy nézzem, mert csak velem tudja megbeszélni (nincs túl sok geek a melóban)

5. mert az Enterprise-nak is ellenálltam sokáig, végül megnéztem, és tulajdonképpen most nézem harmadszor, annyira jó (és mennyivel jobb, mint a DSC! ;) )

szóval így, hogy "túl vagyok rajta" (ígérem, nem fogom szidni, nem akarok keserű hangulatba kerülni, másokat sem lehangolni, ha szereti, mert az csúnya behavior, és tulajdonképpen nekem is rosszul esik, ha szidják, ami nekem értékes, és még az is lehet, hogy a behatárolhatatlan első szezon után ez jó lesz), tehát térjünk a jóra: Reno! jóarc. kíváncsian várom, mi lesz a karakterből. igazi "veterán alkat", a nem szétbotoxozott, örökké fiatalnak berendezkedett nők üdítő kivétele.

(épp csak megjegyzem, hogy ismerek olyan trekkereket, akik 1-1 trek sorozatot különböző okokból kihagytak, és még így is véleményt formálnak róla - nos, én nem leszek ilyen. és tényleg csak pozitívan. peace. vége a klingon háborúnak :D bár lehet, hogy akkor járnék jól, ha várnék 10 évet, de már máshogy viszonyulok az idő múlásához is = öreg vagyok.)

Mrs Broccoli 2019.01.26. 19:27:11

@StarTrekker: na, látszik, hogy a lényegre figyeltem. (nem.) :D

Mrs Broccoli 2019.01.26. 19:33:57

(a kapitányok után a dokikat bírom a legjobban (kevés kivátellel), első cosplay-em is doki)

Mrs Broccoli 2019.01.27. 05:37:14

@Öngerjesztő Erg: Burnham és Tilly még mindig túljátsza a szerepét, mintha kicsit el lennének tévedve, de a trekre mindig jellemző volt a karakterfejlődés, számítsunk rá.

Sir Gombóc 2019.01.28. 18:37:22

@Öngerjesztő Erg: épp újra nézem TOS részeit és azt kell mondanom, ahhoz képest hogy az a 60-as évek közepén készült, meglehetősen sokszínű ebből a szempontból (oké, melegek nem nagyon vannak, de nők, többféle náció viszont van bőven).
süti beállítások módosítása