Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Nyári hírösszefoglaló: Discovery-hírek, új sorozatok és Picard

2018. szeptember 06. - StarTrekker

whatsupspock.jpg

A nagyobb amerikai rajongói találkozók (mint például a San Diego Comic Con vagy a Las Vegas Star Trek Convention) ma már a stúdiók számára is fontos marketingesemények, így idén is számos érdekes bejelentésnek lehettünk tanúi. Lássuk mikről volt szó, vagyis mi újság a Star Trek háza táján?

Áprilisban elkezdődött a Discovery 2. évadának forgatása, amiből Jonathan Frakes két epizódot is rendez, a másodikat és a kilencediket. A teljes szezon 13 részes lesz.

frakes-director.jpg

A forgatásról egy kisebb videót is kiadtak, amin érdekes részleteket fedezhet fel a figyelmes szemlélő (mint például az eddigiektől eltérő, de mégis az eredetihez hasonló egyenruhákat):

 

Az eddigi főbb szereplőket nagyrészt viszont látjuk majd (Lorca (Jason Isaacs) például valószínűleg nem várható, de Giorgiou (Michelle Yeoh ) talán igen), és bejelentettek pár új színészt is:

Anson Mount

anson_mount_jeffrey_hunter.jpg

Karaktere: Christopher Pike, a USS Enterprise kapitánya (A képen jobb oldalt Jeffrey Hunter, aki az eredeti TOS-pilotban, a "The Cage"-ben játszotta ugyanezt a szerepet). Ő már egyébként a negyedik, aki ezt a karaktert alakíthatja.

Mountot korábban a Hell on Wheels, ill. az Inhumans című Marveles tévésorozatban láthattuk. Állítólag rajongója a klasszikus sorozatnak, így amint napvilágra került a hír a szereposztásról, hivatalos twitter és facebook oldalát is Pike-os képekkel vidította fel.

Alan Van Sprang

alanvansprang.jpg

Karaktere: Leland, a Section 31 feje. Elvileg már az évadfináléban láthattuk volna, de a jelenetét kivágták. Viszont tekintettel arra, hogy a második évad történéseinek "szignifikáns szereplője" lehet, így "bónusz jelenetként" mégiscsak kitették a CBS (és a Netflix) online felületeire: 

Igen, a jelenet több kérdést is felvet, de ezekre már csak valószínűleg az új évadban kapunk választ.

A színészt korábban a Reign című sorozatban, illetve régebben az Earth: The Final Conflict-ben láthattuk.

Tig Notaro

tignotaro.jpg

Karaktere: Denise Reno, a USS Hiawatha főgépésze.

Notaro humorista, főleg sötét humorú stand-upjairól ismert, bár az utóbbi időben elvállalt kisebb filmes szerepeket is. A legérdekesebb ezek közül az Amazonon látható "fél-önéletrajzi" komédia, a One Mississippi.

Rebecca Romijn

rebeccaromijn.jpg

Karaktere: Number One, azaz az eredeti "Egyes", akit a "The Cage" című részben Majel Barrett játszott.

Régebbi szerepeiből kiemelhető az X-men "első" mozifilm-sorozatából Mystique karaktere, valamint hosszabb szereplése a The Librarians, vagyis A titkok könyvtára c. sorozatban.

Ethan Peck

ethan-peck.jpg

Karaktere: Spock, a USS Enterprise félig ember, félig vulkáni tudományos tisztje - vagyis Leonard Nimoy és Zachary Quinto nyomdokaiba kell lépnie. Nem lesz könnyű...

A színész filmográfiájában olyan címeket találunk, mint a That '70s Show, a The Sorcerer's Apprentice, a 10 Things I Hate About You, vagy a The Curse of Sleeping Beauty. Amit még érdemes tudni róla, hogy a színészlegenda, Gregory Peck unokája. 

thenimoys_1.jpgA Nimoy-család üdvözli az új "jövevényt"

Glenn Hetrick, a Discovery maszkmestere (akinek munkáját egyébként Emmyre is jelölték) egy conon elmondta, hogy a sorozatban látható kopasz klingonok Kahless egy legendájához kapcsolódva lettek ilyenek, de a második évadra újratervezik őket. Többet nem árult el, de sokkot ígért a rajongóknak...

A San Diego Comic Conon már egy trailert is bemutattak az új évadból (még klingonok nélkül persze):

A conon tartott panelből még a következőket tudhattuk meg:

- Az új szezon 2019 elején érkezik.
- A bemutató előtti hónapokban kapunk négy, 10-15 perces rövidfilmet (havonta egyet), "Short Treks" cím alatt. Egy Harry Muddról szól, egy Saruról, hogy hogyan került a Csillagflottába, egy Tillyről, egy pedig egy új karakterről, aki egyedüli emberként találja magát egy csillaghajón.
- Az új évad "garantáltan" választ ad a kánonnal kapcsolatban felmerült kérdésekre, de nem feltétlenül úgy, ahogy számítanánk rá.
- Az évad központi témája a "család", legyen az tényleges család, vagy egy csillaghajón kialakult család.
- L'Rell története folytatódik.
- Culmets is szerepel majd, de nem árulták el, hogyan.
- Tilly nehézségekkel fog szembekerülni.
- Meglátogatjuk Saru anyabolygóját! (A kelpián maszk felrakása egyébként már lecsökkent két órára.)
- A Pike-ot alakító Anson Mount gyerekkora óta Star Trek TOS-rajongó.
- Lesznek vörösingesek is...

Mindemellett pár képet is kaptunk:

Ezen túl említésre érdemes hír még, hogy a Discovery első évada novemberben jelenik meg DVD-n és Blu-rayen (magyar vonatkozásról nem tudunk).

Időközben a színfalak mögött is zajlott az élet. Június közepén arról kaptunk híreket, hogy az új évad készítése sem zökkenőmentes (ha visszaolvassátok a rovatot, a tavalyi sem volt sima ügy, úgy látszik idén sem): a forgatás közepén kirúgták a két showrunnert, Aaron Harberts-et és Gretchen Berget. A történtek mögött nem kreatív, hanem vezetési/szervezési problémák álltak - állítólag nem bántak túl jól a stábbal, az írók már be akarták panaszolni őket a HR-nél. Feladataikat Alex Kurtzman vette át.

A CBS-nek komolyabb tervei is vannak Kurtzmannal: pár nappal később robbant a hír, hogy ötéves szerződést írtak alá vele, amelynek részét képezi a Star Trek-univerzum bővítése új sorozatok, minisorozatok, ill. animációs sorozatok (!) terén.

alexkurtzman.jpg

A sajtóközlemény többről nem szólt, de sajtóinformációk szerint a következők állnak fejlesztés alatt a CBS-nél:

- egy Csillagflotta Akadémiás sorozat, melynek készítői Stephanie Savage és Josh Schwartz (Marvel's Runaways),

- egy minisorozat Patrick Stewarttal a főszerepben,

- egy minisorozat Khannal,

- egy rajzfilm-sorozat, erről részleteket nem tudunk még.

A Las Vegasban rendezett éves hagyományos "hivatalos" Star Trek Conon ezekből a másodikat Patrick Stewart maga jelentette be:

A színész érzelmes facebook-bejegyzését pedig mi is leközöltük, elérhető itt.

A sorozatról annyit tudni már, hogy 20 évvel a Star Trek: Nemezis után játszódik, és lehet, hogy Picard "már nem ugyanaz a Jean-Luc, akit ismerünk", és hogy nem TNG-rebootról van szó. A széria még korai fázisban van, egyenlőre a lehetséges történetszálakon gondolkodnak - még forgatókönyvek sincsenek, és a sorozatnak még címe sincs, de az biztos, hogy "Picard életének egy következő fejezetét meséli el".

Az új sorozatot Alex Kurtzman felügyeli majd, a Discovery executive producerével, James Duff-fal karöltve. Csatlakozott hozzájuk még Akiva Goldsman és Kirsten Beyer (mindketten dolgoztak a Discoveryn, ill. utóbbi még mindig), valamint egy új arc, Michael Chabon személyében egy prominens scifi-írót is köszönthetünk a stábban.

darmokandjalad.jpg

Ez mondjuk lehet, hogy nem túl jó ötlet

A további tervekről még semmit nem tudunk (bár valószínű, hogy a Khan-sorozathoz Nicholas Meyernek köze lehet, ha már úgyis ott van...), de a CBS állítólag egész évben új Star Trek-részeket szeretne, aminek mi, rajongók csak örülhetünk. Úgyhogy mindenképpen érdekes a helyzet, remélhetőleg 1-2 éven belül rég nem látott pezsgés lesz a Star Trek-univerzum körül.

A legfrissebb hírekért javasoljuk, hogy kövessétek a blog Facebook-oldalát!

Ha pedig az új, készülő Star Trek-mozifilmekkel kapcsolatos hírek érdekelnek (és ott is vannak érdekes fordulatok) kövessétek a blog Star Trek "4" hírkövető posztját is!

A címlapgrafika Kevin Tenigkeit munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr314225679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2018.09.07. 00:48:24

"Többet nem árult el, de sokkot ígért a rajongóknak..."

köszönjük a féltő gondoskodast...

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.09.07. 08:33:46

@Mrs Broccoli: Komolyan nem értem az ürgét. Azt mondta, újratervezte az összes klingon házat, és mindegyik különbözik a többitől. De nagy részüket nem is láttuk az első évadban. És ezek után most újratervezi az egészet??
(Mondjuk, ha visszavezeti a TNG-s designt, akkor nem szóltam. ;-) )

Mrs Broccoli 2018.09.07. 10:32:24

@StarTrekker: ha visszakapjuk a TNG-s fizimiskát, akkor mi az, ami sokkolna? komolyan, ez valami trend? nem hiszik el, hogy ha simán menne minden, akkor is rajongók maradnánk? :(

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2018.09.08. 09:48:44

A "What's up Spock?" az konkrétan annyira fájt, hogy a "Darmok and Jalad" már nem okozott kínt. "Make it sew" pozitív és a jutalmad egy "Bájosan mosolygó Wesley Crusher" gyűjthető műanyagtányér sorozat. 8-)

Hát... Lehet, hogy ciki, de az Orville második évadot jobban várom, mint a DISCO második évadot. Ez van. De rájöttem miért. Úgy érzem, hogy a teljes DISCO első szezon sztorival a TNG - de a DS9 vagy a VOY is - egyetlen epizódot töltött volna ki. Igen, tudom, "Régen minden jobb volt, bla-bla..." De... Szóval a Treknek óriási vonzereje volt, hogy oké, hogy bizonyos történés láncok az egész sorozaton - vagy legalábbis egy teljes évadon - átfolynak, de a jellemző történetmesélési szál úgy néz ki, hogy "egy rész - max kettő -, egy elmondott történet". "Senkiháziak kezében van a popszakma!"
süti beállítások módosítása