Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x15: Will You Take My Hand?

2018. február 14. - StarTrekker

burnham-starfleet.jpg

Sorozatfinálé, ami nem csak lezár majdnem minden szálat, de kitér a klingon anatómia egy érdekes pontjára is... Lapozás után spoilerek!

Történet:

Én nem tudom, mirror-Giorgiou hogy nem bukik le, gyakorlatilag folyamatosan leugat mindenkit, de a Discovery hídján olyan nyugis mindenki, hogy senki nem vágja szájon (csak Burnhamnek meg Sarunak rángatózik a szeme mindig). Miután alaposan beszólt mindenkinek, Giorgiou lemegy a fogdába, hogy beszéljen L'Rellel, de vele is pechje van: a klingon inkább hagyja magát péppé verni, de akkor sem mond neki semmit.

Szerencsére Tyler hozzáfér Voq emlékeihez, így sikerül megszerezni a kívánt információt: honnan lehetne elindítani a Qo'noS lehetséges katonai célpontjait feltérképező drónt a bolygó kihalt vulkanikus rendszerébe. Ez egy szentély felszíne alól lehetséges, ezért a Discovery egy közeli barlangba ugrik. Giorgiou, Burnham, Tyler és Tilly kereskedőknek álcázva elvegyülnek a tömegben.

dark-tilly.jpg

Nem sokkal később Tilly rájön, hogy a vulkán nagyon is aktív, és a Giorgiou táskájában nem drón van, hanem egy hidro-bomba. Burnham szembeszáll Cornwellel, aki beismeri, hogy az a terv, hogy a bombát felrobbantsák a Qo'noS vulkáni rendszerében, ezzel elpusztítva a bolygón minden életet. Burnham emlékezteti, hogy a Csillagflotta értékrendje szerint nem követhet el tömeggyilkosságot, és meggyőzi Giorgiout, hogy adja át a detonátort a szabadságáért cserébe.

A detonátort meg odaadják L'Rellnek, aki azzal fenyegetve egyesíti a klingon házakat a saját vezetése alatt, és véget vet a háborúnak. A Discovery legénységét hősként fogadják otthon, Burnhamet felmentik, és visszaállítják parancsnoki rangját. Tyler úgy dönt, L'Rellel marad. A Discovery a Vulkánra indul, hogy felvegye az új kapitányát, de útközben vészjelet fog. A vészjel kibocsátója pedig nem más, mint... a USS Enterprise.

Utalások:

- A kezdő képsorokon láthatjuk a Föld körül keringő Holdat, amin, úgy tűnik, laknak, hiszen fényeket látni a sötét oldalán. Ez egybevág azzal, amit Riker mondott Zefram Cochrane-nek a Star Trek: First Contact-ban ("50 millióan élnek rajta, jó időben még Tycho City is látszik..."). Ez már csak azért érdekes, mert a DS9 egy epizódjában ("Past Tense") egy pillanatra látszik a Hold, és teljesen lakatlan.

- Az előző rész hajónaplójában teorizált Föld körül keringő űrdokk tényleg most épül, és ezt láthatjuk is:

spacedock.png

A TOS-filmek idejére el is fog készülni. :)

uss_enterprise_approaches_the_earth_spacedock.jpg

- Qo'noS képe fölött is látható egy hold: a készítők megerősítették, hogy ez a Praxis, ami a Star Trek VI. elején fog felrobbanni.

- Amikor Giorgiou "kihallgatja" L'Rellt, a klingon vörösen vérzik. Bár a Star Trek VI-ban lilás-rózsaszínesnek mutatják a klingonok vérét, minden más alkalommal vörösnek láttuk.

- A felderítőcsapat egy Molornak szentelt templomot keres. A klingon legendák szerint Molor volt Kahless híres/hírhedt ellenfele, akit Kahless hosszú küzdelem után legyőzött.

- Captain Killy segített leigázni a betazoidokat - mondja Giorgiou. A betazoidok a TNG-ben jelentek meg először, Deanna Troi és Lwaxana Troi a legtöbbet látott képviselőjük. Giorgiou megemlíti még a a szintén sanyarú sorsú Mintaka III-at is (TNG: "Who Watches the Watchers?").

- Újra látjuk a zöld színű orioniakat, akik a TOS-ban, a TAS-ban, és az Enterprise-ban szerepeltek.

vina.jpg

Vina, az orioni rabszolgalány (TOS: "The Cage")

- Giorgiou két nauszikán pisztolyt ad el a piacon. Egy nauszikán okozott némi "problémát" Picardnak fiatal korában (TNG: "Tapestry"), de visszatértek a DS9-ban és az Enterpriseban is.

- Az orioniak telepén ceti eeleket sütögetnek. Ezeket használta Khan, hogy Chekovot és Terrellt manipulálja (Star Trek II: The Wrath of Khan).

ceti-eels.jpg

- Az oriont, aki bedrogozza Tillyt, Clint Howard játssza. Ő volt Balok, az eleinte ellenségesnek, de aztán nagyon is barátságosnak tűnő idegen lény a TOS "The Corbomite Maneuver" című klasszikus epizódjában, de játszott egy kisebb szerepet a DS9-ban ("Past Tense") és az Enterpriseban ("Acquisition") is. Balok kínálgatta annak idején "trányával" a legénységet, amiből mintha a mostani karakter mellett is lett volna egy üveg. :-)

choward.jpg

- Egy pillanatra látszik egy hölgy, akit éppen tetoválnak. Pöttyök futnak végig a nyakán, tehát ő egy trill (remélhetőleg nem a pöttyöket rajzolják fel neki). A trilleket először a TNG-ben láthattuk ("The Host"), aztán a fajt jelentősen áttervezték a DS9-ban Jadzia Dax képében.

trill.jpg

- Szintén az orionok kereskedelmi övezetében láthatunk egy romulán-logós sátrat.

romulans.png

 - A Föderáció székhelye még mindig (vagyis még itt is) Párizs. (A kötelező Eiffel-torony képpel együtt.)

- És persze a legnagyobb dobás: a Christopher Pike vezette USS Enterprise megjelenése. Ebben az időben már megtörténtek a "The Cage" eseményei, de még évekre van Pike súlyos balesete (TOS: "The Menagerie"). Pike tudományos tisztje Spock hadnagy (Sarek fia, és Burnham "testvére"), első tisztje pedig "Number One" (könyves források szerint Una a hölgy neve, de ez kánonban nem megerősített). Kirk még biztosan nincs a hajón (ekkoriban ő a Farraguton szolgál), ahogy több más a TOS-ból ismert karakter sem valószínűleg.

- Az Enterprise-ról muszáj egy kis nyálcsorgató galériát ideraknom:

- Ha a végefőcím zenéje nem volt ismerős... ááá, aki ezt az oldalt olvassa, biztosan ismeri. :-)

- Egyébként nem ez volt az első eset, hogy az Enterprise találkozott a Discoveryvel...

ent_meets_discovery.jpg

Megfigyelések:

- A klingonoknak tényleg minden szervből kettő van...? :-D

- A tükör-Giorgiou akkor most szabadon mászkál? Biztos jó ötlet ez? Gondolom, viszont látjuk még előbb-utóbb...

dark-georgiou.jpg

- Akkor úgy tűnik, ezzel a résszel tényleg lezártuk a klingon háborús szálat. L'Rell hatalomra kerülésével elindulhat a TOS-ból ismerős hidegháborús helyzet.

- Ugyanakkor meglehetősen fura, hogy milyen gyorsan lezavarta L'Rell a helyzetet. Biztos, hogy a harcos klingonok pikk-pakkra behódolnak? Esetleg lehetett volna egy kicsit hosszabb az beszéd...

 

sarek-saru.jpg

- Micsoda íveket írtak le a karakterek az évadban! A bizonytalan Saruból kis híján kapitány lett. Lorcáról kiderült, hogy egy másik univerzumból származik és mindent elkövetett, hogy visszajusson, ami sikerült is (a csúcsvezetővé válás viszont nem). A kifejezetten bunkó Stamets a végére teljesen rendes fickónak tűnik. A dadogós, zöldfülű Tilly egy határozott, sokak által tisztelt fiatal Csillagflotta-tiszt. A Voq/Tyler dolog ugyan egész átlátszóra sikerült, de mégis érdekes volt. És hát ugye Burnham kegy- és életkedv-vesztett állapotából újra egész ember.

burnham-sarek.jpg

- Mi lett a Tilly vállára esett furcsa spórával?

- Az Enterprise megjelenését az új sorozat vizualitásához igazították, amit én speciel nem bánok különösebben, de gondolom, nem mindenki lesz ezzel így. A nyilatkozatok szerint a második évadban az Enterprise hosszabb ideig része lesz a történetnek, aminek egyrészről örülök, mert mégiscsak az Enterprise, de ugyanakkor kicsit aggódok is. Már épp megszoktam a Discovery karaktereit, nem lenne jó, ha az Enterprise karakterei túlságosan elvonnák a figyelmet (egyszerűen azért, mert ez nem az ő sorozatuk).

- Láthatjuk-e vajon majd az Enterprise belsejét, vagy a karakterek egyenruháit például? Ha igen, akkor a régi, megszokott verzióban (ami furán festene a sorozat általános kinézetében), vagy újradesignolva (felháborítva ezzel a régi rajongókat)? (Az egyik könyvben egyébként volt erre egy vicces magyarázat.)

- Még egy kis Enterprise-galéria:

Értékelés:

Korábbi Star Trek-sorozatok is próbálkoztak szorosabban összefüggő epizódokkal, de ilyen mértékű, ennyire keményen átgondolt, és végigvitt szerializációra eddig még nem láttunk példát. És nemcsak történetszinten működött ez, hanem a karakterek jellemét is epizódonként rakták össze. Az egész évad olyan volt, mintha egy könyvet olvasnál, és az epizódok lennének a fejezetek. Az utolsó részben nagy akciókra számítottam, ami nem jött be, de gyakorlatilag az összes karakter kapott egy kielégítő lezárást, és a végére kialakult egy Trek-sorozattól megszokott, "családias" legénység, akinek már tényleg kíváncsi vagyok a kalandjaira a végső határon. Jövőre talán már jobban érezhető lesz a karakterek hatása a történetre, most néha úgy tűnt, mintha a történet mozgatna a karaktereket. A látvány végig lenyűgöző volt egy tévésorozathoz képest, viszont úgy tűnik, hogy a széria csak sztoriszinten tartja be a kánont, vizuálisan nem törekszik a folytonosságra. Van, akit ez jobban zavar, van, akit kevésbé, viszont a sorozat a Star Trek szellemiségéhez hű maradt - még ha időnként ez nem teljesen is látszott világosan (ebben is lehetnének bátrabbak jövőre). Lehet szeretni, vagy nem szeretni, de a Star Trek Discovery biztosan egy új fejezetet nyitott a Star Trek történelmében.

1.

wxfqyly.jpg

2.

starshipenterprise.jpg

3.

enterprise_falls.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr6313667778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Gombóc 2018.02.14. 22:07:40

Bennem az a kérdés fogalmazódott meg az évadzáró végével, hogy akkor ez most mi is volt? És tartom, mit korábban már mondtam, lehetett volna ez sokkal jobb is, de érzésre összecsapták.

nevetőharmadik 2018.02.14. 22:16:48

Ez az Enterprise sokkal közelebb van a TMP-ben debütáló Probert-féle Enterprise-refithez, viszonylag kis módosításokkal, hogy emlékeztessen a TOS-belire is.

csibra 2018.02.14. 22:21:20

Ezzel a mondattal:

"Korábbi Star Trek-sorozatok is próbálkoztak szorosabban összefüggő epizódokkal, de ilyen mértékű, ennyire keményen átgondolt, és végigvitt szerializációra eddig még nem láttunk példát."

Annyiban nem értek egyet, hogy az Enterprise 3.(?) évada hasonló volt, ami ugye elkezdődött a 2. évad végén a Xindi támadással, és befejeződött a 3. évad végén a Xindi támadással. Jó volt benne néhány töltelékrész, de alapvetően egy összefüggő évad volt.

csibra 2018.02.14. 22:22:03

@Sir Gombóc: Ja, én is néztem, hogy most akkor ez a cliffhanger?

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.14. 22:43:59

@csibra: így van, az Enterprise 3. szezonja összefüggő volt, de nem volt ennyire megtervezve az egész. Például szinte biztos vagyok benne, hogy az évadvégi kavarás a Gömbépítőkkel még kósza gondolat se volt, amikor az egész évet elkezdték a Delphic-térségben.

Sir Gombóc 2018.02.15. 00:30:33

@StarTrekker: Szerinted ez meg volt következetesen tervezve? Nekem nem ez az érzésem.

Mrs Broccoli 2018.02.15. 00:53:05

a második (összehasonlítós) galériánál az egyik képpárhoz az Enterprise A-t tetted be.

jaj, már Sarek, Amanda és Mudd is kiverte nálam a biztosítékot (meg persze a rémes klingon kinézet), de ha most behozzák Pike-ot (The 3rd...), és ráadásul a JJ-féle modernizáció után egy harmadik féle Enterprise-ot kell beletennünk a világunkba - azt nem várom meg, hogy elnyomja az igazit. engem ezek borzalmasan zavarnak, nem értem, miért kell mindenáron hozzányúlni a filmtörténelemhez.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.15. 18:30:26

@Sir Gombóc: én úgy láttam, igen. Burnhamnek, Lorcának, Stametsnek, Voq-Tylernek és Tillynek is volt egy-egy története, amiben eljutottak valahonnan valahová. És ez eléggé tervezettnek látszott így most visszanézve az elejétől fogva, pl. Lorca vonzódása a sötétséghez, vagy Stamets látomásai. Vagy ott volt Tilly, aki ilyen kis zavarban levő kiscsajnak tűnt, de a amikor átmentek a Discovery testvérhajójára, ő lőtt először az idegen lényre, egy kicsit agresszívabb énjét villantva fel. Vagy volt az a jelenet, amikor Burnham eltitkolja Saru elől a mirrorbéli kelpiánokat... Szóval volt egy csomó ilyen kisebb-nagyobb feldobott labda, amiket aztán szépen le is csaptak, és ez szerintem tervezés eredménye.

Viszont ennek ellenére, úgy érzem, sokszor indokolatlanul gyors volt a tempó - pl. ebben a részben is L'Rell secperc alatt lerendezte a klingon birodalom ügyét, meg Mirror-Giorgiout is pillanatok alatt kinevezték, vagy éppen a Pahvo bolygó lakói is ott lettek hagyva, pedig nagyon meg kellett őket menteni még egy résszel korábban. És akkor van egy olyan rész, mint a múlt heti, ami meg toporog.

Szóval legkevésbe sem azt mondom, hogy ez egy tökéletes Star Trek-sorozat (legalábbis számomra nem), de jóval érdekesebbre sikerült, mint vártam.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.15. 18:33:44

@Mrs Broccoli: igen, a következőnél meg az NX-01 Enterprise van, mutatva az átvett designelemeket.
Az összehasonlítós képek egyébként a TrekCore-ról származnak, valahol ott is van képaláírásban, hacsak el nem bénáztam valamit.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.02.16. 14:09:37

Valahogy én is úgy érzem, túl egyszerű megoldás volt a L'Rell féle zsarolósdi a klingon házak felé . De ugyanilyen túl egyszerű megoldás volt amikor Tyler fejéből kivette Voq-ot miközben hosszas műtéttel vagy mivel rakták össze a kettőt.

Igazából ennek a résznek kellett volna az évadzáró előttinek lennie. Már most látszik hogy nem a legjobb ST sorozat lesz, de maradok jövőre is.

VDM '12 2018.02.18. 16:49:35

Szerintem is a túlfeszített tempó a legnagyobb gyengéje a sorozatnak, ami sokszor nem csak a történetmesélésben volt zavaró. Nem attól lesz friss és korszerű egy sorozat, hogy mindenki hadar benne, és még egy nyomorult párbeszédet is úgy vágnak meg, mint egy klipet. Értem én, hogy nem egyszerű az állandó okostelefon- és közösségi média-használat által figyelemhiányossá váló embereket lekötni, de nem csak így lehet, az igazán jó kortárs sorozatok sem így csinálják, és ennek a módszernek nagyon is megvannak a hátulütői...

Ugyanakkor nekem nagyon tetszett az ív, amit az évad leírt: ügyesen oldották meg azt a problémát, hogy hogyan szólítsák meg a sötétebb hangvételhez szokott közönséget, és közben ne tagadják meg a ST szellemiségét. Kezdettől voltak utalások rá, hogy ez egy rendkívüli, nehéz és sötét időszak, és nem ez a normális, mégis sokan nem vették a lapot, és ki voltak akadva a tónustól, a karakterektől stb. A lezárásban igazából az Into Darkness végének kurtára és erőtlenre sikeredett próbálkozását játszották újra és domborították ki: mi méltó a Csillagflottához és mi nem... Az írók egyébként korábban is utaltak rá, hogy a történet arról a küzdelemről szól, ami a TOS-ból ismert állapot megteremtéséhez vezet, és menet közben egyre egyértelműbbé váltak a jelenkori politikai-társadalmi párhuzamok is. Azt is bevallották, hogy a végkifejletet találták ki először, és abból fejtették vissza a történetet, tehát egyáltalán nem volt szó részről részre való ötletelésről.

Ami a külsőségeket illeti, szerintem nem érdemes túlságosan fennakadni az ilyesmin, és elvárni, hogy mindenáron rgaszkodjanak egy több, mint 50 éves franchise minden eleméhez. Mind tudjuk, hogy a TOS egy alacsony költségvetésű sorozat volt a '60-as években. Komolyan azt kéne imitálni az utolsó részletig, hogy teljes legyen a vizuális egység? Az egész csak egy történet, amit akkor úgy meséltek el, ahogy tudták, aztán a mozifilmektől kezdve már máshogyan... (Egyébként érdekes, hogy sokan konkrétan elvárják, hogy mindent a TOS vizualitásához igazítsanak, miközben mindenki tudja, hogy sószórókból készítettek kütyüket és papírmasé díszletek közt rohangáltak.)

I Mészáros Zoltán I 2018.02.19. 17:20:45

Mi volt a magyarázat a könyvben az eltérő ruházatokra? :)) Tök kiváncsi lennék.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2018.02.19. 22:32:59

@I Mészáros Zoltán I: az egyenruhákra azt írta, hogy az "új", Constitution-osztályú hajókon már az új, színes egyenruhákat hordják. De a különböző hajótípusok magyarázata volt vicces (mármint hogy az idegen lényeknek max 1-2 fajta hajójuk van, az embereknek meg vagy száz) , volt egy félmondat, hogy az embereknél nagyon sűrűn, rövid idő alatt változik az esztétikai sztenderd, és ezen rendkívül jól szórakoznak a vulkáni és az andóriai szövetségeseik.
süti beállítások módosítása