Magyar Star Trek rajongói blog

Discovery epizódlista

2017. május 23. - StarTrekker

star-trek-is-discovery-new-logo-1280x681.png

A Star Trek Discovery (DSC) a Star Trek-sorozatok "eredeti" idővonalán játszódik, 10 évvel azelőtt, hogy James T. Kirk átvette az Enterprise NCC-1701 parancsnokságát. A sorozat a Csillagflotta utazásait követi figyelemmel küldetésükön, ahogy új világokat és életformákat fedeznek fel, valamint egy Csillagflotta-tisztet, akinek meg kell tanulnia, hogy ahhoz, hogy igazán megértsen mindent, ami idegen, először önmagát kell megértenie.

A sorozat 2017 őszétől Amerikában a CBS All Access, a világ többi részén a Netflix streamszolgáltató kínálatában látható.

Egy évszázadnyi csend után háború tör ki a Föderáció és a Klingon Birodalom között, egy kegyvesztett Csillagflotta-tiszttel a konfliktus középpontjában. (Netflix-szinopszis)

Ha a blog Discoveryvel kapcsolatos cikkei érdekelnek, kattints a Discovery-címkére!

ELSŐ ÉVAD

1x01. The Vulcan Hello (17/09/25)

Őrjárata során a föderációs űrben a USS Shenzhou egy ismeretlen eredetű tárggyal találkozik, aminek kapcsán Michael Burnham elsőtiszt élete legnagyobb próbatételével kerül szembe.

1x02. Battle at the Binary Stars (17/09/25)

Szemtől szembe kerülve a klingon hajókkal a USS Shenzhou felkészül a háború lehetőségére, ha netán a tárgyalások kudarcot vallanának. A zűrzavar közepén Burnham visszatekint vulkáni neveltetésére útmutatást keresve.

1x03. Context is for Kings (17/10/02)

Burnham a USS Discovery fedélzetére kerül, ahol gyorsan kiderül, hogy a dolgok nem azok, amiknek látszanak. Ahogy a rejtélyes Gabriel Lorca kapitány sem.

1x04. The Butcher's Knife Cares Not for the Lamb's Cry (17/10/09)

Voq erős kihívóra talál, miközben T'Kuvma tanait próbálja követni. A Discoveryt egy ostromlott föderációs kolónia védelmére rendelik, miközben Burnham felfedez egy lehetséges megoldást a hajtóműproblémákra.

1x05. Choose Your Pain (17/10/16)

Lorca egy küldetés során fogságba esik, és egy klingon börtöncellában találja magát Ash Tylerrel, a Csillagflotta hadnagyával, és a notórius intergalaktikus bűnözővel, Harry Muddal. Burnham aggodalmát fejezi ki a spórahajtómű hatásait illetően a fedélzetre hozott idegen lényen.

1x06. Lethe (17/10/23)

Tyler hadnagy a Discovery legénységének tagja lesz. Sarek Burnham segítségét kéri, felélesztve Michael múltbéli emlékeit. Cornwell admirális megkérdőjelezi Lorca döntéseit. 

1x07. Magic to Make The Sanest Man Go Mad (17/10/30)

A legénység lazítani próbál, de a bulit egy váratlan vendég, és vele egy problematikus eseménysorozat szakítja meg.

1x08. Si Vic Pacem, Para Bellum (17/11/06)

A Discovery egy felderítőcsapatot küld a Pahvo bolygóra, ami a kulcs lehet a klingon álcázótechnológia megfejtésében.

1x09. Into The Forest I Go (17/11/12)

Megkerülve a Csillagflotta parancsait, Lorca a Discovery legénységének legnagyobb kincsét, a hajót magát használja fel, hogy véget vessen a klingonokkal folytatott háborúnak egyszer és mindenkorra.

(Szünet)

1x10. Despite Yourself (18/01/07)

A Discovery legénységének kreatív eszközökhez kell nyúlnia, hogy egy idegen terület közepén túléljék egy példátlan ellenfél támadását, és hazatérjenek. (Rendezte: Jonathan Frakes.)

1x11. The Wolf Inside (18/01/14)

Még mindig a tüköruniverzumban ragadva Burnham titokban megpróbálja megmenteni egy csapatnyi lázadó életét, miközben a Tyler hadnagyot csöndben emésztő rémület akár a hazatérésüket is kockára teheti.

1x12. Vaulting Ambition (18/01/21)

Burnham egy különleges "ajándékot" visz a Császárnak. Stamets egy váratlan segítségnek köszönhetően megvilágosodik, miközben a micélium hálózatban ragad. Saru L'Rell segítségét kéri.

1x13. What's Past is Prologue (18/01/28)

Lorca puccsot szervez a Császár megdöntésére, gyors döntésre kényszerítve Burnhamet, akinek nemcsak magát, de a Discovery-t is meg kell mentenie.

1x14. The War Without, The War Within (18/02/04)

A saját univerzumába visszatérő Discovery legénységének a kemény valósággal kell szembenéznie: távollétük alatt a háború lassan a végveszélybe sodorta a Föderációt. A Csillagflottának emiatt szokatlan taktikákhoz kell fordulnia.  

1x15. Will You Take My Hand? (18/02/11)

Giorgiouval a kapitányi székben a Discovery a klingon anyabolygóra utazik, hogy véget vessen a háborúnak. Burnham azonban gyanakszik Giorgiou terveit illetően.

 

SHORT TREKS

ST1x01. Runaway (18/10/04)

A USS Discovery fedélzetén Tilly zászlós váratlan látogatót kap, aki segítségre szorul. Párosukban azonban több közös vonás, mint elsőre pillantásra látszik.

ST1x02. Calypso (18/11/08)

Miután egy ismeretlen gyengélkedőn magához tér, Craft egy elhagyatott hajón találja magát. Egyetlen társa és reménye a túlélésre egy mesterséges intelligenciával felszerelt számítógép.

ST1x03. The Brightest Star (18/12/06)

Mielőtt az első kelpián lett volna a Csillagflottában, Saru egyszerű életet élt apjával és húgával anyabolygóján, a Kamináron. A leleményességgel és népében szokatlan kíváncsisággal teli ifjú Saru a faluján túlra vágyódik, és ez egy váratlan útra tereli.

ST1x04. The Escape Artist (19/01/03)

Harry Mudd, aki visszatért régi, lopós-csalós trükkjeihez, nem meglepő módon veszélyes helyzetben találja magát egy idegen hajón. Így hát belekezd legújabb átverésébe.

 

MÁSODIK ÉVAD

2x01. Brother (19/01/18)

A Discoveryt és legénységét hét, szerte a galaxisban szétszórt azonosítatlan jel utáni nyomozásba vonják be. Christopher Pike, az Enterprise kapitánya veszi át a Discovery parancsnokságát. Az Enterprise érkezése arra készteti Burnhamet, hogy felülvizsgálja kapcsolatát nevelt testvérével, Spockkal.

2x02. New Eden (19/01/25)

Egy új jel tűnik fel, ami a Discovery egy távoli bolygóra vezeti, aminek lakosai egy Földön évszázadokkal korábban vívott háború túlélőinek leszármazottai.

2x03. Point of Light (19/02/01)

Egy a Discoveryre érkező meglepetés látogató sokkoló híreket hoz Spockról és fájó pontokat idéz fel Burnhamben a múltból. Az aszteroida incidens után Tilly úgy érzi, elvesztette a kapcsolatot a realitással. L'Rell hatalma a Qo'noSon kihívóval néz szembe.

2x04. An Obol for Charon (19/02/08)

Egy rejtélyes gömbszerű objektum foglyul ejti a Discoveryt az űrben. Közben May "eredeti" formája veszélybe sodorja Tilly életét. Saru belép a vahar'ai-ba, egy olyan különleges, a kelpiánokra jellemzői biológiai állapotba, mely életük végét jelzi.

2x05. Saints of Imperfection (19/02/15)

Burnham és a legénység mentőakciót indít Tilly megmentésére a micélium hálózatba, de Stamets nincs felkészülve arra, amit ott találnak. A 31-es Szekció megbízást kap, hogy segítséget nyújtson Spock kézrekerítésében, ami eléggé zavarja Pike-ot.

2x06. The Sounds of Thunder (19/02/22)

Amikor egy újabb jel jelenik meg Saru szülőbolygója fölött, egy újabb kockázatos küldetésre indul a Discovery legénysége, aminek következményeképp Saru nagy veszélybe kerül és megkérdőjeleződnek a Vörös Angyal szándékai. Közben Hugh igyekszik feldolgozni a vele történteket.

2x07. Light and Shadows (19/03/01)

Burnham hazautazik a Vulkánra, ahol meglepő családi titkokra bukkan. A Vörös Angyal megjelenési helyének vizsgálata közben a Kaminar felett Pike és Tyler egy téridő-anomália fogságába esik. Közben Giorgiou Leland és a Section 31 ellen szervezkedik.

2x08. If Memory Serves (19/03/08)

Spock és Burnham a Talos IV-re tart, ahol Spock meggyógyításának folyamata arra kényszeríti a párost, hogy szembenézzenek komor múltjukkal. Stamets kétségbeesetten próbálja helyrehozni kapcsolatát az egyre inkább összezavarodó Hugh-val, miközben Tyler a legénység gyanakvását igyekszik megszüntetni az ő múltjával kapcsolatban.

2x09. Project Daedalus (19/03/15)

Mikozben a Discovery megpróbál bejutni a 31-es Szekció főhadiszállására, erősödik a gyanú, hogy áruló lehet a hajón. Burnham megpróbál segíteni Spocknak, de nem úgy sikerül, ahogy eltervezte.

2x10. The Red Angel (19/03/22)

Burnham megdöbben, amikor megtudja, hogy családjának mélyebb a kapcsolata a 31-es Szekcióval, mint eddig gondolta. Közben a USS Discovery legénysége kideríti, ki lehet a Vörös Angyal, és tervet kovácsolnak az elfogására.

2x11. Perpetual Infinity (19/03/29)

A találkozás a Vörös Angyallal nem úgy alakul, ahogy azt Burnham elképzelte. Giorgiou és Tyler furcsa változást érzékelnek Lelandben.

2x12. Through the Valley of Shadows (19/04/05)

Egy újabb jel egy elszigetelt világra vezeti a Discoveryt, ahol Pike az életét megváltoztató döntést kénytelen hozni. Burnham és Spock egy Section 31 hajó után nyomoznak, ami egy súlyos felfedezéshez vezet.

2x13. Such Sweet Sorrow (19/04/12)

A USS Discoveryt kiürítik, miután Pike kapitány elrendeli a hajó önmegsemmisítését. A USS Enterprise érkezik segítségül, hogy harcba szálljon a Section 31 hajók ellen, amik körülveszik a Discoveryt.

2x14. Such Sweet Sorrow, Part 2 (19/04/19)

Discovery legénysége a Control ellen vívott harcban nem csak az életükért, hanem a jövőért is küzdenek, miközben Spock és Burnham új kapcsolatot fedez fel a vörös jelek között.

 

SHORT TREKS 2. évad

ST2x01. Q&A (19/10/05)

Spock zászlós első napja a USS Enterprise fedélzetén nem úgy alakul, mint eltervezte: ő és Number One bentragadnak egy turbóliftben.

ST2x02. The Trouble With Edward (19/10/10)

A frissen kinevezett kapitány, Lynne Lucero izgatottan várja, hogy hajója, a USS Cabot fedélezetére léphessen. Első parancsnoksága azonban rögtön nehézségekbe ütközik, a hajón dolgozik ugyanis Edward Larkin, a csökönyös tudós, aki kitalált egy forradalmian új tribbli-felhasználási módot.

ST2x03. Ask Not (19/11/14)

A 28-as Csillagbázist ért támadás során egy meglepetés fogoly kerül Thira Sidhu kadét felügyelete alá, aki így olyan döntésre kényszerül, ami veszélyeztetheti állását a Csillagflottában.

ST2x04. The Girl Who Made the Stars (19/12/12)

Amikor az ifjú Michael Burnham megijed egy űrbéli vihartól, apja elmesél neki egy mitikus történetet egy kislányról, aki szembeszállt a félelmével.

ST2x05. Ephaim and Dot (19/12/12)

Ephaim, a kis medveállatka épp a micélium-hálózatban repül, amikor egy váratlan találkozás hatására lenyűgöző kalandokba keveredik.

ST2x06. Children of Mars (20/01/09)

Két tizenéves lány kerül konfliktusba egymással az iskolában, de ez a nap az egész életüket megváltoztatja. (Az epizód a Picard-sorozathoz kapcsolódik.)

 

HARMADIK ÉVAD (valamikor 2020-ban)

3x01. ?

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr4312534875