Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Honnan tudjam, nekem való-e a Star Trek?

2017. március 03. - StarTrekker

star-trek-next-generation_transporter.jpg

Ez egy jó kérdés. A Star Treknek nagyon más a vonzereje, mint mondjuk a Star Warsnak, a másik nagy, ismert amerikai scifi-univerzumnak. Egy ilyen névvel, hogy „Star Wars” (avagy „Csillagok háborúja”, ahogy régen hívtuk) rögtön tudod, hogy mire számíthatsz: látvány, sok lövöldözés, robbanás, akció. De ha előszedsz egy random Star Trek-epizódot, néha egy árva puskalövés sem dördül el. (Nem mintha nem szeretnénk a Star Warsot, szeretjük. Sőt, idehaza, szerintem több generáció van, aki a Star Wars-szal kezdte a scifi-rajongást. Bár vannak, akik szerint a Star Wars nem is scifi – de ebbe most inkább ne menjünk bele.)

Ahelyett, hogy megmagyaráznám, mitől Star Trek a Star Trek, egy epizódot hívok segítségül. Ha még az életedben nem láttál Star Treket, de ki akarod próbálni milyen, ajánlok egy részt.

Az epizód, amit meg kellene nézned, a Star Trek: Az új nemzedék 5. évadának 2. része. Címe: „Darmok”.

A következőket kell tudnod, mielőtt elkezded:

  • A Star Treknek ez a vonulata a XXIV. század közepén játszódik, kb. 350 év múlva a jövőben.
  • Ebben a jövőben a Föld a Bolygók Egyesült Föderációja nevű szervezet legprominensebb tagja. Ez egy csillagközi köztársaság, több, mint 150 taggal.
  • A Föderáció fő katonai és felfedező szerve a Csillagflotta, és a USS Enterprise a flotta zászlóshajója.
  • Jean-Luc Picard a USS Enterprise kapitánya. Bár Picard ugyan nem ódzkodik a harctól, de hírnevét főként diplomáciai készségeinek köszönheti.
  • A Csillagflotta fő küldetése új életformák és új civilizációk felkutatása, és senki sem jobb ebben, mint Picard kapitány.

Ennyi. Most menj, nézd meg az epizódot.

Fent van a Netflixen, kérd kölcsön valakitől lemezen, töltsd le, vagy nézd meg itt alább (egy jótét léleknek köszönhetően elérhető az Indavideón).

Utána megbeszéljük.

Addig itt várok. :)

 

 

Vége?

Mit gondolsz?

A következők miatt kértem, hogy nézd meg ezt a részt:

1. A legénység minden tagja azt a munkát végzi, amit általában.

Azért szeretem ezt a részt ajánlani új trekkereknek, mert mindenki azt csinálja benne, amiben a legjobb.

  • Picard kapitány lent van a bolygón, és diplomáciai képességeit veti latba. Vagy kooperálnak, vagy meghalnak.
  • Picard távollétében Riker vezényli a hajót.
  • Data megpróbál egy tervet kitalálni Picard megmentésére.
  • LaForge megpróbálja feljavítani a transzportereket, miközben megjavítja az Enterprise harci sérüléseit.
  • Worf addig akarja lövöldözni az idegeneket, amíg a probléma meg nem oldódik. :)
  • Crusher az Enterpriseról követi nyomon Picard és Dathon életjeleit, és orvosi tanácsokat ad.
  • Troi Datával együttműködve próbálja kitalálni, hogy működik az idegenek kultúrája és nyelve.

2. A történet lényege a kapcsolatfelvétel egy különös, idegen fajjal, a Star Trek egyik leggyakrabban visszatérő témája.

Már a főcímben is elhangzik: „…az Enterprise csillaghajó feladata különös, új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása.” A „Darmok”-ban mindez megtörténik. A bolygó, melyen az őshonos életforma valamiféle láthatatlan szörny? Egy idegen faj, ami kizárólag metaforákban beszél? Határozottan ütjük a „különös” kritériumát.

3. A megoldás nem technoblabla-természetű.

Az egyik dolog, ami problematikus volt a Trekben, ahogy egyre több készült belőle, hogy néha a megoldás épp olyan furcsa és nonszensz volt, mint a probléma maga (például valami technikai eszköz körüli kavarás). A „Darmok”-ban nincs meg ez a probléma, bárki tudja követni a történetet.

4. A válaszból tanultunk valamit.

Fogadjunk, hogy nem találtad ki a végét, igaz? Ilyen, amikor a Star Trek a legjobb formáját mutatja: egy sztori, ami játszik egy kicsit a fejeddel, és a megoldás kitágítja a horizontodat kissé. Erről szól a Star Trek.

Mindezek mellett, ez egy teljesen önálló sztori, soha többet nem beszélnek róla se előtte, se utána, így nem spoilerezel el semmit, ha beleugrasz. Azonkívül a nézői közvéleménykutatások szerint egyike a legjobb 25 TNG-epizódnak.

dathon.jpg

Szóval, a kérdés, hogy neked való-e a Star Trek?

Ha azt gondolod, hogy ez az epizód unalmas volt, akkor ne fecséreld az időd, mert elég jól reprezentál egy átlagos Star Trek-epizódot.

Viszont ha tetszett, és érdekelne a dolog, akkor esetleg olvasd el ezt a posztot, hogy hol és hogyan is érdemes belekezdeni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr7112282353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jazo 2017.03.03. 20:31:56

Azért én azt javasolnám, hogy ne az első szériától kezdje nézni, mert nagyon idejét múlt minden szempontból. Szerencsére az összes széria önálló, vagyis kezdheti a modernebb szériákkal. Pl. a ST Voyager-rel, vagy Enterprise-al, esetleg a Deep Space Nine-al.

Ha nagyon megjelenési sorrendben szeretné nézni, akkor is a TNG-t ajánlanám elsőnek. Elég lassan indul be, de később az egyik legjobb lesz.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.03.03. 20:39:42

@Jazo: Igen, tökre egyetértek. Ezért is van egy külön poszt arról, hogy hogyan is érdemes belekezdeni.

A Voyagerrel én nem javasolnám a kezdést, mert egy csomó finomság elveszik, ha nem ismered a klingonokat, a maquis-kat, nem tudsz egy csomó mindent a vulkániakról, stb. Ugyanígy a DS9-nal sem.

De persze, mindenkinek ahogy jólesik. :-) Lehet, hogy épp ezek a dolgok keltik fel az érdeklődést...

Jazo 2017.03.03. 21:21:08

Igen, vannak bizonyos átkötések a sorozatok között, bár főleg csak az indítórészeknél, de azért messze nem olyan mértékű, hogy ne lehessen érteni önállóan. Egyedül az Enterprise és a TNG lóg ki a sorból.

Az Enterprise filmtechnikailag a legmodernebb és időrendben a legelső, szóval akár azzal is lehet kezdeni. Akinek az nem tetszik, annak a többi sem fog. Érdekes történet, viszonylag sok akció, mikor beindul. Rejtély, rejtély hátán.

Amúgy azt is mondhatjuk, hogy akinek tetszik a Scifi mint műfaj, annak a Star Trek is tetszeni fog.

Sir Gombóc 2017.03.03. 22:26:32

Szeretem a Star Treket. :-)
De ezt a részt nem találtam különösen izgalmasnak és szerintem nem is tartozik a legjobb részek közé.
Semmiképp sem ezt mutatnám meg elsőként.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.03.03. 22:43:45

@Sir Gombóc: Jöhetnek az alternatív javaslatok nyugodtan! ;-)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2017.03.04. 05:00:22

Kezdésnek szerintem a TNG egy "Darmok"-hoz hasonló önálló, történetileg a többi résztől független része jó. Ezen belül bármelyik rész megfelel, ha nem akadunk fenn a technoblabla-n, a maszkokon, és az pizsama-egyenruhákon.
Számomra a TNG-ben a legjobb az, hogy sci-fi keretet nyújt ahhoz, hogy folyton lehet cserélgetni a világot a karakterek körül, és ezt ki is használják. Idegen világok, a hajó, a Föld, vadnyugat, Robin Hood világa, gengszterek világa. Vannak részek amik kifejezetten egy-egy karaktert, míg mások barátságokat, kapcsolatokat mutatnak be. Van akció, horror, dráma, komédia. Szerintem alapvetően minden rész gericét a tanulság/mondanivaló és a poénok adják, amitől megunhatatlan főleg hogy ezek gyakran cserélődnek.
Horror: a doktornő bennragad egy szűkülő valóságban, buborékban.
Komédia: először megjelenik a tanácsadónő édesanyja, és rárepül a kapitányra
Dráma: a kapitány meglátogatja a bátyját a Földön.
Akció: a legtöbb klingonos, borgos rész.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.03.04. 19:03:32

Én kronológiaiailag nézem. Mondjuk én szeretem a TOS hangulatát.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.03.04. 23:26:17

Szerintem felszínes és a félrevezető a cikk, a Deep Space 9 tele van olyan monumentális űrcsatákkal, amelyek simán bekerülnének a filmtörténet legjobb ürcsatái közé (persze ez nem jelent annyira nagy dolgot, a Jedi Visszatér endori csatája még mindig referencia).
A Sacrafice of Angel monumentális űrcsatája annak ellenére impozáns, hogy sokat fejlődött az animációkészítés... De érdemes összevetni a DS9 nyitócsatáját (Wolf 359, mi más :) ) és a 6-7. szezon csatáit.
A mozifilmek között is akadnak korrekt jelenetek, a borg nagy csatája pl moziformátumban az igazi :).

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.03.05. 16:07:45

@Ződ2000: hát, nézd, 28 évadnyi élőszereplős Star Trek-sorozat van, plusz a filmek. Igazi, nagy űrcsaták a DS9 utolsó két évadában voltak csak. A Star Trek alapvetően nem űrcsatázós sorozat, az epizódok túlnyomó része nem a háborúzásról szól. Vannak ilyen kétperces lövöldözések időnként epizódokban, de azok többnyire jelentéktelenek.

Egy olyan epizódot akartam bemutatni, ami általában van a Star Trekben. Ha egy kezdőt az űrcsaták miatt akarnám rábeszélni a sorozatra, akkor szerencsétlennek elég sok részt kéne keresztülszenvednie, amire végül elkezdenének lövöldözni. Igazából én ezt gondolnám félrevezetésnek.

Viszont vannak jól kinéző űrcsaták, igen. Amit te is mondtál, a "Sacrifice of Angels" is elég szép (bár az már CGI volt, a modellesek valamiért nekem jobban bejönnek), meg a klingon ostrom a "Way of the Warrior"-ban is nagyon jó, de ott van például a klingon támadás a TNG "Yesterday's Enterprise" végén, ami nem egy hűhagyors valami, de nagyon jól van vágva. Vagy mondhatnám a TOS-ból a "Balance of Terror"-t is. Szóval vannak csaták is, igen, de nem ezt tartom a Star Trek fő jellemzőjének.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.03.05. 21:41:48

@StarTrekker: a DS9 második fele egy jól felépített csillagközi háború, de már a sorozat Pilotja is a Borg csatával nyit. Ez igazi űrháborúpornó :), amihez kevés fogható akad (Space 2063, esetleg a Babylon 5 utsó 2 szezonja) A Y-days Enterprise esetében a vonatkozó csetepaté sokkal kevésbé öncélű, és inkább a csata van a történetért, a felállás maga a 22-es csapdája, ráadásul korrekt karakterrajz (mellesleg a sorozat leggyengébben kivitelezett karakter-kiírása után Yar karakterének rehabilitálása is).

Míg a DS9 esetében az ütközet gyakran a csúcspont is: az Improbable Cause/ Die is Cast vagy a Tears of the Prophet egy több részen át alakuló történetszál ami egy nagy csatában kulminálódik.

Sir Gombóc 2017.03.07. 18:59:43

@StarTrekker: Nehéz helyzetbe lavíroztam magam, mert nem vagyok hardcore Star Trekker, viszont bármikor le tudok ragadni előtte. Így a részek történeteit sem tudom fejből..
Elsőre én könnyedebb, a karaktereket megszerettető részeket ajánlanék, ahol pl. látjuk Riker csibészségét, Pickard hűvös, szabálykövető de mégis emberi viselkedését, stb.

DewCee 2017.03.13. 19:16:19

@Ződ2000: ha szerinted a DS9 "űrháborúpornó", akkor attól tartok hogy nem értetted meg a sorozat lényegét. Az űrcsaták bár valóban sokszor egy-egy történetszál tetőpontját jelentik, de sohasem voltak benne öncélúak. Egyszerűen arról van szó hogy a Star Trek-ben addig mindig csak csatákat láttunk, háborút viszont sosem, és egy háborút nem lehetett volna hitelesen úgy ábrázolni ahogyan korábban többször is láttuk, vagyis pont hogy nem láttuk, hanem csak bemondta valaki a hídon hogy "torpedók kilőve", "találat érte a gépházat", stb. Az űrhajóflották összecsapása tehát eszköz volt, ami egyrészt hűen szemléltette a háborús gépezet működését, a katonai konfliktus volumenét, másrészt mindig előrevitte a cselekményt (ha már a pornóval hasonlítjuk, abban a qfircolás a történethez semmit nem tesz hozzá, ld. a TNG XXX-parody verzióját, amiből nemrég kivágták azokat a jeleneteket, és így koherens fanfilmként megtekinthető a youtube-on is :) )
A DS9-ban az űrcsaták csak a krém a tortán, a sorozat javát a dráma adja, és az a fajta karakterdinamika ami a TNG-ből szvsz hiányzott. Plusz az epizódokon átívelő történetszál, na és a visszatérő karakterek sokasága. Utóbbiak alapján persze lehet "űrszappanoperának" is nevezni, de engem speciel ez kicsivel jobban beszippantott mint a TNG "steril" világa.
@StarTrekker: A Darmok kultikus TNG-epizódnak mondható, de én nem biztos hogy ezt ajánlanám egy laikusnak beugró gyanánt. Számomra a Star Trek esszenciáját a "to boldly go where no man has gone before" mottó írja le a legjobban, vagyis a Star Trek akkor a legjobb amikor hőseink az ismeretlennel dacolva hatolnak a világűr rejtelmes mélységeibe. Kövezzetek meg, de én ennek legjobb iskolapéldájaként az első mozifilmet tartom számon. Tudom, a mai sztenderdek szerint kicsit lassú és vontatott, de éppen a lassan kibontakozó történet és a misztérium teszi izgalmassá, emellett - bár a mellékszereplők marginalizáltan jelennek meg, de - a klasszikus trió a legjobb formáját hozza benne. Ezt a feelinget egy kicsit sikerült a Beyond-nak is elkapni, és emiatt a JJverse egyetlen igazi Star Trek filmjeként tudok tekinteni rá.

StarTrekker · http://startrekker.blog.hu 2017.03.14. 09:08:04

@DewCee: köszi, nagyon sok valid pont. :-)

Az első mozifilmmel kapcsolatban szállnék csak vitába. Én egy kicsit kevésbé kedvelem, mint a többi filmet, bár vannak erősségei (a zenéje pl. szerintem a legjobb az összes Trek filmzenék közül). De mivel lassú és tényleg kissé vontatott, kezdőknek semmiképpen sem ajánlanám, mert csak elriasztanánk őket vele... Elsőre valami olyasmi epizód kellene, ami behúzza a nézőt, visszaad valamit a Star Trek világnézetéből, megmutatja a karaktereket. Ha már az illető benne van a rajongásban, akkor viszont mindenképp ajánlott a TMP.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.03.15. 09:51:14

@DewCee: szerintem te nem sok DS9-es szezont néztél végig :) A sorozat utolsó harmadában kulcsfontosságú Breeneket kb a cilinderből rántották elő, ami azért elég érdekes egy Alfa kvadránsban katonailag meghatározó erőtől.

A találattól össze vissza repülő tisztek megmaradtak, de azért az utolsó három szezon csatái nagyon emlékezetesek. A Die is Cast végén az nagy csata (Omarion Nebula) volt a valódi fordulópont (amikor nem csak Odo morpholásaira pazarolták el az animátorok szuperszámítógépeit ), és ez a harmadik szezon. Az ötödiktől indul be igazán a csetepaté, és a hatodik a tetőpont (Dominion War), igazából a DS9 sorozat egy háborúról szól, ezért nem értem a kommented.

Rövid magyarázat: a "pornó" itt (és általában) azt jelenti, hogy aki valamire izgul, az abban kiélheti magát. A DS9 pedig az űrháborúk kedvelőinek elég jó élvezeteket biztosított, konkrétan a Jedi Visszatér óta nem láttam olyan űrcsatákat, mint a Sacrafice of Angels vagy a What You Leave Behind (Battle of Cardassia, youtu.be/LaTXLDvpc7k ) nagy csatája.
süti beállítások módosítása