Magyar Star Trek rajongói blog

Star Trek Catan: Telepesek a végső határon

2017. március 25. - StarTrekker

stcatan_cover.jpg

1996-os megjelenése óta a Catan telepesei című asztali társasjáték egy valódi klasszikussá vált. Nemcsak, hogy egész nemzedékeknek mutatta meg, hogy felnőttként is lehet (és érdemes) társasjátékokkal játszani, de egy valóságos forradalmat indított be a társasjátékiparban. Ma már ez egy fejlődő iparág, több száz társasjáték jelenik meg évente, és a Catan is egy számos tagú játékcsaláddá bővült. Ennek egyik érdekes darabja a 2012-ben megjelent Star Trek Catan, ahol az űrt, a végső határt fedezhetjük fel.

Tovább

Könyvajánló - William Shatner: Leonard

William Shatner (with David Fisher):

Leonard – My Fifty Year Friendship With A Remarkable Man

leonard.jpg

Megszállott Star Trek-rajongók biztosan olvasták már mind William Shatner, mind Leonard Nimoy önéletrajzi könyveit (utóbbi kettőt írt, előbbi meg már vagy hatot). Kettejük közül nyilvánvalóan Nimoy volt a komolyabb figura, Shatner pedig a bohóc, szerencsére utóbbi azért ezt tudja magáról, és nem kicsit játszik rá (nevezhetjük akár önironikusnak is). Shatner könyve barátságukról Nimoy halálának első évfordulója környékén jelent meg – ez első pillantásra nem tűnt jó ötletnek. Sőt, számomra egy kissé gyomorforgató reklámkampánnyal kezdve kissé szégyentelennek is tűnt, de mégis, nagy hiba lett volna, ha kihagyom. Ha szereted a Star Treket, Spockot és/vagy Leonard Nimoyt, ha ezt a könyvet elolvasod, még jobban szeretni fogod.

Tovább

Hogyan lopta el William Shatner Leonard Nimoy biciklijét?

shatner_nimoy_bicycle.jpg

Elég ritkán fordul elő, hogy errefelé vetődik egy Star Trek-színész, hogy vendégeskedjen egy rajongói találkozón (bár volt már rá példa). Aki találkozni akar kedvenc színészeivel, bizony külföldre kell utaznia. De hogy milyen a hangulat egy ilyen találkozón? Általában komolyabb gondolatok és vicces történetmesélések érdekes egyvelege a műsor, íme egy példa: egy rövid részlet William Shatner és Leonard Nimoy színpadi showjából, amiben a sorozat forgatása közbeni rivalizálásukról számolnak be... Majdhogynem karakterben!

Tovább

A Star Trek Discovery szereplői

 disco-chair.png

Az előző részek tartalmából ( ;-) ): először megnéztük, mit tudunk a Discoveryről, aztán megismertük az írószoba lakóit. De vajon kik keltik életre a forgatókönyveket, kiknek fogunk szurkolni minden héten? Valakinek bele kell ülnie a kapitány székbe is... Nézzük meg, kiket jelentettek be eddig!

Tovább

Amit a Star Trek Discoveryről tudni lehet: az íróstáb

star_trek_discovery_hero_launch.jpg

Az utóbbi években a sorozatok komolyabbá válásával egyre fontosabbá váltak az írók. Hamarosan kihajózik a Discovery csillaghajó, és egyre több színészt jelentenek be, de az írók nagy többsége viszonylag rejtve marad, pedig lehet, hogy az ő szerepük ennél sokkal jelentősebb. Nézzük meg, kik azok a fontosabb arcok, akik az új Star Trek-sorozat sztorijaiért lesznek felelősek majd.

Tovább

Amit a Star Trek Discoveryről tudni lehet: alapok

star-trek-is-discovery-new-logo-1280x681.png

2015. novemberében kaptuk az örömteli hírt: új Star Trek-sorozat készül. Az újságot először a Deadline és a The Hollywood Reporter szellőztette meg, ami már sejtette, hogy nem a szokásos “valaki bevisz egy sorozatötletet a stúdiónak”-dologról van szó, de amikor a startrek.com is megjelentette, már biztosak lehettünk benne: valóban új epizódokra várhatunk.

Tovább

Voyager-filmzene album jelent meg

A La-La-Land Records, amely az elmúlt években számos Star Trek-megjelenéssel örvendeztetett meg minket, ezúttal egy Voyager filmzenei gyűjteménnyel állt elő.

voy-ost-cover.jpg

 A 4 CD-s gyűjtemény azért is öröm, mert a Voyager zenéjéből több, mint 20 éve nem jelent meg semmi. A tracklista és pár további hír a tovább mögött olvasható.

Tovább

Deep Space Nine-dokumentumfilm készül

Közösségi finanszírozásban gyűjtenek pénzt a Deep Space Nine 25. évfordulója előtt tisztelgő dokumentumfilmre. A kampányból már csak pár nap van hátra.

ds9-wwlb.jpg

A tavaly augusztusban bejelentett filmet támogatók az utómunkálatokra és licenszjogokra adnak pénzt. A dokumentumfilmet a sorozat egykori showrunnere, Ira Steven Behr és a tavalyi – egyébként igen jól sikerült – Leonard Nimoy-dokumentumfilm, a „For the Love of Spock” rendezője, Adam Nimoy készíti.

Tovább

Honnan tudjam, nekem való-e a Star Trek?

star-trek-next-generation_transporter.jpg

Ez egy jó kérdés. A Star Treknek nagyon más a vonzereje, mint mondjuk a Star Warsnak, a másik nagy, ismert amerikai scifi-univerzumnak. Egy ilyen névvel, hogy „Star Wars” (avagy „Csillagok háborúja”, ahogy régen hívtuk) rögtön tudod, hogy mire számíthatsz: látvány, sok lövöldözés, robbanás, akció. De ha előszedsz egy random Star Trek-epizódot, néha egy árva puskalövés sem dördül el. (Nem mintha nem szeretnénk a Star Warsot, szeretjük. Sőt, idehaza, szerintem több generáció van, aki a Star Wars-szal kezdte a scifi-rajongást. Bár vannak, akik szerint a Star Wars nem is scifi – de ebbe most inkább ne menjünk bele.)

Ahelyett, hogy megmagyaráznám, mitől Star Trek a Star Trek, egy epizódot hívok segítségül. Ha még az életedben nem láttál Star Treket, de ki akarod próbálni milyen, ajánlok egy részt.

Tovább