Magyar Star Trek rajongói blog

Karácsonyi ajándékötletek Star Trek-rajongóknak

2017. december 10. - StarTrekker

enterprise-in-xmas-lights.jpg

Közeleg a Karácsony... Van egy barátod/családtagod/szeretted, akinek hegyesek a fülei, állandóan forró Earl Grey-teát iszik, raktajinót fogyaszt kávé helyett, vulkáni kézmozdulattal köszön, és transzporterrel közlekedik? Akkor lehet, hogy egy trekker van az életedben! Íme neki néhány érdekes ajándékötlet!

Tovább

A Star Trek: Deep Space Nine 10 legjobb epizódja

ds9_cast.jpg

2018 januárjában lesz 25 éve, hogy debütált a képernyőkön a harmadik Star Trek-sorozat (avagy az első Next Generation-spinoff). A Star Trek: Deep Space Nine a többi sorozattól eltérően, egy űrállomáson játszódik, ami egy stabil féregjárat közelében áll, így ők nem új világokat és új civilizációkat fedeznek fel, hanem inkább a meglehetősen széles karaktergárda közötti kapcsolatok, és a helyi politika adnak egy, a Star Trekben újszerű nézőpontot. Ha a különböző Enterprise-ok kalandjai afféle "pionír-szekerek utazásai az űrben", akkor a Deep Space Nine egy "vadnyugati határvidéki kisváros" történetét mutatja be. Ez a másfajta háttér lehetővé tette a hosszabb, szerializáltabb jellegű történetmesélést, messze megelőzve a mostani hasonló divatot. A DS9 a legsötétebb hangulatú, legmélyebb Star Trek-sorozatnak számított - legalábbis a Discovery érkezéséig.

Tovább

Utópia vagy elnyomás?

Társadalom és politika a Star Trek-univerzumban

unification-part-i-hd-118.jpg

Izgalmas előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők az Auróra Közösségi Központban tegnap. Egy politológus, egy politikus és egy jogász beszéltek saját szemszögükből arról, hogy most mi is a helyzet a Star Trek-univerzummal. Az Auróra jóvoltából felvételünk is van.

Tovább

Vendégposzt - Orville: vélemény a sorozatról, kilenc rész után - Írta: Sigismundus

orville-poster.jpg

Egy kisebb hiányosságot pótolunk: nem mehetünk el szó nélkül a The Orville című sorozat mellett, ami gyanúsan a Star Trek The Next Generation világát idézi fel. Valószínűsíthető, hogy ennek köszönhetően Seth MacFarlane sorozata máris számos trekker új kedvence. Én magam eléggé le vagyok maradva a szériával, de szerencsére egy rajongókolléga, Sigismundus sietett segítségemre. Ezúton is köszönet érte!

Tovább

Könyv: The Autobiography of James T. Kirk

The Autobiography of James T. Kirk

(by David A. Goodman)

autobioinset.jpg

79 tévéepizód és 6 mozifilm után a Star Trek-rajongóknak egészen biztosan van elképzelésük kedvenc karaktereik, mondjuk Kirk kapitány élettörténetéről. David A. Goodman (aki az Enterprise egyik írója volt, és ezt a munkát úgy kapta, hogy ő írta a híres Star Trekes Futurama-epizódot) könyve nem kevesebbre vállalkozik, hogy az itt-ott elhangzott történetfoszlányokat egységes egésszé kovácsolja össze. Illetve, mit is beszélek, ő csak szerkesztője volt ennek a kötetnek…

Tovább

A legérdekesebb rajongói teóriák a Discoveryvel kapcsolatban

voq-tyler-2.pngA Star Trek-rajongók hajlamosak arra, hogy alaposan kivesézzék rajongásuk tárgyát (khm...), nem véletlenül létezik a Star Trek Enciklopédia, vagy a Memory Alpha. És ha már belemerülnek, mindjárt születik is pár fan-teória. Mi is összeszedtünk párat, és kíváncsiak vagyunk, nektek mi a véleményetek?

Tovább