Magyar Star Trek rajongói blog

Hajónapló: Discovery 1x05: Choose Your Pain

2017. október 17. - StarTrekker

lorca-mudd.jpg

Lorca fogságba esik, összefut egy (nekünk) régi ismerőssel, miközben a legénység egy tagja durván begombázik. Egy Star Trek-blogger naplója. A lapozás után új sztorikat és spoilereket fedezünk fel!

Tovább

Az eredeti Star Trek-sorozat 10 legjobb epizódja

startrek_tos_crew.jpg

Az oldal egyik leglátogatottabb posztja a Hogy kezdjek bele a Star Trekbe? Kézikönyv kezdő trekkereknek. Ez ugyan képbe helyezi az érdeklődőt, de rögtön el is riasztja, ami nem is csoda: hiszen 725 epizódról és 13 filmről beszélünk... De vajon meg kell nézni az összeset? Nem feltétlenül. Választhatunk epizódot az epizódismertetők alapján (amik megtalálhatók a fejlécben, ill. itt oldalt), ahol az összes epizód sztorijának pármondatos összefoglalója megtalálható. Vagy esetleg kezdjük a legjobbakkal! Ebben a vendégposztban a TOS legjobb 10 részét szedi össze a széria egy hozzáértő rajongója.

Tovább

Paul Stamets, az igazi gombaszakértő

dsc-s01e03prev-04-640x428.jpg

A Discovery harmadik részében találkozhattunk a hajó tudományos tisztjével, Paul Stamets hadnaggyal, aki "asztromikológus", azaz az űrbéli gombák szakértője. Ez első hallásra, a karakter bejelentésekor elég viccesen hangzott, de mint azóta kiderült, igenis van jelentősége.

Ami még meglepőbb, hogy Bryan Fuller egy valódi tudósról vette az inspirációt, akit Paul Stametsnek hívnak, és a gombák szakértője.

Tovább

Elindult a Discovery! Gondolatok az első két részről

burnham_poster.jpg

Belegondolni is ijesztő, de több, mint 25 éve követem figyelemmel a Star Trek-sorozatokat. Amikor 2005-ben az utolsó Star Trek-sorozat megszégyenülve távozott tévéképernyőről, azt hittem ennyi volt, vége – és az igazat megvallva, lehet, hogy nem is bántam volna. A sorozat már évek óta fáradt volt, sem a Voyager, sem az Enterprise (bár időnként voltak bennük jó felvillanások) nem tudta hozni azt a színvonalat, amit a korábbi sorozatok. Kaptunk ugyan három filmet, de ezekben is csak korábbi karaktereket és történeteket melegítettek fel, és ezekről sem mondható el, hogy a határokat különösebben feszegették volna.

A Discoverynél is voltak rossz előjelek: a sokadszori halasztgatások, Bryan Fuller showrunner idő előtti távozása – mégis úgy tűnik, sikerült újra izgalmat lehelni a franchise-ba. Lapozás után spoilerekkel folytatom.

Tovább

Hajónapló: Discovery 1x01: The Vulcan Hello, 1x02: Battle at the Binary Stars

georgiou-burnham-sarcophagus-ship-phasers.jpg

Rendes epizódkritika is jön, de ez itt egy geekposzt. Milyen utalásokat lát és milyen megfigyeléseket tehet egy Star Trek-rajongó a Discovery első két részében? Vigyázat, NÖRD-birodalom!
Értelemszerűen SPOILERES bejegyzés, csak az lapozzon, aki a megfelelő Csillagflotta-felhatalmazással rendelkezik...

Tovább

Első találkozásom a Star Trekkel - ötször

Szubjektív visszatekintő élménybeszámoló a Trek-sorozatok első részeiről

 uss_shenzou_bridge.jpg

Alig pár óra van hátra a Discovery premierjéig, ami várhatóan egy új korszakot nyit a a Star Trek-univerzum életében. Arra gondoltam, hosszan tartó elemezgetés és ajnározás (vagy esetleg morgás) helyett inkább visszagondolok arra, hogyan találkoztam a Star Trek-sorozatok első részeivel, és elmesélem, milyenek voltak az első benyomások. Nosztalgiázó, személyes hangulatú poszt következik.

Tovább

25 híres vendégszereplő a Star Trekben

star-trek-banner_orig.jpgKedvenc univerzumunk 5 sorozata és 13 mozifilmje valami elképesztő mennyiségű vendégszereplőt vonultat fel. Néhány ezek közül elég ismert volt eleve, néhányra pedig csak ezután talált rá a hírnév. Voltak, akik eleve a sorozat rajongói voltak, megveszekedett trekkerek, akik alig várták, hogy bekerülhessenek, és voltak, akik csak később döbbentek rá, hová is csöppentek. Íme a 25 leghíresebb vendégszereplő a Star Trekben!

Tovább

A Netflix közzétette a 10 legnézettebb Star Trek-epizódot

 

janeway_oops.png

2016 júliusa óta (tehát több, mint egy éve) fent van az összes Star Trek-sorozat összes epizódja a Netflixen. A streamszolgáltató nézettségi adatairól általában nem sokat tudunk, de most a Discovery premierjére készülve közzétették, melyik a 10 legnézettebb epizód, amit a Netflixen megnéztek, összesítve az egész világon. A lista megdöbbentő.

Tovább