Magyar Star Trek rajongói blog

A Star Trek-könyvek rövid története

és a "modern" Trekkönyv-univerzum

2017. augusztus 18. - NocadLee

Egy tévésorozattal kezdődött, 1966 szeptemberében. 50 évvel később a Star Trek egy kulturális jelenséggé vált, amelynek népszerűségét 4 spinoff-sorozat, tizenhárom játékfilm, egy animációs sorozat, megszámlálhatatlan számú licensztermék is jelzi. És akkor még nem is beszéltünk a könyvuniverzumról, aminek története majdnem egyidős a franchise-zal, és hasonló sikereket mondhat magáénak.

blish3.jpg

Jellegzetes Bantam-féle borító

1967-ben, messze azelőtt, hogy a DVD-t vagy a videómagnót feltalálták volna, a Bantam Books szerezte meg a könyvkiadás jogait, hogy kielégíthesse azok igényeit, akik újra át szerették volna élni a tévében látott kalandokat. James Blish scifi-író kapott megbízást, hogy novellákat készítsen a sorozat forgatókönyvei alapján.

Tovább

A Star Trek könyvuniverzum

 star-trek-voyages-of-imagination-the-star-trek-fiction-companion-articlecover.jpg

A Star Trek azon kevés tévésorozatok egyike, mely egy saját univerzumot alakított ki magának, saját, különleges belső szabályokkal és irányelvekkel, változatos karakterekkel, saját technológiával… és a sort még lehetne folytatni. A kalandok azonban ma már nem korlátozódnak a képernyőre. A Pocket Books, a Simon&Schuster könyvkiadó leányvállalata révén havonta jelennek meg Star Trekkel kapcsolatos könyvek és kiadványok.

Tovább

Darmok és Jalad

darmok_and_jalad_tshirt.png

A TNG "Darmok" című epizódja a sorozat egyik fanfavoritja, e hasábokon is megemlékeztünk már róla. És mint ilyen, egyben a rajongói kreativitás tárgya is (lásd a fenti pólómintát például), mind a mai napig.

Íme egy példa: egy "Tachyon Beam" nevű előadó írt egy dalt az epizód sztorijából "Darmok and Jalad" címmel. Ezzel viszont egy másik trekrajongót inspirált...

Tovább

Őrségváltás a Buckingham Palota előtt

orsegvaltas.jpg

A Buckingham Palota Londonban a Brit Királyi Család hivatalos rezidenciája, melyet minden évben turisták ezrei keresnek fel. Az egyik nagy látványossága a hivatalos őrségváltás, melynek hagyománya több évszázadra tekint vissza. Jelenlegi helyszínén 1837 óta rendezik (azóta, mióta ez a hivatalos rezidencia). Hogy mit keres mindez egy Star Trek-rajongói blogon?

Tovább

Star Trek Continues

Egy rajongói sorozat, ami majdnem olyan jó, mint az eredeti

startrekcontinues_crew.jpg

A kép szereplői furcsán ismerősnek látszanak... vagy mégsem?

A Star Trek Continues című rajongói websorozat készítői nem kevesebbet tűztek ki maguk elé, hogy az eredeti Star Trek-sorozat szellemiségét megidézve készítsenek új Star Trek-epizódokat. Munkájukat hihetetlen lelkesedéssel, és minden részletre kiterjedő alapossággal végzik, elképesztően látványosan hozva az eredeti sorozat '60-as évekbeli hangulatát.

Tovább

"Meglepődtem, amikor a sushi-árus felismert"

Star Trek cosplayerek Magyarországon

eta-jaylah_kirk.jpg

Akik az utóbbi években jártak a Mondoconon, vagy más animés-cosplayes rendezvényen, észrevehették, hogy nemcsak a japán rajzfilmek követői jelennek meg ezeken, hanem más kisebb szubkultúrák, így scifi-rajongók is egyre nagyobb számban képviseltetik magukat. A színes forgatagban Star Trek-egyenruhásokkal is többször összefuthatnak a látogatók. Ők a Kóbor Trekkerek csapata. A team egyik szíve-lelke Éles Andrea és Éles Tibor, akiknek változatos Star Trek-jelmezei nemzetközi Star Trek-conokon is megállnák a helyüket.

Tovább