Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

The Roddenberry Vault - Kincsek Roddenberry raktárából

2018. február 27. - StarTrekker

the_roddenberry_vault_cover.jpg

A Star Trek eredeti sorozata számtalan kiadást megért már, legyen az videó, dvd, vagy épp blu-ray. És akkor még nem is beszéltünk a könyvekről, újságcikkekről és interjúkról, amik a sorozat készítéséről szólnak, szóval elvileg szinte mindent megtudhatunk a TOS történetéről. A The Roddenberry Vault BD-kiadványa mindezek ellenére korábban nem látott jeleneteket ígér.

 Az ember azt gondolná, hogy egy igazi TOS-rajongónak már nemigen lehet újat mondani: az elmúlt 50 év alatt rengeteg könyvben, cikkben lehetett utánanézni a szinte legapróbb részleteknek is. A többszöri dvd-kiadások extrái között nem csak kivágott, de elrontott jeleneteket és gag-reeleket is lehetett találni. Valamelyik dvd-kiadásra még a stábtagok által a forgatási helyszíneken forgatott házivideókat is feltették. Ezek után annak esélye, hogy előkerüljön valami új, szinte csillagászati. Mármint akkor, ha az embert nem Rod Roddenberrynek hívják.

Gene Roddenberry fia a családi vagyontárgyak között ugyanis valami nagyon érdekesre bukkant: egy raktárhelyiségben egy csomó különös filmszalagot talált, Star Trekként címkézve. Hogy tulajdonképpen mi is ez, vissza kell kicsit menjünk az időben. Roddenberry ugyanis a sorozat forgatása idején üzleti lehetőséget látott az olyan filmes emléktárgyak forgalmazásában, mint a filmkockák, vagy a forgatókönyv-lapok. Alapított egy céget, Lincoln Enterprises néven, ami ezzel foglalkozott: rajongói találkozókon és postai kiküldéssel árultak ilyen dolgokat. A filmkockákat és filmszalagokat a vágószoba padlójáról szedték össze (azokat a példányokat, amiket amúgy más esetben egyszerűen kidobtak volna). Az üzlet igazán azonban sohasem indult be, és a "gyűjtemény" ott porosodott egy raktárban.

tos-roddenberry-vault-space-seed-deleted-scene-480x360.jpg

Khan és McGivers egy kivágott jelenete a "Space Seed"-ben

Erre bukkant Rod Roddenberry, és két híres Star Trek-szakértő, Michael és Denise Okuda segítségét kérve együtt katalogizálták a kollekciót, amiből a sorozat 50. évfordulójának tiszteletére jelent meg ez a három lemezes BD-kiadvány "The Roddenberry Vault" címmel.

A kiadvány gerincét egy háromszor 30 perces dokumentumfilm képezi, amiben gyakorlatilag a kivágott jelenetek is találhatók. Írók, producerek, színészek próbálnak minket képbe helyezni abban, hogy mit is látunk, mi az adott jelenet jelentősége, és miért is kerülhetett kivágásra a műsorból, emellett az adott epizódot kisebb elemzésnek is alávetik. A jelenetek között előfordulnak alternatív megoldások, kameraállások, kihagyott dialógusok, de akár egyszerű kamerabeállások is (pl. a színészek begyalogolnak a képbe, ahol a transzporter majd megjeleníti őket, de vannak felvételen kívüli bohóckodások is). Egyeseken nagyon, némelyiken kevésbé, de az anyagokon meglátszik a kor: a kép karcos, előfordul, hogy nincs szín vagy kopott, néha pattog vagy egyenesen hiányzik a hang - de ezek az anyagok tényleg a napi felvételekből származnak, és az idősödő filmszalagoknál ez természetes.

Pár példa:

  • Van egy jelenet a "Space Seed"-ből, ahol McCoy szembeszegül Khannal, emlékeztetve, hogy ő mentette meg az életét.
  • Emlékszel Kirk híres beszédére a "Return to Tomorrow"-ból ("Risk is our business...")? Van egy hosszabb változata.
  • Több új jelenet a "The City on the Edge of Forever"-ből, amiben Kirk és Edith Keeler románcából láthatunk többet.
  • A korábban csak fényképen látott "Peter Kirk a hídon"-jelenet az "Operation: Annihilate!"-ből.

tos-roddenberry-vault-peter-kirk-deleted-scene-480x360.jpg

  • A “Who Mourns for Adonais?” zárójelenete, amiben McCoy bejelenti, hogy Palamas hadnagy terhes Apolló gyerekével. Erről a jelenetről James Blish novellizációjából tudhattunk csak, és a raktárból is csak az egyik fele, Spock reakciója került elő (egy asszisztens olvassa McCoy szövegét).

A dobozban ezenkívül 12 klasszikus epizódot találunk, ha esetleg kedvünk támadna megnézni azokból a részekből egy párat, amikről a dokumentumfilmben szó volt. A következő részek láthatók a lemezeken:

  • The Corbomite Maneuver
  • Arena
  • Space Seed
  • This Side of Paradise (*)
  • The Devil in the Dark
  • The City on the Edge of Forever (*)
  • Operation: Annihilate!
  • Metamorphosis
  • Who Mourns for Adonais?
  • Mirror, Mirror
  • The Trouble with Tribbles (*)
  • Return to Tomorrow

Ez első látásra jól hangzik, viszont... egyik epizódba se illesztették vissza a fent említett kivágott jeleneteket. Minden epizód a legutóbbi, 2009-es blu-ray kiadáshoz készített transzferből származik: azaz a felújított, és az eredeti effektekkel és képpel is megnézhetjük a részeket, akár 7.1 DTS-HD Master Audio hanggal. Amit viszont megtettek, hogy (meglepő módon) választható az eredeti, mono hangsáv is (természetesen angolul, magyar vonatkozást nem találunk a kiadványon). Három részhez új audiokommentár is készült (*-gal jelölve a fenti listában), és egy rész kivételével az epizódok izolált zenei hangsávját is meghallgathatjuk (a háttérben közben az epizód megy).

Shatner a "City on the Edge of Forever"-ről

Így azt kell mondanom, kicsit furcsára sikerült a The Roddenberry Vault: ugyanis az extrák magukban érdekesebbek, mint a fő tartalom. Eléggé öngól, hogy meg sem próbáltak visszatenni jeleneteket az epizódokba, még csak választható extraként sem - de így a kiadvány kissé fölöslegesen terpeszkedik három lemezen. A dokumentumfilm viszont eléggé informatív és érdekes, és a kihagyott jelenetek minden perce kincs egy TOS-rajongó számára. A hozzáfűzött lábjegyzetek pedig a kevésbé hardcore-rajongóknak is magyarázattal szolgálnak.

Az is valószínűsíthető, hogy ennél sokkal több anyag található meg még a Roddenberry-raktárban: az amerikai conventionök piactereiről számos bootleg-anyag terjeng - amik időnként utat találnak a YouTube-ra is - ezek valószínűleg még a Lincoln Enterprises ténykedésének idejéből származnak.

Hogy kinek ajánlanám ezt a kiadványt? Kezdő trekkereknek semmiképpen sem, mert lehet, hogy még nincsenek teljesen képben a kérdéses epizódok jelentőségével, fontos pillanataival (őket a sorozat-boxszettek felé irányítanám). Viszont ha te vérprofi TOS-rajongó vagy, többször láttad már a sorozatot, betéve tudod az egyes epizódokat, akkor ez egy nagyon is ajánlott doboz, tele egy csomó meglepetéssel, amiből árad a készítők szeretete a Star Trek felé. Bár, mint fent említettem, ez nem egy tökéletes kiadvány, de ezt viszont egyensúlyozza, hogy mostanában viszonylag olcsón kapható (a brit Amazonról 4-5ezer forintért rendelhető). És abban a Roddenberry-raktárban nagyon sok polc van, remélhetőleg kapunk még egyszer folytatást is.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr2913697266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása