Magyar Star Trek rajongói blog

StarTrekker

Hajónapló: Discovery 1x14: The War Within, The War Without

2018. február 06. - StarTrekker

conference-room.jpg

Ebben a részben igazából kifújjuk magunkat egy kicsit. Spoilerek azért lesznek (lapozás után).

Történet:

Cornwell és Sarek érkezik a Discovery-re. A vulkáni nagykövettől megtudjuk, hogy a klingon házak megosztottak, egymás ellen harcolnak, és vetélkednek abban, melyikük tud több föderációs erőforrást elpusztítani. A Csillagflottának az egyetlen biztos menedéke (a Földön kívül) az Egyes Csillagbázis. Cornwell parancsára odaindulmak, de kiderül, hogy a bázist elfoglalták a klingonok, így a flotta visszavonul a Föld védelmére.

cornwell-in-command.jpg

L'Rell műtéte után Tyler visszakapta személyiségét, de emlékszik Voq emlékeire is. Burnham viszont nem tud neki megbocsátani.

Tükör Giorgiou elmondja Burnhamnek, hogy ő úgy győzte le a klingonokat, hogy megtámadta Qo'noSt, Cornwell úgy határoz, megpróbálják megismételni a tervét. Stamets terraformál egy elhagyott holdat, hogy spórákhoz jusson a Discovery speciális hajtóművébe. Giorgiou közben megkeresi Sareket és Cornwellt, hogy Burnhamnek nem mondta el a teljes igazságot a támadást illetően. Hogy mit mond nekik, azt nem tudni, de a küldetés kapitányává nevezik ki úgy, hogy a legénység előtt a "csodával-határos-módon-életbenmaradt" Giorgiounak állítják be.

Utalások:

- A Cornwell által említett elpusztított kolóniáknak (N'Valla, Septra, stb.) nem találtam nyomát az Enciklopédiában, valószínűleg nem építették őket újjá.

- Az Egyes Csillagbázis első említése a Star Trekben. A Star Trek (2009)-ben látott űrdokkot a script ugyan Starbase One-nak nevezi, de a filmben ez nem hangzik el. Rajongói spekulációk szerint a TOS-filmekben látott űrdokk az Egyes Csillagbázis, ha ez igaz, akkor jelenleg a Föld körül még nem épült meg az űrdokk.

- Egyébként a részben az hangzott el, hogy 100 Csillagászati Egységre (a Föld átlagos távolsága a Naptól 1 CsE) van a Földtől, ami nyilvánvalóan hibás (nagyon kevés), különösen, hogy a képen láthatóak szerint egy bolygó körül kering. Ez a távolság a Naprendszer külső területére esik, ahol ilyen bolygó nincsen - egyébként nem ez lenne az első eset, hogy a fogalmat félreértik a sorozatban, szóval akár még konzisztensnek is tekinthetjük. :-)

- A hold "terraformálása" nagyon hasonlít a Star Trek II és III-ban látott Genesis-torpedóra, ami halott bolygóból élőt csinált. Lehet, hogy Stamets később részt vesz majd a Genesis-projektben?

- A számítógép egy ponton bejelenti, hogy a spóratermelés 47%-on áll. Ha jól figyeltem, ez mindössze a második "47"-es utalás a sorozatban, és lehet, hogy nem is szándékos.

- Cornwell egyértelműen kijelenti, hogy Jonathan Archer és az Enterprise NX-01 küldetése volt az utolsó Csillagflotta-látogatás a Qo'noSon, "közel száz évvel ezelőtt" (ENT: "Broken Bow").

brokenbow_703.jpg

Archerék a Qo'noSon (2151) (ENT: "Broken Bow")

Megfigyelések:

- Két felszisszenős jelenet: Burnham másodperceken belül lebukik Saru előtt, hogy kelpiánt vacsorázott a másik univerzumban; és Tyler találkozása Stamets-szel. Hátborzongatóan remek volt mindkettő.

- Miért nem látunk többet a klingon hajókból? Ha már egyszer ekkora háború van... De ha már itt tartunk, azt a hajót is megmutathatták volna, amivel Cornwell és Sarek érkezett.

cornwell-leads-meeting.jpg

- Az ISS Discovery-t megsemmisítették a klingonok a prime univerzumban, Cornwellék már csak a roncsokat találták meg. Ez valószínűleg azt jelenti, nem ismerjük meg Captain Killyt közelebbről... :-(

- A Qo'noS a fokozott vulkáni tevékenységből adódóan tele van barlangokkal. Ez nekem új információ, de az eddigieknek nem mond ellent.

- Elhangzik, hogy a tüköruniverzumban a Terrán Birodalom területe sokkal nagyobb, mint a Föderációé, és még felfedezésekben is messzebbre merészkedtek.

- Az oké, hogy Tyler többé nem lesz Csillagflotta-tiszt, de relatíve szabadon járkálhat a hajón? Nem kéne szigorúan felügyelet alatt tartani? Ha nem is a zárkában, de legalábbis házi őrizetben? Végülis megölt egy legénységi tagot, és kémkedni jött a hajóra egy klingon átalakított testében.

georgiou-waits.jpg

- Giorgiou császárnét beültetik a mi univerzumunkbéli Philippa Giorgiou szerepébe? Miért van olyan érzésem, hogy ezt hamar meg fogják bánni? (És nem csak azért, mert csak egy rész van hátra.)

- A Csillagflotta titkosít minden információt a tüköruniverzum létezéséről (Giorgiou ittlétéről is csak Burnham, Saru, Cornwell, Sarek, és egy transzporterkezelő tud), így semmi meglepő sincs abban, hogy a TOS-ban Kirkék nem tudnak a mirror-univerzumról, vagy hogy a tükör-Archer semmit nem talál tüköruniverzumbéli önmagukról a Defiant a jövőből származó számítógépében.

- Emlékszünk Tillyre a sorozat elején? Akkoriban egyedül evett az étkezdében. Most viszont nem csak, hogy először ül oda Tylerhez, de követendő példaként szolgál a többieknek is.

Értékelés:

Őszintén meglepődtem, hogy visszatértünk a klingon háborús történetszálhoz, ami még nem lenne baj, de úgy néz ki, lemaradtunk az egészről. Sőt, kifejezetten úgy tűnik, az írók kapkodni kezdtek. Stamets titkos spóratartalékáról, vagy terraformáló technológiájáról nem hallottunk eddig, de most kényelmesen fény derül rájuk, épp, amikor szükséges (előbbi különösen nagy problémának tűnt, erre most egy vállrándítással elintéződik).

georgiou-meets-sarek.jpg

A másik, amire kissé haragszom, az Mirror Giorgiou kinevezése. A Star Trekben a Föderáció mindig is békefenntartó szervezet volt, de azért oda tudott csapni, ha kellett, és akadtak kiváló stratégák köztük (Kirk, Sisko és Janeway például ellenfelei biztos tudnának mesélni), és most nincs senki? Arról nem is beszélve, hogy közvetlenül Mirror Lorca árulása után kinevezni valakit szintén a tüköruniverzumból, messze nem tűnik jó ötletnek.
Az epizód ugyan szolgált néhány emlékezetesen jó jelenettel, a szerializációból adódó néhány feldobott labda lecsapására most került sor (Saru és Burnham, Stamets és Tyler, illetve Tyler és Burnham találkozására gondolok), de alapvetően nem sok minden történt: ez egy összekötő rész a mirror-sztoriszál és a szezonfinálé között. És utóbbitól nagyon sokat várok.

A bejegyzés trackback címe:

https://startrekker.blog.hu/api/trackback/id/tr1713638654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2018.02.08. 17:22:06

1x14

Fura, történtek dolgok az epizódban, mégis mintha nem történt volna semmi, valahogy üres érzés maradt utána. A Georgiu dologra kíváncsi vagyok magam is, mikor borul ki hogy ez a tükörbeli.. Nehezebb dolga lesz mint tükör-Lorcának, és nem azt értem ez alatt hogy neki kell győzelemre vezetnie az utált Föderációt. Hanem a személyiségük más, tükör-császár nehezebben tud majd alakoskodni.

Érdekes volt, Sarek itt is ott is gondolatolvasó :-)

A főszereplőnő pedig most már szerintem is gyenge színésznő erre a szerepe, a következő évadig járjon valami képzésre szerintem...
süti beállítások módosítása